Dodaj do ulubionych

co uczom we polskich szkouach

20.05.05, 19:46
chcecie sie posmioc???

no to mocie:

"Byłe województwo katowickie czyli GOP, ROW i Zagłębie, czyli od Dąbrowy
Górniczej (bez Zawiercia) do Mysłowic (bez Olkusza), od Sosnowca do Pyskowic i
od Tarnowskich Gór do Jastrzębia Zdroju. W tym jeszcze Piekary, Siemianowice,
Bytom itd.
"
Obserwuj wątek
    • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:47
      i to mo byc Gorny Slonsk - jo sie juz niczymu sam niy zdziwia na tym forum ....
      • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:49
        A co ty bierzesz za Górny Śląsk, wobec tego??
        • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:53
          Laband długo nie odpowiada, pewnie sam teraz szuka po książkach ;).
          • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:55
            mie sie ani we gowie niy miesci ize ktos moge take cos fandzopli, suchej a kaj
            zes straciou naszo stolica Opole, juz niy godom ize nom juzas wwciskosz
            Czerwone Zaguymbie, chopie, chopie, ganba ci to niyma ?!
            • meg_s Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:58
              laband napisał:

> mie sie ani we gowie niy miesci ize ktos moge take cos fandzopli, suchej a kaj
              > zes straciou naszo stolica Opole, juz niy godom ize nom juzas wwciskosz
              > Czerwone Zaguymbie, chopie, chopie, ganba ci to niyma ?!

że z Zagłębiem przegiął to nawet ja przyznam ;))

"przychodzi babcia do spowiedzi i na koniec mówi: >farożyczku, ale jo mom
              jeszcze jedyn grzych, jo się rodziła we Sosnowcu<, a ksiądz na to >to ni ma
              grzych, to je gańba<"
              • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:59
                he,he!

biydno oumiczka
              • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:12
                Dowcip fajny, ale ja nie rozumiem waszych uprzedzeń i wy też ich nie
                rozumieliście, gdy się urodziliście, ale potem, w toku socjalizacji pierwotnej,
                człowiek nasiąka jak gąbka stereotypami. Ja jestem z Cieszyna (choć urodziłem
                się w Gliwicach) i też na Czechów, z kolei, mówię Pipiki ;).
                Ciekawe czy się rozzłościcie, jak wam powiem, że Będzin to jest strasznie fajne
                miasto, serio. Szczególnie zamek i osiedla Syberka (mieszka tam moja znajoma).
                Osiedle samo w sobie nie wygląda super, ale z daleka jest bardzo malownicze :).
                • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:18
                  mieszko wierz mi jo niymom zodnych uprzedzyn, wryncz przeciwnie, ale gupot se
                  pedziec tysz niydom, egal eli swiadomie i ze premedytacjom abo i niyswiadomie :)))
            • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:08
              Wy Ślązacy to pewnie wiecie, gdzie jest wasza stolica i pokąd rościąga się wasz
              kraj. Ja jestem Polakiem i mogę ci powiedzieć, że moją stolicą jest Warszawa, a
              cztery najdalej wysunięte punkty polskiej to: gniazdo Tarnicy (na południu w
              Bieszczadach, zakole Odry w okolicach Cedyni (na zachodzie - pomorze),
              przylądek Rozewie (na północy - pomorze), zakole Buku w okolicach Strzyżowa (na
              wschodzie - powiat Hrubieszowski).
              • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:11
                mieszko tera zes pedziou najmondrzejszo rzecz jako wylazua z podle twojyj
                klawiatury na tym forum - mosz recht!!!, my slonzoki wiymy kaj je naszo stolica,
                a waszom stolicom je Warszawa i my wiymy kaj je nasz kraj a kaj wasz :)))
                • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:14
                  Niewidzicie naszego kraju, bo cały was kraj jest w nim umoczony. Nie wiem, czy
                  zauważyłeś, ale użyłem słowa kraj w dwóch różnych znaczeniach: jako kjraina
                  geograficzna (czyli Górny Śląś) i jako państwo (w tym wypadku Polska).
                  • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:16
                    szczerze godajonc to Polska je do mie ino krainom geograficznom :)
                    • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:28
                      Odniósłbyś sobie lepiej kolego mózg do pralni (o ile og w ogóle masz), but I
                      have a better idea. If you are going to write still in Silesian, I will write
                      in English. I wonder how much you will understand.
                      • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:30
                        widza ize ci tera ganba, ok niych Ci bydzie od dzisiej niy byda sie Cie juz nic
                        trudnego ptou :)
                        • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:34
                          I don't forbide you anything. Ask me whatever you want, but learn English first.
                          • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:35
                            angelski na tela rozumia coby ci pedziec ize jak chcesz to mogymy tysz i po
                            niymiecku, francusku abo rusku godac - a na drugi roz niy rob tela bykow :)
                            • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 21.05.05, 11:02
                              1. Wskaż, gdzie zrobiłem błąd, kolego!
                              2. Ty i tak gadasz w obcym języku, więc i ja gadam w obcym.
    • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:48
      Szkół bym w to nie mieszał. Pewnie się pomyliłem, ale "błądzić jest rzeczą
      ludzą, a wybaczeć boską" :).
      • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:49
        jo ci moga wszysko wybaczyc, ale najprzod mi powiydz wiela mosz lot
        • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:50
          To ty mi powiedz ile masz lat, że się zachowujesz jak dziecko!!
        • meg_s Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:55
          laband napisał:

> jo ci moga wszysko wybaczyc, ale najprzod mi powiydz wiela mosz lot

gdzieś się chwalił że 24 ;)
          • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:56
            no to jeszcze mody karlus, ale powiydz sama Margotko, czi on ci "wyglondo" na 24
            ? :)
            • meg_s Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:59
              laband napisał:

> czi on ci "wyglondo" na 24 ? :)

entuzjazm jego wypowiedzi jest zaiste młodzieńczy ;)
              • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:00
                dobra, juz sie niy byda dzisiej smiou, ale szok to je do mie zouwizo :(
                • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:18
                  Ty laband wyglądasz mi na sześć. Jak miałem tyle lat i byłem w przedszkolu to
                  mówiłem: "Proszę pani, a on się pomylił, proszę go wstawić do kąta". Moim
                  zdaniem, kolego, robisz z igły widły. Nie umiesz się do mnie przyczepić, więc z
                  każej mojej wpadki robisz katastofę. Nie wiem, ile masz lat, ale myślę, że
                  powinieneś to podzieliś przez 10. Nawet trochę mi ciebie żal...

Nie ma uśmieszku :-/.
                  • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:19
                    psze pani a co to je katastofa?

usmiych je :))) i to jak pieron !!!
                    • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:23
                      Już komuś to pisałem, chyba Meg, że jak się ktoś czepia literówek to znaczy, że
                      skończyły mu się argumenty. W takim razie powinieneś jeszcze raz przejść się do
                      przedszkola bahorku i poduczyć nieco kultury bycia.
                      • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:25
                        zapomnious dodac to o usmiychu

ps

po prowdzie to aby sie cos zes sam nauczou, pra?
                        • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:30
                          I am not goilg to smile.
                          • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:31
                            miyszko usmiychnij sie fajnie!
    • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:53
      Dobra. Sprawdziłem jaka jest odpowiedź i mogę się oficjalnie przyznać, że się
      pomyliłem. Czy za kłamstwa geograficzne obowiązuje jakiś paragraf w polskim
      prawie??
      • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 19:57
        na szczynscie niy :)))
    • meg_s Re: 20.05.05, 19:54
      Szwager zapytał:
      "Mieszko a co Ty uwazosz za Gorny Slonsk?"

Mieszko odpowiedział bez głębszego zastanowienia

na to Szwager:
      "co uczom we polskich szkouach"

Mieszko odpowiedział:
      "nie mieszaj szkoły do tego"

i tu bym mu Szwager przyznała rację - bo idę o zakład, że kiedy zapytasz nawet
      największych prymusów o to gdzie się kończą Kujawy, a zaczyna Mazowsze, albo
      gdzie przebiegają granice Ponidzia - to też się w którymś miejscu pomyli
      • laband Re: 20.05.05, 19:58
        no to dej mu recht, ale my som we Glywicach a niy kajs na Kujawach :)
        • meg_s Re: 20.05.05, 20:01
          laband napisał:

> no to dej mu recht, ale my som we Glywicach a niy kajs na Kujawach :)

ja mu przyznaję rację w kwestii, że takich rzeczy dokładnie w szkołach nie uczą
          i to nie tylko jeśli chodzi o Śląsk, ale również o wszelkie regiony
          • laband a kaj escie Opole straciyli 20.05.05, 20:03
            no niy no, jo je sam bezsilny - ludzie!!!, czi wy niy rozumiycie ize to je tak
            choby ktos zapomniou pedziec ize Wwa je we Polsce
            • meg_s Re: a kaj escie Opole straciyli 20.05.05, 20:07
              a czemu mówisz do Mieszka w liczbie mnogiej ?
              • laband Re: a kaj escie Opole straciyli 20.05.05, 20:09
                :)

bo mi sie zdo ize padauas co takich mieszkow je wiyncyj - tera wia czamu mo tyn
                nr 966, he,he!
                • ballest Re: a kaj escie Opole straciyli 20.05.05, 20:27
                  Laband jak tu kerys pedziou, "mieszko juz tu nie mieszkou"
                  a nazwa mieszko pochodzi od Michael, bo tyn biskup go w Regensburgu chrzciou!
                  • laband Re: a kaj escie Opole straciyli 20.05.05, 20:29
                    mosz cos na tyn temat?

bo z tego co jo wia to to sam ze Tym Rygynsburgym ino przipuszczynia - abo?
            • mieszko966 Re: a kaj escie Opole straciyli 20.05.05, 20:21
              Kochaniutki, nie mówię, że nie masz racji, bo masz, ale tak się pienisz, że aż
              żal mi serce ściska. Dobrze, że mnie nie masz pod ręką, bo już dawno byś mnie
              powiesił na pierwszym lepszym drzewie.
              • laband Re: a kaj escie Opole straciyli 20.05.05, 20:22
                mieszko jo by Cie niy powiesiou, naprowdy!
                jo by ino sprawdziou eli dobrze dyrdosz :)
              • betoniarz-zbrodniarz wiek labanda 20.05.05, 20:47
                hmmm niech zgadnę... tak cuś ok. 38 - 39... ?
                • laband Re: wiek labanda 20.05.05, 20:50
                  pudou :)
                • braid Re: wiek labanda 07.06.05, 12:45
                  betoniarz-zbrodniarz napisał:

> hmmm niech zgadnę... tak cuś ok. 38 - 39... ?

a ja typuje na 43
                • braid Re: wiek labanda 07.06.05, 12:51

tu na tej stronie sam podal ile ma lat ...i to dokladnie trzy razy

www.republikasilesia.com/RS/obywatele.html
    • Gość: marysia Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 20:33
      Tez mam dowcip stary jak swiat ale mnie sie podobo.ale najpier powiem ze moze i
      nie pamieta sie dokladnie gdzie sie jaka kraina geog koncza a gdzie zaczyna ale
      w szkole powinni uczyc dobrze a wrzuceni slaska i zglebia do jednego wora to
      prawdziwa porazka.a teraz zarcik. Idzie se chop przez Dabrowa Gorniczo i widzi
      jak synek pije woda ze kaluzy i godo mu <synku nie slep ty wody bo bydziesz
      chory> synek odp<slycham>chop zas <godolech ci synku nie slep ty wody> odp
      synek<slycham prosze pana> <a nic pij pij>
      • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:36
        trefione wdycha! :)))
      • mieszko966 Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:40
        A to znacie: Pojechał Laband do pracy do Niemiec i kazali mu malować białe
        linie na autostradzie. Pierwszego dnia Laband pomalował 20 km i wszyscy byli
        mile zaskoczeni. Następnego dnia pomalował już tylko 10km, a trzeciego dnia - 5
        km. Zaniepokojony szef bierze go do gabinetu i pyta: "Jak to jest, panie, że
        pierwszego dnia pomalowałeś 20 km, drugiego 10, a trzeciego już tylko 5"? Na co
        Laband odpowiada: "Widzisz pan, chodzi o to, że każdego dnia mam coraz dalej do
        kubła z farbą".
        • laband Re: co uczom we polskich szkouach 20.05.05, 20:44
          powia ci lepszy - bo tyn zodnego niy rozsmiyszy - pojechou Antek ze Franckym do
          roboty doNiymiec, kaj jak wiadomo piyniondz lezy na ziymi, i jak wylazowali ze
          cuga to Antek uwidziou 100 Euro na ziymi lezec. Juz sie Antek chciou schalic i
          podniys, ale se pomyslou ize we piyrszy dziyn zaro robic niy bydzie :)
          • athanazyja_zmij Re: co uczom we polskich szkouach 21.05.05, 11:48
            Ty Lanand miales jakies problemy w szkole, ze wszedzie widzisz spiski
            nauczycieli?
            • ballest Re: co uczom we polskich szkouach 21.05.05, 12:25
              "mosz cos na tyn temat?

bo z tego co jo wia to to sam ze Tym Rygynsburgym ino przipuszczynia - abo?"

Tak, przypuszczenia, ale jedno je pewne, do Czechow nie mogli dostac, to bouo
              NIEMOZLIWOSCIOM!
              Tak se falszuje historia!

Czy Mieszko bou chrzczony W Regensburgu, czy w Mainz albo w Mageburgu, czy
              Poznaniu abo Gneznie, to je egal!

Faktem jest, ze klamstwa w szkolach uczom, a to boli!
              • athanazyja_zmij Re: co uczom we polskich szkouach 21.05.05, 13:14
                >Faktem jest, ze klamstwa w szkolach uczom, a to boli!

Nastepny "uczony" sie znalazl.
                Tez miales problemy w szkole?
                Mozecie sobie z radoscia podac rece.
                • athanazyja_zmij Re: co uczom we polskich szkouach 21.05.05, 17:44
                  Proponuje rozpatrzyc ten "problem" na nastepujacym forum:
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22449
                  Bo jak widze to pyskowac i pluc na wszystkich to umiecie panowie
                  LabadzioBalesty na forum Gliwice.
                  • ballest Re: co uczom we polskich szkouach 21.05.05, 20:52
                    Nie Zmijko, nigdy nie mialem problemow w szkole, to ona ze mna miala, bo od
                    maja juz tylko na wagary chodzilem, a zostawic mnie nie mogli, bo oceny byly co
                    najmniej dobre!
                • ballest Re: co uczom we polskich szkouach 22.05.05, 00:02
                  "ZMIJA

Zmija
                  Chetnie sie w noge wpija
                  Wtedy trzeba natychmiast wypic duzo duzo wodki
                  Zeby udaremnic skutki.
                  W ogole wypic duzo wodki nie jest zle,
                  Czy ugryzla, czy nie."
                  • aqua Re: co uczom we polskich szkouach 22.05.05, 00:19
                    No chociaż raz mówisz prawdę, za dużo pijesz, czy ugryzła czy nie. Bo to nie
                    jest złe, ole!!
                    • ballest Re: co uczom we polskich szkouach 22.05.05, 00:30
                      ;) ale tylko Aque!
                    • ballest Re: co uczom we polskich szkouach 22.05.05, 00:30
                      ;) ale tylko Aque!
    • laband :))) 25.05.05, 09:07
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=24289918&a=24352444
      bez komyntarza.
    • laband skond sie bierom noblisty we Glywicach 07.06.05, 06:14
      No to tera juz wiym do keryj szkouy mieszko chodzi, i to mo byc ta nojlepszo
      szkoua we dzisiejszych Glywicach :)))

" Z Noblem w tornistrze Drukuj E-mail
      Napisał (dobry) - Dziennik Zachodni
      poniedziałek, 06 czerwiec 2005

Portrety noblistów dodawały autentyczności imprezie.Gimnazjum numer 3 w
      Gliwicach od piątku nosi imię Noblistów Polskich. Nadanie imienia szkole odbyło
      się z wielką pompą. Uczniowie przygotowali artystyczne wizerunki polskich
      noblistów. Co więcej, wielkich patronów można było spotkać na szkolnych
      korytarzach! „Nobliści” porozchodzili się do specjalnych sal. Lech Wałęsa
      siedział zafasowany za biurkiem, Czesław Miłosz pisał wiersze przy muzyce
      akordeonu, a Adam Mickiewicz udzielał wywiadu dociekliwej reporterce.

Halę, w której odbywała się uroczystość, ozdabiały ręcznie wykonane portrety
      noblistów. A dlaczego szkoła nie wybrała na patrona jednego z wielkich Polaków?

– Trudno było nam się zdecydować na jednego noblistę, kiedy każdy ma wielkie
      zasługi dla Polski – tłumaczy dyrektor Danuta Tyrka. – Pozwoli to uświadomić
      naszym uczniom, że muszą poszerzać swoje horyzonty, a każdy ich krok utrwalać
      będzie wtedy ideały naszych noblistów.

Oprócz większości spośród 500 gimnazjalistów swoją obecnością uroczystość
      zaszczycili goście z samorządu i przyjaciele szkoły.

– Nie ukrywam, że spełnieniem naszych marzeń będzie moment, kiedy nasz absolwent
      zdobędzie Nagrodę Nobla – mówiła na zakończenie pani dyrektor. DZ liczy na to."
      • Gość: ballest Re: skond sie bierom noblisty we Glywicach IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 07.06.05, 06:22
        To Adam M. tysz nobla dostou?
        Mieszko to chyba kandydat na nobla, som kedys napisoiu, jaki uon inteeligentny
        je!
        ;)

--

pyrsk

ballest
        • laband Re: skond sie bierom noblisty we Glywicach 07.06.05, 06:26
          tera juz wiymy co majom we tym programie nauczania = Cieszyn je starym pruskim
          miastym, Glywice bouy przed wojnom we Polsce, a Mickewicz to dostou Nobla :)

o reszcie to juz ani niy spomna.

ciekawe czego jeszcze nos w tych "Niymcach" niy nauczyli ???
          • Gość: ballest Re: skond sie bierom noblisty we Glywicach IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 07.06.05, 08:21
            Najlepi je to, ze z Gliwice z noblistow prawie nie slynom!
            Lepi jak by ta szkoua im.Hansa Plaster, czy im "NIVEI" ;) nazwali, to by se
            mynii uosmuieszyli, albo mieszka969 ;)

--
            pyrsk

ballest
            • meg_s znowu łamię obietnicę 07.06.05, 08:25
              a czym się niby ośmieszyli ?
              co ci znowu nie pasuje ?
              gdzie są niby określone zasady jak szkołę można nazwać a jak nie ?

• Gość: sss9 Re: znowu łamię obietnicę IP: *.pc.tek.pl 07.06.05, 08:32
                witam ! daj spokój meg , przecież to hadziajski wątek. tu chodzi tylko o to by
                dokopać Polakom , a sugestia Nivei jako nazwy szkoły ? przecież to jasne...
                • Gość: Nu! Re: znowu łamię obietnicę IP: *.necik.pl / *.necik.pl 07.06.05, 09:33
                  czemu oni tak intensywnie gardzą Polakami i Polską?

niedawno matka wróciła od znajomch (Ślązaków), i powiedziała
                  że chyba tam już więcej nie pójdzie, bo ma dość - cytuję -
                  "plucia na Polaków". Z pewnością nie wdawała się w żadne dyskusje,
                  a zna tą rodzinę od 40 lat.

Gdyby było tak, że Polacy tkwiliby w jakimś samouwielbieniu czy
                  autokulcie - to ja bym to rozumiał i sam bym popluł od czasu
                  do czasu. Ale przeciez tak nie jest. Niewiele jest nacji tak krytycznych
                  (aż do przesady) wobec samych siebie.

To jest ich prywatny problem z samymi sobą. Muszą go jakoś rozwiązać - też sami.
                  Nikt tego za nich nie zrobi.

Oni liczą na jakąs reakcję - najlepiej agresywną. Tymczasem jedyną reakcją jest śmiech albo znudzenie.

Małość - śmieszy.
                  • laband Re: znowu łamię obietnicę 07.06.05, 11:47
                    juz Ci to klaruja przikuadym ze polskyj geszichty.

jak do Ciebie do dom wlezli Rusy to zes ich chwolou?

ps

my mogymy z wami zyc, ale momy prawo swoja geszichta po swojymu rozumiec, tak
                    jak wy swoja po waszymu.
                    • braid Re: znowu łamię obietnicę 07.06.05, 12:11
                      laband napisał

> my mogymy z wami zyc, ale momy prawo swoja geszichta po swojymu rozumiec, tak
                      > jak wy swoja po waszymu

poszedles wkoncu po rozum do glowy?
                      dlaczego dopiero jak kopnac w slazacka dupe to ci sie wymsknie ze kazdy ma
                      prawo do swojego swiatopogladu???

Juz kiedys wspominalem ze masz prawi wierzyc we wszelakie badziewie , prawdfy i
                      prowdy jakie ci ( wam) sie tylko wysnia ... ale zostaw innych w spokoju.
                      Nie badz upierdliwy i chamski narzucajac innym twoj punkt widzenia.
                      • laband ignor 07.06.05, 12:16
                        .
                        • braid [...] 07.06.05, 12:18
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • betoniarz-zbrodniarz [...] 07.06.05, 12:26
                          • braid [...] 07.06.05, 12:31
            • laband Re: skond sie bierom noblisty we Glywicach 07.06.05, 11:51
              prawie:)

no jednego momy takego co je po fatrze ze Glywic :)))

je mu Hans Adolf Krebs

ps

kuknij pod biochymiom.
              • Gość: Ramon Re: skond sie bierom noblisty we Glywicach IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 07.06.05, 12:11
                Dac szkole na Slasku w Gliwicach imie Polskich Nobilistow jest OK, ale w
                Olesnie dac szkole nazwe Nobilistow Slaskich to be!

• braid Re: skond sie bierom noblisty we Glywicach 07.06.05, 12:15
                  Gość portalu: Ramon napisał(a):

> Dac szkole na Slasku w Gliwicach imie Polskich Nobilistow jest OK, ale w
                  > Olesnie dac szkole nazwe Nobilistow Slaskich to be!

argumenty w stylu ok albo be to poziom labanda ,,,

mialem wrazenie ze w zagadnietej przez Ciebie sprawie nie chodzilo o
                  "slaskich noblistow" ..tylko raczej problem sie porobil z jednym.
                  wiec nie Slaskosc byla problemem ...a tak probujesz chyba tok rozmowy
                  ukierunkowac
                • laband Re: skond sie bierom noblisty we Glywicach 07.06.05, 12:29
                  Oni tak robic muszom bo co by inaczyj padali odnich bajtlom - przeca Slonsk bou
                  od wszechczasow polski :)
                  • braid [...] 07.06.05, 12:31
                    • laband i g n o r 07.06.05, 12:32
                      • braid [...] 07.06.05, 12:34
                      • betoniarz-zbrodniarz Możesz sie wytapetowac tymi ignorami 07.06.05, 12:35

• betoniarz-zbrodniarz Re: skond sie bierom noblisty we Glywicach 07.06.05, 12:33
                    Do niektórych wiecznie wczorajszych nie dociera że większość ludzi żyje albo
                    współczesnością albo przyszłością, mając trochę szerszy pogląd na świat poza
                    widzeniem czarno-białym.
                    • laband Re: skond sie bierom noblisty we Glywicach 07.06.05, 12:34
                      "Uczniowie przygotowali artystyczne wizerunki polskich
                      noblistów. Co więcej, wielkich patronów można było spotkać na szkolnych
                      korytarzach! „Nobliści” porozchodzili się do specjalnych sal. Lech Wałęsa
                      siedział zafasowany za biurkiem, Czesław Miłosz pisał wiersze przy muzyce
                      akordeonu, a Adam Mickiewicz udzielał wywiadu dociekliwej reporterce."

• aqua czy laband oszalał 07.06.05, 12:38
                        • laband Re: czy laband oszalał 07.06.05, 12:45
                          spytej sie tego co lyszuje posty twoich kompanow
                        • Gość: ballest aq kto sie za Lukasiewicza przebrou? IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 07.06.05, 12:46
                          Laband nie oszalal, tylko Polacy nie wiedza o tym, ze Mickiewicz noblista nie
                          jest!
                          Byc moze teraz calou szkola mysli, ze Adam noblista byl!

--

pyrsk

ballest
                          • laband Re: aq kto sie za Lukasiewicza przebrou? 07.06.05, 12:47
                            tak samo jak couko szkoua niywiy ize stolicom slonska je Opole i ze te wogole
                            lezy we slonsku, i tak samo jak ta couko szkoua wierzy ize Czerwone Zaguymbie to
                            Slonsk :)))
                            • braid Re: aq kto sie za Lukasiewicza przebrou? 07.06.05, 12:49
                              laband napisał:

> tak samo jak couko szkoua niywiy ize stolicom slonska je Opole i ze te wogole
                              > lezy we slonsku, i tak samo jak ta couko szkoua wierzy ize Czerwone Zaguymbie
                              t
                              > o
                              > Slonsk :)))

tak samo jak sie wam wydaje ze ktos bierze wasze bzdety powaznie ;)))

• betoniarz-zbrodniarz no już dość chłopcy, rączki na kołderki! 07.06.05, 12:51

• braid Re: no już dość chłopcy, rączki na kołderki! 07.06.05, 12:54

pytales wczesniej o wiek

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=24188792&a=24875107
                                • betoniarz-zbrodniarz Re: 07.06.05, 12:58
                                  w 2001 miał 39 lat
                                  • Gość: Ramon Re: IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 07.06.05, 13:04
                                    Hallo Betoniarz, a ile lat ma ola?
                                    • betoniarz-zbrodniarz Re: 07.06.05, 13:06
                                      ty se zwergi w ogródku ustawiaj a nie za babami ganiaj.
    • laband Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 12:54
      Sam warto przipomniec ize dziesiontki lot wiynkszosc spoueczynstwa polskego jak
      suyszauo o swiyntyj Jadwidze to myslauo o tyj odniych krolowyj(kero swiyntom
      dugo niy boua) i niy zdowali se sprawa ize to je naszo Hedwig. Podobnie bouo
      zresztom ze tzw. plebiscytym - do dzisiej jeszcze wiynkszosc Polokow mysli ize
      plebiscyt we Oberschlesien skonczou sie wygranom Polski. Takich przikuadow szuo
      by sam mnozyc na pynczki ...

niystety
      • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 13:15
        Laband, a wracając do Noblistów , nie wiedziałeś że prasa.. ( i telewizja )
        kłamie!!
        I to w dodatku TAKA! a skąd oni maja wiedzieć o tych Noblistach ( Ci z Tej
        gazety:)))) ??
        • laband Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 13:18
          no, he,he, myslouch ize tyn "Mickiweicz" dowou wywiad pani redaktor - przeczytej
          to dokuadnie :))

ps

chyba ize pani redaktor pomyloua Mickiewicza ze np Miloszym :)))
          • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 13:23
            po tej gazecie mozna sie spodziewać takich redaktorów!!!
      • Gość: ballest Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 07.06.05, 13:15
        To samo jest z lapankami, oni mysla, ze Niemcy ludzi lapali na ulicach i do
        Oswiecimia wywozili, jak jou to w technikum suyszou, to myslou uech, ze se
        uobalam!

--

pyrsk

ballest
        • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 13:17
          Gość portalu: ballest napisał(a):

> To samo jest z lapankami, oni mysla, ze Niemcy ludzi lapali na ulicach i do
          > Oswiecimia wywozili, jak jou to w technikum suyszou, to myslou uech, ze se
          > uobalam!
          >
          > --
          >
          > pyrsk
          >
          > ballest

....a gdzie...???

• egzema1 Re: co uczom we polskich szkouach 08.06.05, 08:41
            Na Zaolzie pokazać jak Polska pomogła Hitlerowi wbić nóż w plecy Czechosłowacji.
          • egzema1 Re: co uczom we polskich szkouach 08.06.05, 08:44
            Na Zaolzie pokazać jak Polska pomogła Hitlerowi wbić nóż w plecy Czechosłowacji..
        • Gość: Ramon Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 07.06.05, 13:18
          Hallo Ballest,
          a co, nie bylo lapanek na ulacach Warszawy, Poznani, czy Krakowa?
          • Gość: Nu! Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.necik.pl / *.necik.pl 07.06.05, 13:20
            Ramon, nie dziw sie, że niektórzy reagują skrajnie.
            Są pewne granice...
            • Gość: Ramon Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.iwan.kdvz.net / *.dip.t-dialin.net 07.06.05, 13:26
              Hallo Nu!
              na tym forum to ja sie dziwie codziennie i niechce aby to sie zmienilo.
              a co do granic...to stwierdzilem, ze sa bardzo ruchliwe.
              • Gość: Nu! Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.necik.pl / *.necik.pl 07.06.05, 13:28
                Tu masz recht!

Ja też się często tu dziwię! :D
    • betoniarz-zbrodniarz Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 13:23
      w ogóle ta cała tzw. "okupacja" to gorolska propaganda. :-))
      • Gość: ballest Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 07.06.05, 13:30
        Nikt nie zaprzecza lapankom, one byly , ale odbywaly sie tak jak dzis w Iraku,
        bo szukano "terrorystow" z AK, AL oczywiscie przestepcow, zlodziei i Zydow.
        Kazdy co nie mial ausweisu tego zabrano do sprawdzania.
        Kto nmie mial ausweisu, ten co cos przszkrobau no i z wiadomych.
        Profesorka jak uech jom do sciany przycis to przyznaua, ze tyez wpadla w
        lapanki, ale miala ausweis i nic ji nie zrobiyli!

Myha tobie tysz ta odpowiedz wystarczy !
        My juz tysz z Ritom na ten temat pisali!

--

pysk

ballest
        • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 13:33

> Nikt nie zaprzecza lapankom, one byly , ale odbywaly sie tak jak dzis w
          Iraku,
          > bo szukano "terrorystow" z AK, AL oczywiscie przestepcow, zlodziei i Zydow.
          > Kazdy co nie mial ausweisu tego zabrano do sprawdzania.
          > Kto nmie mial ausweisu, ten co cos przszkrobau no i z wiadomych.
          > Profesorka jak uech jom do sciany przycis to przyznaua, ze tyez wpadla w
          > lapanki, ale miala ausweis i nic ji nie zrobiyli!
          >
          > Myha tobie tysz ta odpowiedz wystarczy !
          > My juz tysz z Ritom na ten temat pisali!
          >
          > --
          >
          > pysk
          >
          > ballest

No teraz to nareszcie wiem, tez mi sie wydawało żeby tak bez powodu ? na ulicy?
          ni stąd ni zowąd ???
          To napewno nie mogło być!
          :))))))))0
        • betoniarz-zbrodniarz LEKARZA!!! 07.06.05, 13:33
          to sie facet zastanów CHOCIAZ RAZ co piszesz, bo sam sobie przeczysz!! Nie było
          ale były, były ale nie było.... LEKARZA!!!!!!
        • Gość: Nu! Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.necik.pl / *.necik.pl 07.06.05, 13:34
          lolek!

a nie pomyślełeś, że jakby ją jednak wzięli mimo auswaisu, to po prostu
          nie mógłbys jej "przyciś do ściany", bo by jej na świecie nie było? Po prostu?
          • meg_s Re: 07.06.05, 13:38
            moja ciotka była wywieziona mimo posiadanego ausweissu i mimo braku
            jakiejkolwiek działalności
            • betoniarz-zbrodniarz Re: 07.06.05, 13:39
              balcio ci zaraz powie, że musiał być jakiś powód. Może oczka twojej babci się
              żandarmowi nie podobały?
              • Gość: Nu! Re: IP: *.necik.pl / *.necik.pl 07.06.05, 13:46
                a może była...

lepiej nie mieszaj rodziny do tych bździn forumowych!
      • Gość: Nu! Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.necik.pl / *.necik.pl 07.06.05, 13:31
        Takie są koszty myślenia życzeniowego.

Niestety - świat to "naczynia połączone".
        Jak ktoś się uprze, że perpetuum mobile istnieje naprawdę (a nawet
        stoi u niego w domu i się kręci), to na końcu wychodzi mu
        przy okazji, że ziemia jest płaska.
        • Gość: ballest Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 07.06.05, 13:38
          Widze, ze tylko MyHa zrozumiaua, Wszechpolacy tego pojac nie potrafia!
          Gdzie napisalem, ze nie bylo lapanek!
          Sa do dzisiaj w afganistanie i Iraku , Polacy je tez przeprowadzaja

--

pyrsk

ballest
          • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 13:40

> Widze, ze tylko MyHa zrozumiaua, Wszechpolacy tego pojac nie potrafia!
            > Gdzie napisalem, ze nie bylo lapanek!
            > Sa do dzisiaj w afganistanie i Iraku , Polacy je tez przeprowadzaja
            >
            > --
            >
            > pyrsk
            >
            > ballest

Ballest!!!!
            Proszę Cię, nie zrozumiałes żartu???

• betoniarz-zbrodniarz Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 13:43
              Balest miałby zrozumieć jakikolwiek żart?? Chyba taki wyrąbany siekierą.
              • Gość: ballest Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 07.06.05, 14:03
                MyHa to nie bierz udzialu w dyskusji, jak nic zrozumiec nie chcesz, tylko z
                powodu wpisu Meg!

--

pyrsk

ballest
                • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 14:07

> MyHa to nie bierz udzialu w dyskusji, jak nic zrozumiec nie chcesz, tylko z
                  > powodu wpisu Meg!
                  >
                  > --
                  >
                  > pyrsk

>
                  > ballest

Wpis meg był później, to tak dla porządku.
                  :))))))
                  • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 14:19
                    myha1 napisała:

> Gość portalu: ballest napisał(a):
                    >
                    > > MyHa to nie bierz udzialu w dyskusji, jak nic zrozumiec nie chcesz, tylko
                    > z
                    > > powodu wpisu Meg!

p.s
                    Powiem Ci Ballest, że pewnie nie znam tak historii jak Ty(:))) ), ale prawdę
                    powiedziawszy to jakie znaczenie ma dziś ta historia jak mamy być wszyscy
                    obywatelami Europy i Świata ?
                    Oczywiście uważam , że historycy mają jeszcze dużo pracy w tej materii ale
                    biorąc pod uwagę fakt, że dowiadujemy się prawdy gdzieś po 50 latach to chyba
                    jej nie doczekam...
                    A moje dzieci też ona już nie będzie tak podniecać bo wszyscy młodzi patrzą do
                    przodu a nie wstecz.
                    Uważam ,że to jest własnie bład Polaków- ciagle tkwimy w historii zamiast iść
                    do przodu .
                    To Ty jednak jestes Polakiem !
                    > >
                    > > --
                    > >
                    > > pyrsk
                    >
                    > >
                    > > ballest
                    >
                    >
                    > Wpis meg był później, to tak dla porządku.
                    > :))))))
                  • ballest Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 18:52
                    wpis meg byl wczesniej!
                    to tak dla porzadku !
                    Ja wiem kiedy zdanie zmienilas, a tak na uboczu, czy Ty naprawde myslisz, ze
                    oni wszystkich zatrzymanych do wiezienia i do obozow koncentracyjnych wrzucali!
                    ????
                    • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 19:46
                      ballest napisała:

> wpis meg byl wczesniej!
                      > to tak dla porzadku !
                      > Ja wiem kiedy zdanie zmienilas, a tak na uboczu, czy Ty naprawde myslisz, ze
                      > oni wszystkich zatrzymanych do wiezienia i do obozow koncentracyjnych
                      wrzucali
                      > !
                      > ????

nie myśle tak, a kiedy to zdanie zmieniłam??
                      :))))
              • Gość: sss9 Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.pc.tek.pl 07.06.05, 14:07
                nie było łapanek , które kończyłyby się wywiezieniem do obozów , tak samo jak
                żołnierze hitlerowscy nie gwałcili kobiet , nie mordowali dzieci. tak pisał
                kiedyś ten hadziaj ballest , bo jak twierdził zaraz , kiedy się coś takiego
                "zdarzyło" zaraz był sąd. ergo nie było , ale było - a kiedy juz było to nie ma
                o czym mówić , bo to jednostkowe przypadki były , a pewnie i prowokacje
                niepewnych rasowo.
                • Gość: idiotodestruktor Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:45
                  i wedlug kolegi ballesta wywiezonie do burdeli kobiety robily to dobrowolnie
                  (bohaterscy hitlerowcy skladali swoje oferty,a dama serca hitlerowca mogla
                  odmowic oczywiscie, bo jakzeby inaczej!!!) oraz (najistotniejszy argument
                  kolegi ballesta) dostawaly za to spore pieniadze, co dowodzi dobroci tychze
                  szlachetnych, rozrywkowych chlopcow.
                  • Gość: idiotodestruktor Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:47
                    O, co znalazlem

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=64&w=19724720&a=19780981
                    • Gość: sss9 Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.pc.tek.pl 07.06.05, 15:52
                      fajny kawałek :
                      "Tak, to prawda, byly burdele dla zolnierzy niemieckich i to nawet za darmowe !
                      To jest bardziej humanitarne jak Gwalty !" - ballest
                      a gaże płacił Hitler , od numerka czy miesięcznie ?
                    • Gość: Nu! Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.necik.pl / *.necik.pl 07.06.05, 16:05
                      a propos absurdów nazizmu i honoru niemieckiego żołnierza,
                      zastrzeliła mnie informacja (którą kiedyś wycztałem chyba w GW),
                      iż ranni niemieccy żołnierze też byli tu i ówdzie systematycznie
                      eksterminowani jako element zbędny dla Rzeszy.

I jest to logiczne, kiedy gładzi się systematycznie kaleki, upośledzonych
                      umysłowo, homoseksualistów, itp.

A jednak ta informacja mnie zaskoczyła (chociaż nie powinna).
                  • ballest Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 18:55
                    Niy tylko w burdelach robily to kobiety dobrowolnie, Wlochy , Francja, Norwegia
                    a po czesci inne kraje w tym Polska sa przykladem, ze kobiety z tych krajow bez
                    pieniedzy tez kochaly zolnierzy niemieckich!
                    • ballest Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 18:56
                      a tui macie przyklad lapanek w dzisiejszej polsce:
                      "Łapanki w Ciechanowie

Do końca sierpnia Komenda Powiatowa Policji w Ciechanowie zatrzymała 22
                      podejrzanych o posiadanie lub sprzedaż narkotyków, tj. o 7 więcej niż w całym
                      ub. roku.

W ciechanowskim świadku przestępczym zajmującym się rozprowadzaniem narkotyków
                      dominuje sprzedaż marihuany. Kupujący płacą za gram po 30-40 zł. Znacznie
                      droższa jest mniej popularna (ze względu na cenę) amfetamina, za której żąda
                      się 60-80 zł. Ceny te pokazują jak poważnym „biznesem” jest dla przestępców
                      rozprowadzanie narkotyków. Aby nie narazić się na wpadki, zachowują oni duże
                      środki ostrożności."

hyperreal.info/kanaba/go.to/art/3541

• Gość: sss9 Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.pc.tek.pl 07.06.05, 19:04
                        pasy , tylko pasy i "głupi jaś" może ci pomóc... : )))))))))))))
                        • Gość: black Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 20:14
                          Jego tylko w kaftan, pałami obić, ballesta ojropejczyka.
                    • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 19:49
                      ballest napisała:

> Niy tylko w burdelach robily to kobiety dobrowolnie, Wlochy , Francja,
                      Norwegia
                      >
                      > a po czesci inne kraje w tym Polska sa przykladem, ze kobiety z tych krajow
                      bez
                      >
                      > pieniedzy tez kochaly zolnierzy niemieckich!

nie widzisz róznicy miedzy miłością a nierządem ? :))
    • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 20:22
      Gość portalu: black napisał(a):

> ballest lubi szybki sex, najlepiej z młodą Tajką. Im młodsza tym lepsza. Może
      w
      > tedy porównywać się do swojego ojca hitlerowca, który też to lubił.

Po co mieszac do tego rodzine!
      Skad to wiesz?
      • Gość: black Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 20:30
        To skąd on ma wzorce postępowania, kto go w domu nauczył jak postepować z kobietami. Jak sądzisz, od kogo nabył tą pogardę dla kobiet i ludzi innych niż Niemcy jak nie od swojego ojca?
        • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 20:50

> To skąd on ma wzorce postępowania, kto go w domu nauczył jak postepować z
          kobie
          > tami. Jak sądzisz, od kogo nabył tą pogardę dla kobiet i ludzi innych niż
          Niemc
          > y jak nie od swojego ojca?

Ale pogardy dla kobiet to nie zuwazyłam u Ballesta, troche przesadziłes
          • Gość: black Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 21:02
            Wyacz mi, ale ty sama podałaś cytat z jego na pewno wiekopomnej wypowiedzi. Wystarczy tylko sobie przypomnieć kiedy to wg ballesta, kobiety różnych krajów Europy "kochały" żołnierzy niemieckich. Czy dlatego że oni tacy przystoni?????
            • myha1 Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 21:09

> Wyacz mi, ale ty sama podałaś cytat z jego na pewno wiekopomnej wypowiedzi.
              Wys
              > tarczy tylko sobie przypomnieć kiedy to wg ballesta, kobiety różnych krajów
              Eur
              > opy "kochały" żołnierzy niemieckich. Czy dlatego że oni tacy przystoni?????

No wiesz napewno i to sie zdarzało , ze kochały tych zołnierzy..
              W końcu miłość jest slepa i nie wybiera.
              A czy byli przystojni??
              To rzecz gustu, ale pewnie przystojni Niemcy tez sie zdarzali:)))
              może nawet są i dziś ?
              Znam przystojnych Niemców ( kilku!) :)))
              • Gość: black Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 21:15
                tak, a mężowie tych kobiet byli wtedy alfonsami?

sorki myha, nie mamy sobie nic do powiedzenia.
      • ballest Re: co uczom we polskich szkouach 07.06.05, 20:34
        MyHa, przeciez Wszechpolacy nawet definicji Hitleryzmu nie znaja, bo jak by
        znali, by mego ojca Hitlerowcem nie wyzwali, ale to tylko swiadczy o ich
        kulturze!
        Przed wojna Gliwice slynely z kultury , to bylo miasto ADMINISTRACJI Urzedow i
        szkol, kto w Gliwicach mieszkal, ten byl powazanym!
        Dzis jak czytam przyprowadzilo sie tam barachlo, a jak paru na forum Gliwice
        inteligentnie pisze, to byc moze jest z Zabrza, lub z miejscowosci pod
        Gliwicami lub dzielnic slaskich, no Macpor jest wyjatkiem co regule
        potwierdza!
        • Gość: black Re: co uczom we polskich szkouach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 20:43
          Wystarczy spojrzeć na ciebie żeby poznać definicje hitlerowca, o pogladach nazistowskich. Nawet w rym poście brzmi znajoma nuta neonazimu:

ballest napisała:

> Dzis jak czytam przyprowadzilo sie tam barachlo, a jak paru na forum Gliwice
          > inteligentnie pisze, to byc moze jest z Zabrza, lub z miejscowosci pod
          > Gliwicami lub dzielnic slaskich, no Macpor jest wyjatkiem co regule
          > potwierdza!
          • athanazyja_zmij widac co ucza w niemieckich szkolach? 07.06.05, 23:34
            1. Dlaczego balciu "Hitlerowski" piszesz z wielkiej litery? To jakos bardzo ci
            drogi i bliski wyraz?
            2. Polecam ksiazke "Zasypie wszystko, zawieje" Wlodzimierza Odojewskiego -
            nieco inaczej ukazane relacje kobieta- zolnierze niemiccy niz tutaj mowicie
            odwolujac sie do tradycji romantycznej, sentymentalnej. Bo ja jednak nie
            wychodze z zalozenia, ze mozna pokochac gwalciciela. Ksiazka nieco drastyczna
            miejscami, i niech pieklo pochlonie tego, kto nie wspolczuje losowi Katarzyny i
            innych kobiet tamtego czasu. I mowi o tych sprawach tak bezdusznie i chlodno,
            jak o ptaszkach spiewajacych za oknem.
            Jestescie jak z "Kartoterki rozrzuconej" Rozewicza...

"Czy można pisać
            i miłości
            słysząc krzyki zamordowanych i pohańbionych
            czy można pisać
            o śmierci
            patrząc na twarzyczki
            dzieci
            [...]
            - Świadek, T. Różewicz
            • athanazyja_zmij ballest- rasista? 07.06.05, 23:48
              > Dzis jak czytam przyprowadzilo sie tam barachlo, a jak paru na forum Gliwice
              > inteligentnie pisze, to byc moze jest z Zabrza, lub z miejscowosci pod
              > Gliwicami lub dzielnic slaskich

rasizm- Doktryna polityczna i społeczna, która pojawiła się w XIX wieku jako
              idea biologicznej nierówności ras ludzkich.

Ojropejczyk rasita- hoho.
              Juz nie raz widzialam twoje wpisy rasisto, ze "tylko slazacy to pracowici i
              bardzo pracowici", "tylko inteligentne wpisy od rdzennych slazakow, tylko!!"
              No i oczywiscie "tylko Polacy mitomani, my, Niemcy- skadze!"

TO nie deszcz pada Ballest, nie deszcz. To ludzie na ciebie pluja...
            • myha1 Re: widac co ucza w niemieckich szkolach? 08.06.05, 07:31
              athanazyja_zmij napisała:

> 1. Dlaczego balciu "Hitlerowski" piszesz z wielkiej litery? To jakos bardzo
              ci
              >
              > drogi i bliski wyraz?
              > 2. Polecam ksiazke "Zasypie wszystko, zawieje" Wlodzimierza Odojewskiego -
              > nieco inaczej ukazane relacje kobieta- zolnierze niemiccy niz tutaj mowicie
              > odwolujac sie do tradycji romantycznej, sentymentalnej. Bo ja jednak nie
              > wychodze z zalozenia, ze mozna pokochac gwalciciela. Ksiazka nieco
              drastyczna
              > miejscami, i niech pieklo pochlonie tego, kto nie wspolczuje losowi Katarzyny
              i
              >
              > innych kobiet tamtego czasu. I mowi o tych sprawach tak bezdusznie i chlodno,
              > jak o ptaszkach spiewajacych za oknem.
              > Jestescie jak z "Kartoterki rozrzuconej" Rozewicza...
              >
              >
              > "Czy można pisać
              > i miłości
              > słysząc krzyki zamordowanych i pohańbionych
              > czy można pisać
              > o śmierci
              > patrząc na twarzyczki
              > dzieci
              > [...]
              > - Świadek, T. Różewicz

A gdzie ja napisałam , że kochały gwałcicieli????????
              Miałam na myśli , że kobiety w krajach gdzie toczyła się wojna "mogły " kochać
              żołnierzy niemieckich i napewno tak sie zdarzało ( co tez było pokazane w
              niejednym filmie ).
              Inna rzecz , że czuły sie z tego powodu winne ( wszak to okupant).
              Najłatwiej użyć słów "nigdy lub zawsze " ale życie nie jest takie czarno białe!!
              • Gość: sss9 Re: widac co ucza w niemieckich szkolach? IP: *.pc.tek.pl 08.06.05, 08:33
                tak jak chadziaj ballest generalizuje na temat miłości podbitych (i pobitych)
                kobiet do hitlerowskich żołnierzy , tak ty myha , z niezrozumiałych powodów
                rozmiękczasz problem wyłuskując jakieś "napewno zdarzały się" "miłość jest
                ślepa" itd,itp. pierdoły. gdzie twoja kobieca duma ? i jak możesz tak
                banalizować tego typu rasistowskie wpisy ?