helena40 02.10.07, 18:35 Wiem że Allegro udostępnia skarbówce wykaz prowizji ale czy również udostępnia kwoty za jakie ja sprzedałam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciej.sniezek Re: Jak Urząd Skarbowy oblicza sprzedaż? 02.10.07, 19:08 helena40 napisała: > Wiem że Allegro udostępnia skarbówce wykaz prowizji ale czy > również udostępnia kwoty za jakie ja sprzedałam? Serwis udostępnia organom państwowym wszystkie te informacje, o które zostanie poproszony - pod warunkiem oczywiście, że jest to zgodne z prawem. Jestem jednak pewien, że organy kontroli skarbowej mają szerokie uprawnienia, wykraczające poza żądania wykazów prowizji. Odpowiedz Link Zgłoś
moje_alle Re: Jak Urząd Skarbowy oblicza sprzedaż? 02.10.07, 19:52 US na życzenie dostaje wykaz wszystkich Twoich aukcji z ostatnich 5 lat. Widzą co sprzedałaś, za ile i komu. Tak informacyjnie: kara za nieopodatkowana sprzedaż to 75% od dochodu + karne odsetki ;)). Odpowiedz Link Zgłoś
helena40 Re: Jak Urząd Skarbowy oblicza sprzedaż? 02.10.07, 20:59 Tak wiem o tych karach dla tego chcę się sama zgłosić ponieważ planuje zarejestrowanie działalności. Przedtem sprzedawałam prywatnie głównie ciuszki po mnie i po mojej rodzince a teraz chce się z tego rozliczyć na wszelki wypadek jakby to sprawdzili (nie miałam wielkich sprzedaży ale były ciągłe bo uzależniłam się od Allegro : )) Wiecie może jak to będzie wyglądało jak zgłoszę się sama czy będą mnie wtedy traktowali trochę łagodniej bo na prawdę nie jestem osobą bogatą a jak dowalą mi jakąś wielką karę to nie będzie mnie stać na otworzenie firmy na której mi tak zależy : ( Odpowiedz Link Zgłoś
moje_alle Re: Jak Urząd Skarbowy oblicza sprzedaż? 03.10.07, 12:01 Ile tego sprzedałaś, na jaką kwotę i w jakim czasie??? Odpowiedz Link Zgłoś
wielorak Re: Jak Urząd Skarbowy oblicza sprzedaż? 03.10.07, 14:46 przestań, jak mają cię łagodniej potraktować? omijałaś prawo i tak czy tak wyliczą ci te 75% + odsetki karne. proponuję nic nie zgłaszać i otworzyć działalność i dopiero od tego momentu rozliczac się z US Odpowiedz Link Zgłoś
moje_alle Jesteś pewny??????????? 03.10.07, 15:28 Niczego mi nie naliczą bo ja akurat ich utrzymuję ;))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wielorak Re: Jesteś pewny??????????? 03.10.07, 15:33 mój znajomy, który sprzedawał drobne upominki- ok.1000zł miesięcznego przychodu ze sprzedazy allegro dostał wezwanie z US do zapłaty niewiele ponad 30tyś.zł! więc nie bagatelizujcie tego. a swoją drogą skąd HELENA40 wie, że allegro udostępnia prowizję US? Odpowiedz Link Zgłoś
han-ia Re: Jak Urząd Skarbowy oblicza sprzedaż? 03.10.07, 20:49 Moja propozycja jest taka, aby pani poszła do jakiegos biura podatkowego i przedstawiła swoja sytuacje. Oni najlepiej to pani wytłumacza, znaja sie na wszystkich przepisach prawnych. Sama wystawiam na allegro swoje uzywane rzeczy i z tego co sie dowaiadywalam to jezeli sa to rzeczy, ktore sie nie powtarzaja to moge tak sprzedawac i nie rozliczam sie z tego. Chyba, ze to były np 10szt jednakowej bluzki to wowczas US traktuje to juz jako handel. Biuro podatkowe to pani najdokladniej wytlumaczy. Warto tam zagladnac aby byc spokojnym. Odpowiedz Link Zgłoś
raban1 Re: Jak Urząd Skarbowy oblicza sprzedaż? 03.10.07, 22:16 Zapomniałaś dodać, że musi to być bardzo dobre biuro. Przepytałem wszystkie biura rachunkowe w moim mieście w takich podstawowych sprawach dotyczących sprzedaży online jak księgowanie kosztów wysyłki, zwrot towaru i tego kto ponosi koszta, reklamacje online i koszta i tym podobne. Co biuro to inna odpowiedź, a w większości nie bardzo wiedzieli o co mi chodzi. Odpowiedzi znalazłem sobie sam w necie, a na wszelki wypadek poszedłem do skarbówki, żeby mi to potwierdzili. Odpowiedz Link Zgłoś
bianna Re: Jak Urząd Skarbowy oblicza sprzedaż? 04.10.07, 12:59 Nie wierzę, jak sobie ludzie interpretują przepisy na swoją korzyść... Rozumiem, że nie muszę otwierać działalności jak sprzedaję różne książki? Dopiero jak sprzedam np 10 takich samych książek to się klasyfikuje pod działalność? Bez komentarza... Ta pani na swoje usprawiedliwienie moze mieć to, że sprzedawała ubrania używane, w których posiadaniu jest ponad 6 miesięcy. Dla UKS liczy się to, że człowiek sprzedaje odzież w dużej ilości, bez względu na rodzaj!!! Poza tym jak założy działalnosć to proponuję założyć nowe konto na Allegro i odciąć się od tego co już było. I absolutnie się w US nie pryznawać do tego, że się coś sprzedawało!!! Pamiętajcie, że to UKS mam nam udowodnić, że zawiniliśmy a nie odwrotnie. Sprzedawałas swoje używane ciuchy, więc podatek sobie podaruj. Odpowiedz Link Zgłoś
helena40 Re: Jak Urząd Skarbowy oblicza sprzedaż? 04.10.07, 15:41 Widzę że zdania są podzielone. Chyba skorzystam z porady prawnika. Widzę że na Allegro takie porady można kupić i juz do nich napisałam o wycenę zapytania. Ciekawe co oni mi doradzą... Jeżeli chodzi o to ile zarobiłam to dokładnie nie wiem i nie wiem czy liczyć samą sprzedaż czy to co wchodzi na bank czyli plus przesyłka pocztowa. W ciągu miesiąca sprzedawałam za około 200zł na początku a później 300-400zł.W ostatnim miesiącu tylko wyszło więcej bo chciałam zobaczyć jak pójdzie mi towar którym chciałabym handlować po rejestracji firmy i boję się że to sprawdzą. Jestem na allegro od początku 2005r. A czy ja mogę dostać od Allegro wykaz moich sprzedaży żeby wiedzieć ile tego było? Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.sniezek Re: Jak Urząd Skarbowy oblicza sprzedaż? 04.10.07, 15:46 helena40 napisała: > A czy ja mogę dostać od Allegro wykaz moich sprzedaży żeby > wiedzieć ile tego było? Owszem, jest taka możliwość. Proszę napisać do nas w tej sprawie poprzez Formularz Kontaktu: www.allegro.pl/contact/contact.php Odpowiedz Link Zgłoś