sss9
22.11.05, 08:57
Niemcy i Polacy nawiązali znajomości przy suto zastawionym stole
Wtorek, 22 listopada 2005r.
Polskim hitem są pierogi. Smakowały nam także rolada i żurek – Heike
Bennemann, nauczycielka gospodarstwa domowego z placówki kształcenia
zawodowego w niemieckiego Dessau, aż uśmiecha się na wspomnienie smakołyków
serwowanych przez młodych adeptów zawodu kucharza z Zespołu Szkół Zawodowych
Specjalnych w Wójtowej Wsi.
Kilkunastoosobowa grupa uczniów niemieckiej placówki spędziła w Gliwicach
prawie dwa tygodnie, realizując w ten sposób unijny program Socrates Comenius.
Nie mieszkali co prawda w domach gliwiczan, ale poznawali się na wspólnych
wyjazdach i przy pracy. W grupie gości znaleźli się nie tylko młodzi kucharze,
ale także florystki i przyszłe pomoce domowe.
gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/539013.html