06.05.10, 10:55
wymagają chyba osobnego watku ;-)
ja mam dylemat dziewczyny powiedzcie - ale tak szczerze - co o tym
myślicie , mojemu mężowi bardzo podoba się imię Sonia , mojej
mamie też , a mi kurcze nieco się z yorkiem kojarzy :-/ ale jest
fakt ładne
sama nie wiem czy dać się przekonać i niech nazwie to jedno
dziecko ? z nazwiskiem nam bardzo ładnie wychodzi , wstydzić się
raczej nie będzie ....
a czy to nie jeden gatunek z Jessicami i Nicolami ??? bo szczerze
powiem że nie przepadam za takimi imionami
no co myślicie ??
Obserwuj wątek
    • kola-dka Re: Imiona 06.05.10, 11:05
      Ula, Sonia to imie miedzynarodowe. Mi sie z pieskiem kojarzy, bo tesciowa miala
      sunie Sonie, ale Basie tez miala- a to imie podoba sie mojemu mężowi.

Ja tez w rosyjskie imiona ku zgrozie rodziny celuje: Igor, Lena itd.. Małżonek:
      Basia, Paweł.

No Lena juz odpada ;)
      • emily_valentine Re: Imiona 06.05.10, 11:08
        haha - psie imiona ;-)
        Ja też mam ten problem, bo Maks to co drugi pies podobno teraz :-D
        Ale i tak Maksymilian nam się bardzo podoba i chyba tak zostanie :-)
    • emily_valentine Re: Imiona 06.05.10, 11:05
      A czy tak samo na imię nie ma taka aktorka - Sonia Bohosiewicz?
      Ja się słabo znam, ale tak mi się coś kojarzy ;-)
      I moja ulubiona lalka z dzieciństwa to była Sonia. Już nie pamiętam
      czy tak się nazywała "fabrycznie" czy sama ją tak ochrzciłam :-D

MZ najważniejsze w wyborze imienia jest, aby się ładnie skracało i
      zdrabniało, pasowało do nazwiska, nie było jakiś głupich powiedzonek
      typu Ewka spadła z drzewka albo wyskoczył jak Filip z konopii, i na
      koniec żeby były ładne, nieobraźliwe inicjały. Właśnie wyczytałam w
      jednej książce o dzieciach, żeby na to zwracać uwagę, bo np. taki
      Hubert Ulryk Jankowski będzie mieć przekichane inicjały - H.U.J. :-P

Mnie się Sonia podoba, brzmi tak miękko i miło :-)
    • smallcloud Re: Imiona 06.05.10, 11:09
      Szczerze?
      Dla mnie wszelakie Nikole a ostatnio Fabiany i inne udziwnienia
      przejawem kompleksow rodzicow i potrzeba wyroznienia sie.
      Krzywdza dziecko.
      Jestem przeciwnikiem - Soni takze. Kojarzy mi sie z psem sasiadki.
      Za to Martusia to juz inna bajka :D

Dla dziewczynek moje fawryty (niestety czesto tez innych rodzicow, w
      sensie ze duzo tych imion) to:
      Hania, Natalia, Julia, Karolina, Marysia, Łucja; Alicja, Agnieszka,
      Ola, Gabrysia, Basia, Weronika, Małgorzata.

A chłopców: Franek, Michał, Tomasz, Wojtek, Błażej, Igor, Hubert,
      Norbert, Adam, Paweł, Piotr, Jakub, Andrzej, Jacek, Marcin

A tak nprawde co do pomysłów to wziac kalendarz i wertowac imiona :)
      • kfiatuszek80 Re: Imiona 06.05.10, 11:22
        Jak dla mnie Sonia to imie psie-nie znam dziewczyny kobiety o
        imieniu Sonia ,ba nawet na ulicy nigdy nie słyszałam coby mamusia za
        córcia wołała sonieczko idziemy.Sonia jako imie dla psa -
        owszem.wogóle jak to zdrobnić-Sońka,Sonusia-no nic pisze i kudłate
        suczki mam przed oczyma:D Sonia jak dla mnie odpada.tak samo
        wszystkie nicole,dżesiki,fabiany,ksawiery itp.
        Podoba mi sie natomiast Martyna i ostatnio chodzi za mna to
        imie.Oprócz martynki to Ewa,ola,zuzanna,dla chłopczyka-
        Bartus,Maciuś,Patryk..
        co do moich preferencji dla przyszłego potomka na dzień dziesiejszy
        jest albo Martynka Ewa badz Bartosz i jakies drugie imie(u mnie
        wszyscy mają dwa,kubus tez ma dwa wiec i kolejne dziecko bedzie
        miało dwa imiona)
    • kfiatuszek80 Re: Imiona 06.05.10, 11:47
      a zapomniałam dodac jeszcze Oliwii takze to imię mi sie podoba.
      • az-82 Re: Imiona 06.05.10, 12:01
        Mi się nie podobają żadne takie imiona, jak te Dżesiki przez duże Dż, Nikole, do tego samego worka lecą też Fabiana i Oliwia. Nawiasem mówiąc, mój kuzyn ma dwie takie: Oliwia i Fabiana. Nie popodoba mi się.
        Sonia, owszem, kojarzy mi się z psem, ale też jest to bardzo niemieckie imię. Kilka Niemiek o tym imieniu spotkałam. Nie podoba mi się. Tak jak i inne niemieckie imiona. Nie powiem, żebym była uprzedzona, ale jakoś mi nie leżą.
        Imiona kończące się na "or" też nie. Ani Wiktor ani Igor nie dla mnie. Ale, podoba mi się, nie wiem czemu, rosyjska wersja tego imienia: Jegor, no chyba że to zupełnie inne imię, poprawcie jeśli jestem w błędzie.
        Bardzo podoba mi się Jarema, ale mój mąż mówi, że może być tylko w wersji polskiej, czyli Jeremi, albo Jeremiasz, a to już mi się nie podoba. No ale ma rację, dzieciaki śmiałyby się z takiego imienia, głównie dlatego, że się kończy na "a", więc brzmi babsko.

Myślę, że ostatecznie zdecyduję się na polskie imiona, moim faworytem jest wciąż Bogumił, a jak będzie drugi synek, to będzie Stanisław. A na drugie imiona chcę dać po dziadkach.
        • zaba_i_kijanka Re: Imiona 06.05.10, 12:20
          My dla dziweczynki mieliśmy Paulina, Urszula, Blanka. Weronika i
          Karolina bardzo mi się podobają, tą pierwszą mam za chrześnicę i
          dlatego nie dałabymswoje córce, dodam że Weroniczkę moją uwielbiam :)
          Mój brat ma bliźniaczki i nazwał Idalia i Rozalia nie podoba mi ani
          trochę. Sonia też mi nie leży jakoś ale każdy ma inny gust i każdemu
          inne imie pasuje do nazwiska imoże to teżma wpływ na nasze upodobania
          Za to z chłopcem mamy problem, nasz pierworodny to Bartosz Dominik,
          mąż teraz stwierdził że drugiemu da Dominik i jakieś drugie z
          "moich", ja najchętniej chyba miałą bym Krzysztof Kamil, chociaż
          pewnana nie jestem, bo podobają się jeszcze Szymon, Błażej, Macjiej,
          Grzegorz, Filip i chyba jeszcze jakieś tylko w tej chwili nie
          pamiętam
          • ursgmo Re: Imiona 06.05.10, 14:01
            ehhh na jednym forum o imionach zanlazłam opinnię dużych dziewczyn o
            tym imieniu i dużo tam jest o tym jak dzieci reagują na to imię ,
            typu " mojej babci piesek tez się tak nazywa" itp ogólnie niefajnie
            więc Sonia odpadła , jak pokażę mężowi też mu przejdzie
            została więc Zosia , Marta , Michalina , Lenka i musze popatrzeć w
            jakiś imiennik , może coś mi ładnego umkneło
            • 3_asia Re: Imiona 06.05.10, 16:41
              a ja po mojej Julii wiem, że trzeba szukać takiego imienia , które nie jest
              "modne" w tych czasach, bo jak gdzieś idziemy i wołam za moją Julią na ulicy to
              kilka się odwraca. teraz mąż wymyślił, że będzie Paulinka ale ja osobiście
              jeszcze nie wiem czy na tym stanie.
              • ursgmo Re: Imiona 06.05.10, 19:32
                zgadzam sie Asiu , jak wybierałam imię dla córki - Zuzia ,
                królowały Karoliny i Aleksandry co druga dziewczynka chyba tak miała
                na imie :-/ niestety zaraz też przyszła moda na Zuzie i stało się
                baaardzo pospolite , ale nigdy równolatki o swoim imieniu moja córka
                nie znała , za to młodszych dziewczynek już jest mnóstwo
                Julka bardzo nam się podoba ale właśnie ze względu na przesyt dać
                córce nie damy , a szkoda :-(
                • zaba_i_kijanka Re: Imiona 07.05.10, 07:26
                  Ach podoba mi się Tymuś ale mojemu męzowi niepodoba się dorsła forma
                  Tymoteusz
                  • kfiatuszek80 Re: Imiona 07.05.10, 08:34
                    mi tymuś sie nie podoba,kazda z nas ma inne preferencje co do
                    imienia.Najważniejsze wybrać takie by nie ośmieszało i z nazwoskiem
                    ładnie współgrało.Miałam kiedyś takiego sasiada co nazywał sie
                    Alfons Kulwas-no niestety,pan już nie zyje więc swiec panie nad jego
                    dusza ale mamusie jego to poniosło:/ Nie cierpię tez zestawień typu
                    Dzesika kowalska.Imię musi pasować do nazwiska,nawet jesli mi sie
                    jakieś podoba a nie pasuje do nazwiska to odpada.Na sczescie mamy
                    takie nazwisko ze wiekszość imion ładnie z nazwiskiem brzmi.
                    • rudnicka_a Re: Imiona 10.05.10, 12:22
                      U nas bedzie Zuzia. To imie ktore maz wymyslil i mnie tez sie podoba. Moje typy mu sie srednio podobaly tj. Pola, Hania, Zosia, Lena i wlasnie Zuzia.
                      • miska83 Re: Imiona 10.05.10, 12:46
                        hmmm ja dla dziewczynki mam zuzia i to mojej corze sie podoba tez
                        _ciagle gada ze jek bedzie dziewczynak to bedzie zuzia;) maz
                        jjeszcze nie przekonany na 100% ale jesli bedzie taka potrzeba to go
                        przekonamy.natomiast mamy mega problem z imieniem dla chlopaka.w
                        pierwszej ciazy tez tylko dla cory bylo imie i na szczescie cora
                        byla;) przelecielismy kiedys wszystkie imiona i w gre wchodzil tomek-
                        najbardziej nam sie spodobalo, ewentualnie jeszcze mateusz-mati.mala
                        juz wylapala faze ze tomek i koniec ale sotatnio moj ojciec do mnie
                        powiedzial "tylko nie tomek.wszystkich tomkow jakich znam to
                        straszne slamazary,albo cwaniaczki ktorzy kantuja na kazdym kroku"
                        ja oczywiscie urazona powiedzialam ze to juz od dawna postanowione i
                        raczej sie nie zmieni ale potem zaczelam myslec i faktycznie znam
                        tych samych tomkow co moj ojciec i ogolnie to masakra... dziewczyny
                        znacie jakis normalnych tomkow?:)
                        • az-82 Re: Imiona 10.05.10, 13:46
                          Tak Miśka.
                          Mój kuzyn. Zupełnie normalny facet :)
                          • miska83 Re: Imiona 10.05.10, 13:49
                            dzieki:) to naprawde mi pomoglo:) bo juz zaczelam tracic
                            nadzieje.pomyslalam ze na nowym osiedlu znam jeszcze 2 tatusiow
                            tomkow i mega flegmatycy odklejeni od rzeczywistosci...
                            mam nadzieje ze towj kuzyn to nie wyjatek potwierdzajacy regole:)
                            • zaba_i_kijanka Re: Imiona 10.05.10, 16:50
                              Mój brat cioteczny bardzo fajny, zaradny i wesoły chłopak z fajnymi
                              pasjami :)
                              • miska83 Re: Imiona 10.05.10, 19:58
                                dzieki:)
                                • ursgmo Re: Imiona 11.05.10, 11:22
                                  ja tak mam z imieniem Michał , imie bardzo ładne i byłoby opcją gdybym nie
                                  ludzie o tym imieniu których znaliśmy lub znamy , same lewusy :-(
                                  • az-82 Re: Imiona 11.05.10, 11:43
                                    Zgłaszam stanowczy sprzeciw!
                                    Mój mąż jest Michał i gdyby nie był absolutnie cudowny i kochany to bym za niego nie wyszła.
                                    No i mam też kuzyna Michała, inteligentny i fajny chłopak, jeden z moich ulubionych kuzynów.
                                    • emily_valentine Re: Imiona 11.05.10, 12:58
                                      Mój synek nazywałby się Michał, gdyby nie to, że w zeszłym
                                      roku "oddałam" to imię mojemu bratankowi. Ale kto mógł wtedy
                                      przypuszczać, że ja zaciążę i dziecko będę mieć? Szkoda było
                                      marnować to imię ;-)
                                  • miska83 Re: Imiona 11.05.10, 14:36
                                    moj brat ma na imie michal-jest normalny:)
                                    • ursgmo Re: Imiona 31.05.10, 12:12
                                      chwilka minęła , burzliwe dyskusje trwają
                                      zostały 3 propozycje : Zosia , Marta i Michalina
                                      mąż najbardziej za Michaliną , ja tam już sama nie wiem ..........
                                      • emily_valentine Re: Imiona 31.05.10, 13:49
                                        hehe, albo będziecie mieć dwoje dzieci na Z albo na M ;-)
                                        Mnie się najbardziej podoba Zosia :-) Niech dziewczyny będą na Z :-D
                                      • kfiatuszek80 Re: Imiona 31.05.10, 14:58
                                        Ja osobiscie wybralabym martusię:)
                                        • kfiatuszek80 Re: Imiona 31.05.10, 14:58
                                          Zresztą jak zadję w ciażę i bedzie dziweczynka bedzie prawdopodobnie
                                          Martynka ,wiec imie podobne:D
                                          • ursgmo Re: Imiona 06.08.10, 09:25
                                            u mnie znów dyskusja powraca , wczoraj za sprawą lekarki , wypełniałyśmy kartę
                                            szpitalną , tfu raczej KSIĄŻKĘ , w każdym razie spytała jak mała będzie mieć na
                                            imię , więc wydukałam że chyba Michalina bo tak wszyscy za tym imieniem ale
                                            jakoś mówiłam bez przekonania , potem lekarka zaczęła czytać razem z imieniem i
                                            powiem szczerze z nazwiskiem w jej ustach brzmiało niezbyt ciekawie , za długo
                                            :-/ sama tak zresztą stwierdziła :-/ spytała czy inne opcje są więc wspomniałam
                                            o Soni która powróciła nam na tapetę
                                            oooo mówi lekarka z nazwiskiem brzmi super i to bardzo ładne imię jest
                                            no więc ja o tych psach zaczęłam , na to lekarka mówi że wśród sąsiadów ma
                                            multum psów nazwanych Kuba bądź Maja i że to jej by nie zrażało
                                            to samo mówiła moja rodzina na imieninach mojej mamy , imię bardzo się podobało
                                            i bądź tu mądrym ;-) dziecko jedno imiona cztery .................
                                            -
                                            pozdrawiam Urszula
                                            mama Zuzi i Maćka

[url=http://lilypie.com][img]https://lmtf.lilypie.com/CLVOp2.png[/img][/url]
                                            • kola-dka Re: Imiona 09.08.10, 22:30
                                              Ula, jak Ci sie Sonia podoba i ładnie brzmi z nazwiskiem, to nie sluchaj nikogo
                                              i tak nazwij córcie. U nas będzie Wiktor, co się nie podoba 90% znajomym i
                                              rodzinie, no i tak mi obrzydzili to imie, ze sama juz nie wiem. A Zuzia non stop
                                              całuje mój brzuch i mówi "kocham Cie Wiktolku malutki", tyle razy prosiła, zeby
                                              juz nie zmieniac imienia. Wiec tego nie zrobie, ale te opinie pt: jak na niego
                                              mówic w skrócie, bo Witkorek to tak długo.
                                              A Karolinka to niby krócej?(znajomi mają córę- Karoline)
                                              Moja tesciowa mowi, ze mozna go nazywac Wicia, albo Witek, co mnie wnerwia na
                                              maxa :>

Tak wiec Ula, nie sluchaj nikogo, Mi to imie sie z psem na początku skojarzyło,
                                              ale rónież kojarzy się "zwierzęco" Basia (krowa), Kajtek, Antek :)
                                              • emily_valentine Re: Imiona 09.08.10, 22:55
                                                Fajny ten Wiktor :-) Mnie się podoba. Córcię mieliśmy nazwać
                                                Wiktoria :-) Poza tym nie wiem czemu inni uważają, że to długie
                                                imię, przecież to tylko 2 sylaby Wi-ktor. Mój ma aż 4 Ma-ksy-mi-lian
                                                i to jest dopiero długie imię ;-) U nas też wszyscy na początku
                                                kręcili nosem na to imię, ale teraz już się przyzwyczaili i już
                                                chyba każdy zapomniał, że to psie imię :P A zdrobnień to już tyle
                                                zdążyłam wymyśleć, że chyba będę musiała je spisywać, żeby
                                                zapamiętać :-D
                                                • smallcloud Re: Imiona 10.08.10, 07:42
                                                  Jeśli chodzi o zdrobnienia to grunt to pomysłowi rodzice.
                                                  Znajomi maja córke 4 letnią Weronikę i mówią na nią Werka, albo Wercia, a
                                                  ostatnio młodej damie przypadło do gustu zdrobnienie jej ojca i mówią na nią
                                                  Werona :D
                                                  • ursgmo po kilku miesiącach.......................... 15.11.10, 11:43
                                                    jak u Was ? zadowolone z nadanych imion ? a tak mnie naszło bo mój mąż odbierał dziś pozwolenie na wycinkę drzewa ( drzewo ścieli po 7 rano a urząd od 9, no ale nic co ) w gminie a że gmina mała i kameralna i wszyscy wszystkich znają to pani rejestrująca dzieci powiedziała mu że w tym roku jeszcze 3 Sońki oprócz naszej są :-D
                                                    no cóż zapewne to efekt tego że Sonii Bohosiewicz tylko w lodówce jeszcze nie ma ;-)
                                                    nie szkodzi , w przeciwieństwie do innych o których długo było głośno i pojawiały się wszędzie - Foremniak czy Cichopek , to Bohosiewicz lubię
                                                    aha nie spotkałam się jeszcze z ani jedną reakcją typu - psie imię , no może raz ale nie że psie tylko nijakie ale ta pani chciała nazwać swoje nienarodzone dziecko Jonasz więc w dobry gust w tym wypadku niespecjalnie wierzę ;-)
                                                  • naftalka5 Re: po kilku miesiącach.......................... 15.11.10, 12:18
                                                    Ja jestem baaardzo zadowolona. Na małego mówię Olek, Olo, Olinek, Olutek, Olisko, Lisku, Linku. Nie spodziewałam się że dam rade tyle wymyśleć :D A i ostatnio na topie mamy wierszyk:
                                                    Jestem mały Olek i mam na Krakowskim Przedmieściu domek :P:P:P
                                                  • emily_valentine Re: po kilku miesiącach.......................... 15.11.10, 13:08
                                                    Ja też jestem bardzo zadowolona i nie wyobrażam sobie, by Młody mógł mieć inaczej na imię. Wystarczy tylko na niego spojrzeć i wiadomo, że to Maksio :-D Już dziadkowie i inni zaakceptowali to imię, nie mówią że psie ;-) Tylko jedna ciotka coś tam skomentowała, ale sama nie lepsza, bo dała Młodemu biało-różowy pajac z naszytymi baletkami i kokardką, typowo dziewczyński. Więc ją olewam :-P
                                                    Na Młodego najczęściej mówimy Młody :-D Poza tym Maksio, Maksiu, Miksio, Maksym, Maksymek, Synek Maksymek, Synek Lalinek, Maksi-Maksi, Bąbel, Smyk, Żabocik, Mały Obywatel, Kwękuś, Kwękałek, Wyjec, Terrorysta, Buczuś, Męczykoń, Niuniek, Niuniuś, Maniuś i wieeeeeeeele innych. Nawet wszystkiego nie pamiętam :-D
                                                  • kola-dka Re: po kilku miesiącach.......................... 15.11.10, 13:52
                                                    ja juz się przyzwyczaiłam, wolałam Tomek albo Igor, ale Zuzia bardzo prosiła, zeby był Wiktor.
                                                    W Sumie Wiktor, Igor, podobne choc troszkę , prawda?
                                                    A mówimy na niego: Dyzio, Wik, Wikulek :)
                                                  • ursgmo Re: po kilku miesiącach.......................... 15.11.10, 19:10
                                                    emily_valentine napisała:

Męczykoń,
                                                    Iza tym mnie powaliłaś kompletnie , ze śmiechu zalałam się herbatą :-D ale powiedz mi czemuż takie określenie ??
                                                    my na małą mówimy Sonia , Sońka, Sonieczka , Słoninka , Słoneczko, Żabeczka , Bąbelitka ( to mój mąż ) ,Szkrabinko, Kluska, Libka , Kudłatku, Gadułko itd
                                                  • smallcloud Re: po kilku miesiącach.......................... 15.11.10, 19:20
                                                    Hania - wciaz uwazam ze dobry wybor był.
                                                    A odmian tez ma kupe: najczesciej mowie Haniutek albo Hancia, oczywiscie jest tez mojim pyzatym szczesciem, kluska i ostatnio Kwęka-czu, nazywamy ja tez skrzypiace drzwiczki bo takie odgłosy wydaje ;-)
                                                  • emily_valentine Re: po kilku miesiącach.......................... 15.11.10, 23:41
                                                    A bo czasem tak kwęka i kwęka i kwęka i czegoś chce i sam nie wie, i aż uszy bolą słuchać tego kwękania przez pół dnia, no to wtedy jest Męczykoń ;-)
                                                    Jeszcze jest Bułcia, bo Młody ma pyzate policzki ;-) Budrysek, Szalony Maksio, Pusio, Puszek i wieeele innych :-D
                                                  • zaba_i_kijanka Re: po kilku miesiącach.......................... 16.11.10, 10:58
                                                    My czyli ja,mąż i Bartuś jesteśmy bardzo zadowoleni, czego niemogę powiedzieć o wszystkich członkach rodziny
                                                  • kola-dka Re: po kilku miesiącach.......................... 16.11.10, 12:12
                                                    Żaba, walic pozostałych członków rodziny :) NAjwazniejsze ze najblizszym sie podoba :)
                                                  • ursgmo Re: po kilku miesiącach.......................... 16.11.10, 12:40
                                                    święta racja !

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka