Dodaj do ulubionych

co wyświetla się po zamnknięciu konta.

22.10.08, 14:01
Mam konto na Allegro, które nie może być uzytkowane w świetle
obowiązujących przepisów.Zastanawiam się nad likwidacją tego konta.
Mam jednak pytanie zanim złożę formularz o adnotacje na karcie
użytkowanika. Z uwagi na fakt, że nazwa użytkownika jednoznacznie
kojarzy się z działąjącą firmą chciałabym wiedzieć czy lepiej
pozostawić konto martwe bez logowań czy też zwrócić się o usunięcie
danych i rozwiązać umowę.Właśnie z powodu nazwy klienci będą
wielokrotnie trafiać na to konto, więc szukam dobrego rozwiązania.
Czy po rozwiązaniu umowy z Allegro wyszukiwarka po wpisaniu nicku
nadal wskazuje na kartę uzytkownika ?
Jaka adnotacja znajduje się na karcie użytkownika po usunięciu
danych ? Które dane pozostają widoczne ?
Obserwuj wątek
      • aurinko Re: co wyświetla się po zamnknięciu konta. 23.10.08, 13:48
        setorika napisała:

        > Zostaw - możesz na stronie "o mnie" zrobić przekierowanie na nowy login, a może
        > być tak, że konto z dobrą historią kiedyś się przyda :)

        Na zablokowanym koncie nie można mieć strony "O mnie", strona ta na
        zablokowanych kontach nie jest widoczna dla innych użytkowników, wyświetla się
        info "Nie możesz zobaczyć strony tego Użytkownika, jego konto zostało zawieszone".
        • detinka Re: co wyświetla się po zamnknięciu konta. 23.10.08, 15:03
          chyba źle zrozumiałaś post. Jest różnica pomiędzy kontem:

          ZAWIESZONYM
          ZABLOKOWANYM
          Z ROZWIĄZANĄ UMOWĄ
          Z USUNIĘCIEM DANYCH

          Ja zastanawiam się pomiedzy ROZWIĄZANIEM UMOWY a pozostawieniem
          KONTA AKTYWNEGO z linkiem do nowego konta ale czy tak mozna ? Panie
          Macieju można linkować na stronie o mnie do konta innego
          użytkownika ?
          • nicol-e Re: co wyświetla się po zamnknięciu konta. 23.10.08, 15:41
            detinka napisała:

            > chyba źle zrozumiałaś post. Jest różnica pomiędzy kontem:
            >
            > ZAWIESZONYM
            > ZABLOKOWANYM
            > Z ROZWIĄZANĄ UMOWĄ
            > Z USUNIĘCIEM DANYCH

            Wtrące się:)

            Konto obok aktywnego)może być zawieszone(zablokowane), konto zamknięte, umowa
            rozwiązana.

            Dane osobowe są usuwane przy zamknięciu konta (poza sytuacjami, gdy ktoś
            naruszał regulamin i All. może dane zachować), strona "o mnie" również jest
            automatycznie usuwana, na konto się nie zalogujesz.


            Natomiast w przypadku rozwiązania umowy dane osobowe w "Ustawieniach" i w All.
            pozostają. Na konto się zalogujesz, strona "o mnie" pozostaje widoczna przy loginie.

            Możesz pozostawić aktywne konto, możesz umowę rozwiązać, czy konto zamknąć, a na
            tym drugim, firmowym podać na "o mnie" link do pierwszego konta, jak i napisany
            login (nieaktywny link) nawet, gdy konto należy do innej osoby. (W treści aukcji
            możesz podać aktywne linki do swoich innych kont, natomiast do kont innych
            użytkowników jedynie nieaktywnie, czyli napisany login)

            Jeśli konto na pewno nie będzie Ci potrzebne, zrób z nim co chcesz, zamknij, ale
            ja bym zostawiła - gdyby np. Allegro Ci zawiesiło to nowe:)/ czego Ci nie życzę/


            Jeśli coś jeszcze mi umknęło, Pan Maciej na pewno uzupełni .

            pozdrawiam - Niki
    • nicol-e Re: co wyświetla się po zamnknięciu konta. 22.10.08, 15:19
      detinka napisała:

      > Mam konto na Allegro, które nie może być uzytkowane w świetle
      > obowiązujących przepisów.Zastanawiam się nad likwidacją tego
      konta.
      > Mam jednak pytanie zanim złożę formularz o adnotacje na karcie
      > użytkowanika. Z uwagi na fakt, że nazwa użytkownika jednoznacznie
      > kojarzy się z działąjącą firmą chciałabym wiedzieć czy lepiej
      > pozostawić konto martwe bez logowań czy też zwrócić się o
      usunięcie
      > danych i rozwiązać umowę.Właśnie z powodu nazwy klienci będą
      > wielokrotnie trafiać na to konto, więc szukam dobrego rozwiązania.
      > Czy po rozwiązaniu umowy z Allegro wyszukiwarka po wpisaniu nicku
      > nadal wskazuje na kartę uzytkownika ?
      > Jaka adnotacja znajduje się na karcie użytkownika po usunięciu
      > danych ? Które dane pozostają widoczne ?
      >

      Przede wszystkim wspominasz tutaj o 2 różnych procedurach
      dotyczących konta:

      1)"co wyświetla się po zamnknięciu konta."
      2)"chciałabym wiedzieć czy lepiej pozostawić konto martwe bez
      logowań czy też zwrócić się o usunięcie danych i rozwiązać umowę"+"
      Czy po rozwiązaniu umowy z Allegro wyszukiwarka po wpisaniu nicku
      nadal wskazuje na kartę uzytkownika ?"


      Zakmnięcie konta:
      - najpierw przez ok miesiąc (serwis podaje czas 20 dni roboczych)
      przy loginie widnieje napis "Oczekuje na zamknięcie", kolejno "Konto
      zamknięte".
      - jeśli na tym koncie posiadałaś stronę "o mnie", to zamknięcie
      konta powoduje automatyczne usunięcie tej strony,
      - po wpisaniu loginu do wyszukiwarki + "szukaj" nazwa zostanie
      wyświetlona (wraz z napisem "konto zamknięte")
      -karta komentarzy pozostaje widoczna.


      Umowa rozwiązana:
      - po podaniu w formularzu loginu, hasła umowa zostaje rozwiązana ze
      skutkiem natychmiastowym (nie czekasz x dni,)
      - przy loginie wyświetli się od razu napis "umowa rozwiązana",
      - utworzona wcześniej strona "o mnie" pozostaje widoczna na karcie
      użytkownika,
      - po wpisaniu loginu do wyszukiwarki + "szukaj" nazwa zostanie
      wyświetlona (wraz z napisem "umowa rozwiązana")
      - karta komentarzy pozostaje widoczna:)

      Jeśli jesteś pewna, że konta nie zamierzasz więcej używać, zamknij
      je/ rozwiąż umowę,ale jeśli może się jeszcze przydać, lub masz
      żałować podjętej decyzji - zostaw je, gdyż zarówno zamknięcie konta,
      jak i rozwiązanie umowy to nieodwracalne procdury.

      pozdrawiam
        • nicol-e :) 24.10.08, 11:27
          Nikt nie wie wszystkiego :)

          Podrzucę linki:

          -zamknięcie konta:
          www.allegro.pl/help_item.php?item=35
          + przykład takiego konta:
          www.allegro.pl/show_user.php?uid=6762070
          - rozwiązanie umowy:
          www.allegro.pl/help_item.php?item=492
          + przykład takiego konta (akurat bez "o mnie", ale strona zostaje)
          www.allegro.pl/show_user.php?uid=3755122

          pozdrawiam ;)
    • detinka Re: co wyświetla się po zamnknięciu konta. 23.10.08, 12:44
      dziękuję Wam za odpowiedź, przynajmniej p.Maciej ma mniej pracy.
      Podpowiedzcie jeszcze proszę co lepsze w danej sytuacji.
      Konto którego dotyczy dyskusja założyłam ja na swoją firmę, jednak
      zanim zaczęliśmy coś sprzedawać zdecydowaliśmy że to partner założy
      firme na siebie i tak się stało. Po zdobyciu kilkuset komentarzy
      zorientowaliśmy się, że nie można zmienić właściciela firmy.
      Poinformowaliśmy Allegro o naszym błędzie i otworzyli nowe konto
      Allegro tym razem już na prawidłową firmę. Firma która jest
      właścicielem pierwszego nicku, zakończyła działalność a nowa działa
      w najlepsze.
      Czy w takiej sytuacji mamy prawo przekierować (zalinkować) do
      aktywnego konta, wszak dotyczy innego użytkownika.
      Pytanie nie jest pozbawione sensu, bo jak wspominałam wszystkie
      kilkaset sprzedaży na pierwszym koncie były rozliczane w obecnej
      działalności.
      • maciej.sniezek Re: co wyświetla się po zamnknięciu konta. 24.10.08, 11:49
        detinka napisała:

        > Czy w takiej sytuacji mamy prawo przekierować (zalinkować) do
        > aktywnego konta, wszak dotyczy innego użytkownika.
        > Pytanie nie jest pozbawione sensu, bo jak wspominałam wszystkie
        > kilkaset sprzedaży na pierwszym koncie były rozliczane w obecnej
        > działalności.

        Tak, na stronie "O mnie" można umieszczać podlinkowaną informację w
        rodzaju "Zapraszamy na zakupy również do użytkownika XXX"
        albo "Przenieśliśmy sprzedaż na konto XXX" czy inną podobną.
        Szczegółowe zasady "do's and don'ts" na stronach "O mnie" tutaj:

        www.allegro.pl/country_pages/1/0/z6.php
        • detinka Re: co wyświetla się po zamnknięciu konta. 27.10.08, 00:30
          dziękuję p.Macieju za odpowiedź i pewnie skorzystalibyśmy.

          Niestety po raz kolejny sprawdza się powiedzenie " nie ruszaj g....
          jak nie śmierdzi", bo mimo,że to my zgłosiliśmy watpliowści co do
          prawidłowości korzystania z konta i uczciwie napisaliśmy co i jak i
          to na nasz wniosek prowadzona była dyskusja,mimo że dostosowaliśmy
          się do poleceń to pracownik Allegro ma swoje racje.
          Po raz kolejny bezsilność, zawód i zwątpienie czy warto być uczciwym.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka