Dodaj do ulubionych

kolejna próba oszustwa na Allegro

18.04.13, 17:14
zgłaszam próbę oszustwa od indywiduum posługującego się adresem markslawe09@fejm.pl.

Napisał do mnie:
i wanted you to know that i am much interested in buying the item from you and i am ready to pay you 1300pln for the item and shipment.i want you to send the item to the UK with EMS POCZTEX(EE).i have check the shipping cost and it is 200pln.i need you to get back to me with your full banking details for the payment.
details that will be needed are:
Name:
Account Number
Bank Name:
Swift Code:
Phone Number:
i will be waiting for your banking details so that i can make the transfer to you.

To kolejna próba oszustwa z jaką się spotkałem. Przedtem była Ukrainka. Teraz adres wygląda na "zrobiony" specjalnie pod mój wystawiony na sprzedaż towar. Prawdopodobnie jakaś gnida znad Wisły próbuje szczęścia. Jeżeli znacie sposoby namierzenia gościa, chętnie je poznam. Nie zgłaszam policji, bo i tak nic nie pomogą a mają więcej poważniejszych spraw do roboty. Na wszelki wypadek przestrzegam przed odpowiadaniem na takie maile i podawaniem jakichkolwiek danych
Obserwuj wątek
    • 696magda Re: kolejna próba oszustwa na Allegro 17.06.13, 21:30
      witaj, czy jesteś zainteresowany pozwem zbiorowym ? Ten oszust nadal działa, chcemy złączyć siły i skończyć z Jego praktykami! Jeżeli jesteś zaniteresowany pisz na adres magdalenasobacinska@wp.pl
      • topfame Re: kolejna próba oszustwa na Allegro 18.06.13, 13:17
        Jakie są szanse na wyśledzenie delikwenta? Bardzo sceptycznie podchodzę do prób złapania takiego indywiduum. Co mu grozi w razie złapania? Grzywna, kara? Wydaje mi się, że najbardziej racjonalnie jest ostrzeganie się nawzajem w sieci. Kiedy w wyszukiwarce wpisujesz podejrzany nick, powinny pokazać się ostrzeżenia.
        Ale nie mówię "nie", jeżeli przekonasz mnie, że taki pozew ma sens. Jakie są koszty pozwu zbiorowego?
        • remakssss Re: kolejna próba oszustwa na Allegro 23.06.13, 12:58
          Przepraszam, że się wtrącę. Czasem coś sprzedaje na allegro i chyba taki mail nie wzbudziłby mojego podejrzenia, co jest nie tak? Bo przecież te dane nie dadzą obcej osobie możliwości zalogowania się do mojego konta. Oświećcie mnie abym uniknął skuchy w przyszłości. Dzięki!
          • topfame Re: kolejna próba oszustwa na Allegro 24.06.13, 09:01
            następny krok w wyłudzeniu pieniędzy, to potwierdzenie z "tamtejszego" banku, że pieniądze zostały przelane na konto, któtrego numer podałeś. I zapewnienie, że teraz możesz już bezpiecznie wysyłać towar na podany adres.
            Wszystkie dane, których udzielasz mogą być wykorzystane przez cyberzłodziei. Doradzam ostrożność w podawaniu jakichkolwiek numerów: kont, dowodów tożsamości, Pesel itp. Ostatnio optyk nie przyjął mnie, bo nie chciałem mu podać numeru swojego telefonu. Pytałem, po co mu mój numer. Odpowiedział, że będą informować, kiedy okulary są do odbioru. Odpowiedziałem, że sam będę dzwonil. Usłyszałem, że nie mają czasu odpowiadać na elefony. W takim razie wyraziłem gotowość osobistego przyjścia i dowiadywania się. Takich klientów też nie chcą. Optyk reklamuje się na Allegro, oferuje bezpłatne szkła kontaktowe. Nie podałem zmyślonego numeru. Ciekawe, jak by się zachowali w tym przypadku. Najwyraźniej po coś ten numer telefonu jest im potrzebny. Tworzenie list klientów, którymi można handlować? Może ktoś będzie mógł odpowiedzieć? Może moja nieufność wydawać się komuś śmieszna, ale wolę być śmiesznym niż oskubanym.
            Włamywanie się na cudze konta jest powszechne. "Dojenie" małymi kwotami jest zwykle niezauważalne przez ich właścicieli.
    • jorkett Re: kolejna próba oszustwa na Allegro 15.10.13, 20:26
      Chcesz zarobić? inwestujesz 18zł, odbierasz co miesiac nawet 4tys zł!

Załóż darmowe konto na www.moneygift.eu/?usr=jorket

Podczas rejestracji otrzymasz link, dzięki któremu będziesz mógł
      zaprosić inne osoby do naszego systemu poleceń. Każda nowa osoba
      to dla Ciebie dodatkowe dochody. Wszystko jest w 100% legalne i
      bardzo proste: im więcej znajomych zaprosisz, tym więcej zarobisz.

Zarejestruj konto klikając w menu przycisk rejestracja www.moneygift.eu/?usr=jorket
    • anetisz Re: kolejna próba oszustwa na Allegro 08.12.15, 16:08
      Uwaga na użytkownika xabathi!!!!!!!

Na Allegro ma dane: Agata Dziadzic, Librowszczyzna 6/13, 31-030 Kraków, Mail: franczeska.lenart@o2.pl, tel. 530853509

Przy (dzięki Bogu - zwrotnym) przelewie miała drugie imię i inny adres.

Sprzedaje markowe buty. Niby ma 100% pozytywnych komentarzy ale to OSZUSTKA, która prawdopodobnie nie dysponuje towarem.

Po zrobieniu zakupów u niej i przesłaniu pieniędzy kontakt się urwał. Dopiero interwencja Allegro i strach przed policją zmusiło panią do zwrotu pieniędzy.

Wciąż ma wystawione aukcje, stare zamyka Allegro w związku z przekroczeniem regulaminu, więc nie ma nawet możliwości wpisania komentarza!

UWAŻAJCIE! Przekażcie dalej.......
    • anetisz Re: kolejna próba oszustwa na Allegro 08.12.15, 16:09

Na Allegro ma dane: Agata Dziadzic, Librowszczyzna 6/13, 31-030 Kraków, Mail: franczeska.lenart@o2.pl, tel. 530853509

Sprzedaje markowe buty. Niby ma 100% pozytywnych komentarzy ale to OSZUSTKA, która prawdopodobnie nie dysponuje towarem.

Po zrobieniu zakupów u niej i przesłaniu pieniędzy kontakt się urwał. Dopiero interwencja Allegro i strach przed policją zmusiło panią do zwrotu pieniędzy.

Wciąż ma wystawione aukcje, stare zamyka Allegro w związku z przekroczeniem regulaminu, więc nie ma nawet możliwości wpisania komentarza!

UWAŻAJCIE! Przekażcie dalej........

UWAŻAJCIE! Przekażcie dalej...........

UWAŻAJCIE! Przekażcie dalej.............
    • pawelmalota Re: kolejna próba oszustwa na Allegro 22.04.16, 23:16
      Też niedawno dostałem taką propozycję od niby polonusa a Angli z adresu fejm.pl. Ciekawy jestem na czym polega to Oszustwo ??
    • hellsingg Re: kolejna próba oszustwa na Allegro 22.05.16, 14:11
      Ostrzegam przed tym Gościem
      sprzedajemy.pl/iphone-6s-plus-128-gb-nr37999327
      Kraków (małopolskie)
      Wojciech Stopka
      Wielka Brytania
      Harlow street third ave 301
      Email:tomcrackmx@protonmail.com
      Nie podaje nr konta swojego każe wysłać kasę na Bitmarket24 iz tylko tak może niby dostać kase on. niestety bo wpłacę kontakt się z nim urywa.. w poniedziałek idę na policje
      a zgłaszałem tez na sprzedajemy i nic nie robią...
    • justynar27 Re: kolejna próba oszustwa na Allegro 22.06.16, 15:09
      UWAGA Oszust..!! niejaki Tomasz Winiarczyk - Lublin ul.Piłsudskiego 2, to BEZCZELNY OSZUST I KRĘTACZ z Lublina,
      sprzedaje telef. komórkowe, prawdopodobnie ma jakiś lokal w Lublinie przy ul.Piłsudskiego 2, o nazwie PAWITO.
      UWAGA.! - zakłada nowe lewe konta na allegro i sprzedaje podszywając się pod inną osobę,
      podaje fałszywe dane do wpłaty, a po wpłacie pieniędzy - nie wysyła telefonów i kontakt się urywa.
      Mnie naciągnął na 1900zł za 2 telefony komórkowe Samsung S6, ale jak znalazłem informacje na innych portalach
      jak i Facebooku to nie tylko mnie ten OSZUST oszukał, ale znalazło się już kilkanascie osób pokrzywdzonych
      Chciałem odebrać osobiście a ten oszust wkręcał mnie że jest w Anglii a telefony może tylko wysłać
      Policja już go znalazła - ukrywał się w jednym z bloków mieszkalnych w Lublinie które wynajmował
      przy ul.Tumidajskiego 20/7 - znaleziono tam ok. 70 sztuk kradzionych telefonów
      Sposób jego działania jest klarowny i prosty - wyłudzenie jak największej sumy pieniędzy i oszukanie kupujących
      Przestrzegam przed tym OSZUSTEM.!!
    • alexolaalex Re: kolejna próba oszustwa na Allegro 08.09.16, 08:19
      Allegro cały czas walczy z takimi oszustami, ale wiadomo, że wszędzie nie mogą być. Mnie się raz przydarzyło oszustwo w stylu: Ktoś włamał się sprzedawcy na konto i w automatycznym mailu podmienił treść i prosił o wpłatę pieniędzy na inny nr konta bankowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka