Dodaj do ulubionych

Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu do KM

14.06.14, 16:28
transport-publiczny.pl: Pruszków następnym miastem z bezpłatną komunikacją?
Najciekawszy fragment:
Głównym problemem jest to, że podwarszawskie miasto zaczyna się dusić od samochodów. Dlatego podstawowym elementem planu jaki jest rozważany w Pruszkowie jest wprowadzenie strefy płatnego parkowania.
[...]
– Uchwała w tej sprawie, dopuszczająca takie rozwiązanie, została podjęta już kilka lat temu – tłumaczy Kurzela. – Dróg w Pruszkowie nie poszerzymy. W mieście jest trochę niewykorzystanego miejsca, które można ewentualnie przeznaczyć pod parkingi, ale to nie rozwiązuje problemu. Zaobserwowaliśmy, że nawet podziemne garaże, które przecież są dziś budowane pod każdym nowym blokiem mieszkalnym, nie są wykorzystywane. Stoją puste, bo gdy ktoś gdzieś przyjeżdża woli postawić auto na zewnątrz. Strefa sprawi, że trochę upłynnimy wykorzystanie miejsc, które mamy. Będą zajmowane tak długo jak to będzie potrzebne, a nie na stałe, bo tak jest wygodniej.

Kurzela wyjaśnia, że podstawowym celem strefy byłoby właśnie zarządzanie ruchem samochodowym w mieście, a nie zarabianie. Ale jak dodaje, urzędnicy obliczyli, że miasto by na tym zarabiało. I to na tyle, że zyski ze strefy, w dużej części sfinansowałyby funkcjonowanie miejskiej komunikacji. A najłatwiej odzwyczaić mieszkańców od samochodów dając im w zamian darmowe autobusy.

– Dziś po Pruszkowie jeżdżą cztery linie. Komunikacja kosztuje nas ok. 4 mln zł rocznie. Wprowadzenie komunikacji bezpłatnej, albo za złotówkę, bo rozważamy dwa pomysły, to nie wszystko. Chcemy uruchomić dodatkowo 2–3 linie – zapewnia Kurzela.

W tym samym czasie Legionowo robi ankietę na Dniach Legionowa, której niepełne wyniki zamieszcza tutaj i wynika z niej, że obecny stan jest spoko, natomiast prezydent miasta proponuje wszystkim rowerzystom dojazd do stacji PKP ulicą Siemiradzkiego (odpowiedź na pytanie niejakiego pana Marcina z 12 czerwca), przynajmniej plus za szczerość.

Czy nie macie wrażenia, że pruszkowscy urzędnicy biją naszych miłych legionowskich na głowę jeśli chodzi o myślenie strategiczne? Pruszków dostrzega pełnię problemu i mierzy się z nim narzędziami powszechnie stosowanymi na świecie. Legionowo ma ten sam problem (a nawet większy, bo jednak trochę u nas gęściej), ale widzi tylko skutek i chce ten skutek doraźnie łatać.
Obserwuj wątek
    • metron1 Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 14.06.14, 17:58
      Swojego czasu wynajmowałem w Pruszkowie mieszkanie.
      Od tego czasu coś zmieniło się w podejściu władz miasta w sprawie komunikacji bo doskonale pamiętam awantury o dopłatę do wspólnego biletu kiedy to część radnych nie chciała dopłat do wspólnego biletu a Pruszków miał być poza strefą wspólnego biletu.
      Aby nie rzucać słów na wiatr cytat z wypowiedzi ówczesnego radnego Pruszkowa
      Np. Jarosław Olszak, radny rządzącego miastem Porozumienia
      Pruszkowskiego, zwierza się na swojej stronie internetowej: "Czy
      powinno się wydawać publiczne pieniądze, by jednostkom żyło się
      wygodniej? Czy powinno się z pieniędzy miejskich dopłacać komuś do
      dojazdu do pracy? Na pewno nie".
      Proponuję prześledzić fora internetowe kiedy to ludzie masowo domagają się autobusu ZTM na odciętych od komunikacji osiedlach
      Jedyną alternatywą w tym czasie był busik gdzie przejazd z Osiedla Staszica do stacji około 3 km kosztował 2,5 zł
      Od jakiegoś czasu się zmieniło busikiem można jechać na kartę miejską, pojawiły się pruszkowskie L
      Pomysł z bezpłatną komunikacją traktuję jako kiełbasę wyborczą, no chyba że niektórzy naprawdę doznali oświecenia
      • madziulec Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 14.06.14, 18:44
        W Legionowie części miasta zapewnia się dojazd do pociagów, częśc jest odcięta. Ta część jest za torami, stoi na przejeździe po 25 minut... Ot, taka częśc zapomniana przez prezydenta itp.
        Wszyscy się stąd wyprowadzają, jak im rodzina mieszkanie załatwi. Taka prawda.
        • tabaher-2 Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 16.06.14, 09:50
          > W Legionowie części miasta zapewnia się dojazd do pociagów, częśc jest odcięta.
          > Ta część jest za torami, stoi na przejeździe po 25 minut... Ot, taka częśc zap
          > omniana przez prezydenta itp.
          > Wszyscy się stąd wyprowadzają, jak im rodzina mieszkanie załatwi. Taka prawda.
          Nie przejmuj się, już niedługo nie będziesz musiała stać 25 minut bo zbliża się termin zamknięcia przejazdu. Tunel otwarty więc możesz jechać dookoła.

• madziulec Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 16.06.14, 10:03
            No to akurat.. do tunelu 25 minut :)
            Zajefajna perspektywa ;))))
            • aga990 Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 17.06.14, 16:09
              Ktoś tu się myli
              Akurat samochodem od przejazdu do tunelu to jest mniej niż 3 minuty
              zachęcam - przejazd jest bardzo wygody i bez korków ;)
              • madziulec Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 17.06.14, 16:14
                Od przejazdu na Polnej do tunelu mniej niż 3 minuty?????
                Czy jeździsz jak "Frog"????
                • aga990 Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 19.06.14, 16:40
                  madziulec napisała:

> Od przejazdu na Polnej do tunelu mniej niż 3 minuty?????

a ja myślałam, że to przejeździe na Parkowej, który mają zamknąć

spokojnie Polna zostaje przecież, a jeżdzić stamtąd do tunelu to lekka przesada, chyba że ktoś na 3Parcelę się udaje lub do Chotomowa
          • kwitkows Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 16.06.14, 22:56
            tabaher-2 napisał:
            > Nie przejmuj się, już niedługo nie będziesz musiała stać 25 minut bo zbliża się
            > termin zamknięcia przejazdu.
            Ale nie tego przejazdu.
            • zdebeq Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 16.06.14, 23:11
              ostatnio były słuchy, że zbliża się termin remontu tunelu. więc nie szalejcie z zamykaniem przejazdu.
              • metron1 Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 17.06.14, 08:28
                Zamknięte z powodu otwarcia
                Bareja wiecznie żywy
                • polokokt Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 17.06.14, 13:58
                  ale przecież autostrady też u nas się otwiera, tylko po to aby zaraz je zamknąć na roczny remont .
            • tabaher-2 Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 17.06.14, 09:23
              > Ale nie tego przejazdu.
              Owszem tego :-)

• chotomowiak Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 17.06.14, 16:17
      Dziękuję bardzo za takie podejście do komunikacji zbiorowej

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,16161267,Koszmar_dojazdow_z_Pruszkowa__Pociag_stoi__ludzie.html
      jak można to podawać za przykład dla Legionowa?

u nas też tak było, ale na szczęście kilka lat temu
      • i.blotny Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 17.06.14, 17:58
        Mieszasz trzy rzeczy: nieudolność PLK, dojazd do Warszawy i komunikację wewnątrz miasta.
        • chotomowiak Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 20.06.14, 12:47
          i.blotny napisał(a):

> Mieszasz trzy rzeczy: nieudolność PLK, dojazd do Warszawy i komunikację wewnątr
          > z miasta.

A czym się różni nieudolność PLK w Pruszkowie od nieudolności PLK w Legionowie?
          • i.blotny Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 20.06.14, 12:48
            Niczym, ale jakbyś był miły zauważyć, tematem wątku nie są dojazdy do Warszawy, tylko poruszanie się wewnątrz miasta satelickiego.
            • chotomowiak Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 21.06.14, 13:12
              i.blotny napisał(a):

> Niczym, ale jakbyś był miły zauważyć, tematem wątku nie są dojazdy do Warszawy,
              > tylko poruszanie się wewnątrz miasta satelickiego.

Dziękuję za przyznanie racji. Zaciekawiony tematem zrobiłem zestawienie:

Pruszków: 19,19 km² (prawie o 1/3 rozleglejszy)
              Legionowo: 13,54 km²

Pruszków: S1/S2 + WKD (to jest coś czego warto zazdrościć)
              Legionowo: S9/S3

Pruszków: N85
              Legionowo: 723, 731, 736, N63

wewnątrz miasta
              Pruszków: Od 1 stycznia 2013 r. na terenie Pruszkowa zaczęły kursować autobusy 4 linii miejskich. W autobusach tych linii honorowane są długookresowe bilety ZTM Warszawa na drugą strefę. (część z tych linii dojeżdża do sąsiedich miejscowości)

Legionowo: 2 linie bezpłatne dowozowe do stacji PKP (już! są, a nie mgliste zapowiedzi), linie ZTM 723, 731, 736 oraz L-8, L-9, L-10 i inne prywatne
              • metron1 Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 22.06.14, 00:10
                No faktycznie 2 bezpłatne linie dowozowe kursujące na tyle rzadko że ich funkcjonowanie jest praktycznie zerowe, jadące jak chcą, potrafiące odjechać w momencie wjazdu pociągu
                Do tego 731 i 723 kursujące z częstotliwością 40 minut, kursujące z uciążliwą przesiadką, bez możliwości bezpośredniego dojazdu na Młociny
                Do kompletu S9 które nie kursuje w niedzielę i święta, pozbawiające dogodnych przesiadek na Gdańskim
                L które finansują sąsiednie gminy i które służą jej mieszkańcom do dojazdów do/ z Legionowa
                Faktycznie są powody do dumy
              • madziulec Re: Pruszków, a Legionowo - różnice w podejściu d 22.06.14, 12:53
                chotomowiak napisał:

> Legionowo: 2 linie bezpłatne dowozowe do stacji PKP (już! są, a nie mgliste zap
                > owiedzi), linie ZTM 723, 731, 736 oraz L-8, L-9, L-10 i inne prywatne

Dziękuje. Ja mieszkajac na Nowym Bukowcu jestem zapomniana przez świat, prezydenta i całą jego ekipę.
                Autobus ZTM jeździ co godzinę, czasem co 2, nie zgrany absolitnie z pociągami, więc dojazd do nich jest bez sensu. Z małym dzieckiem goneinei do stacji zimą czy przy niepogodzie jest mało fajne.
                Dowozu nie mamy.
                Obejmuje tylko centrum.. Choć widziałam też Grudzie...
                Dlaczego Grudzie a nas nie tego nei rozumiem.
                • zdebeq bez przesady. Miasto dba 22.06.14, 17:56
                  już się zapomniało co? ;P
                  forum.gazeta.pl/forum/w,93,150102778,150102778,sms_y_od_miasta_dot_podatkow.html
                  • madziulec Re: bez przesady. Miasto dba 22.06.14, 19:51
                    A wiesz... Z tym podatkiem to w ogóle ciekawa sprawa ;)

Bo zapłaciłam w zeszłym roku jako pełnomocnik osoby małoletniej. W tytule przelewu wpisałam numer działki itp. Żeby było śmieszniej wszystkie informacje dot. zapłaty podatku nie są na małoletniego, a na mnie (jako przedstawiciela ustawowego).
                    Ok. Zapłaciłam.
                    Na koniec roku... UM zwrócił mi wszystko co zapłaciłam, po czym... teraz wystąpił do US z tytułem egzekucyjnym, że nie zapłaciłam.

Gdy poszłam do UM to po pierwsze UM w ogóle nei wiedział o co chodzi (no bo skoro US wystepuje o podatki to zapewne chodzi o pdof...), następnie nie mogli znaleźc mnie (czy można żądac podatku od małoletniej osoby???). Po około 30 minutach szukania (a co! trafiłam wreszcie na życzliwą osobę) okazało się, że rzeczywiście, zapłaciłam, ale oni nie wiedzieli co i jak...
                    Taki bałagan mają. WIęc oddali.

I teraz chcieli jeszcze raz.

Nadal nei wiem skąd mają mój numer telefonu, skoro potrafią do mnie wysłać sms, a nie potrafią zadzwonić by wyjaśnić sprawę.
                    Ciekawy jest ten urząd miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka