ballest 22.02.05, 06:24 Niemcy ??? chyba nie, pozbyly sie hitlerowskiego rezimu, zrobily sie najwieksza potega gospodarcza Europy , Japonia , to samo, a wiec kto ja wlasciwie przegral??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: ria Re: Kto wlasciwie wojne przegral II wojne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 09:33 mój kraj przegrał, Polska przegrała i chyba kazdy sie z tym zgodzi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Braid Slazacy przegrali IP: 62.206.176.* 22.02.05, 09:35 faterland ich olal , rosjanie "wykorzystali" a Polacy w prezencie dostali Slazacy sa najwiekrzymi przegranymi tej wojny Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Braid Re: Kto wlasciwie wojne przegral II wojne ? IP: 62.206.176.* 22.02.05, 09:36 Ria ...podaj mi adres podesle ci troche mydla w paczce Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: Kto wlasciwie wojne przegral II wojne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 09:42 Braid, nie trzeba poczty, specjalnie dla Ciebie napisze cos ciekawego, żebyś mógł nabyć troche wiedzy o polskim społeczeństwie i by nie taplać sie ciagle w gnoju przeszłosci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: Kto wlasciwie wojne przegral II wojne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 09:44 tylko miej dobra wole dyskutować :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Braid Slazacy przegrali najwiecej IP: 62.206.176.* 22.02.05, 09:53 Gość portalu: ria napisał(a): > Braid, nie trzeba poczty, specjalnie dla Ciebie napisze cos ciekawego, żebyś > mógł nabyć troche wiedzy o polskim społeczeństwie i by nie taplać sie ciagle w > gnoju przeszłosci. Napisz to falszyscie ballestowi ... Ps: nie chcesz paczki??? wolisz bez mydla? Fakt jest faktem ... Slazacy stracili najwiecej ... i sa najwiekszymi przegranymi te wojny..tego nie zmienisz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: Slazacy przegrali najwiecej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 10:01 wiem, bardzo Ślązakom współczuję, ale jedno mozemy zrobić - wyjasnić dalczego tak się stało. Bedę próbować, a sam potem przyznasz o racji. Niestety wieczorem napisze, teraz niestety praca. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ballest Braid znowu z wycieczkami osobistymi!? IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 22.02.05, 15:12 Tak Slazacy sa tez przegrancami tej wojny, szczegolnie Ci co polska okupacje znosic musieli i musza! To tez prawda jest. Ciekaw ale jestem co na to Ria napisze! -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wilk Re: Braid znowu z wycieczkami osobistymi!? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 22.02.05, 16:56 Niemcy najwieksza potega gospodarcza Europy? Nie osmieszaj sie takimi frazesami ballest, poucz sie troche ekonomii to zobaczysz jak sie sprawy maja. Gigantyczne bezrobocie, niechec do podejmowania pracy, falszowanie wynikow gospodarczych aby nie wypasc ze strefy euro i dostac duzych kar z UE itp itd. Jasne ze gospodarka niemiecka bedzie lepiej dzialala niz polska, skoro niemcy zniszczyli wiekszosc infrastruktury polskiej, wybili inteligencjerabowali co sie dalo i wywozili. Poza tym wschodnie Niemcy sa zacofane w stosunku do zachodnich, gdyz byly pod "okupacja" radziecka. Ale to tylko czesc kraju natomiast Polska byla cala przez wiele lat pod "opieka" ZSRR. Frazesami mozesz strezlac staruszku ale najpierw je uzasadnij. Bye PS Ten rozowj gospodarczy NIemcy w duzej mierze zawdzieczaja Hitlerowi co daje dwa wnioski: - Jak caly narod ma jakis cel to mozna osiagnac wiele - Niemcy na poczatku zeszlego wieku byli durnym narodem, ktory dal sie opetac chora wizja maniaka Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Braid znowu z wycieczkami osobistymi!? 22.02.05, 17:03 he,he, som se juzas sam gola szczeloues muodziyncze, keby dzisiej Niymcow niy bouo we EU to kto by na wos puaciou? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Braid znowu z wycieczkami osobistymi!? 22.02.05, 17:08 Jak dlugo Niemcy w UE sa, byly i sa zawsze platnikami nNetto w UE. Za Anglie przejelismy czes jej skladkow. Teraz juz drugi rok pod rzad jestesmy najwiekszym EKSPORTERM SWIATOWYM a nasz dystans do USA i Japonii sie zwiekszyl! NIEMCY TA WOJNE WYGRALY! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wilk Re: Braid znowu z wycieczkami osobistymi!? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 22.02.05, 17:33 @ laband - naucz sie pisac po polsku to moze ci odpowiem, na arzie wracaj do wodki. @ ballest - taki dorosly a tak latwo wierzysz we wszytsko co slyszysz. Gospodarka niemiecka musiala sie ratowac przekretem przed wypadnieciem z UE i to jest fakt, przykro mi ze to cie razi ale to juz twoj problem. Co do wygrania wojny to tez sie mylisz bo Niemcy wygralyby jakby utrzymaly poziom rozwoju na poziomie sprzed wojny ale bez dazenia do wojny. Nie wiem czy mozesz nazwac wygrana wojne gdzie pokolenie Niemcow poleglo na frontach. Co chcesz udowodnic ? Ze Niemcy wygraly a USA, Anglia itp ta wojne przegraly? To porownaj sobie gospodarke Niemiec do gospodarki USA. Niemcy maja DOBRA gospodarke, nie najlepsza ale dobrą, a karmienie nas frazesami typu Niemcy wygraly wojne to sobie odpusc. Moze jeszcze chcesz pwoiedziec ze Niemcy wygraly pierwsza wojne swiatowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Braid znowu z wycieczkami osobistymi!? 22.02.05, 18:02 Wilk tylko porownaj co my eksportujemy do USA a co oni do nas. Oni do nas orzeszki ziemie, soja, suszone sliwki, kukurydze, ryz, kalifornijskie wino, klopsy z Mc. Donalda czy kinga, bawelne itp. Jesli nie wiezysz zapytaj braida, on Tobie jesli jest szczery to samo powie. a co my do nich, Mercedesy,BMW,Audi, Porsche, VW, obrabiarki, wysokojakosciowe wyroby chemiczne, okrety (promy), fabryki chemiczne, budujemy tam mosty, wiezowce, urzadzenia do produkcji opakowan, do automatycznego napelniania naczyn i butelek drukarki (3 najwieksze firmy produkujace drukarki do gazet i posterow sa niemieckie) maszyny produkujace DVD, przyrzady pomiarowe, itd, itd ! Bedac w Japonii bylem zaskoczony iloscia Mercedesow, Audi i BMW , ktore tam po ulicach Tokio, Osaki, Nagoji czy Kioto kraza. W japonskich zakladach maszyny do hartowania induktywnego sa tylko niemieckiej produkcji a maszyny pomiarowe trojwymiarowe byly od Zeissa! Chinczycy kupili przeciagarki amerykanskie ale Amerykanie nie potrafili tej dokladnosci osiagnac, ktory wymagana byla, to nas na ich koszty do Chin zaprosili, zebysmy im te przeciagarki na najnowszy stan wyprowadzili ! TAKA JEST PRAWDA! Bez Niemcow nie bylo by Amerykanow na ksiezycu ! Tak na uboczu zostaw Labanda w spokoju, bo on napewno lepiej po polsku potrafi jak Ty, ze nie chce w tym jezyku pisac to jego sprawa ! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Braid znowu z wycieczkami osobistymi!? 22.02.05, 18:17 a co to je po polskymu "na arzie"? ps wodki do gymby niy biera ino gorzoua Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wilk Re: Braid znowu z wycieczkami osobistymi!? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 22.02.05, 18:33 @Ballest Co do mojej znajomosci polskiego to nie wiesz jaka jest wiec sie nie czepiaj. Jak chcesz tak dywagowac balest to moge ci pwoiedziec ze te "niemieckie" towary eksportowe sa w duzej czesci tworzone przez polskich pracownikow ktorzy sa bardziej konkurencyjni od Niemcow. Wiec mozna pwoiedziec ze bez Polakow nie byloby niemieckiej gospodarki. @Labband Oj bidoczku dlugo szukoles tej literowki panocku? Wy dwaj zawsze tak razem? Kto jest kobieta w waszym zwiazku? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Braid znowu z wycieczkami osobistymi!? 22.02.05, 18:41 a mozno mosz literatka ny mysli?, he,he! kebys' tela som niy suepou to mozno bys' i co mondrego sam szkrfnou, abo? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Wilk Re: Braid znowu z wycieczkami osobistymi!? IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 22.02.05, 18:59 Wypluj z ust wate to moze cie zrozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 19:26 Przypominam, ze tematem jest - Kto wojnę przegrał ? Jesli ktos myśli, jak mysli to niech mysli, nie będę się wypowiadać o teoriach mydlanych Braida względem ria. I własnie dlatego nie myslę sobie zkładać tłumika i wstrzywywac się od pisania o polactwie prawdy, nie myślę kombinować, komu ta prawda słuzy i kogo uraduje, a kogo zmartwi. Nic mnie to nie ochodzi. Obchodzi mnie mój kraj, i to jak wygląda. A wygląda tak, że tylko........ I o tym właśnie chcę napisać. Kto chce niech czyta. A kto nie chce, niech się łaskawie raczy zmusić, bo pisze sie o rzeczach ważnych i nikt inny Wam tego nie napisze. Przegraliśmy II wojnę światą w imię narodowego honoru , tyle ofiar, sześć milionów obywateli, w tym niemal całą elitę narodu, i 750000 kilometrów kwadratowych terytorium, a faktu ,że honor udało nam się obronić,i tak nikt na świecie nie docenił ani nawet nie zauważył. Naprawdę ktoś uważa, że bylo warto? Bo tacy Francuzi nie kiwneli dla swego honoru palcem w bucie - a jakoś, dziwna sprawa, maja się dzisiaj znacznie od Polski lepiej! cdn innym rozmówcom przypominam o istnieniu języka śląskiego, a w Gliwicach nadzwyczaj jest on rozpowszechniony :) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Braid znowu z wycieczkami osobistymi!? 22.02.05, 19:30 Wilk, tu musze Tobie dzis racje przyznac, ze poprzez globalizacje od nas cale linie montazowe przeniesiono do Wroclawia, malo tego, my musielismy Polakow obslugi nauczyc, ale niestety do naszego eksportu sie to nie zalicza, bo Polacy bezposrednio do Volvo, Volkswagena , Opla, czy Fiata dostarczaja. Zyski czerpa tylko akcjonariusze (do ktorych i ja sie zaliczacm;) Nie zapomnij , ze juz przed Zjednoczeniem Niemiec w latach 80' , Niemcy byli mistrzen Swiata w eksporcie a wiec nie Polska jest tym faktorem , ktory o naszej pozycji na rynku swiatowym decyduje ! Na razie Polska jest tylko importerem technologii niemieckiej , musze tez przyznac, ze sie szybko ucza, tylko w patentach sa slabi a tu Niemcy tez dominuja ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 20:06 To my doprowadziliśmy Polskę i Ślask do stanu jaki jest. "Owszem - przegralismy wojne, bylismy przez pół wieku okupowani, zresztą za zgodą i przy obłudnym współczuciu sojuszników, dla których szafowaliśmy - nikt nie odważy się powiedzieć tej oczywistej prawdy, że niepotrzebnie - krwią polskich żolmierzy. Walczylismy dzielnie, cierpielismy, konspirowalismy; nie tylko w ubiegłym stuleciu, ale w całej naszej historii, oczywiście , że o tym wiem. Tylko , ze wszystko to dawno i nieprawda. Nie chcemy pamiętać, że kiedy jedni Polacy szli do powstania, do lasu, walczyć za ojczyznę, to inni podązali za nimi, żeby poległym powstańców obdzierać z butów. Tymczasem, naturalną koleją rzeczy, tych pierwszych bylo coraz mniej, aż w końcu wygineli - a drudzy mnozyli się, kwitli, aż wreszcie przyniesiono im w darze ustrój będących spełnieniem ich marzeń. Stalismy się polactwem, bo z nas polactwo zrobiono, ale pozastaliśmy nim po odzyskaniu niepodległości już z własnego wyboru. U nas tak już jest, że cokolwiek się dzieje, winni są zawsze Oni, Inni, Obcy, Nie swoi. Winni są głupi i nieuczciwi politycy, ale w żadnym wypadku nie ci, którym wystarczy obiecać mieszkania na wiosnę, żeby na takich właśnie glosowali. cdn Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 20:13 "Niepodleglość się nam , Polakom nalezy, jak psu buda. Pod takim zdaniem każdy sie podpisze z głebokim przekonaniem. Ale zadajmy, prosze jedno proste pytanie: a właściwie dlaczego ? Z jakiej racji ? Czym sobie Polacy na prawo samoistnienia zasłużyli ? Już słyszę, że powstania, że Westerplatte i Monte Cassino, zabory i roziory, trudy , ofiary i tak dalej. Nie, kochani, proszę was bardzo - nie mieszajmy w to umarłych. Niech sobie spokojnie spoczywają w Panu, szczęśliwi, że nie muszą oglądać tej wymarzonej wolnej Polski, za którą dali się pozabijać. Mówimy o zywych dzisiejszych Polakach. Czym oni zasługują na własne, niepodległe państwo, uczestniczące w miedzynarodowej polityce na prawach samodzielnego podmiotu ? Tym, że istnieją, mówią innym językiem i mają swoją odrębną historię ? Obawiam się, że to trochę za mało. No prosze bardzo czym ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kto przegrał ? albo SZOK ! 22.02.05, 20:25 To co Ty piszesz to nawet dla mnie szok! z malym wyjatkiem, Monte Cassino nie wspominaj to polska hanba! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 20:27 od tego są specjaliści historycy a ja sie opieram o żródła. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kto przegrał ? ! 22.02.05, 20:56 No wlasnie to ja sie opieram o zrodla, Polskie dywizje staly sie naprawde dobre, ale jak powiedzial moj ojciec jak "glupich" Slazakow do nich zwerbowali a oni w Niemczech najlepiej wyszkoleni zaczeli do braci strzelac pod Arno! Nie zaloze nowy watek, bo to nie ten temat! Monte Cassino, nie Ria, to nie chluba to HANBA! Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:02 Gość portalu: ria napisał(a): > > > "Niepodleglość się nam , Polakom nalezy, jak psu buda. Pod takim zdaniem każdy > sie podpisze z głebokim przekonaniem. Ale zadajmy, prosze jedno proste pytanie: > a właściwie dlaczego ? Z jakiej racji ? Czym sobie Polacy na prawo > samoistnienia zasłużyli ? > > Już słyszę, że powstania, że Westerplatte i Monte Cassino, zabory i roziory, > trudy , ofiary i tak dalej. > Nie, kochani, proszę was bardzo - nie mieszajmy w to umarłych. Niech sobie > spokojnie spoczywają w Panu, szczęśliwi, że nie muszą oglądać tej wymarzonej > wolnej Polski, za którą dali się pozabijać. Mówimy o zywych dzisiejszych > Polakach. Czym oni zasługują na własne, niepodległe państwo, uczestniczące w > miedzynarodowej polityce na prawach samodzielnego podmiotu ? Tym, że istnieją, > mówią innym językiem i mają swoją odrębną historię ? > Obawiam się, że to trochę za mało. > No prosze bardzo czym ? Czy moge spytac, obywtelem jakiego państwa jest Pani ? Pisze Pani "czym oni/Polacy/ zasłuzyli sobie ". Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:06 carramba jo tysz je obywatelym polskego panstwa chociosz ech niyma Polok Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:15 laband napisał: > carramba jo tysz je obywatelym polskego panstwa chociosz ech niyma Polok Mnie nie chodzi o Ciebie, tylko o tę Panią, Laband :) Jak żyję, nie czytałam takiego steku bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:18 wyjsnij mozno czamu uwazosz to za bzdury? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:22 Laband, dziękuję, to jest dopiero poczatek prawdy o Polsce, by w przyszłości uchronić moj kraj jaki jest Polska od zagłady. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:30 Pani Rito, nie przypominam sobie przeprosin, za głupoty które tu Pani o mnie wypisywała /zaśmiecanie Pani wątków na forum Olsztyn/. No wiec, jakiego Państwa jest Pani obywatelem ? Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:33 laband napisał: > wyjsnij mozno czamu uwazosz to za bzdury? Bzdury, jak z kabaretu Laband !Takie same bzdury, jak moje pisanie na forum Olsztyn. Rozumiem, mitomania to schorzenie, ale żeby aż tak ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 21:36 Staneliśmy na pytaniu Czym Polacy zasługują na własne, niepodległe państwo, uczestniczące w miedzynarodowej polityce na prawach samodzielnego podmiotu ? Tym, że istnieją, mówią innym językiem i mają swoją odrębną historię ? Obawiam się, że to trochę za mało. No prosze bardzo czym ? Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:48 Wszystkim Droga Pani. Wszystkim. Jak każdy naród, zasługują na swoje państwo. ps moge zapytac o Pani wykształcenie ? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:37 proponuja zajonc sie konkretami - mogesz konkretnie wytuplikowac(wytumazyc) Twoje zdanie - ajnfach rzeczowo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Andy Re: kto przegrał ? IP: *.antlabs.com / 203.116.61.* 22.02.05, 21:42 Carramba napisał: >Pani Rito, nie przypominam sobie przeprosin, za głupoty które tu Pani o mnie >wypisywała /zaśmiecanie Pani wątków na forum Olsztyn/. >No wiec, jakiego Państwa jest Pani obywatelem ? Prosze zapytac Pania Rite o wyznanie - to wiele wyjasni Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:44 mysla ize wyznanie niymo sam zodnego znaczynia Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:51 laband napisał: > mysla ize wyznanie niymo sam zodnego znaczynia zgadzam się, wyznanie nie ma nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: kto przegrał ? 22.02.05, 21:49 Gość portalu: Andy napisał(a): > Carramba napisał: > > >Pani Rito, nie przypominam sobie przeprosin, za głupoty które tu Pani o mn > ie > >wypisywała /zaśmiecanie Pani wątków na forum Olsztyn/. > >No wiec, jakiego Państwa jest Pani obywatelem ? > > Prosze zapytac Pania Rite o wyznanie - to wiele wyjasni Alez Kolego, mnie nie interesuje wyznanie tej Pani. Natomiast niezmiernie mnie ciekawi, czy podjęła juz niezbędne kroki w celu podleczenia mitomanii ! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: kto przegrał ? 22.02.05, 22:03 Carramba, a jak bys Ty sie tak podleczyla, nie wiem czy Tobie cos pomoze, byc moze, wiec pozwol kontynuowac watek a nie rob sie bardziej prymitywna jaka juz jaetes ! Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: kto przegrał ? 22.02.05, 22:10 ballest napisała: > Carramba, a jak bys Ty sie tak podleczyla, nie wiem czy Tobie cos pomoze, byc > moze, wiec pozwol kontynuowac watek a nie rob sie bardziej prymitywna jaka juz > jaetes ! A na czym ten prymitym polega ? Ja sie nie musze leczyć, nie przypisyuje ludziom tego, czego nie napisali. Tak własnie robi ta wesoła paniusia. ps znasz znaczenie słowa : prymityw ? Oj, chyba nie ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Athanazyja Zmij do Riy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 22:27 >innym rozmówcom przypominam o istnieniu języka śląskiego, a w Gliwicach >nadzwyczaj jest on rozpowszechniony :) Przypominam, ze jest cos takiego jak jezyk ogolnopolski, jezyk literacki. Jezeli kolega laband pisze na forum ogolnopolskim (poswieconym rejonowi Gliwic) do osoby nie znajacej gwary slaskiej, to niech liepiej mowi jezykiem ogolnopolskim (jezeli w ogole taki zna?) albo zaniecha rozmowy. Gwarowe wyrazenia Balesta i kolegi Labanda do osob nie obcujacych z gwara rejonu Slask wynika najprawdopodobniej z ich wrogiego z zasady stanowiska do adresata, nieumiejetnosci poslugiwania sie jezykiem ogolnopolskim albo innych dziwnych przyczyn. Oczywiscie, nie zmuszam nikogo do mowienia jezykiem ogolnopolskim, ale poglady typu "jestesmy ze Slaska to mowimy gwara Slaska, chociaz jej nie rozumiesz" uwazam za nieuzasadnione i swiadcza jedynie o postawie podmiotu nadajacego komunikat. A jak komunikat jest zaklocany jakimis gwaryzmami to niech nie liczy na prawidlowe porozumienie. Przypominam rio, jo tyz ni rozumim tych slyyyyynskich bidolen i belkotow, ale za to nieco bardziej rozumiem inne gwary. A zamykanie sie w swojej gwarze, "bo tak mi sie chce , bo jam slazak!! i g... mnie obchodzi ze ty nie-slazak tego nie rozumiesz!!" to tylko trwanie w marazmie i poglebianie wspolnego niezrozumienia. No chyba , ze koledzy Slazacy nie zycza sobie nikogo spoza rejonu Slask na swoim forum. Ale wtedy to swiadczy tylko o nich. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Do Athanazji 22.02.05, 23:21 Zauwaz, ze jak z Toba skreslam, to staram sie po polsku artykulowac, oczywiscie, tak dobrze jak Ty pisac nie potrafie, ale za to lepiej teksty "kumam" jak Ty! Co do Labanda, to sie pomylilas, jest malo osob co tak dobrze po polsku potrafia, ja z nim najmniejszych szans nie mam, a Ty chyba tez nie ! Dlatego zostaw Twoje mentorskie spostrzezenia. Po za tym na naszym Forum jest kazdy dobrze widziany, jesli sie zachowac potrafi! Oczywiscie, jesli ktos zaczyna naszych gosci obrazac , tak jak to ta niewychowana Caramba robi , to jej sie oberwie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Athanazyja Zmij Re: Do Athanazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 23:28 Drogi (hiehehuehueue) panie Balescie! Czy ja skierowalam swoj post do pana? Okulary chyba nowe pan potrzebuje. Coz... uderz w stol, a nozyce sie odezwa. >> Co do Labanda, to sie pomylilas, jest malo osob co tak dobrze po polsku > potrafia, ja z nim najmniejszych szans nie mam, a Ty chyba tez nie ! > Dlatego zostaw Twoje mentorskie spostrzezenia. Ja nie mowie, ze laband nie po polsku mowi. Twierdze, ze nie odpowiada na posty Wilk jezykiem ogolnopolskim. Tak, jego polszczyzna jest nieskazitelna. Szczegolnie widoczne w temacie watku "prawdziwe oblicze tchUrzy". Ja sie z nikim na polszcyzzne wadzic nie zamierzam, a widze ze ze zrozumieniem mojego posta tez masz problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Do Athanazji co lubi docinki! 22.02.05, 23:45 Wiem, ze nie do mnie bylo, ale sie odezwalem, bo chcialem sytuacje wyjasnic! Wilk jest mlody tak jak Ty i etykiety czytaj kindersztuby nie zaznal. Nie nalezy sie kogos pijakiem wyzywac jak sie go nie zna, bo to jest prymitywne. Jak Wilczek sie zachowie jak wychowany wilk i wejdzie w garniturze i krawacie na to forum dostanie tez odpowiedz od labanda ! Carramba tu tez weszla dzis w podomce nie uczesana a tak sie do swiatyni nie wchodzi. Wprawdzie mamy tu paru co to robia ale tych po slomie i sianie poznajemy. Zapamietaj Athanazjo, my poprzez prawie 700 lat z Wasza kultura duzo wspolnego nie mielismy, powiem NIC! Z Krakowem taak, z Nowym Saczem takze ale to nie byly wtedy polskie miasta, wiec stad ta roznica w slownictwie i zachowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Do Athanazji 22.02.05, 23:35 ballest napisała: > Zauwaz, ze jak z Toba skreslam, to staram sie po polsku artykulowac, > oczywiscie, tak dobrze jak Ty pisac nie potrafie, ale za to lepiej > teksty "kumam" jak Ty! > Co do Labanda, to sie pomylilas, jest malo osob co tak dobrze po polsku > potrafia, ja z nim najmniejszych szans nie mam, a Ty chyba tez nie ! > Dlatego zostaw Twoje mentorskie spostrzezenia. > Po za tym na naszym Forum jest kazdy dobrze widziany, jesli sie zachowac > potrafi! > Oczywiscie, jesli ktos zaczyna naszych gosci obrazac , tak jak to ta > niewychowana Caramba robi , to jej sie oberwie! Ty sie chyba na głowe zamieniłes z kimś ? Kogo ja tu obraziłam ? I czym ? To twoja pupilka łze. Masz sie za takiego sprawiedliwego ? To przepytaj paniusie o wpisy na Olsztynie? Ale wiesz co ? napisanie o mnie "niewychowana" potraktuje jak komplement. jesli nie wiesz dlaczego, tym gorzej dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Do Tych co maja obsesje do kogos? 22.02.05, 23:57 " Alez Kolego, mnie nie interesuje wyznanie tej Pani. Natomiast niezmiernie mnie ciekawi, czy podjęła juz niezbędne kroki w celu podleczenia mitomanii !" Powiedz mi co chcialas tu wyrazic, dlaczego atakujesz goscia, ktory bardzo ciekawie na temat pisze, CZYTAJ POWOLI Carramba - na T E M A T pisze , nie tak jak Ty ! ! Nie tak jak Ty wskoczysz w "mantelszyrcie" na Forum GL i uwazasz ze osoby w kostiumach i anzugach sa jego niegodne ! Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: Do Tych co maja obsesje do kogos? 23.02.05, 01:08 ballest napisała: > " > Alez Kolego, mnie nie interesuje wyznanie tej Pani. Natomiast niezmiernie mnie > ciekawi, czy podjęła juz niezbędne kroki w celu podleczenia mitomanii !" > > Powiedz mi co chcialas tu wyrazic, dlaczego atakujesz goscia, ktory bardzo > ciekawie na temat pisze, > > CZYTAJ POWOLI Carramba - na T E M A T pisze , nie tak jak Ty ! ! > > Nie tak jak Ty wskoczysz w "mantelszyrcie" na Forum GL i uwazasz ze osoby w > kostiumach i anzugach sa jego niegodne ! Czytaj sobie. Gosc łze w obrzydliwy sposob -nie pierwszy raz. Ale ty oczywiscie popierasz takich gosci. To normalka , caly ballest, Zapytaj paniusie, czy umie mowic "przepraszam" ? Umie? I nie wtracaj sie, co ty tu opem jestes ? uzurpatorze? Kto cie tu na opa wybral? Sam sie wybrales? Jak nie, to mnie nnie pouczaj !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Do Tych co maja obsesje do kogos? 23.02.05, 06:57 Napisz Carramba, czy Ty przepraszam powiedziec potrafisz? Nie badz histeryczna, bo to nie moze. Mozesz sie wic, jak chcesz i tak kiedys wszystko sie dowiecie o Waszym nieskalanym narodzie z ktorego tak dumni jestescie. Byc moze, jak prawde poznacie a USA wam kilka razy do tylku kopna to wrocicie do Europy! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: do Riy 23.02.05, 07:02 Gość portalu: Athanazyja Zmij napisał(a): > >innym rozmówcom przypominam o istnieniu języka śląskiego, a w Gliwicach > >nadzwyczaj jest on rozpowszechniony :) > > Przypominam, ze jest cos takiego jak jezyk ogolnopolski, jezyk literacki. > Jezeli kolega laband pisze na forum ogolnopolskim (poswieconym rejonowi Gliwic) > > do osoby nie znajacej gwary slaskiej, to niech liepiej mowi jezykiem > ogolnopolskim (jezeli w ogole taki zna?) albo zaniecha rozmowy. Gwarowe > wyrazenia Balesta i kolegi Labanda do osob nie obcujacych z gwara rejonu Slask > wynika najprawdopodobniej z ich wrogiego z zasady stanowiska do adresata, > nieumiejetnosci poslugiwania sie jezykiem ogolnopolskim albo innych dziwnych > przyczyn. > Oczywiscie, nie zmuszam nikogo do mowienia jezykiem ogolnopolskim, ale poglady > typu "jestesmy ze Slaska to mowimy gwara Slaska, chociaz jej nie rozumiesz" > uwazam za nieuzasadnione i swiadcza jedynie o postawie podmiotu nadajacego > komunikat. A jak komunikat jest zaklocany jakimis gwaryzmami to niech nie liczy > > na prawidlowe porozumienie. > > Przypominam rio, jo tyz ni rozumim tych slyyyyynskich bidolen i belkotow, ale > za to nieco bardziej rozumiem inne gwary. A zamykanie sie w swojej gwarze, "bo > tak mi sie chce , bo jam slazak!! i g... mnie obchodzi ze ty nie-slazak tego > nie rozumiesz!!" to tylko trwanie w marazmie i poglebianie wspolnego > niezrozumienia. No chyba , ze koledzy Slazacy nie zycza sobie nikogo spoza > rejonu Slask na swoim forum. Ale wtedy to swiadczy tylko o nich. Ha,ha, jo je u sia w doma, to Gorole sie sam wcisli, i to one bydom sie przistoisowywac do mojyj godki a niy jo do nich, tela. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: do Riy 23.02.05, 07:17 Laband wiekszosc Goroli by juz chciala UE godac co uoni majom robic, tak samo tu na Forum , by chcieli nom pedziec co , jak i w jaiym jynzyku my pisac momo! To se ale utli! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Athanazyja Zmij Re: do Riy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 08:00 >Ha,ha, jo je u sia w doma, to Gorole sie sam wcisli, i to one bydom sie >przistoisowywac do mojyj godki a niy jo do nich, tela. No tutaj pokazales swoje cudowne oblicze. Jezeli komputer i forum sa waszym domem Balest i Laband, to mi was zal. Naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: do Riy 23.02.05, 08:05 przipominom ize som my na forum miasta Glywice Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Athanazyja Re: do Riy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 08:09 NIe tylko Ty. Chyba ze chcesz mnie stad wywalic bo nie rozumiem tej slaskiej odmiany? Jezeli nie, to albo mow do mnie i Wilka (osob spoza Slaska) jezykiem ogolnopolskim albo nie odzywaj sie w ogole. Inaczej to gadasz sam do siebie, a wtedy to objaw jakiejs psychicznej choroby. Ale coz, skoro forum i komupter waszym domem... Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: do Riy 23.02.05, 08:16 Wiysz co je najwiynkszym chamstwym jake mi sie przitrefiouo - mieli my somsiadka kero przijechaua zaro po wojnie ze Krakowa do Slonska, i ta somsiadka padaua mojyj mamie ize mo sie nauczyc po polsku - tak jo ci na Twoje bezczelne uwagi odpowiadom NAUCZ SIE PO SLONSKU. ps dzisiej cera od tyj somsiadki miyszko we Niymcach (daua oguoszynie ize szuko chopa), he,he! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest dlaczego znowu te obrazania! 23.02.05, 08:20 Athanazja, prosze naucz sie troche kultury, byc moze bedziesz kiedys nauczycielka, jak mozesz wtedy sama kultury uczyc, jesli ja nie posiadasz! Juz z tego powodu Polsce sie niepodleglosc nie nalezy, bo sami nie sa wstanie kultury nauczyc sie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto i dlaczego przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 10:17 To jest bardzo wazne pytanie i nie dajecie odpowiedz, ale rozumie , że temat jest bardzo skaplikowany i wieczorkiem zamieszcze odpowiedż. Bedzie mi milo jesli skreslicie parę uwag na ten temat, czy się zgadzacie z taka myslą, czy klamie , czy moze widzicie to inaczej. Ao Atanzji i Wilka - o samej gwarze mozemy zalozyć odzielny watek, ten problem też trzeba zrozumieć historycznie Odpowiedz Link Zgłoś
gliwiczanin4 Re: 23.02.05, 10:23 Akurat tutaj nie chodzi o żadne uwarunkowania historyczne, nie rozmydlajmy tematu. W tym przypadku to kwestia dobrych manier. Należy używać takiego języka, który jest zrozumiały dla maksymalnie dużej grupy odbiorców. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest !!!! 23.02.05, 10:50 He, he , Braid alias Henry sie rozmydlil;) Sam pisze tu po nieemiecku a po slasku zabrania! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Braid Re: !!!! IP: 62.206.176.* 23.02.05, 10:58 Herloku holmsie z bielmem na oczach Je nie mam polskiej czcionki ani w domu ..a juz na 100% w pracy Ale snuj podejrzenia dalej "Czego pragniemy w to latwo wierzymy." Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczor Donald Moje uwarunkowania historyczne IP: *.range81-154.btcentralplus.com 23.02.05, 10:54 Duzo pomoglem Niemcom wygrac wojne. 1560 zapalnikow do bomb na jedna zmiane potrafilem wkrecic.... www.m90.org/view_image.php?image_id=1655 ...Hail Hitler Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re:kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 11:12 Są inne narody jak Czeczenia, Kurdowie, mają swoją mowę, swój obszar i także złożyli w imie swojej niepodległośc wiele krawawych ofiar.To nie wystarczy jednak.Świat rządzi sie innymi prawami. Na niepodległośc zasługują takie kraje, z którymi nie będzie kłopotu, kiedy będą niepodległe. Jeśli ich niepodleglośc ma światu przysporzyć problemów, to niech lepiej rzadzi nimi ktoś inny. A Polska i Śląsk maja problemy ze sobą. Chodzi o międzynarodowy ład,który jest watrościa zapobiegającą wojny i rewolucji. Wymagania wobec Polski i Śląska są szczególne ze wzgledu na polożenie. Tylko, ze w Polsce nie ma kto o tym mysleć. Zamiast budować, kłótnie i personalne rozgrywki o łup. Ktoś Polsce będzie musiał zabrać kompetencje. Mozliwe, ze poprzez stopniową, niezauważalną kolonizacje. Urzednicy w Brukseli sami musieli wytyczyć rozbudowe polskich autostrad, bo nasi urzędnicy nic nie potrafią zrobic. cdn Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re:kto przegrał ? 23.02.05, 11:22 Ria, a co Polacy pomimo tylu szkol i wlasciwie madrej (byc moze przemadrzalej ) mlodziezy potrafili dokonac. Nawet wielkie zabytki przewaznie nie z ich rak pochodza,technicznie nawet sredniego samochodu skonstruowac nie potrafia, nie mowiac juz o automatycznych drukarkach czy innych bardzo skomplikowanych urzadzeniach! Dobrze , jedno potrafia-maszyny osbslugiwac;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Braid Re:kto przegrał ? IP: 62.206.176.* 23.02.05, 11:42 Gość portalu: ria napisał(a): > Na niepodległośc zasługują takie kraje, z którymi nie będzie kłopotu, kiedy będą niepodległe. Jeśli ich niepodleglośc > ma światu przysporzyć problemów, to niech lepiej rzadzi nimi ktoś inny. Zeszmacenie polskiej ( chyba) inteligencji przybiera coraz ciekawsze kasztalty..co bardzo ulatwi prace ballestopodobnym > > Ktoś Polsce będzie musiał zabrać kompetencje. > Mozliwe, ze poprzez stopniową, niezauważalną kolonizacje. Jak juz wyzej ktos dobrze zauwazyl to nie glupota ... to raczej sprawa wyznania Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: g Re:kto przegrał ? IP: *.range81-154.btcentralplus.com 23.02.05, 12:17 tygodnik.onet.pl/1216834,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Athanazyja Zmij do Riy i Lłabłanda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 13:08 >Ao Atanzji i Wilka - o samej gwarze mozemy zalozyć odzielny watek, ten problem >też trzeba zrozumieć historycznie Niekoenicznie. Kazdy region ma swoja gware, jezyk ogolnopolski, wzorcowy, wyksztalcicl sie z wielu roznych gwar i innych wplywow. Polecam lektury z zakresu dialektologii. I jesto on uwazany za obowiazujacy w telewizji i na forach publicznych (o nieco wyzszym standardzie niz to). Jezeli kolega Laband bedzie dalej do mnie mowil tym niezrozumialym ciagiem slow, to niech nie liczy na moje odpowiedzi. Ale chyba o to mu chodzi. Lubi gadac do siebie, a to juz kwalifikuje sie do szpitala psychiatrycznego. Kolego Labandzie, komunikacja polega na kompromisach, jezeli chcesz cos osiagnac na wieksza skale. Ja nie mowie do ciebie gwara podkrakowska ani innymi jezykami jakie znam, bo wtedy byloby to niezrozumiale i poglebianie sie w chaosie. Amen. ps. No to mamo po jakiemu mam ci gadac w domu? Wez pod uwage moje problemy nie tyle historyczne, co kulturowe, srodowiskowe itp itd. Chociaz historyczne tez. Odpowiedz Link Zgłoś
laband niy gwara ino godka 23.02.05, 14:46 mie tysz Twoje podkrakowske gwary som obojyntne, jo je sam na forum Glywice a niy Krakow ps tak sie skuado ize za moja godka redakcja krakowsko GW prziznaua mi kedys nagroda - do sprawdzynia na forum GW Krakow - Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Athanazyja Zmij Re: niy gwara ino godka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 16:16 Jag tycker att du ar sott laband... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: no więc kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 19:21 Ria, a co Polacy pomimo tylu szkol i wlasciwie madrej (byc moze przemadrzalej ) mlodziezy potrafili dokonac. Nawet wielkie zabytki przewaznie nie z ich rak pochodza,technicznie nawet sredniego samochodu skonstruowac nie potrafia, nie mowiac juz o automatycznych drukarkach czy innych bardzo skomplikowanych urzadzeniach! Dobrze , jedno potrafia-maszyny osbslugiwac;) odpowiadam Ballest - wspaniałe zadałeś pytania i tą problematyką się zajmiemy. Widać, że wytykając takie właśnie błedy zależy Ci na Polsce. Zwróć jednak uwagę na zarys historii powojennej Polski, to był koszmar dla ludzi. Zresztą ballest, chyba mieszkałeś w Polsce w tych czasch i wielu innych za czym wyjechali do Niemiec. Czytającym proponuję jakiś srodek uspakajający, bo faktycznie prawda może zaboleć. Braid, nie poddawaj się, prosze o konkretne argumenty za lub przeciw pozdrawiam rozmówców Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: no więc kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 19:23 Co tu mówić, my Polacy jesteśmy cały czas wykorzystywani i po tylu historycznych doswiadczeniach dalej głupi. Ale to wojna i wrogowie z obydwoch stron wyniszczyła nam całkowicie inteligencje, zostalismy my polaczkowie. Zdolni do obrzucania się tylko błotem. "My dla nich,znaczy dla Zachodu, tyle robimy,a oni co ? W 1920 roku powstrzymaliśmy bolszewicką inwazję na Europę, a w1939 roku Francja z Anglią w podziece wystawiły nas do wiatru. Nasi piloci, marynarze i strzelcy przelewali bohatersko krew,a zachodni dyplomaci po prostu sprzedali nas w Jałcie Stalinowi.My do UE z miloscią i oddaniem, a ona nam tnie fundusze. My przy Ameryce wiernie u nogi,bez gadania posłaliśmy do Iraku całe dwa tysiące żołmierzy, a ci nawet nieodpuszą z wizami. Stale skrzywdzeni, oszukani. Tak się właśnie czujemy. dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: no więc kto przegrał ? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.02.05, 19:29 laband napisał: > sam sie kuanoi Beck! Kery, tyn co niy chciou z pocongu w Berlinie wylysc? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: no więc kto przegrał ? 23.02.05, 19:30 1:0 dlo Cie niby by bouo, he,he! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: no więc kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 19:31 Ramon, bedzie konsek i dal Ciebie ;) chodzi o mieszkania komunalne Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: no więc kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 19:34 Najwiekszą nasza stratą jest utrata polskiej inteligencji. Ballest i Atanazja dla Was specjalnie pisze - wygineły całe rodziny z tradycjami. Setki tysięcy ludzi wywieżli Sowieci na zagładę w głąb Rosji. Od pierwszej chwili wkroczenia na ziemie polskie w 1939 i naziści i komuniści mordowali każdego,kogo można by zaliczyć do klas wyższych. Palmiry i Katyń , Syberia, Kazachstan, Powstanie Warszawskie, a po wojnie - polowanie na akowców, gnojenie klasowego wroga, krwawy przerób ubeckich katowni.... Do tych strat dołączą kolejne spustoszenia powojenne; emigrację, bataliony górnicze itd.....dodam jeszcze emigrację dzisiejszej młodzieży. Wyobrażcie sobie , gdyby to było w Ameryce, gdzie prezydentem stałby się syn analfabety, a sekretarzem stanu byłby poduczony szoferek, a wszyscy ludzie stanowiącą potęgę kraju by wygineli. Amerykanie tego sobie nie mogą wyobrazić, a my musimy. Wyobrażasz sobie ballest Amerykę bez inteligencji ? A Polską zawładneło chamstwo. Pytanie skąd ono jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: no więc kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 19:40 "Jeśli sięgniemy po dowolny pamiętnik Polaka, który przeżył wkaraczanie wyzwolicielskiej Robotniczo- Chłopskiej Armii Czerwonej na ziemie polskie w 1939, w kazdym znajdziemy to samo: przerażenie, niedowierzanie i szok, że może istnieć tak niewiarygodne chamstwo. Że ludzie mogą się do siebie odnosić w sposób tak grubiański i prymitywny, w równie brutalny sposób traktować kobiety i dzieci, używać tak plugawej i agresywnej mowy, że przełożony może z byle powodu prać podwładnego po mordzie i rugać po matce. Proszę sprawdzić kto nie wierzy - szok wywołany zderzeniem z tą dziczą i chamstwem wydawał się dla Polaków zawaleniem ich całego świata. O tym nie mozna było pisać ,o tym sie nie pisze, o gwałtach na całych rodzinach przez głodne Armie Radzieckie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ramon Re: no więc kto przegrał ? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 23.02.05, 19:34 Gość portalu: ria napisał(a): > Ramon, bedzie konsek i dal Ciebie ;) > chodzi o mieszkania komunalne Hallo Ria, mieszkania komunalne - moj codzenny chleb;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: no więc kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 19:38 wiem,Ramon, ja nauczyłam sie czytac po slasku, dzieki Wam i fraszkom i wierszom Bronka ale temat mieszkań komunalnych to równiez sprawa konfliktowa i do obgadania na odzielnym watku, choć wszystko połaczone jest historycznie Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: no więc kto przegrał ? 23.02.05, 20:32 Ria zaczelas o inteligencji i musze przyznac, ze naprawde duzo na ten Temat wiesz! Prosze wiec odpowiedz bez wzgledy na innych Forumowiczow, kto tak naprawde ta polska inteligencje wymordowal, byly to tylko Niemcy, albo byly to inne Wschodnie dzis nacje. U mnie w biurze, jak pracowalem w Polsce, - to wlasnie Niemcow stosunkowo najmniej tymi mordami obwiniano a raczej wlasnie Waszych wschodnich sasiadow, ktorzy dzisiaj nawet do NATO wstapic chca! NAPISZ PRAWDE RIA!! Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: no więc kto przegrał ? 23.02.05, 20:50 ballest napisała: > Ria zaczelas o inteligencji i musze przyznac, ze naprawde duzo na ten Temat > wiesz! > Prosze wiec odpowiedz bez wzgledy na innych Forumowiczow, kto tak naprawde ta > polska inteligencje wymordowal, byly to tylko Niemcy, albo byly to inne > Wschodnie dzis nacje. > U mnie w biurze, jak pracowalem w Polsce, - to wlasnie Niemcow stosunkowo > najmniej tymi mordami obwiniano a raczej wlasnie Waszych wschodnich sasiadow, > ktorzy dzisiaj nawet do NATO wstapic chca! > NAPISZ PRAWDE RIA!! Wart jestes tej intrygantki, ballest. Nawet powiem śmiało, ze pomimo twoich wad, miałam cie za mądrzejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: no więc kto przegrał ? 23.02.05, 21:03 Paniusio uspokoj sie, Ty nic na ten temat nie wiesz. W ogole nie masz co najmniej na mnie interesijace tematy 1/100 wiedzy tej co Ria ma, wiec albo piszesz na temat, albo zbladz na inny watek, gdzie cos kumajesz! Ty nie jestes wyrocznia i nie zycze sobie, zebys sie moja inteligencja albo jej brakiem Twoja glowiczke zawracala, naprawde nie warto, wierzmi, to przekracza Twoje marne polskie mozliwosci! Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: no więc kto przegrał ? 23.02.05, 21:31 ballest napisała: > Paniusio uspokoj sie, Ty nic na ten temat nie wiesz. > W ogole nie masz co najmniej na mnie interesijace tematy 1/100 wiedzy tej co > Ria ma, wiec albo piszesz na temat, albo zbladz na inny watek, gdzie cos > kumajesz! > Ty nie jestes wyrocznia i nie zycze sobie, zebys sie moja inteligencja albo > jej brakiem Twoja glowiczke zawracala, naprawde nie warto, wierzmi, to > przekracza Twoje marne polskie mozliwosci! hahaha :))) towarzystwo wzajemnej adoracji :))) czyli trafił swój na swego :)) nic nie przekracza moich mozlowosci ballest :)))w odróznieniu od ciebie, potrafie myslec logocznie i oswiadczam: paniusia rita vel cos tam, jest zwyklą, kłamliwą szują , hahaha :)_)) ps no dawaj ten post z Olsztyna :))) ballescie :)))czekam, a jak nie to sie nie kompromituj :)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: no więc kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 21:32 Ballest - pamiętaj o profesorach z UJ, co do reszty to już tym sie zajmują historycy i o tym tez będzie pózniej. Wracajmy do tematu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: no więc kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 21:35 A jak powstawała Władza Ludowa ? Jeden w drugiego ,najgorsze prymitywy i degeneraci jakich dało sie znależć w powiecie. Tak powstawała "nowa wiara" Polski Ludowej. Więc nie dziwmy się i nie unikajmy stwierdzenia faktu, że w całym tym półwieczu z chamstwa wyrasta nowe chamstwo. Wzajemna pogarda i agresja zalewa polskie życie publiczne. Polactwo, jesli się w nie słuchać, aż dyszy dziś nienawiścią. Stale potrzebuje kogoś, komu mozna bluzgać. Bluzgi pod adresem każdego, kto wlezie w ślepia, czy to ksiądż, czy polityk, Żyd albo profesor ekonomii, czy ktokolwiek inny. Polactwo po prostu zionie nienawiścią, skręca się z nienawiści, ona je przeżera na wylot, pobrzmiewa w kazdym autobusie i kazdej kolejce, gdziekolwiek zechciałbyś nawiązać z "człowiekiem prostym" rozmowę. Nienawiścią jest też poszukiwanie prwady. Chamstwo było zawsze i jest najgorszym naszym wrogiem wewnętrznym. Ale nie chamstwo jest tematem- tu tematem jest przegranie Polski i jak Polacy po raz kolejny doprowadzają swój kraj do zaglady. Niemniej jednak , bez używania obelżywego określenia "chamstwo" dzisiejszej Polski opisać nie sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: no więc kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 21:39 Ale skoro jesteśmy przy temacie chamstwo, to warto napisać,co to słowo oznacza. W potocznym rozumieniu cham jest utożsamiany z prostakiem. To duży błąd. Prostak po prostu nie zna norm obowiązujących w wyższych sferach społecznych bądż nie potrafi ich spełnić - cham je natomiast zna. Zna i odrzuca całkowicie świadomie, ponieważ z jego punktu widzenia są tylko przejawem słabości.Cham kieruje się w życiu tylko jednym; swoją własną korzyścią. W dążeniu do niej nie liczy się z nikim i niczym, na wszelki wypadek okazuje za wczasu każemu, kto stanie mu na drodze, że jest gotów i może go zmiażdzyć. Na tym polega chamstwo, a nie na siorbaniu zupy czy chodzenie w szlafroku i papilotach na głowie. Wróćmy do tematu przegranej wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: no więc kto przegrał ? 23.02.05, 21:40 boua kedys tako piosynka "uczoua mie mama, bych sie niy bou chama, bo cham to jest cham i boi sie sam ..." Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: no więc kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 21:43 bardzo dobre jutro będzie dokończenie polecam cos na uspokojenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: no więc kto przegrał ? 23.02.05, 21:58 Ria czekamy na JUTRO ! Carramba niech zostanie Callymbom, a Ty nas "uswiadamiaj" Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: no więc kto przegrał ? 23.02.05, 22:19 i co ? kłamiliwy babilonie?:)))) jak tak na Olsztynie, oszustko ?:)))) nie produkuj sie tutaj, bo twoj sponsor moze tego nie wytrzymac:))) buahahahahaha :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: no więc kto przegrał ? 24.02.05, 00:49 Carramaba, daj sobie spokoj, przegralas i koniec! My czekamy na Rie ! Odpowiedz Link Zgłoś
carrramba Re: no więc kto przegrał ? 24.02.05, 06:37 ballest napisała: > Carramaba, daj sobie spokoj, przegralas i koniec! > My czekamy na Rie ! buahahahahahahaha !!!!!! czekaj , twoj poziom , hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: no więc kto przegrał ? 24.02.05, 08:57 Ria, co jest czekamy na ciag dalszy! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: no więc kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 09:15 Wróćmy do tematu przegranej wojny. Komuniści dobrze wiedzieli, że poza sowieckimi czołgami, podstawę ich władzy stanowili lumpy, i dlatego trzeba było tych lumpów dopieszczać, wpajać im, że są solą ziemi i wszystko im się należy. Wpuścił ich do śródmieść i poutykał, kwaterunkowym prikazem, w mieszkaniach porządnych rodzin. W Krakowie, który oszczędzono przez wojnę, pozostał swoistą enklawą przedwojennej mieszczańskiej Polski, zbudowano specjalnie hutę, aby zneutralizować burżuazyjną ludność zgonioną z zapadłych wioch ludożerą. Proszę zwrócić uwagę, że piszę o powojennej inwazji zbuntowanej przez komunizm dziczy nie na niedobitki inteligencji czy elit, ale wprost na niedobitki społeczeństwa. Komunizm, świadomie i z założenia stawiając świat na głowie, miał ambicje zniszczyć nie tylko wyższe, ale wszystkie w ogóle warstwy społeczne. "By mogła zapanować równość, trzeba wpierw wszystkich wdeptać w gó..", jak arcytrafnie podsumował istotę socjalistycznej rewolucji mistrz Szpotański. W państwie z nazwy robotniczo-chłopskim docelowo miało nie być ani robotników, ani chlopów. Tylko i wyłacznie lumperka. Takim państwem mieliśmy zostać, taki miał zostać mój kraj. Taka jest jego powojenna historia. Potrzebni są świadkowie ? Przypomnijmy sobie filmy Stanisława Barei - "Miś" lub "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz", zamaskowane przez komunistyczną cenzurę. Długo by pisać....kto nie przeżył ten nie wie lub nie chce wiedzieć, lub dalej brnie w komunistycznej świadomości. Żadnych wniosków na przyszłość nie umie wyciągać. Uwaga -rozmowy kontrolowane..... Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 24.02.05, 10:07 to już jest to dokończenie ? czy będzie dalej? chcę się "ustosunkować" dopiero jak będzie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: Meg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 10:56 bedzie dalej, bądż cierpliwa, z milą checią wysłucham waszego zdania. Specjalnie dla Ciebie , będzie o losach rodzin. Prosze Cię wstrzymaj się z oceną jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 24.02.05, 12:38 Gość portalu: ria napisał(a): > bedzie dalej, bądż cierpliwa, piszesz teraz z głowy na gorąco ? czy masz już napisane gdzieś "na boku" ? bo chcę byc przy zakończeniu, a nie mam już wiele czasu Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: no więc kto przegrał ? 24.02.05, 10:46 ha, to jest tyn punkt, oczywiscie komunistyczno dzicz wylazua wtedy na piyrszy plan, a z nim couke chamstwo, ale "ciekawsze" od tego som dzisiej ludzie pokroju Giertycha - ciekawi mie osobiscie co o tego typu ludziach w dzsiejszyj Polsce bys pedziaua (?) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re:Laband IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 10:59 omawiamy sześćdziesiat lat - jeszcze przed nami Okrągły stół tez badż cierpliwy Na twarze naszych polityków nie mogę już patrzec - czy Ty tez ? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re:Laband 24.02.05, 11:04 pzrepraszom, ale moich politykow tam niyma, ze tak powia ps poczekom, ale aze cisnie mi sie na jynzyk porownanie z Niymcami w synsie "niymiecke komunisty przepoczwarzyli sie w naziastow" Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: do Ramona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 09:18 Do Ramona - w werwie walki, okazuje się, ze przegrali w skutek przegranej wojny również właściciele kamienic i domów. O tym musimy też porozmawiać. dziękuje, ze zainteresowanie tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 09:20 Czy coś skłamałam ? Ballest, spójrz na Polskę - zobacz jaki biedny mój kraj. Gdzie nauczyciel polonistyki z wysokim wykształceniem dostanie na rękę 1.000 brutto. To się nazywa wyniszczanie inteligencji. Ale nie o tym mówimy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ballest Re: kto przegrał ? IP: *.lbo.de.add / *.dip0.t-ipconnect.de 24.02.05, 09:45 Wiem, ze Polska biedna jest, nie tylko w iteligencje! Wiem tez kto Polske reprezentuje na arenie miedzynarodowej, widze Kwasniewskiego, ktory nie ma zdziebeczka intelegencji, wiec skad ma sie u niego wziasc choc troszeczke dyplomacji. To Kwasniewski ponownie pyta sie Busha o Wizy przed dziennikarzami, to sie robi za kulisami a nie tak. Jak by ten prostak moje posty po jego ostatniej wizycie czytal, to by cos takiego nie powtorzyl! Jak sie zachowuja Poslowie do UE??? - nie stac Polski na kulturalniejszych, chyba nie . Po Twoich wpisach Rita wiem dlaczego nie ! Czekamy na nastepne -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 11:03 Ballest - a kto Prezydenta Kwasniewskiego wybrał ? Wystarczyło , że disco zatańczył itd .... Odpowiedz Link Zgłoś
gliwiczanin4 Re: kto przegrał ? 24.02.05, 11:10 No więc OK, mamy naród składający się w 60-70% z prymitywów - no i co z tego? Żadne odkrycie na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Braid Prosba !!!. IP: 62.206.176.* 24.02.05, 11:11 Rita.... dziel prosze co piszesz wyraznie na akapity ... to ulatwi ballestowi wyrywanie Twoich mysli z kontekstu, kiedy bedzie falszowal historie podpierajac sie Twoimi postami Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: Prosba !!!. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 12:14 Braid - prosze czytaj uważnie, którymi postami może się podpierać ballest ? Gdzie skłamałam ? To jest dopiero poczatek, dziś naprawdę trzymaj się stolka, bedzie ostro. Braid - zrozum, pewne fakty trzeba zrozumieć, by dalej narodu nie otumaniano. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest swiatelko na koncu tunelu!!! 24.02.05, 12:39 Braid , racje masz, bede sie poslugiwal tym co pisze Rita, tak naprawde to zawsze o tym wiedzialem, ale nigdy tego z polskich us, a tak jak Ria napisala, nie uslyszalem. Sa wiec ludzie w Polsce, ktorzy tak na nia patrza jak ja. Teraz wiem, ze JESZCZE POLSKA naprawde NIE ZGINELA! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Braid Re: swiatelko na koncu tunelu!!! IP: 62.206.176.* 24.02.05, 13:57 Ballest .... teksty Rity i twoja ( wasza z labandem) na nie reakcja ,potwierdza niestety teorie Bolka5 o tobie w roli czarnej glebi w ktorej znikaja bezpoworotnie rzeczowe argumenty. O tym co pisze Rita pisala juz Meg ,pisalem ja i wielu wielu innych. Ja osobiscie pisalem ze nie sztuka wyrznac w pien inteligencje a potem wypisywac bzdety ze Polska nie ma ludzi wyksztalconych. Problem w tym ze ty i laband dostaliscie rumiencow po wpisie Rity " ze Polacy nie zasluzyli na niepodleglosc" To jest to co chcesz slyszec i to jest miodem na twoje faszystowskie podniebienie . Dlatego tez byl to pierwszy "argument" ktory juz pare razy powtorzyles. Od siebie dodam ze po tym wpisie stracilem resztke sympati do Rity. Od tej pory jest dla mnie zerem. sorry ale takie mam teraz o niej zdanie. Gość portalu: ria napisał(a): > Na niepodległośc zasługują takie kraje, z którymi nie będzie kłopotu, kiedy będą niepodległe. Jeśli ich niepodleglośc > ma światu przysporzyć problemów, to niech lepiej rzadzi nimi ktoś inny. To zdanie dowodzi ze Rita jest pierwsza udokumentowana ofiara niemieckich neofaszystow. To zbrodniarze w stylu twojego ojca przezedzili szeregi polskiej inteligencji. Tak ballest zbrodzniarze jak twoj ojciec w mundurach niemieckich i radzieckich. Idac tokiem myslenia Rity to Niemcy i Rosja sa krajami nie zaslugujacymi na niepodleglosc .. to one zburzyly pokoj w Europie.( Niemcy 2 razy) To one przysporzyly problemow europie z ktorymi borykamy sie do dzis ... Tak ballest 45 lat komunizmu w Polsce zapoczatkowal but Niemiecki 1 wrzesnia 39 Wielki europejczyku .,... zamiast wypisywac steki bzdur powinnienes z pokora za to przeprosic a nie wychwalac bohaterstwo hitlerowskich zbrodniarzy. Odbieranie Polakom prawa do niepodleglosci w/g tych kryteriow to zeszmacenie wlasnej godnosci. Mozesz Rito jeszcze pociac polska flage na paseczki i powiesic w ubikacji do podcierania ...taka z Ciebie inteligentna Polka. Tak wiec masz racje Rito swoimi przemysleniami o tym ze wytepiono polska inteligencje i kto tego dokonal ..( jak widzisz ballest juz zabki szczerzy pokazujac na Rosjan) Z tym sie zgadzam co opisalas ...jednak wnioski jakie z tego wyciagnelas uragaja Twojej inteligencji. Gość portalu: ria napisał(a): > Na niepodległośc zasługują takie kraje, z którymi nie będzie kłopotu, kiedy będą niepodległe. Jeśli ich niepodleglośc > ma światu przysporzyć problemów, to niech lepiej rzadzi nimi ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 24.02.05, 14:01 ja czekam na koniec - pisząc sobie "na boku" odpowiedź w miarę rozwoju akcji Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Athanazyja Daremne zale, prozny trud... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 14:43 Boki zrywam ze śmiechu czytajac wasze wpisy Rita i Ballest. Szkoda tylko, ze jest to śmiech przez łzy rozpaczy, ze niektórym ludziom potrzeba tak niewiele, by przekonać ich do swojej wałasnej, indywitualnej prawdy. Jak to mawia Ziemkiewicz : "Kłamstwo tysiąc razy powtórzone staje się prawdą - głosił doktor Goebbels. W łagodniejszej wersji, stosowniejszej do naszych czasów, można rzec: sąd wątpliwy, nieuzasadniony, ale powtórzony tysiąc razy, zaczyna być uważany za oczywistość. " fakty.interia.pl/ziemkiewicz/news?inf=593333 Bawcie sie dobrze w tą zabawę w natchnionych proroków , mesjanistów współczesności, szkoda tylko, że robicie to kosztem innych. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Meg, prosze ale bez zlosliwosci 24.02.05, 14:47 Mysle, ze nie zrobisz tego co Braid? Braid w kazdym watku pokazuje, ze ma obsesje w stosunku do mnie i do labanda, a to nie nasz styl, my chcemy i prosimy o kulture na forum. Jest temat watku i powinno sie pisac na jego temat a nie przypisywac komus faszystowskie poglady, ktorych z nas nikt tu nie ma. Do Rii tez zaczal z wycieczkami osobistymi! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: 24.02.05, 16:18 Margotko jak Cie znom to wiym co szkjryfniesz - wierz mi Rita i Ballest majom w tym wypadku pieronym recht. Jo Ci gwarantuja odpowiedz ze mojyj strony jak by co ... Pozdrowiom Szwager ze Laband Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Polska ! kraj nowych zasad moralnych? 24.02.05, 16:33 Laband , spojrz na Polske, same afery. osoby w polityce wcale nie chce dobra narodu, nie, oni szukaja swego dobra, tzn. "godej mi to kabzy" w Sejmie tylko rozroby, klotnie itd. Nie wiem czy w Albanii tez tak jest! Oczywiscie w jednym punkcie sa jednomyslni, zawsze w tym, - jak moga Niemcom dokopac a najlepiej miedzy krok. Ze przewaznie nie "trefnom" bo pijani byli, to inna sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Polska ! kraj nowych zasad moralnych? 24.02.05, 16:34 Mie tego godac niy musisz, jo sie ino dziwia sam i nadziwowac niy poradza ize Ria je tako odwazno! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Athanazyja Zmij he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 16:54 Alez nikt nie mowi, ze jest cudownie, wspaniale w Polsce czy na swiecie. Chyba kazdy tutaj ma oczy i widzi. Jak to zasadnial swoja niechec do dramatow Becketta Milosz w "Ziemi Ulro" (moja parafraza): "Beckett nie mowi nam nic nowego, to tak jakby widzial garbatego czlowieka i mu powiedzial : "O, ma pan garba!" I wzial to za odkrycie." NIe lubi go miedzy innymi dlatego, ze nie ma sensu sie pograzac w rozpaczy, pokazywac ludziom bolesnej prawdy ich egzystencji znanej kazdemu i bawic sie w rozdrapywanie ran. Narzekaniem niewiele sie osiagnie. Podobnie postepujecie wy Ballest i Rita, mowicie nam, ze mamy garba, ale nie zauwazacie, ze sami go tez nosicie. A jak uwazacie sie za wielkich rewelatorow prawdy, to radze zalozyc sekte. Najlepiej jakos Ballestjungen. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 24.02.05, 17:16 laband napisał: > Margotko jak Cie znom to wiym co szkjryfniesz - wierz mi Rita i Ballest majom > w tym wypadku pieronym recht. Jo Ci gwarantuja odpowiedz ze mojyj strony jak > byc o ... > > Pozdrowiom > > Szwager ze Laband o co weta że mnie nie znasz ???? odpowiedź na to co do tej pory mam już napisaną, czekam na resztę żeby się nie rozdrabniać zróbmy tak - Ty mi napiszesz w skrócie co Ty myślisz że ja myślę - a ja Ci przyślę ten czekający tekst (pracowałam nad nim długo, więc nie ma szans żebym go zmieniła z przekory ;) Ria upaja się chwilą każąc tak długo czekać Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: 24.02.05, 17:52 szkryfniesz ize przemondrzauos i zadufanie, z jednaj zajty, a mozno i brak taktu. ze drugyj zajty juzas zwrocisz uwaga coniykerym ize to polsko geszichta jest skutkym takich a niy inkszych faktow historycznych, i bydziesz sie staraua uswiadomic Ballestowi i Rii, ize polski nacjonalizm to zjawisko marginalne abo cos w tym stylu. Niy wyobrazom se cobys zapomniaua dodac cos o osobistym obrazaniu i o tym ize niy nalezy generalizowac Jo nic niy komyntuja sam jo ino szkryfnou to co sie spodziywom usuyszec. a tera czekom jak mi powiysz ize sie mylouech. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 24.02.05, 17:57 kurcze - nie ustaliliśmy jeszcze o co zakład - znowu mi majątek przemknął koło nosa :((( laband napisał: > szkryfniesz ize przemondrzauos i zadufanie, z jednaj zajty, a mozno i brak taktu. hehe - pudło > ze drugyj zajty juzas zwrocisz uwaga coniykerym ize to polsko geszichta jest > skutkym takich a niy inkszych faktow historycznych, i bydziesz sie staraua > uswiadomic Ballestowi i Rii, ize polski nacjonalizm to zjawisko marginalne abo > cos w tym stylu. hehe - drugie pudło > Niy wyobrazom se cobys zapomniaua dodac cos o osobistym obrazaniu i o tym ize > niy nalezy generalizowac hehehe - trzecie pudło > Jo nic niy komyntuja sam jo ino szkryfnou to co sie spodziywom usuyszec. a tera czekom jak mi powiysz ize sie mylouech. widzisz Przemądrzałku że mnie nie znasz ;P i zajrzyj do skrzynki - tekst już pewnie dotarł Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 24.02.05, 18:12 elementy wysłane - 17.54 - laband@gazeta.pl - ria zwrotki nie ma spróbuję z innego konta Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: 24.02.05, 18:33 Dostouech i przeczytouech, ale sie trocha zawioduech bo niy odpowiadosz ino stawiosz raczyj dalsze pytania - to tak trocha w moim stylu, pra? Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 24.02.05, 18:38 no to czemu się zawiodłeś skoro w Twoim stylu ? ;) pisząc nie zastanawiałam się nad stylem :) tylko tu się zgadzam z Anastazją i Miłoszem ;) - i co z tego jeśli powiemy garbatemu, że garbaty ????? zostawmy tę dyskusję na później Ria - kurcze - nie rób z siebie primadonny - kończ !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 24.02.05, 18:46 laband napisał: > ... ale sie trocha zawioduech bo niy odpowiadosz przecież Ria o nic nie pyta - ona naucza Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: 24.02.05, 18:52 idzie o "odpowiedz" w dyskusji - ale tak jak padauas, cza nom poczekac na koniec ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Braid Slazacy przegrali najwiecej IP: *.net-htp.de 24.02.05, 19:13 laband napisał: > idzie o "odpowiedz" w dyskusji - ale tak jak padauas, cza nom poczekac na konie > c ... wlasnie ....ballest zadal sprytne pytanie pod z gory zalozona teze: ballest napisał: >Niemcy ??? chyba nie, pozbyly sie hitlerowskiego rezimu, zrobily sie >najwieksza potega gospodarcza Europy , Japonia , to samo, a wiec kto ja >wlasciwie przegral??? -- pyrsk Ballest A ja juz na samym poczatku dalem twierdzaca odpowiedz na to pytanie .... Widze jednak ze zawiodlem oczekiwania na tania sensacje. Slazacy przegrali najwiecej bo: faterland ich olal , rosjanie "wykorzystali" a Polacy w prezencie dostali Slazacy sa najwiekrzymi przegranymi tej wojny Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 19:20 Polacy mają w swej dawnej historii doświadczenie szczegolne, obce większości narodów. Polacy mieli kiedyś państwo, które stanowiło jedną z większych potęg ówczesnego świata, górując pod każdym względem nad sąsiadami, rozległe, obfitujące we wszystkie możliwe bogactwa - i w ciągu kilku zaledwie pokoleń doprowadzili je do zagłady. Ich państwo rozlecialo sie nagle jak domek z kart, nie dlatego, że najechała na nich jakaś potęga, której nie było w stanie się przeciwstawić, ale dlatego, że do imentu przegnilo. Nie miało ani władzy, ani egzekucji praw, ani sprawnej gospodarki, ani aparatu sprawiedliwości, ani armii, ani obywateli, którzy byliby gotowi w imię wspólnego dobra wyrzec się choć drobnej części swoich stanowych przywilejów. Zabił je nie żaden historyczny determinizm, tylko głupota jego własnych mieszkańców, ich zamilowanie do powszechnego bałaganu, który zwykli utożsamiać z wolnością, nieodpowiedzialność, intelektualna i moralna degrengolada, a wreszcie kompletny brak elit politycznych ps - moze już szkryfowac, ale najwazniejszy będzie ostatni wpis. Laband - postaw na mnie ;) Meg_s - proszę tylko o Twoje własne odczucia Braid - napewno się ustosunkuje i do innych także, ale jeszcze nie czas Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 19:23 Osobliwość naszego narodu nie polega jednak na tym, że ma w swoich dziejach taką katastrofę- ale na tym, że od kilkuset lat żyjąc w jej cieniu, wypracował niepowtarzalną umiejetność, nieprzyjmowania tego co się stalo do wiadomości i co za tym idzie, niewyciaganie ze swej historii jakichkolwiek wniosków. Nieliczni Polacy, którzy zabrali się do analizy dziejów z bezlitosną pasją ich zrozumienia, zostali wykpieni odsądzeni od czci i wiary i oskarżeni o zdradę, jak historycy z otoczonej przez potomnych podardą krakowskiej szkoly. Nie wymagaliśmy nigdy od naszych intelektualistów prawdy,bo prawda jest gorzka i kole w oczy, tylko "krzepienie serc", utwierdzania stereotypów i mitów, jakien sobie na własny uzytek stworzylismy (co zresztą sprawia, że nasza literatura jest dla innych narodów niezrozumiałym dziwaczeniem). Ulubionymi bohaterami polskiej wyobrażni nie byli kraczący realiści tylko mitomami i opowiadacze bajek, tacy jak Mickiewicz - zręcznie składający rymy wariat, który napisanymi w sekciarskim omamie "Księgami narodu polskiego" na wiele pokoleń ogłupił polskie elity i pozbawił je umiejętności logicznego myslenia. Do dziś w tej dawnej, upadłej Rzeczpospolitej nie chcemy widzieć kraju, o ktorym ojciec nowożytnej ekonomii Adam Smith odnotował zwięzle, że o ile mu wiadomo,nie produkuje się tu nieczego prócz najprostszych rzeczy, niezbędnych do domowego użytku. Kolejne pokolenia wolały patrzeć oczami wieszcza. I skutkiem takowej nauki, owe pokolenia zamiast wziąść się do pracy,zakładać banki i budować koleje oraz fabtyki to szły od czasu doczasu "w pole". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 19:29 Komuniści,dyrygując peerelowską edukacją wpasowali tylko swoje propagandowe potrzeby w stary schemat. Stopień, do jakiego Polacy wykrzykiwali i zafałszowali swoją własną historię, naginając ją do narodowych mitów i powszechnego chciejstwa, to temat na osobną grubą ksiązkę dla historyka. Ale musze o tym wspomnieć, bo na te fałsze stale się nabijamy i ciagle musze tłumaczyć , że na przykład minister Beck plótł wierutne bzdury,twierdząc jakoby jedyną rzeczą bezcenną był dla narodu honor, bo są rzeczy dla narodu od honoru znacznie cenniejsze,i te własnie,wskutek wyboru dokonanych przez niego i jego kumpli, straciliśmy. Straciliśmy w imie honoru sześc milionów obywateli i czy było to warte ? Ale pewnego dnia przyszło mi do głowy, że.... o pytaniu, ktore w Polsce się nie zadaje. Dlatego ballest i tak sobie Polska radzi, choć wskażę jeszcze pewne błedy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 19:33 Ale pewnego dnia przyszlo mi do głowy, że należy spojrzeć na to tak. Otóż,jak wiemy z historii, kiedy władze II Rzeczpospolitej zdecydowały sie na przyjecie francusko-brytyjskich gwarancj bezpieczeństwa, było to właściwe jednoznaczne z decyzją, że bedziemy z Hitlerem walczyć. Skończyły się wszystkie mozliwości negocjacji, wszystkie manewry. Nie oddamy ani jednego guzika, postawimy się zbrojnie, Anglia i Francja nam pomogą. Zgadza się ? Z opracowań wiadomo, że w 1939 roku polscy wojskowi zdawali sobie sprawę z miażdzącej przewagi militarnej hitlerowskich Niemiec. Mieli więc pogląd i spodziewać się klęski. Nasi dowódcy mogli liczyć, że na wygranie wojny nie mieli szans. Pomoc zachodnich mocarst była sprawą kluczową. Ale w tym własnie cała sprawa, że mocarstwa te pomóc nam militarnie nie były w stanie. Przez całe dwudziestolecie, pod naciskiem swych wyborców, rządy tamtejsze systematycznie się rozbrajały. Żadne państwo nie było w stanie się obronić praktycznie, bo po prostu nie miały czym ! Potencjał zbrojny naszych sojuszników był znany. Mówi się, że podpisując owe sławne gwarancje, Francja i Anglia doskonale sobie zdawały sprawę, iż pomocy nam nie udzielą. Ale zapytajmy się: a co nasi politycy ? Czyż oni tego wsztskiego nie wiedzieli ? Jeśli nie zadali sobie trudu sprawdzić, jaki jest rzeczywisty potencjał sojuszników i czy perspektywa ich pomocy jest realna - to wypada stwierdzić, że byli idiotami. Jeśli zaś to wiedzieli, i mimo to podpisali układ, który oznaczał dla bezbronnego kraju nieuchronną klęskę i rzeż - to byli idiotami tym bardziej. Dlaczego uparcie, od pół wieku, nie chcemy tego przyznać, tylko nosimy w sobie pretensję do zachodnich aliantów o głupotę naszych własnych przywódców ? W Polsce takich pytań się nie zadaje. Wielka szkoda. Nie pytając o historię, nic sie z niej nie uczymy. Nie ucząc się, w kółko wpadamy w te same pułapki i popełniamy te same głupstwa, a jedyną reakcją są ty glośniejsze lamenty. cdn wieczorem milego czytania Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: kto przegrał ? 24.02.05, 19:40 Ria - do Twojego obrazu przeciętnego obywatela naszego kraju pasuje myśl, że te dwa fragmenty będzie sylabizował parę godzin - więc spieszę Cię rozczarować - ja już przeczytałam jakbyś nie zauważyła - to wieczór już mamy a na marginesie - chcesz być czytana, wysłuchana, zrozumiana - to nie lekceważ rozmówców, tak jak to robisz teraz Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: kto przegrał ? 24.02.05, 19:40 Ria, boja sie ize Cie sam coniykere zniynawidzom za tyn tekst ... Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 24.02.05, 19:34 a propos - skoro kochasz godkę - nie mówi się "szkryfować" pra ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: Meg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 19:55 licze sie ze złym odbiorem ale nie jestem w stanie wsystko naraz napisac mozesz smialo napisać co myślisz, mamy wolność slowa z chęcią bym sama się odniosla do waszych wpisów ale jeszcze nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 19:59 Laband "Czerwona Familia" ze strachu przed Polakiem-katolikiem musiała zabić, zniszczyć i spopielić wszelką polska prawicę, a ponieważ istnienie takowej jest niezbędnym elementem normalnej sceny politycznej - musiała zniszczyć polityczną normalność. Kto tego nie rozumie, nigdy nie znajdzie konsekwencji w zachowaniu "AUTORYTETÓW MORALNYCH" , które z jednej strony chroniły bandytów przed karą w imie procedur demokracji, a z drugiej starały się uniemożliwić powstawanie partii politycznych, zastępując je jedynym, masowym i oczywiście przez nie kontrolowanym ruchem społecznym - co było wszak pomysłem jak raz rodem z faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ria Re: kto przegrał ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 20:03 A skoro walczono o pełnię i monopol władzy, to dwoma głównymi filarami monopolistycznej władzy komunistów, które w ten czy inny sposób musiały istnieć także w wolnej Polsce, była telewizja i służby specjalne. I tu i tu istniała budowana latami struktura służąca rządą czerwonej mafii. Każde dziecko zdawało sobie sprawę, że aby zniszczyć totalitarne państwo, należało obie te instytucje rozwiązaći zbudować od nowa. Ale nie w warunkach walki o waladzę ! Kto sie do tego nadawał ? Ci co służyli wiernie komunie teraz posłuża nam. Po co brać jakiś nowych młodych ludzi z ideałami, niezależnych - na nich przyjdzie czas,jak już wszystko zabierzemy. Odpowiedz Link Zgłoś