md65 05.11.08, 07:28 Witam, po sprzedaży oczekuję na podsumowanie w postaci komentarza, pomomo telefonu i maili z prośbą nie ma odzewu ze strony kupującego.Co z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martuha2 Re: Nie mogę doprosić się o komentarz. 05.11.08, 08:57 Pewnie dlatego że KOMENTARZE NIE SĄ OBOWIĄZKOWE! Choć ja zawsze je wystawiam to też brakuje mi kilku od sprzedających ale przecież jeden w tą czy we tą... Komentarze to tylko dodatek do transakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
martuha2 Re: Nie mogę doprosić się o komentarz. 05.11.08, 08:58 Acha, zapomniałam dodać że firmy wystawiają komentarze zbiorowo, raz na tydzień/miesiąc/rok lub wcale, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.k1 Re: Nie mogę doprosić się o komentarz. 05.11.08, 20:34 martuha2 napisała: > Acha, zapomniałam dodać że firmy wystawiają komentarze zbiorowo, raz > na tydzień/miesiąc/rok lub wcale, pozdrawiam ale tu chodzi o komentarz od kupującego - dla mnie taki komentarz jest sygnałem, że przesyłka dotarła i że wszystko OK mnie też okropnie denerwuje jak kupujący nie wystawia komentarza - proszę o to na stronię o mnie, proszę w mailu po skończeniu aukcji, proszę w informacji o wysłaniu paczki - bez komentarza skąd mam wiedzieć ze paczka doszła i że kupujący jest zadowolony??? potem obudzi się taki po pół roku że coś mu nie pasuje :/ a ty trzymaj dowody nadania tyle czasu na wypadek gdyby stwierdził że nie dostał Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: Nie mogę doprosić się o komentarz. 06.11.08, 07:27 dorotka.k1 napisała: > ale tu chodzi o komentarz od kupującego - dla mnie taki komentarz jest sygnałem > , > że przesyłka dotarła i że wszystko OK > mnie też okropnie denerwuje jak kupujący nie wystawia komentarza - proszę o to > na stronię o mnie, proszę w mailu po skończeniu aukcji, proszę w informacji o > wysłaniu paczki - bez komentarza skąd mam wiedzieć ze paczka doszła i że > kupujący jest zadowolony??? > potem obudzi się taki po pół roku że coś mu nie pasuje :/ a ty trzymaj dowody > nadania tyle czasu na wypadek gdyby stwierdził że nie dostał Napisz do niego maila i zapytaj, czy przesyłka doszła. Zadzwoń do niego i zapytaj, czy przesyłka doszła ;). Niektórzy nie wystawiają komentarza bo im się zwyczajnie nie chce, inni nie są pewno, czy wystawic neutrala, czy nega i wolą nie wystawiać żadnego. Jeszcze inni chcą przetestować przedmiot, zobaczyc, jak zachowa się Sprzedajaćy podczas ewentualnej reklamacji i również zostawiają sobie komentarz do wystawienia na późniejszy termin (nie ma w tej chwili igraniczenia czasowego ze strony Allegro). Co do dowodów nadania, naprawdę warto je trzymać, gdyż reklamację z powodu zagubienia przesyłki można składać do 12 m-cy. (komentarz nie zawsze jest dowodem, że przesyłka dotarła, jako stały bywalec Cafe Allegro wielokrotnie miałam okazję czytać, że ktoś wystawil komentarz niewlasciwej osobie, przez pomyłkę, bo podobny login, podobny przedmiot, czy wystawił hurtem, a towaru nie ma. Osobiście mialam przypadek, że ktoś wystawił mi pozytywa, a po 2-3 tyg. zapytał, co z przesyłką, na moje zdziwienie, że komentarz wystawiono pani odpisała, ze raz już u mnie kupowała i była pewna, ze tym razem też wszystko bedzie bezproblemowo. Miałam niezły stres, gdyż nie mogłam wowczas znaleźć potwierdzenia nadania przesyłki). Dodam jeszcze, że bezpieczniej jest nie prosić mailowo o sam komentarz, na niektórych takie prosby działają jak płachta na byka i można dostać nega za upierdliwość, naprawdę. pozdrawiam - Niki Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.k1 Re: Nie mogę doprosić się o komentarz. 06.11.08, 08:53 > Napisz do niego maila i zapytaj, czy przesyłka doszła. Zadzwoń do > niego i zapytaj, czy przesyłka doszła ;). > Niektórzy nie wystawiają komentarza bo im się zwyczajnie nie chce, > inni nie są pewno, czy wystawic neutrala, czy nega i wolą nie > wystawiać żadnego. Jeszcze inni chcą przetestować przedmiot, > zobaczyc, jak zachowa się Sprzedajaćy podczas ewentualnej reklamacji > i również zostawiają sobie komentarz do wystawienia na późniejszy > termin (nie ma w tej chwili ograniczenia czasowego ze strony > Allegro). Trafił mi się gość, do którego pisałam 3 razy pytając czy przesyłka doszła i dopiero wtedy mi raczył odpowiedzieć. Na prośbę o komentarz odpisał mi że nie wystawia pierwszy (!) no ode mnie się na pewno pierwszy nie doczeka, co jest wyraźnie napisane na stronie o mnie (i ogólnie przyjęte na allegro, że kupujący wystawia pierwszy) kupił książkę, więc nie ma co testować, książka w stanie niemal idealnym, przesyłka dobrze zabezpieczona i wysłana od razu, raczej trudno w tej sytuacji się zastanawiać jaki komentarz wystawić w sumie to mu się nie dziwię - wpłaca pieniądze po tygodniu, kontakt baaaardzo słaby i wysoce niesympatyczny - ani witam, ani dziękuje, ani pozdrawiam, ani pocałuj mnie w doope palant i tyle, u mnie czarna lista, zainteresowanym podam jego nicka na maila Odpowiedz Link Zgłoś
nicol-e Re: Nie mogę doprosić się o komentarz. 06.11.08, 13:47 dorotka.k1 napisała: > Trafił mi się gość, do którego pisałam 3 razy pytając czy przesyłka doszła i > dopiero wtedy mi raczył odpowiedzieć. Na prośbę o komentarz odpisał mi że nie > wystawia pierwszy (!) no ode mnie się na pewno pierwszy nie doczeka, co jest > wyraźnie napisane na stronie o mnie (i ogólnie przyjęte na allegro, że kupujący > wystawia pierwszy) > kupił książkę, więc nie ma co testować, książka w stanie niemal idealnym, > przesyłka dobrze zabezpieczona i wysłana od razu, raczej trudno w tej sytuacji > się zastanawiać jaki komentarz wystawić > Przede wszystkim strona "o mnie" nie jest obowiązująca, można ją dowolnie edytować nawet co minutę i żadne zapisy Sprzedajacego (poza przebiegiem procedury reklamacyjnej, terminu wysyłki, danymi firmy itp) nie mają znaczenia. Zapoznanie się ze stroną "O mnie" nie jest obowiązkowe, a umowę zawiera się na postawie treści aukcji, a nie zapisow na " o mnie" (często bzdurnych). Zawsze mnie śmieszą teksty typu: "Nie przyjmuję negatywów", "komentarz wystawiam zawsze jako ...", ' po 3 dniach bez wplaty zgłaszam do Zarządu Allegro..." - dla mnie to trochę smieszne i zwyczajnie dziecinne. Na Allegro wcale nie jest przyjęte, że Kupujący wystawia komentarz jako pierwszy - wystawia go ten, kto chce, czasami Sprzedajacy, czasami kupujący, czasami nikt, choć istotnie, najcześciej robi to Kupujący. Nie komentarz jednak jest ważny, tylko towar - pieniądz. > w sumie to mu się nie dziwię - wpłaca pieniądze po tygodniu, kontakt baaaardzo > słaby i wysoce niesympatyczny - ani witam, ani dziękuje, ani pozdrawiam, ani > pocałuj mnie w doope > palant i tyle, u mnie czarna lista, zainteresowanym podam jego nicka na maila Przede wszystkim na nawiązanie kontaktu strony mają regulaminowo 7 dni, zatem Kupujący moze własnie siódmego dnia się odezwać i wplacić ;) Ktoś, kto kupuje wiele przedmiotów nie pisze do każdego maila, że pozdrawia/ wita/ dziękuje. Może zwyczajnie szkoda mu czasu, bo ma coś innego w życiu do roboty, może jest też aktywnym Sprzedajacym z setkami wysyłek tygodniowo na innym koncie. Nie wysyłam maili (baaaraadzo rzadko), że wpłaciłam, czy że towar dotarł. Uznaję to za zbędne i tyle. Przeprowadzilam ponad 1000 transakcji i wiele z nich odbylo się bez wymiany maili, wystarczył standardowy od Allegro i na tym koniec. Ponad 100 zostało bez komenatrzy. Nie ubolewam nad tym. Nie zależy na dodatkowych komentach. Wybacz, ale wpisywanie kogoś na Cl za to, że nie wystawił komentarza i nie wyslal maila z "witam, ani dziękuje, ani pozdrawiam, ani > pocałuj mnie w doope" + nazywanie go z tego powodu palantem (tak zrozumialam sens Twojej wypowiedzi) świadczy o niedojrzałości, by nie powiedzieć głupocie i tyle. A już chęć podania osobom postronnym takiego loginu jest dla mnie zupelnie niezrozumiała. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.k1 Re: Nie mogę doprosić się o komentarz. 06.11.08, 14:16 to widocznie ja znam jakieś inne allegro, bo na tym, które znam JEST ogólnie przyjęte że kupujący wystawia komentarz jako pierwszy ŻADNA, ALE TO ŻADNA ilość zawieranych transakcji nie uprawnia do braku podstawowej kultury w postaci używania zwrotów grzecznościowych, a jeśli ktoś 3 razy pyta, czy jego przesyłka dotarła, bo się martwi, to odpisanie tak, dziękuję, zajmuje jakieś 2 sekundy, a tak to dla mnie zwykłe buractwo nicol-e napisała: > świadczy o niedojrzałości, by nie powiedzieć głupocie i tyle. nie życzę sobie takich komentarzy, nic o mnie nie wiesz i daruj sobie ten protekcjonalny ton, nie jestem na allegro od wczoraj, też mam około 1000 transakcji na koncie, kupuję i sprzedaję i jeszcze nigdy nie trafiłam na tak niesympatyczną osobę jak ten kupujący i z nikim nie miałam tak złego kontaktu - może miałam szczęście, tak czy owak nie mam ochoty na jakiekolwiek transakcje z tym panem w przyszłości i innym to też odradzam EOT Odpowiedz Link Zgłoś
annna84 Re: Nie mogę doprosić się o komentarz. 06.11.08, 19:16 "to widocznie ja znam jakieś inne allegro, bo na tym, które znam JEST ogólnie przyjęte że kupujący wystawia komentarz jako pierwszy" Ogólnie przyjęte jest, że komentarze są nieobowiązkowe, a pierwszy wystawia ten kto ma na to ochotę. Ja również wystawiam kupującym jako druga, ale nie mam pretensji jeśli ktoś mi nie wystawi. I chyba bym się wkurzyła gdyby sprzedający wypytywał mnie czemu nie dostał jeszcze komentarza czy też prosił o niego. Jeszcze mogę to zrozumieć gdy ktoś nie dostał komentarza zwrotnego, ale mieć pretensje, że ktoś nie wystawił jako pierwszy? To trochę nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: Nie mogę doprosić się o komentarz. 07.11.08, 12:53 dorotka.k1 napisała: > ale tu chodzi o komentarz od kupującego - dla mnie taki komentarz jest sygnałem > , > że przesyłka dotarła i że wszystko OK > mnie też okropnie denerwuje jak kupujący nie wystawia komentarza - proszę o to > na stronię o mnie, proszę w mailu po skończeniu aukcji, proszę w informacji o > wysłaniu paczki - bez komentarza skąd mam wiedzieć ze paczka doszła i że > kupujący jest zadowolony??? Otóż to.Mi np już wcale nie chodzi o ten komentarz.Chce wystawi, nie chce też będzie dobrze(chociaż wiem, że jak ktoś ma z 5 tych komentarzy to każdy się liczy).Nie mam zamiaru się dopraszać.Ale chodzi właśnie o to czy towar doszedł i czy pasuje.Kupujący mógłby chociaż maila skrobnąć.Ostatnio coś sprzedawałam.Towar kupiony, klient zapłacił(ale kontaktu via email brak), wysyłam paczkę.Po jakimś czasie wysyłam maila czy jest ok.Zero odzewu, znowu piszę, znowu nic.To zadzwoniłam.Okazało się, że niepotrzebnie się martwię.A i komentarz przyszedł po dłuższym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka.k1 Re: Nie mogę doprosić się o komentarz. 07.11.08, 13:27 > dorotka.k1 napisała: > > ale tu chodzi o komentarz od kupującego - dla mnie taki komentarz jest sy > gnałem > > , > > że przesyłka dotarła i że wszystko OK > > mnie też okropnie denerwuje jak kupujący nie wystawia komentarza - proszę > o to > > na stronię o mnie, proszę w mailu po skończeniu aukcji, proszę w informac > ji o > > wysłaniu paczki - bez komentarza skąd mam wiedzieć ze paczka doszła i że > > kupujący jest zadowolony??? i jeszcze dodam, że za każdym razem pisałam, że będzie to dla mnie znak, że paczka doszła i że wszystko w porządku dla mnie jeden komentarz w tą czy w tamtą nie robi różnicy, ale informacja czy paczka doszła jest za to bardzo istotna, a nie mogłam się o nią doprosić :/ Odpowiedz Link Zgłoś
md65 Re: Nie mogę doprosić się o komentarz. 08.11.08, 08:02 Dziękuję za odpowiedzi.Myślę że wystawię jednak jako pierwszy bo to dla mnie jakby rzeczywiście nie do końca fair, jakby transakcja bazarowa.Napiszę że jestem zadowolony ze sprawnej obsługi na poczcie:) Odpowiedz Link Zgłoś