Dodaj do ulubionych

jaki materac do łóżeczka?

21.05.10, 12:18
Poczytałam trochę i osławiony mit twardego materaca, zwłaszcza
kokosowo-gryczanego legł u mnie w gruzach. Podobno najlepsze
materace to pianka termoelastyczna i lateks naturalny (z kauczuku
brazylijskiego). Ten drugi jest polecany przez Pawła Zawitkowskiego.
A Wy co wybieracie?

Obserwuj wątek
    • kfiatuszek80 Re: jaki materac do łóżeczka? 21.05.10, 12:25
      Nie mam bladego pojecia na ten teamt,ja 5 lat temu miałam zwykly
      gabkowy którego za nic w świecie bym teraz już nie kupiła.
      • emily_valentine Re: jaki materac do łóżeczka? 21.05.10, 12:37
        Ja myślałam, że kupię tak chwaloną i polecaną kokos-grykę. Nawet Ula
        je polecała :-D Ale wgłębiłam się dzisiaj w temat i się oświeciłam ;-
        )
        Na pewno bym chciała, żeby materac miał zdejmowany pokrowiec, bo nie
        wyobrażam sobie raz na jakiś czas go nie uprać. Zwłaszcza przy małym
        dziecku.
        • kfiatuszek80 Re: jaki materac do łóżeczka? 21.05.10, 12:49
          Tak i warto pod taki pokrowiec bądz na materac pod przescieradełko
          położyć taki podkład ceratkowy,bo jak sie materaz przemoczy siuśkami to
          jest mega problem.
          • emily_valentine Re: jaki materac do łóżeczka? 21.05.10, 12:52
            Ja wczoraj kupiłam takie podkładki pod prześcieradło:

motherhood.pl/produkt/podkladka-pod-przescieradlo.html

Ula je polecała ;-)
            • kfiatuszek80 Re: jaki materac do łóżeczka? 21.05.10, 12:56
              Bardzo fajne ,ja jednak nawet pod powłoczkę materaca włozyłabym jednak
              cos ceratkowego(to nie prawda że one odparzaja,kubuś do tej pory na
              takich śpi).Raz kiedyś zasikał mi gabke te z materaca jeszcze jak w
              łóżeczku spał-miałam mega problem,powłoczke się wyprało,natomiast gąbke
              ni to wyprac ni to wysuszyć bo nadal czuc moczem.nadawał sie tylko do
              wyrzucenia.
              • emily_valentine Re: jaki materac do łóżeczka? 21.05.10, 13:10
                A możesz pokazać jaki masz? Bo mnie to zainteresowało, żeby pod
                pokrowiec coś jeszcze dać :-)
                • zaba_i_kijanka Re: jaki materac do łóżeczka? 21.05.10, 18:56
                  Ja mam kupiony 6 lat temu kokos - pianka- kokos, właściwie
                  niepamiętam czy piakna czy lateks chyba że to to samo, dla nowego
                  dziecia mam zamiar nowy kupić i w sumie niewiem czy taki sam czy inny
                  • ursgmo Re: jaki materac do łóżeczka? 25.05.10, 12:42
                    a widzisz Iza wszystko się zmienia , kiedyś kokos-gryka-kokos to był naj naj
                    wśród materacy , dziś już coś innego , ja tego Zawitkowskiego to tak średnio
                    słucham , oglądałam program z nim i o dobrych butach akurat było i skrytykował
                    ogólnie adidasy, a np ortopeda mojego syna mówił sa adidasy i adidasy , jedne
                    drugim nierówne nie można wszystkich do jednego worka wrzucać i np nike które
                    miał na sobie mój syn bardzo chwalił a ja bałąm się że mnie z nimi pogoni ,
                    także spokojnie nikt wyrocznią nie jest
                    a swoją drogą za kilka lat materace będą już z diabli wiedza czego :-)
                    dla mnie ważne żeby twardy i żeby okrowiec się ściągałą do prania , ot tyle ,
                    zresztą szanse że dziecko zechce długo będzie przebywać w łóżeczku znikome
                    ...................... ;-)
                    • ursgmo Re: jaki materac do łóżeczka? 25.05.10, 13:05
                      no cóż popatrzyłam i widzę różnice pomiędzy materacami kokos-gryka a lateksem i
                      to sporą - cena, lateks jest na oko trzykrotnie droższy
                      zawsze tak jest że coś nowego wynajdą i stare już jest be i za kilka lat okaże
                      się że dziś najlepszy lateks absolutnie nie jest dobry wiec ja biorąc pod uwagę
                      że moje dzieci maja plecy prościutkie jednak wybiorę ponownie kokos i grykę bo
                      mi się sprawdził

za złe uważam tylko np. miękkie gąbki
                      • emily_valentine Re: jaki materac do łóżeczka? 07.06.10, 20:57
                        Zastanawiam się nad materacem lateksowym. Znalazłam taki firmy janpol
                        model iris. Na allegro rozmiar 120x60 kosztuje 247 zł. Muszę go obejrzeć w
                        sklepie.

www.janpol.pl/produkt2.php?zakl=1&pr_id=37&pr_podgrupa=8&l=
                        [img]https://meblecadabra.pl/allegro/janpol/zdjecia/iris.jpg[/img]
                        • ursgmo Re: jaki materac do łóżeczka? 07.06.10, 21:10
                          Iza poczytaj jeszcze popytaj , drogi ten materac , a i tak za kilka lat okaże
                          się że to nie dobre bo - no nie wiem - wodny ?? czy jaki tam wymyślą jest sto
                          razy lepszy
                          ja bym poprzestała na takim pośrednim , ta gryka - kokos naprawdę od wielu lat
                          się sprawdza
                          • emily_valentine Re: jaki materac do łóżeczka? 07.06.10, 21:24
                            A ile kosztuje materac kokos-gryka?
                            Mnie się wydaje, że skoro dziecko przesypia większość dnia, przynajmniej
                            na początku, to dobrze mieć wygodny materac. I tak się liczę z tym, że go
                            trzeba będzie wymienić po 2-3 latach.
                            • emily_valentine Re: jaki materac do łóżeczka? 07.06.10, 21:28
                              Sprawdziłam ceny na allegro. Faktycznie kokos-gryka jest nawet 4-5 razy
                              tańszy niż ten co zalinkowałam. W takim razie wiem, dlaczego te materace
                              są takie popularne ;-)
                            • ursgmo Re: jaki materac do łóżeczka? 07.06.10, 21:39
                              mniej niż 100 zł
                              dziecko no przesypia większość dnia ale niekoniecznie w łóżeczku bo w bardzo
                              różnych miejscach czyli akurat tam gdzie przyśnie będziesz wolała go zostawić
                              niż ryzykować przebudzenia
                              więc będziesz tworzyć konstrukcje na kanapach/wersalkach itp, usypiać w wózku ,
                              foteliku samochodowym itd
                              pisałas wcześniej że w opinni o materacu utwierdziło cię zdanie m in
                              Zawitkowskiego
                              ja się przejechałam bardzo na takim autorytecie gazetowym , kiedyś był taki
                              osławiony ginekolog pisał w gazetach , wypowiadał się w tv śniadaniowych ,
                              programach dla mam , no bożyszcze normalnie
                              bardzo mi się podobało co mówił o standardach prowadzenia ciązy , o porodach ,
                              kobiecej psychice itd itp
                              w ciąży z Mackiem potrzebowałam dobrego lekarza , wiadomo po tej źle skończonej
                              ciąży chciałąm komfortu więc jak w dym do doktorka do Damiana i chciałąm z nim
                              tam rodzić
                              doktorek niewiele w realu miał wspólnego z tym o czym gadał i pisał , z
                              zachowania zarozumiały bufon , sam mnie pokierował do speca od usg a potem
                              podważał jego opinię ( ten od usg miał rację ) szczytem było źle odczytane
                              badanie na toxo , moja panika i przytomna pani z labka która wytłumaczyła bład
                              doktora
                              stąd tym gazetowym autorytetom już nie wierze :-/
                              popatrzyłąm co pisza zwykli lekarze i nadal twarde materace są polecane przez
                              ortopedów a Zawitkowski nim nie jest
                              mama Zuzi i Maćka

[url=http://lilypie.com][img]https://lmtf.lilypie.com/CLVOp2.png[/img][/url]
                              • emily_valentine Re: jaki materac do łóżeczka? 07.06.10, 21:49
                                Przyznaję się, że oglądam Zawitowskiego w tvn i nawet kupiłam jego
                                książkę. Ale tak ślepo to mu nie wierzę ;-) Najpierw poczytałam opinie w
                                necie, a dopiero potem sprawdziłam co jednak poleca Zawitkowski. On też
                                nie wybrał najdroższego materaca jakim jest pianka termoelastyczna, tylko
                                powiedzmy średnią półkę - materac lateksowy. W sumie różnica w cenie nie
                                jest aż tak drastyczna, bo ok. 100 coś zł. Jakby to był tysiąc, to pewnie
                                inaczej bym gadała ;-)
                                Poza tym Ula, musisz wziąć poprawkę, że dla pierwszego dziecia można
                                trochę zwariować i zaszaleć :-D Potem człowiek nabiera doświadczenia i
                                dystansu. Ale mnie to już chyba nie będzie dane, bo raczej więcej dzieci
                                już nie planuję. Za stara jestem :P
                                • ursgmo Re: jaki materac do łóżeczka? 08.06.10, 07:38
                                  masz rację Iza , przecież ja inaczej robiłam zakupy dla pierwszego dziecka kiedy
                                  było tylko ono w perspektywie , inaczej dla drugiego kiedy już jedno miałam i
                                  ono pochłaniało kasę , a inaczej teraz kiedy jest dwoje "rekinów do michy" a
                                  kasa leci szerokim strumieniem
                                  może te wczorajsze "skąpstwo" to przez fakt że już na książki wrześniowe tyle
                                  kasy musiałam rano córce dać , potem kupić ten strój na bal a dziś musze dać
                                  młodemu i na książki i na teatr czwartkowy , zaraz będą składki na kwiatki
                                  bombonierki i inne cuda , stroje na koniec roku itp , naprawdę serce boli bo
                                  bez przerwy za coś się płaci dzień w dzień :-/
                                  ja też już dzieci nie planuję bo trójka to jest ilość max, w życiu bym kiedyś
                                  nie powiedziała że aż tyle dzieci mieć będę ,moja przyjaciólka ma czworo i jedna
                                  z koleżanek też , to jak dla mnie już ilośc krepująca ? jeśli wiesz co mam na
                                  myśli , no jak idą to wielka z nich banda ;-) może fajne ale już tak trochę za dużo
                                  no i też czuję się już za stara na to rodzenie niestety jestem :-/
                                  • ursgmo Re: jaki materac do łóżeczka? 08.06.10, 07:41
                                    a no i w końcu nie dopisłąm że przez nawał wydatków zaczęłam myśleć o
                                    oszczędnościach , nawet tych nie swoich , he he :-D
                                    • emily_valentine Re: jaki materac do łóżeczka? 08.06.10, 09:45
                                      I bardzo dobrze, bo mnie trzeba czasem trochę powstrzymywać ;-)
                                      A w ramach oszczędności zamiast materaca termoelastycznego będzie "tylko"
                                      kauczukowy :P
                                  • emily_valentine Re: jaki materac do łóżeczka? 08.06.10, 09:44
                                    E tam skąpstwo, rozsądnie podchodzisz do sprawy. A ja się rzucam na każdą
                                    rzecz, a potem nachodzą mnie wątpliwości, czy dobrze robię, czy na pewno
                                    podejmuję najlepsze wybory, czy nie przesadzam w którąś stronę. Ja też nie
                                    mam zamiaru puścić kasy najwięcej jak się da. Ale jak się w coś
                                    zaangażuję, to mnie ciężko powstrzymać ;-) W zeszłym roku z weselem
                                    mieliśmy podobnie. Budżet urósł nam 2-krotnie, ale przecież wszystko było
                                    potrzebne :D
                                    • ursgmo Re: jaki materac do łóżeczka? 08.06.10, 10:07
                                      rozumiem doskonale , najpierw wielkie plany , przygotowania a potem przez 15 lat
                                      nawet się nie wie gdzie jest kaseta ze ślubu :-D poważnie :-D
                                      a tak wogóle przyganiał kocioł garnkowi , kołyska też wydatek co najmniej
                                      dyskusyjny a jednak szukam bo z kolei to moje ostatnie dziecko, wcześniej nie
                                      miałam a tak bardzo mi się podoba ;-)
                                      ot babska logika :-D
                                      • emily_valentine Re: jaki materac do łóżeczka? 08.06.10, 10:25
                                        O właśnie właśnie. Ja kołyski nie będę mieć, chociaż podobają mi się
                                        okrutnie. A ostatnio widziałam piękną pościel Glucka do kołyski. Aż przez
                                        chwilę się nawet zawachałam, czy nie nabyć jednak tej kołyski ;-)
                                        • ursgmo Re: jaki materac do łóżeczka? 08.06.10, 10:29
                                          cóż poradzić moja droga , to wszystko takie ładne jest ..............
                                          • emily_valentine Re: jaki materac do łóżeczka? 13.06.10, 20:59
                                            Znalazłam jeszcze jeden materac lateksowy firmy hevea model sweet dreams.
                                            Kosztuje ciut mniej niż Janpol czyli 200 zł:

hevea.pl/materac-lateksowy-hevea-sweet-dreams12060-p-120.html

[img]https://hevea.pl/images/materace/8016928581.jpg[/img]

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka