Dodaj do ulubionych

zalety/wady kuchni indukcyjnej i ceramicznej

11.06.11, 09:38
Witam
jestem na etapie podjęcia dycyzji kupna płyty,trochę poczytałam na forum, zdecydowanie wiecej o płytach idnukcyjnych. "Przeraża" mnie trochę wymiana w większości garnków,patelni itp.czego nie bedzie w przypadku ceramicznej płyty (jak dobrze się orientuję). W związku z tym mam prośbę o napisanie wad i zalet jednej i drugiej płyty. Kieruję to pytanie w szczególności do osób które już jakiś czas użytkują owe płyty. Będę bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • gorenje1 Re: zalety/wady kuchni indukcyjnej i ceramicznej 04.07.11, 13:08
      Spośród wszystkich dostępnych na rynku elektrycznych płyt kuchennych najbardziej energooszczędne są płyty indukcyjne, dzięki którym gotowanie jest nawet o 30 % szybsze, a zużycie energii elektrycznej nawet o 40 % niższe niż w przypadku tradycyjnych płyt kuchennych. Chociaż płyty indukcyjne są także najdroższe (także wliczając zakup odpowiednich garnków), to jednak ich zakup się opłaca – wysokie koszty zakupu zwracają się z czasem dzięki oszczędnościom energii elektrycznej.
      • falba3 Re: zalety/wady kuchni indukcyjnej i ceramicznej 21.10.11, 12:02
        Z drugiej strony płyta ceramiczna ma to do siebie, że wolno ochładza się. Jeśli chcesz zaoszczędzić prąd, możesz wyłączyć kuchenkę wcześniej i po prostu poczekać, aż potrawy "dojdą" do odpowiedniej temperatury. I pomaga też gotowanie w garnkach o płaskich dnach pod przykryciem.
        • promana Re: zalety/wady kuchni indukcyjnej i ceramicznej 26.10.11, 09:21
          Ja bym zdecydowała się na kuchnię indukcyjną, skoro jej użytkowanie wychodzi taniej niż ceramicznej. Co do zestawu garnków, to wcale to nie jest jakiś duży wydatek. W Intermarche, czy w Sellgrosie, już nie pamiętam, kupisz zestaw garnków Sapira, nadający się do kuchenki indukcyjnej, za kwotę mniejszą niż 200 zł.
          • kinga.malec Re: zalety/wady kuchni indukcyjnej i ceramicznej 07.12.11, 13:47
            blog.domogrodhobby.pl/kuchenka-gazowa-czy-indukcyjna/ Polecam Artykuł o Kuichenkach gazowych i elektrycznych
            • yons Re: zalety/wady kuchni indukcyjnej i ceramicznej 16.12.11, 13:30
              Osobiście jestem fanem kuchenek indukcyjnych, głównie z powodu łatwości czyszczenia i dużo lepszej funkcjonalności niż kuchenek gazowych. No i jak ktoś wspominał są specjalne garnki do płyt indukcyjnych, polecam takie rozwiązanie ;)
    • benjaminek.4 Re: zalety/wady kuchni indukcyjnej i ceramicznej 09.12.11, 15:04
      Kuchnia indukcyjna, to wcale nie jest aż taki duży koszt. Ja np. używam do płyty indukcyjnej kompletu garnków Sapira - i spokojnie można zmieścić się w kwocie 150 zł. - 200 zł.
    • sui Re: zalety/wady kuchni indukcyjnej i ceramicznej 05.04.18, 06:48
      Trzeba pilnować jak się gotuje np zupę. Jak przegapisz moment to wszystko się wyleje...
      highlab.pl/kuchenka-indukcyjna-wady/ - tutaj opisany problem szerzej
    • sheppa Re: zalety/wady kuchni indukcyjnej i ceramicznej 07.07.21, 15:31
      Jeżeli gotujesz profesjonalnie to kuchenka indukcyjna jest najgorszym mozliwym wyborem
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka