linn_linn
30.03.11, 10:52
Przygotowanie kafetierki do pierwszego uzycia
1. zrobic "kawe" z samej wody i zostawic wode w moce na 24 godziny, wylac
2. powtorzyc
3. powtorzyc jeszcze raz
4. zrobic kawe z fusow / tzn. zamiast kawy uzyc fusow / i zostawic ja w moce na 24 godziny, wylac
5. powtorzyc
6. szostej kawy mozna sprobowac: wypic albo wylac i zrobic nastepna
Zajmuje to kilka dni, ale jest konieczne.
No i oczywiscie odpowiednie mycie: zadnych plynow, suszenie, nie zostawiac pustej skreconej do konca.
Jeszcze to:
- moka powinna byc uzywana codziennie, po tygodniu nieuzywania zrobiona w niej kawa jest do wylania
- nie moze byc myta plynem do naczyn ani w zmywarce do naczyn: po kazdym uzyciu nalezy ja dokladnie wyplukac i wysuszyc / odwracajac "do gory nogami":
rozkrecona na czesci oczywiscie /
- nie zostawiac pustej skreconej do konca
- mozna robic tyle filizanek, ile przewiduje producent, nigdy mniej
Gaz musi jak najmniejszy, a jak tylko slychac sss... wylaczyc natychmiast. Kawa i tak wyplynie do konca: potem zamieszac lyzeczka.
Kawy w sitku nie ubijac.
Kawa musi byc mielona po wlosku: z ikonka kawiarki na opakowaniu.