emily_valentine 09.03.10, 16:02 Korzystałyście z czegoś takiego? Zastanawiam się czy się nie wybrać, tylko nie wiem czy warto. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ursgmo Re: poradnia laktacyjna 09.03.10, 16:33 teraz ? trochę chyba bez sensu , no chyba że chcesz wiedzieć jak się przygotowac do karmienia o ile udzielają takich porad , ale to co Ci mogą powiedzieć to jest i w książkach a co będzie po porodzie tego nikt nie wie , możesz nie mieć żadnych kłopotów a jakby co to pomoże Ci doradca laktacyjny zawsze jest taki w szpitalu , w pierwszym przystawieniu zawsze pomaga położna ta co poród odbierała w każdym razie raczej z poradni korzysta się po porodzie jeśli wogóle zajdzie taka potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: poradnia laktacyjna 09.03.10, 16:35 No teraz teraz. Jestem po operacji plast. i chciałabym się dowiedzieć już teraz, bo mnie stresuje ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: poradnia laktacyjna 09.03.10, 16:45 aaaa to zupełnie inny temat , myślę że musisz zadzwonić do nich i zapytać się czy Cię przyjmą i powiedzieć jakie masz wątpliwości , oby tylko mieli pojęcie jakiekolwiek o tym i nie odesłali Cię do chirurga :-/ a przed operacją nie mówili jak to jest później z karmieniem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: poradnia laktacyjna 09.03.10, 17:04 Przed operacją to mi było wszystko jedno czy kiedyś będę mogła karmić czy nie, bo nie palnowałam żadnych dzieci. Ale lekarz powiedział, że tak robił, żebym mogła w przyszłości karmić. Ja chciałam mieć tylko ładne cycki :-D i to było priorytetem. A teraz cycki w ciąży mi opadły i po co mi ta operacja była? Co prawda miałam zamiar iść kiedyś na poprawkę, bo nie jestem do końca zadowolona z efektu. A moja gin stwierdziła, że jakby co to będziemy hamować laktację. Sama nie wiem czy chciałbym karmić sama czy nie. Zawsze mnie odrzucało na myśl o karmieniu piersią. Moja mama nie karmiła ani mnie ani mojego brata, bo nie miała pokarmu. Obie jesteśmy biuściaste, a pewien bardzo znany chirurg plastyk powiedział mi na konsultacji, że im większy biust tym prawdopodobieństwo karmienia piersią spada. I dlatego chciałabym się poradzić co ze sobą zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: poradnia laktacyjna 09.03.10, 17:07 Aha, dodam, że w ciąży biust mi się powiększył. I nie wiem czy to dlatego, że przytyłam trochę (u mnie każdy kg widać od razu po biuście, czy schudnięty czy przybrany) czy może to biust szykuje mi się do karmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: poradnia laktacyjna 09.03.10, 17:20 coś w tym jest ....... ja mam duży biust jak poszłam na kontrolne usg ( bojąc się oczywiście)do robiącego paplałam bez pytania że karmiłam tyle a tyle lat , że się boję bo sąsiadka raka piersi ma i tak mnie nastraszyła że własnie na te usg przyleciałam ze strachu i że ciągle w tych cyckach czuję bo to taka budowa a nie inna ( mastopatyczna) itd na to zdziwiony lekarz " tak długo pani karmiła ? po samym usg bym nigdy w życiu nie powiedział , w obu piersiach ma pani tylko od góry dwa wąziutkie paseczki tkanki odpowiedzialnej za wytwarzanie mleka " fakt że z tak dużym biustem nie zaczynałam matczynej kariery ;-) z każdym karmieniem przybywały mi dwa rozmiary teraz zdecydowałam że karmić nie będę , nie mam już na to siły to raz , boli mi kręgosłup a po kolejnym powiększeniu wygnie się chyba w literkę c i będę mieć garb to dwa :-/ a po trzecie chcę móc spać a to na sztucznym jest bardziej prawdopodobne ,za stara już jestem na zarywanie nocy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: poradnia laktacyjna 09.03.10, 17:37 A nie wiesz czy w ciąży można robić badanie piersi? Może jakby mi je jakoś zbadali, prześwietlili, to by było wiadomo co jest w środku i czy mogłabym karmić czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: poradnia laktacyjna 09.03.10, 17:49 jasne , możesz zrobić usg piersi które jest najlepszym badaniem przed 35 rokiem życia , a nawet dłużej jeśli np. ma się mastopatyczną budowę , niczym to się nie różni od usg robionego w ciąży rtg czyli mammografia w przypadku piersi to na 100% nie w ciąży i nie wiem czy można je robić z implantami bo do zdjęcia bardzo mocno się spłaszcza pierś między dwoma płytkami - pozdrawiam Urszula mama Zuzi i Maćka Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: poradnia laktacyjna 09.03.10, 17:57 hehe Ja implantów nie mam :-D Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: poradnia laktacyjna 09.03.10, 18:05 no ja to się tam kochana nie znam na technikach plastycznych , ale i tak zrób usg bo rtg teraz odpada i będzie wiadomo co i jak rany usypiam na siedząco idę się zdrzemnąć aaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo podbijam temat 06.06.10, 17:19 no cóż , niewiele się zmieniło od czasu kiedy pisałam posty powyżej , nadal myślę jak by tu się wymigać od karmnienia cyckiem ;-) cycki mam wrażliwe jak jeszcze nigdy tak że na samą myśl o ciumkaniu przez noworodka dreszcze mi po plecach chodzą :-/ mąż przytakuje i mówi że rurka mi zmięknie bo zawsze mówię że nie chcę a potem karmię i sobie chwalę tyle że jak miałam pierwsze dziecko mogłam sobie pozwolic na leżenie godzinami i robienie za smoczek uspokajacz , jak miałam drugie to nadal mogłam leżeć bo córka poszła do zerówki kiedy młody miał półtora roku więc nic mnie nie ograniczało , no a teraz jak mam leżeć godzinami ? co z praniem, sprzątaniem , gotowaniem i podawaniem posiłków a przed wszystkim odbieraniem o określonej godzinie Maćka ze szkoły ?? o opiece nad maluchem nie wspomnę ................... czy w tej sytuacji nie największy sens ma kilkuminutowe karmienie mlekiem modyfikowanym zamiast spędzania x czasu z dzieckiem przy cycku , wysypianie się itd ??? tak się chciałam pożalić bo miotam się i myślę co zrobić żeby małej nie "pokrzywdzić" , póki co jestem za zaczęcie od karmienia mm nocnego żeby dłużej pospała + karmieniem przy wychodzeniu z domu jeśli zaistnieje potrzeba gdzieś na mieście w miejscu publicznym , w domu zobaczę jak długo dam radę cyckiem chcę zacząć od podawania mieszanki gotowej do spożycia żeby sobie życie ułatwić na początku zanim jakoś ułożymy sobie harmonogram dnia i poznam trochę swoje dziecko , jeśli mi się przyjmie zacznę przechodzić całkowicie na mm , myślałam o humanie za radą znajomej pediatry ale przeszukawszy net wykryłam że Bebiko gotowe jest aż o połowę !!!!! tańsze od humany .............. zadzwoniłam do tej znajomej i ona mówi że bebiko ma także swoje zalety i na pewno nie jest złe , poleca humanę ale jeśli taki będzie mój wybór dziecku źle na pewno nie będzie no i co tu zrobić kochane ?? pozdrawiam Urszula mama Zuzi i Maćka [url=http://lilypie.com][img]https://lmtf.lilypie.com/CLVOp2.png[/img][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: podbijam temat 06.06.10, 18:34 Ja tam się nie znam ;-) ale wyczytałam, że jak się dzieć przyzwyczai do cyca to mm już nie chce. Ale generalnie bardzo wiele dziewczyn stosuje karmienie mieszane, właśnie tak jak Ty chcesz. A co do długości karmienia, to na ostatnich zajęciach w szkole rodzenia mieliśmy właśnie ten temat i położna twierdziła, że dzieci są różne, Jedne się najedzą w 5 minut, drugim potrzeba 40. I to dotyczy każdego sposobu karmienia. Tak więc nie ma się co na razie martwić, bo może Twoja córcia będzie miała apetyt i szybko da wrócić do obowiązków domowych ;-) Co do mleka to ja wstępnie jestem zdecydowana na Bebilon. Ale i tak wybieramy się do pediatry, żeby nam wcześniej wszystko opowiedział. Bo nie wiem czy młody nie odziedziczy po nas różnych skłonności. Po mężu alergii, a po mnie refluksu i czy nie trzeba będzie stosować jakiś specjalnych mieszanek. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: podbijam temat 07.06.10, 08:42 jak długo się karmi samym cyckiem to mm faktycznie nie chcą dlatego ja zamierzam wprowadzić od razu żeby mała poznała ten smak i myślała że tak ma być ja po mojej dwójce pamiętam że jedzenie to jest 5-10 minut później jest zabawa z cyckiem i podsypianie , nijak nie da sobie tak dzieć wyjąć z dzioba cycka bez wrzasku ,a z butelki poprostu jedzą , jak pytałam butelkowych koleżanek 10 minut to max i dziecko jest nakarmione , odbijasz i możesz lecieć ja się wiesz co musze z góry martwić bo mała się urodzi 24 sierpnia i zakładając że wszystko pójdzie ok to 2 września trzeba będzie juz normalnie młodego zaprowadzić do szkoły i potem odebrać , nie ma zmiłuj :-/ Iza jak Twój mąż ma alergię to na 99 % od razu każą wprowadzić mieszankę HA a na refluks dopiero wtedy jak okaże się że mały ma , kiedyś były zagęszczacze specjalne dodawane do mleka Bebilon gotowy też jest z tym że tylko nantal premium dla wcześniaków czyli dla tej mojej żabki z 36 tyg by się nadał i też się nad nim zastanawiałam , jest w buteleczkach 60 ml po 2,08 zł w sumie jakby użyć na raz 2 opakowań to i tak wychodzi cenowo niemal tyle co jedna butelka humany 90 ml a będzie to przecież 120 ml [img]https://1.1.1.4/bmi/www.bebilon.com.pl/var/bebilon_site/storage/images/produkty/mleka-poczatkowe/bebilon-nenatal-premium/2016-4-pol-PL/Bebilon-Nenatal-Premium_large.jpg[/img] gotowe jest jeszcze hipp ( strasznie drogie)) bebiko ( najtańsze i ponoć niezłe ) humana ( najbardziej moja znajoma pediatra poleca) i nan (niestety kiepsko dostępne) pozdrawiam Urszula mama Zuzi i Maćka [url=http://lilypie.com][img]https://lmtf.lilypie.com/CLVOp2.png[/img][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: podbijam temat 07.06.10, 08:53 Nie wiedziałam, że dzieć lubi się tak cycusiem pobawić po jedzeniu ;) Ja jestem nastawiona na butelkę, bo nie mam innego wyjścia i muszę się obkupić we wszelkie akcesoria i odwiedzić pediatrę, żeby mi powiedział jakie mieszanki stosować. Ten Bebilon, to z netu wyczytałam, że dziewczyny polecają. Natomiast o Humanie nic nie słyszłam, oprócz nazwy. Co do alergii, to mąż miał badanie pod kątem alergenów wziewnych i jest kilka rzeczy na które jest uczulony. Natomiast spożywczych nie miał badanych, ale na surową marchewkę ma uczulenie na pewno. Mam nadzieję, że dzieć jednak zdrowy będzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: podbijam temat 07.06.10, 09:19 no bawią się bawią , podsypia już taki łobuz ale cycka wyjąć nie da bo czujny , jak zabiera mu się to od razu zaczyna patrzeć przytomnie i ściema że on przecież dalej je i taka zabawa non stop mąż nie jest uczulony od dzieciństwa ? może pediatra w takiej sytuacji zaryzykować normalną mieszankę i czekanie na reakcję organizmu ja mam wiesz taką lekarkę zaprzyjaźnioną nasze córki razem chodziły do szkoły , fajna babeczka , córa to taka późna wpadka bo ona jest już babcią , młoda bo młoda ale babcia , i polecała mi tak jak i swojej synowej mleko o długiej tradycji , bardzo dobrym składzie i świetnej przyswajalności , nie jest rozreklamowane bo nie potrzebuje , sprzedaje się samo , nie trzeba gadżetów typu długopisy i bloczki wciskać pediatrom ;-) zresztą koleżanka która urodziła teraz w marcu tez mam pediatrę po znajomości i też małą na humanie , jedna z koleżanek ma teściową pediatrę i synek też był na humanie coś w tym więc jednak jest z akcesorii to rozglądnęłam się i jest steryzlizator aventu na allegro za niecałe 160 zł tyle że anglik ale już z przejściówką więc za połowę ceny krajowej baredzo się opłaca , do tego tommy t jest termos z podgrzewaczem żeby podgrzać np wodę poza domem a później np. słoiczki , opakowanie na mleko żeby porcjować , no i butle , ilość diabli wiedzą , na karmieniu butelką jedna napisała że ma ...1 sztukę i jej starcza ??? ja myślałam żeby mieć tyle ile wynosi pełen wsad do sterylizatora czyli chyba 6 sztuk Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: podbijam temat 07.06.10, 09:23 a jeszcze koleżanka ta od teściowej pediatry polecała bardzo późniejsze mleka humany smakowe ponoć rewelacja ! mój syn jak jadł pierwsze kaszki to humana jabłkowa była najlepsza , uwielbiałam po nim kończyć :> Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: podbijam temat 07.06.10, 09:32 W takim razie muszę poczytać coś o tej Humanie. Mnie jest wszystko jedno, aby dziecku to tylko odpowiadało. Może w przyszłym tygodniu pójdziemy do pediatry to zapytam się. A też widziałam na allegro te angielskie sterylizatory z 3-bolcową wtyczką. W sumie jak jest przejściówka, to nie przeszkadza, tylko co z ewentualną gwarancją i serwisem? Natomiast w naszych sklepach ceny są szokujące. Zastanawiam się, jaki sterylizator jest najlepszy - zwykły czy mikrofalowy. Ten drugi duuużo tańszy, a podobno butelki sterylizuje się do ok. 6 miesiąca. Byłam nastawiona na TT, ale żeś mi zrobiła zamieszanie i teraz zastanawiam się nad Aventem. Tylko to jest chyba najdroższa marka. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: podbijam temat 07.06.10, 09:52 wiesz co no gwarancji to faktycznie nie ma ale cena niższa o 200 zł od krajowego kusi , raczej więc zaryzykuję i będę liczyć że jednak się nie zepsuje w razie co naprawią tyle że za kasę sterylizuje się 6 miesięcy ale ja będe musiała cały czas bo woda u nas taka sobie i lepiej póki się bedzie używać czy butli czy niekapka to jednak sterylizować mikrofalówka zepsuła mi się dawno temu a te mikrofalowe ster. przyznaję mają bardzo przywoite ceny , ale ja nie kupię bo mi córka mleko do płatków podgrzewała w nim więc nie wiem czy to takie zdrowe i kupować już nie chcę wiesz ja myślę że czy z TT czy z Aventu będziesz jednako zadowolona bo i to i to ma dobre opinnie tyle że Avent starszy no i ich niekapki jednak nie mają sobie równych a jak z czyszczeniem tego załamania w TT ??? nie sprawia trudności ?? wiesz akcesoria od nich pewnie pasują czy tu czy tu, bo obydwie butle sa szerokie i mniej więcej tej samej wysokości ceny aventtu na allegro nie szokują np www.allegro.pl/item1058377044_wyprzedaz_butelka_avent_125ml_smoczek_0_bpa.html Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: podbijam temat 07.06.10, 10:07 Myślałam o sterylizatorze iQ24: www.allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=iq24&change_view=1&order=p [img]https://img09.allegroimg.pl/photos/400x300/10/62/44/82/1062448265 [/img] Ceny tego sprzętu w sklepach są pawalające. W świecie dziecka w Al. Krakowskiej kosztował w sobotę ponad 600 zł :-/ Podczas, gdy w jakiejś dziecięcej gazecie był artykuł sponsorowany z sugerowanymi cenami i kosztował ponad 400 zł. Też drogo :-/ A smoczki to drobiazgi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: podbijam temat 07.06.10, 10:17 drogo bardzo drogo więc warto kupić bez tej gwarancji za 160 na allegro i liczyć że pożyje , smoczki to groszowe sprawy butelki też Świat dziecka jest strrrrasznie drogi :-/ Odpowiedz Link Zgłoś