kola-dka 18.03.10, 22:46 bo padnę z nerwów! Mam nadzieję, ze wszystko w porządku tylko padłaś i nie zdążyłaś nam zdać relacji. Liczę na to, ze zanim jutro dotrę do pracy, ładnie nam się rozpiszesz :* Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miska83 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 08:32 ja tez czekam niecierpliwie! mam nadzieje ze ok! Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszek80 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 09:02 Ula ja tez czekam od wczoraj z niecierpliwośćia. Odpowiedz Link Zgłoś
chiyo28 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 09:03 no wstań żesz kobieto i nie trzymaj nas w niecierpliwości :) Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszek80 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 09:07 chiyo28 napisała: > > no wstań żesz kobieto i nie trzymaj nas w niecierpliwości :) > :D Odpowiedz Link Zgłoś
naftalka5 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 09:12 Ula mo ile można? ;) Dawaj nam tu szybko znać! Odpowiedz Link Zgłoś
kola-dka Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 09:21 no żesz! :> naprawde zaczynam się denerwować :( Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 10:05 jestem kochane , złośliwość przedmiotów martwych wredny modem mi nie chciał załapać :-/ po usg jestem przeszczęśliwa , małe jest w 100 % zdrowe ,NT 1,2 :-D , kość nosowa bardzo dobrze widoczna - i ładnie zadarta , i to co bardzo się podobało lekarce niesamowicie wprost dłuuuugie nogi zrobiła świetne zdjęcie , maluch ma od głowy do pupy 6,9 cm a nogi mają 3,9 także dodatkowy plus do tego niskiego NT :-D wszystkie przepływy naczyniowe , tętno itd książkowe , strasznie mi ulżyło ale szykuje mi się chyba niezłe ziółko - dziecko wierciło się niesamowicie , lekarka łapała na dwie sondy na raz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
az-82 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 10:13 Ula, to super! :D Jak takie długie nogi, to jak nic modelkę będziesz miała, albo biegacza długodystansowego ;) No i właśnie, chłopak, dziewczynka, czy jeszcze nie wiadomo? Odpowiedz Link Zgłoś
az-82 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 10:13 Powiedziałaś już dzieciom? Jak zareagowały? Odpowiedz Link Zgłoś
chiyo28 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 10:18 Gratulacje , uff można odetchnąć :) Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszek80 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 10:22 Ula moje gratulacje,a płećkę maleństwo pokazało?Ale pewnie nie skoro nie piszesz:) Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 10:26 niestety płeć nie dała się złapać , dziecko niekulturalnie cały czas pokazywało pupsko do sondy albo składało ścisło nóżki pięknie prezentując żeberka , żeby zobaczyć przepływy w pępowinie lekarka włożyła mi sondę dopochwową i posiłkowała się brzuszną i dopiero tak się udało i jak stwierdziła straszna będzie wiercipięta i takiej płeć złapać to się teraz jednak nie uda ( było może jednak nie żreć tego batonika :-/ od cukru się nakręciło chyba ) więc nadal nie wiem i mam tylko małą nadzieję że jak nie widac ogonka to może jednak dziewuszka , ale w sumie wszystko mi już jedno i tak się poryczałam jak bóbr jak zobaczyłam tak wyraźnie buzię ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_i_kijanka Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 10:31 Super same dobre wiadomości :) Odpowiedz Link Zgłoś
smallcloud Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 10:50 O bozz Ula tak sie ciesze!!!! Az mi sie choinka wilgotno w oczach zrobilo :D Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszek80 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 10:25 Ula a może pochwaliśz sie foteczka? Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 10:32 musiałabym mieć skaner bo inaczej nie mam jak przenieść ale może popytam czy któraś z koleżanek nie ma to wstawię , zdjęcie z tymi długaśnymi nogami jest śmieszne jak kurczak na tacce z wyprostowanymi nogami ;-) - mój mąż ma takie same słupki acha dzieciom nie powiedziałam bo wróciłam strasznie późno i już spały ( no dobra w mc donaldzie byłam ;-) )postanowiliśmy że poczekamy jeszcze kilka dni wymyślimy dla nich jakąś atrakcję i wtedy im powiemy , tylko nie wiem co ? Odpowiedz Link Zgłoś
kfiatuszek80 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 10:41 Ula a moze aparatem zrób zdjecie zdjecia? Odpowiedz Link Zgłoś
miska83 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 11:18 jej no nastraszylas nas strasznie jak sie tak dlugo nie odzywalas!! strasznie sie ciesze ze wszystko ok:) i gratuluje! takie dlugie nozki to moze fatycznie dziewczyna bedzie;D no ciekawa jestem jak dzieciaki zareaguja na wiesci:) Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 11:19 mój aparat Aniu poległ musze go zawieźć do naprawy , przestał działać na akumulatorach jakby były ciągle nienaładowane , myślałam że to akumulatory a potem także na zwykłych bateriach już nie ciągnął , dzwoniłam do serwisu , mówili że może od upadku coś tam nie styka , ja go nie upuściłam ale za ferajnę nie ręczę :-/ ale może coś tam wymyślę to zarzucę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 11:53 dziewczyny bardzo Wam dziękuję za wsparcie :* tak mi ulżyło po tej wizycie , jestem zachwycona moją nową lekarką , jej podejściem , ciepłem ,i tym że pamięta nawet taką świeżą pacjentkę i moją historię nawet usg było o dziwo bardzo przyjemne ledwo przyłożyła głowicę szybciutko powiedziała - serduszko bije , dzięki czemu całe badanie było mniej stresujące niż myślałam że będzie jak wiedziałam że maluch żyje znam już też mniej więcej szczegóły porodu , zaproponowała nieco inne rozwiązanie które być może oszczędzi mi masażu szyjki czyli rozwierania jej na siłę , chce mnie położyć 23 sierpnia na patologi na noc , założyć żel bądź balonik i może to ruszy i pozwoli na rozwieranie bez użycia siły , rano doda oxy jeśli zaistnieje potrzeba i może to pójść szybko i w miarę bezboleśnie :-) acha teraz musze tylko kupić ciśnieniomierz bo miałam wczoraj wysokie , może z nerwów , ale kazała dmuchać na zimne znacie jakieś w miarę dobre ale bez koszmarnej ceny ? Odpowiedz Link Zgłoś
kola-dka Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 14:19 Ula, ale superaśnie. A gdzie masz te lekarkę? Ja na moim usg wiesz gdzie byłam- wewchujdaleko w Szpitalu Medicover. I tak jak do tej pory lekarz postepował tak jak twoja gin i od razu mowil- "nie martw się Kaśka, serducho bije, widze, ze dzieciak zdrowy jak ryba" to teraz milczał, milczał...wiec pytam o NT, o kosć nosową. On mi na to ze informacja o kosci nosowej nie jest konieczna i ze źle przeczytałam w internecie , bo to nie jest wymóg usg genetycznego. Ale oczywiscie powiedział ze jest kosć nosowa, ale o przepływach nic nie wiem- długo mierzył, badał wiec chyba cos tam czytał. Potem mowi: "musi byc pani świadoma, ze chociaż na tym poziomie nie ma wad, to i tak nie gwarantuje to urodzenia zdrowego dziecka" :/ i teraz nie wiem czy nie chciał mi czegos powiedziec czy ma taki sposób bycia :( Odpowiedz Link Zgłoś
miska83 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 14:38 o rany jaki koles....nie mozesz wrocic do tego poprzedniego.ja bym starsznie sie denerwowala przy kazdej wizycie i miedzy nimi...chyba nie masz do niego zaufania? a jesli go nie masz to chyba powinnas zmienic go;/ Odpowiedz Link Zgłoś
naftalka5 Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 14:42 Ula super wiadomosci choc nie ukrywam ze zaczełam sie martwić Twoim milczeniem :* Ale Ci fajnie ze znasz date porodu ;) A tak przy okazji to moja siostra jest własnie w fazie parcia. Mąż stanął na wysokosci zadania i rodzi z nią :) Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 14:45 Kasiu ta moja przyjmuje w Ginomedzie i w Babka Medica , a że nie lubię molochów więc poszłam do Ginomedu na Wolność ( k. Żytniej ) i traf w 10 , przesympatyczna intymna atmosfera , bardzo miła położna w rejestracji z którą sobie pogawędziłam czekając . Jedyny minus że doktór ma bardzo dużo pacjentek bo nie odmawia jak ktoś przypędzi z problemem ( ale to akurat dobrze) , jak siedziałam w poczekalni pamiętała każdą która wchodziła bo odprowadza pacjentke do poczekalni i bierze kartę następnej i już z nią zaczyna gawędzić . Z gabinetu dochodziły wesołe głosy bo jest bardzo kontaktowa i gadatliwa. Na usg brała trzy rzeczy pod uwagę : NT , kość nosową , długość kości udowej ( zd to NT szerokie, brak kości nosowej , krótka kość udowa bo dzieci z zd są niskie) . Na robienie przepływów trzeba mieć dobry sprzęt ( tak mówiła) i jest to też istotne badanie , wskazuje jak się ma pępowina , łożysko itd. Może robił tyko nic nie mowił ? Kasiu ja nie myślę żeby coś było nie tak , oni się tylko tak zabezpieczają bo powiedzenie na jakimkolwiek etapie że dziecko 100 % jest zdrowe nie jest możliwe , więć zawsze zostawiają sobie ten margines. Pomyśl że gdyby było coś nie tak skierowałby na aminopunkcję . Moja zaczęła mówić przed badaniem czy się zastanawiałm , po badaniu powiedzialą że decyzja należy do mnie ale przy takich parametrach ryzyko jest znikome /żadne choć oczywiście jak 1: iluś tam zdarza się i tak . Chodzi tu o przypadki kiedy mimo prawdiłowego NT i innych parametrów dziecko ma nietypowe stygmaty zd. Rzadko bo rzadko ale bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 15:08 Ula, ładną masz nową sygnaturkę :-) Ciśnieniomierz polecam tej firmy: www.microlife.pl/ U mnie pół rodziny ma te ciśnieniomierze. Mój mąż ma nadciśnienie i sobie często mierzy. Natomiast nie polecam modeli na nadgarstek. Są niedokładne i niewiarygodne. Zazdroszczę Wam, że macie tak dobre wyniki badań. Mój mały na pierwszym usg miał NT 1,9. Niby norma jest do 2,1 ale sie martwię, bo Wy macie tak małe :-( Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 15:18 2,1 ? Iza wczoraj moja lekarka mówiła mi że norma wynosi 2,5 , a prawdziwe ryzyko zaczyna się przy 3 i więcej ........ Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 15:25 W necie taką normę znalazłam. Ale może źle coś było podane. Jeśli tak, to trochę lepiej mi. W sumie lekarz powiedział, że wszystko ok, ale i tak się martwiłam, że w górnej granicy normy jestem. Ceepa jestem bo się mogłam zapytać na usg jaka jest norma :-? Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 15:56 Iza znalazłam taką informację że przeciętny wymiar w 11 tyg wynosi 1,2 - 2,1 a w 13+6 1,9- 2,7 , kiedy Ty miałaś usg ? tak sobie czytam na stronach internetowych , te badania przepływu krwi które robiła mi lekarka też wykluczją zd , 90 % dzieci z tym zespołem ma krzywą w odwrotną stronę faktycznie moja lekarka pokazywał mi wykres i takie wcięcie ktore było jak należy i mowiła że gdyby byo w odwrotną stronę to byłoby nieciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: Ula, jak po USG??? 19.03.10, 16:49 Pomyliłam się, NT wyszło 1,8 mm, a usg miałam robine w 11t4d. Generalnie lekarz ocenił, że wszystko dobrze. Na połówkowym też wszystko wyszło b. dobrze. Ale ja się boję, bo to pierwsze dziecko, a ja już prawie 34 lata mam :-/ Odpowiedz Link Zgłoś