Dodaj do ulubionych

Kawiarka, kafetierka, moka i inne

30.03.11, 10:52
Przygotowanie kafetierki do pierwszego uzycia

1. zrobic "kawe" z samej wody i zostawic wode w moce na 24 godziny, wylac
2. powtorzyc
3. powtorzyc jeszcze raz
4. zrobic kawe z fusow / tzn. zamiast kawy uzyc fusow / i zostawic ja w moce na 24 godziny, wylac
5. powtorzyc
6. szostej kawy mozna sprobowac: wypic albo wylac i zrobic nastepna

Zajmuje to kilka dni, ale jest konieczne.
No i oczywiscie odpowiednie mycie: zadnych plynow, suszenie, nie zostawiac pustej skreconej do konca.

Jeszcze to:
- moka powinna byc uzywana codziennie, po tygodniu nieuzywania zrobiona w niej kawa jest do wylania
- nie moze byc myta plynem do naczyn ani w zmywarce do naczyn: po kazdym uzyciu nalezy ja dokladnie wyplukac i wysuszyc / odwracajac "do gory nogami":
rozkrecona na czesci oczywiscie /
- nie zostawiac pustej skreconej do konca
- mozna robic tyle filizanek, ile przewiduje producent, nigdy mniej

Gaz musi jak najmniejszy, a jak tylko slychac sss... wylaczyc natychmiast. Kawa i tak wyplynie do konca: potem zamieszac lyzeczka.
Kawy w sitku nie ubijac.
Kawa musi byc mielona po wlosku: z ikonka kawiarki na opakowaniu.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Kawiarka, kafetierka, moka i inne 01.04.11, 20:53
      Do kawiarki mozna dokupic tzw. "paraspruzzi" lub "paraschizzi":
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2672931,1,0,777,Zagadka-kuchenna.html
      Umieszcza sie to w kawiarce / kafetierce / na kolumience, z ktorej wydobywa sie zaparzona kawa:
      www.famasas.com/vigano/paraspruzzi.jpg
      Zapobiega wypryskiwaniu kawy na zewnatrz i ochlapywaniu plyty kuchennej.
    • linn_linn Re: Kawiarka cd. rad 08.04.11, 09:11
      Usuwanie kamienia

      - napelnic dolna czesc kawiarki woda i octem / pol na pol / dodajac 2 szczypty soli
      - postawic kawiarke na gazie i poczekac az caly plyn zostanie przefiltrowany
      - napelnic dolna czesc kawiarki sama woda i przefiltrowac jeszcze raz
      - wyplukac bardzo dokladnie
      - osuszyc jak zwykle
      - powtarzac okresowo nie czekajac, az wytworzy sie gruba warstwa kamienia

      Kawiarka czasowo nieuzywana

      Najlepiej jest uzywac jej minimum raz dziennie, ale czasem nie jest to mozliwie: tym bardziej wtedy, gdy mamy kilka kawiarek roznych wielkosci.

      - odkamienic kawiarke j.w.
      - wysuszyc bardzo dokladnie wszystkie czesci kawiarki
      - do dolnej czesci kawiarki / tej, do ktorej wlewamy wode / 2 male lyzeczki mielonej kawy
      - mozna zakrecic, ale moim zdaniem lepiej jest nie zakrecac do konca
      - minimalna ilosc wody sprawi, ze powstanie plesn
      • kawoszz Re: Kawiarka cd. rad 22.09.11, 15:05
        W zakresie odkamieniania naczyń, można wykorzystać produkty przygotowane do tego celu, ale można również wykorzystać stary tradycyjny sposób na odkamienianie (a przede wszystkim niedrogi).
        www.kawiarka.msrz.pl/jak-odkamienic-kawiarke.php
    • linn_linn Re: Kawiarka, kafetierka, moka i inne 28.09.11, 09:47
      www.oliwazoliwek.pl/aktualnosci/jak-przygotowac-wloska-kawe-w-polskim-domowym-zaciszu/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka