Dodaj do ulubionych

S'loonske powiedzynia III

06.03.03, 21:41
"Niyma leko padou Rus jak niymiecki kofer nioos"
Obserwuj wątek
    • Gość: Szwager Do rity kero niywiy co nos straszy IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.03, 18:52
      Kedys na wieczor moja ouma opedziaua mi tako geszichta:

      "Niydaleko starego mosta Zakanauym, prawie tam kaj sie kedys jedna dziouszka i
      syneczek utopiyli miyszkou se roz jedyn blank stary utopiec, na kerego wszyske
      godali ajnfach Utopek. Miou on moda kusic bajtli coby sie tam uaziyli toplac we
      wodzie. Ouma padaua, co jak boua blank mauo i smarkato dziouszka, to go roz
      nawet uwidziaua jak skoczou do wody i zamiyniou sie we ynta. Inksze godajom co
      widzieli go i miou zawsze obleczono tako maszkytno czerwono choby cypelmyca,
      kero wisiaua mu na papla i durch kapaua z niyj woda. Jak sie bouo samym to go
      szuo podobno niykedy uwidziec jak sie przemiyniou we czerwono ynta, abo jak mu
      sie chciauo to we konia abo gouymbia. No to miyszkou on tam we trowie zaro kole
      brzega i kole tego starego mosta. Juz niywiedzieli co z nim zrobic coby sie
      wykludziou. Roz ale prziszou Zakanau jedyn chop, kerymu bouo Achim i kery miou
      moda godac durch >>pieronie<<, do gospody na piwo i opedziou co u nich we wsi
      robiyli kej skludziou sie do nich do rzeki jaki utopiec. To je ale juzas blank
      inkszo geszichta, a godo ona, co utopca cza chycic jak je burza i padze, ino
      musi byc wiyncyj chopow, bo utopce som fest slizgate i ciynzko je uczimac. Jak
      je burza i padze to wylazujom te utopce na brzeg i spinajom sie na lipy coby
      uomac gauynzie. No to jak go juz we tako burza sie chyci, to cza go okryncic
      sznurom, kero dziouchy muszom uplysc ze bastu ze modyj lipy. On takego sznorka
      niyporadzi ajnfach urwac i poli go to tak dugo aze blank go spoli i couki sie
      zrobi suchy. Beztosz tysz jak kajsik kole wody rosnom mode lipy to majom zawsze
      pouomane gauynzie, to je robota utopcow, one je ze strachu uomiom. A u nos
      Zakanauym to juz ani jedna lipa kole Kuodki niy rosnie! No ja, inkszo rzecz ze
      ani bajtlom na mysl niy przidzie tam sie isc kompac i zodyn tysz juz downo
      utopcow niywidziou. A tyn Utopek to musiou sie dowiedziec chyba, co jedyn Achim
      we gospodzie uabyndziokom opedziou i som sie straciou, bo zodyn go wiyncyj niy
      widziou. A tego Achima to niydowno jeszcze szuo we gospodach na coukim Gornym
      Slonsku trefic, poznocie go potym co durch godo pieron, pieronske abo pieronym.
      No tosz to by bouo tela. Pieronie!

      Pyrsk!
                            • Gość: ballest Re:Gwara śląska IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.04.03, 06:04
                              Witom Rita!!!
                              Dziynki zes sam wdepua :-)

                              Jou by pedziou, -krupnioki, zymloki i wellflaisch jak my mieli schwajnschlachtyn
                              a na mittag w niydziela to Nudelzupa ze swojskich nudlow, roulady z modrom
                              kapustom i polskymi (czornymi) kloskami a potym kompot z eierflaumow bou prima!!
                              Jak sie Nudle robi to jou nie wiym ale jak sie nudle wieszou to wiym !!!
                              pyrsk
                              ballest
                            • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 08:04
                              Gość portalu: rita napisał(a):

                              > będzie nagroda :-)

                              hanys_hans@poczta.gazeta.pl 18-09-2001 19:37

                              Slonske joduo :

                              Krupnioki slonske

                              Skladniki:

                              Skorki wieprzowe i miynso z gowy 1 kg
                              Wontroba wieprzowo 20 dag
                              Okrowki z miynsa 20 dag
                              Podgardle wieprzowe 20 dag
                              Pluca wieprzowe 70 dag
                              Skwarki ze sloniny swiyzyj 25 dag
                              Krew wieprzowo 1 kg
                              Kasza gryczano 70 dag
                              Tuszcz z gotowanio gowy i kosci 40 dag
                              Cebula 10 dag
                              Ziele angelske mielone 4-5 sztuk
                              Sol,pieprz naturalny mielony,majeranek,jelita ciynke

                              Przepis:

                              Miynso z gowy,okrowki,podgardle,puca i skorki po dokuadnym oczyszczyniu i
                              umyciu ugotowac´ w lekko osolonyj wodzie.Obrano cebula wrous ze skwarkami
                              rozmoczonymi niyco w wywarze z miynsa i skor oraz surowo wontroba przepus´cic´
                              pszez maszynka do mielynia miynsa.Kasza przebrac´ .Wywar z miynsa,okrowow i
                              puc,przecedzic´.Na jego czyns´ci ugotowac´ kasza na sypko.Odcedzone z wywaru po
                              wystudzyniu skladniki pomielic´ w maszynce i pouonczyc´ ze zmielonymi skrowkami-
                              wontroba i cebula.Do zmielonyj masy napynczniauo kasza,prziprawy,krew i tuszcz
                              z wywaru,cauos´c´ dokuadnie wymiyszac´ i odsmakowac´.Masa powinno byc´ mocno
                              pikantno.Jelita wczesniyj wyczyszczone i wytarte solom napeunic´ pszigotowano
                              masa,pozostawiajonc jednak trocha wolnyj pszestrzyni pomiydzy poszczegolnymi
                              odcinkami odkrynconymi i wykonczonymi patyczkiem.Wolne konce zwionzac´ nitkom
                              abo szpagatym.Krupnioki wsadzic´ do wrzoncyj wody i gotowac´ na mauym ogniu
                              tak,coby wywar lekko mrugou.Gotowac´ ok.25 min.Po ugotowaniu i wystudzyniu
                              krupnioki mozno spozywac na zimno,smazone bes flaka abo grzone we wodzie.

                              (jeśli nagroda - to dla Hansa_Hanysa ;-)
                              • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 08:06
                                Wodzinka!
                                Gosc: ober 30-06-2001, 21:39:25

                                Jeronie, pieronie, lobiecolech tam na tym szkryflaniu lo armeriter co tyz sam
                                cosik lo wodzionce napisa... niy bolo leko szwager downij zwch te przepisy ino
                                ze gotyka przelonycyl, tera musiolech tyz na godka przekludzic... ja dobra
                                widza coscie glodni... juz pisa ta receptura na nojajnfachofszo wodzionka na
                                swiecie :-) mmmmhhhhh : tyn przepis polazi ze 1855 roku - Trza pokroic do miski
                                dwie rzymly na drobno, dodac trocha soli i masla ( tyla masla choby pol jajca)
                                potym trza to wszystko zaloc wrzoncom wodom! Wody tyla wlywac, wiela sie zupy
                                chce miec!
                                Ja jo wiym co tam cosku brykuje... ale wodzinka ze coskym to bol downij
                                luksus :-) nastympny przepis za niydugo...
                                znocie tyz inne przepisy na wodzionka? to lodezwijcie sie! no tyn
                                h2o plus kromka=wodzionka znom
                                PYRSK
                                • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 08:08
                                  Wodzionka do smakoszy
                                  Gosc: ober 01-07-2001, 15:57:27

                                  Srogi kawolek masla nolezy wciepnonc do tyglika i lospuscic... ale tak dugo az
                                  sie zawarzi potym wciepnonc do tego kupowasto lacha monki i pieronowo dobrze
                                  zamiyszac. We innym gorku zawarzic 1 liter wody ze solom i warzywami ( do
                                  wyboru), uwaga trza tyn miszmasz 1 godzina warzic, potym tyn wywar przes sitko
                                  wloc do tego innego miszmaszu cyli masla ze monkom. No tera momy wszystko we
                                  jednym gorku :-)... niy lostalo nom nic innego jak ino tyn miszmasz zagotowac i
                                  pieronowo dobrze zamiyszac, mozno do tego jesce trocha muskatu, pietruchy no i
                                  loczywiscie podpieconych na masle i fajnie we kostka pokrojonyj bolki abo
                                  chleba wciepnonc. pomagowac do smaku i je fertig... smacznego i pyrsk

                                  (z nagrodą dla "Obera" może być kłopot - bo on już tu chyba dość dawno się nie
                                  pojawia ;-)
                                  • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 08:10
                                    > (z nagrodą dla "Obera" może być kłopot - bo on już tu chyba dość dawno się
                                    > nie pojawia ;-)

                                    pospieszyłam się z tą opinią:
                                    • Ballest 01-07-2001, 20:32:15
                                    Ober znosz sie prywatnie z Schwagrem?

                                    • ober 01-07-2001, 22:20:02
                                    no przeca znom szwagra, my som ze "Stammtisch Pierony" duldomy zupsko wiela
                                    wlyzie!

                                    czyli jak będzie dla niego nagroda - to pytać Szwagra ;-)
                              • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 08:13
                                • Szwager 04-10-2001 13:23

                                Pyrsk !
                                Piyknie witom ...i juz pisza tyn przepis .
                                Mom ich pora a ostatni zech znaloz we ksionzce , keroch kupiol dwa dni nazot we
                                ksiyngarni sw. Jacka , "Najlepsze slaskie przepisy kulinarne" . Ale tyn sam je
                                ze ksionzki "Nowa kuchnia slaska"

                                Slaski raj

                                50 dag wedzonki (szynka , boczek) , 2 l wody ,
                                srednio cebula
                                25 dag suszonych owocow z przewagom sliwek
                                4dag masla abo m. roslinnego
                                2 lyzki cukru
                                szczypta potartyj skorki z cytryny
                                kilka kropli soku cytrynowego
                                2 lyzki maki

                                Mieso oplukac , wlozyc do wrzatku (2 l) i gotowac z cebula do miekkosci . Owoce
                                oplukac , namoczyc w zimnej wodzie (3 szklanki) . Gotowac ok. 15 min. w tej
                                wodzie , w ktorej sie moczyly . Mozna dodac troche wywaru w ktorym gotowala sie
                                szynka . Z maki i masla zrobic jasnozolta zasmazke , polaczyc z owocami i
                                pokrajana szynka . Doprawic do smaku cukrem i sokiem z cytryny . Zagotowac .
                                Podawac z kluskami , np slaskimi .

                                Szkryklech prawie tyn , bo tak miyjwiyncyj robiola to moja ouma . A nazwa je
                                abo slonski raj , abo slaskie niebo , abo moze tysz byc slaskie niebo i ziymia

                                Smacznego .
                                  • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 08:57
                                    Gość portalu: rita napisał(a):

                                    > znałam tylko Bogracz jako śląskie danie - świetne !!!

                                    bogracz??? - zawsze wiedziałam że to danie węgierskie ;-)
                                    • Gość: rita Re:Gwara śląska IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 21:17
                                      meg_s napisała:

                                      > Gość portalu: rita napisał(a):
                                      >
                                      > > znałam tylko Bogracz jako śląskie danie - świetne !!!
                                      >
                                      > bogracz??? - zawsze wiedziałam że to danie węgierskie ;-)

                                      meg-s - nie dziw się , jadłam to w Tychach, częstowano mnie tym w Gliwicach i
                                      Katowicach i myslę , że prawidłowa nazwa brzmi " bogracz śląski" i wiesz nawet
                                      dostałam przepis , tak mi to smakowało - jeśli będziesz chciała podam i Tobie.

                                      meg-s , czy mogłabym cię prosić jeszcze o kilka przepisów jadła, potrzebuję ich
                                      dziesięć, wiem , że się poświęcasz dla mnie - podziwiam cię i pozdrawiam
                                      • ballest Re:Gwara śląska 03.04.03, 21:29
                                        Ritko !! jak widzisz, my momy wspanialou frelka na Forum, uona jest bardzo
                                        freundlich do couy czeloutki tylko niy do ballesta.Jou ji ale wszystkie grzychy
                                        uodpuszczom!!!
                                        Myslam, ze u nas czynsci zawitosz, jestes mile widziana!!!
                                        Nagroda !!! Ja mysle, ze jak Twoj wychowanek w Wimblendonie wystepowac bedzie,
                                        to nas zaprosisz, mam na mysli MEG, Benna i mnie !!!
                                        No , ta kwasnou Emma tysz zaprosic mozesz!!! :=)
                                      • hanys_hans bogracsgulyasilesius 03.04.03, 22:15
                                        Gość portalu: rita napisał(a):

                                        > meg-s - nie dziw się , jadłam to w Tychach, częstowano mnie tym w Gliwicach i
                                        > Katowicach i myslę , że prawidłowa nazwa brzmi " bogracz śląski" i wiesz
                                        nawet
                                        > dostałam przepis , tak mi to smakowało - jeśli będziesz chciała podam i Tobie.

                                        Rita, tys´ sam namotlaua zachfila noom sam powiysz zes´ jadua "kujawiaka śląska"
                                        Jo dzisio miou na obiod "wodzioonka(brooutzupa)" a na druge "ciap kapusta ze
                                        woorsztym"

                                        pyrsk_hanys_hans
                                      • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 22:23
                                        5. hanys_hans

                                        Makoowki na wodzie Mak niybieski 25 dag.
                                        Boouki kanapkowe 2 szt.
                                        Cuker 50 dag.
                                        Rodzynki 10 dag.
                                        Migdauy 8 dag.
                                        Woda 2 litry
                                        Mak sparzyc´,pszepus´cic pszez maszynka,wsypac´ do zagotowanyj z cukrym
                                        wody, dodac´ rodzynki upszednio opuookane pod biezooncoom wodoom oraz
                                        sparzoone, jak tysz obrane i pokrojoone wzduz migdauy.
                                        Boouka pokroc´ w plastry, ukuadac´ warstwami w guymbokim naczyniu.
                                        Kazdo warstwa zalywac´ wymiyszanoom dokuadnie zalywom makowoom, tak coby goorna
                                        warstwa boouek byua tysz zaloono. Wystoodzic´,pszechowywac´ w chuodnym miejscu.
                                        Podowac´ na zimno
                                      • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 22:38
                                        "Kuchnia śląska" Wery Sztabowej 1995

                                        8. Kluski śląskie -

                                        I sposób - ugotować 1 kg ziemniaków w łupinach, ostudzić, obrać, przekręcić
                                        przez maszynkę, dodać 2 żółtka, łyżkę mąki pszennej i 10 dkg ziemniaczanej oraz
                                        sól do smaku. Z ciasta uformować kluski wielkości orzecha włoskiego,
                                        spłaszczyć, zrobić wgłębienie w środku i gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut

                                        II sposób - obrać i ugotować 1 kg ziemniaków - gorące przetrzeć, przestudzić,
                                        dodać 25 dkg mąki ziemniaczanej i 1 żółtko. Posolić ciasto i dobrze zagnieść -
                                        formować i gotować jw
                                  • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 22:24
                                    6. mlk
                                    jesli idzie o przepis na moczkę, to:
                                    15 dkg suszonych sliwek namoczyc na 4 godziny w przegotowanej, letniej wodzie.
                                    Obrac 1 pasternak, 1/2 selera, 1 pietruszke; 1 pora, pokrajac na kawalki,
                                    ugotowac z nich wywar. Wywar moze tez byc na glowach z ryb, ale wtedy moczka
                                    raczej nie powinna byc na slodko. Miekkie wyjac i uzyc do innych celów, ew.
                                    potem zemlec z piernikiem.
                                    Sliwki ugotowac na wolnym ogniu w malej ilosci wody do pólmiekkosci.
                                    Do wywaru z jarzyn dodac umyte 5 dkg rodzynek, sparzone i obrane ze skórki 5
                                    dkg migdalów posiekanych wzdluz na paski, posiekane 3 dkg luskanych orzechów
                                    wloskich, pokrajane w paseczki 5..10 szt fig i ugotowane, pokrajane sliwki.
                                    15 dkg czerstwego piernika miodowego (suchego, nie polewanego czekolada ani nie
                                    nadziewanego - moga byc katarzynki) zemlec lub zetrzec. Polowe piernika zalac
                                    butelka ciemnego piwa, gdy powstanie gesta masa - dodac ja do wywaru, wsypac
                                    reszte piernika, wcisnac sok z 1/2 cytryny, wlozyc lyzke masla, osolic,
                                    zagotowac.
                                    Moczka ma konsystencje budyniu lub zupy i przyrzadzana jest w wielu domach na
                                    slodko (5 lyzeczek cukru lub miodu).
                                    a najlepiej smakuje mocno schlodzono
                                  • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 22:34
                                    "Kuchnia śląska" Wery Sztabowej 1995

                                    7. Rolady - ładny kawał chudej wołowiny (ok.60 dkg) rozcina się na 4 płaty,
                                    zbija cienko, oprósza solą i pieprzem, smaruje musztardą i na każdy nakłada
                                    płat słoniny lub boczku wędzonego oraz kilka plasterków cebuli. Zwija się
                                    roladki, brzegi zawijając do środka, zawija lnianą nitką, oprósza mąką, smaży
                                    na gorącym tłuszczu, podlewa wodą i dusi ponad godzinę, pod koniec duszenia
                                    dodaje się liść laurowy i parę ziaren ziela angielskiego, sos podprawia się
                                    gęstą śmietaną
                                    • hanys_hans Joduo ze s´loonskigo Gara 03.04.03, 22:38
                                      meg_s napisała:

                                      > "Kuchnia śląska" Wery Sztabowej 1995
                                      >
                                      > 7. Rolady - ładny kawał chudej wołowiny (ok.60 dkg) rozcina się na 4 płaty,
                                      > zbija cienko, oprósza solą i pieprzem, smaruje musztardą i na każdy nakłada
                                      > płat słoniny lub boczku wędzonego oraz kilka plasterków cebuli. Zwija się
                                      > roladki, brzegi zawijając do środka, zawija lnianą nitką, oprósza mąką, smaży
                                      > na gorącym tłuszczu, podlewa wodą i dusi ponad godzinę, pod koniec duszenia
                                      > dodaje się liść laurowy i parę ziaren ziela angielskiego, sos podprawia się
                                      > gęstą śmietaną

                                  • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 22:43
                                    coś mi ta kolejność szwankuje :-(

                                    "Kuchnia śląska" Wery Sztabowej 1995

                                    9. Modro kapusta - 1 kg kapusty poszatkować drobno i parować kilkanaście minut
                                    w niewielkiej ilości wody z dodatkiem octu. Gdzy miękka (nadmiar wody odlać)
                                    dodać stopionego wędzonego boczku (10-20 dkg) ze skwarkami, jedną dużą
                                    posiekaną drobno cebulę, łyżeczkę cukru, trochę soli i pieprzu do smaku. W
                                    niektórych rejonach dodaje się kwaśne jabłko. Podaje się zarówno na ciepło jak
                                    i na zimno.
                                    • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 22:48
                                      widzisz Rita - mamy przechlapane - Hanys_Hans się obraził żeśmy mu wątek
                                      zmarasiły i założył se nowy - na drugi raz zrób własny wątek
                                    • Gość: rita Re:Gwara śląska IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 22:54
                                      med-s - chyba już wystarczy , tylko piszesz po polsku , a chodzi o gwarę
                                      śląską, przepisy w gwarze śląskiej - meg-s zagalopoałaś się z tym pisaniem,
                                      przetłumaczysz to jutro na gwarę ?
                                      tyle przepisów napewno wystarczy - twój odzew mnie zadziwił - jak ci
                                      podziękować ?
                                      chłopaki to nie wiem czy sie kłócą, czy tak w przyjażni rozmawiają ?
                                      • meg_s Re:Gwara śląska 03.04.03, 23:03
                                        Gość portalu: rita napisał(a):

                                        > med-s - chyba już wystarczy , tylko piszesz po polsku , a chodzi o gwarę
                                        > śląską, przepisy w gwarze śląskiej - meg-s zagalopoałaś się z tym pisaniem,
                                        > przetłumaczysz to jutro na gwarę ?
                                        > tyle przepisów napewno wystarczy - twój odzew mnie zadziwił - jak ci
                                        > podziękować ?
                                        > chłopaki to nie wiem czy sie kłócą, czy tak w przyjażni rozmawiają ?

                                        1. nie napisałaś tego wyraźnie że ma być "2 w 1" -i przepis -i gwara
                                        2. nie przetłumaczę, bo w tym kierunku nie poradzę
                                        3. kłócić się nie kłócą - ale przyjaźni to też nie są
                                        • Gość: rita Re:do hanys-hansa IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 23:47
                                          przepraszam , że weszłam na twój wątek, ale tematycznie mi podpadł, nie
                                          chciałam rządzić sie w waszym forum i zakladać nowy wątek - jeśli pozwolisz
                                          pociągniemy go z neg-s dalej (przy jej wydatnej pomocy). Tą gwarę mam tylko
                                          przez jeden semestr więc może postarasz się wytrzymać te tortury.
                                          pozdrawiam
                                          rita
                                          jeśli będzie jakieś większe zwycięstwo mojego zawodnika , zadedykuję go wam,
                                          jako że , ballest póścił trochę farby
                                          jeszcze raz przepraszam !

                                          meg, teraz będzie trochę przerwy do następnych zajęć, szczególnie tobie
                                          dziękuję za pomoc
                                          • hanys_hans S'loonske powiedzynia III 04.04.03, 20:21
                                            Gość portalu: rita napisał(a):

                                            > przepraszam , że weszłam na twój wątek, ale tematycznie mi podpadł, nie
                                            > chciałam rządzić sie w waszym forum i zakladać nowy wątek - jeśli pozwolisz
                                            > pociągniemy go z neg-s dalej (przy jej wydatnej pomocy). Tą gwarę mam tylko
                                            > przez jeden semestr więc może postarasz się wytrzymać te tortury.
                                            > pozdrawiam
                                            > rita
                                            > jeśli będzie jakieś większe zwycięstwo mojego zawodnika , zadedykuję go wam,
                                            > jako że , ballest póścił trochę farby
                                            > jeszcze raz przepraszam !
                                            >
                                            > meg, teraz będzie trochę przerwy do następnych zajęć, szczególnie tobie
                                            > dziękuję za pomoc

                                            Skwuli mie i mojich dzieci mogesz tyn s´loonski bogracz sam dali warzic´

                                            pyrsk_hanys_hans

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka