Dodaj do ulubionych

Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia

IP: *.chello.pl 15.07.09, 15:55
Trzeba być naprawdę krótkowzrocznym, żeby w tym mieście zlikwidować
tramwaje. To jedyny środek komunikacji, który w miarę szybko
przeciśnie się przez tak zatłoczone centrum. Nie wiem, jak to zrobią
te autobusy. Może będą fruwały ?
Póki co, Drodzy Gliwiczanie w ostatnich wyborach zamiast władz
wybraliście NAJZWYKLEJSZYCH KRETYNÓW.
Obserwuj wątek
    • Gość: autochton Franio z Wólki wozem drabiniastym na pole jeżdził IP: *.katowice.pl 15.07.09, 15:58
      po co więc w Gliwicach tramwaje.
      Jak Ruskie w 1945 Śląsk "wyzwalały" przywożąc na bagnetach polskiego okupanta to
      też mosiężne "zołotyje" krany z domów "wyzwalali" ;-)
      No i "czasy" też.
      • Gość: Uczeń Re: Franio z Wólki wozem drabiniastym na pole jeż IP: *.chello.pl 15.07.09, 21:49

"Autochton" - mógłbyś coś mądrzejszgo w swoim poscie napisać,bo
        przecież zupełnie nie wiadomo o co chodzi w tych durnych słowach!
    • pr51 tolek woli niezwykłych kretynów 15.07.09, 16:02
      > wybraliście NAJZWYKLEJSZYCH KRETYNÓW.

Wolałbyś niezwykłych? Masz za duże wymagania. Jest kryzys i musisz
      zacząć sięograniczać. Kumasz toluś?

> te autobusy. Może będą fruwały ?

Widzisz! Masz pole do popisu. Będziesz pierwszy, który wymysli takie
      praktyczne cudo. Jak sięzałapiesz, to otrzymasz tytuł niezwykłego
      kretyna.
      • Gość: tolek chyba jesteś poplecznikiem tego Frankiewicza IP: *.chello.pl 15.07.09, 16:09
        A odnośnie kryzysu, to chyba na dobre zadomowił ci się w Twojej
        mózgownicy.
        • Gość: fiszbina Toluś, nie nerwuj sie, bo ci reszta mózgu stanie IP: *.gl.digi.pl 15.07.09, 16:14
          Tramwaje nie fruwają, więc i autovusy nie będą musiały fruwać. Jakoś
          jeździ tyle autobusów i mniej więcej trzymają się rozkładu jazdy.

Za to mieszkańcy całej Wojtuli będą wreszcie mieli blisko do często
          kursującego autobusu, jadącego do śródmieścia.
          • Gość: michał Re: Toluś, nie nerwuj sie, bo ci reszta mózgu sta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:06
            Polceam zapoznac sie z parametrami obu pojazdów
        • pr51 tolek woli niezwykłych kretynów 16.07.09, 09:39
          > A odnośnie kryzysu, to chyba na dobre zadomowił ci się w Twojej
          > mózgownicy.

Czy koniecznie swoje problemy musisz przedstawiać jako moje?

Po prostu nie lubię osób, które rozpatrują problemy na poziomie
          kretynów, tak jak ty. Czujesz?
      • Gość: kibic niezwykły kretyn z tego pr 51 IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.09, 16:54
        > Jest kryzys i musisz
        > zacząć sięograniczać. Kumasz toluś?

Teraz wszystko jasne trollu! Ty masz kryzys już od dluższego czasu, dlatego jesteś taki ograniczony:-)

• Gość: berezik Prawda nas wyzwoli kibicu IP: *.gl.digi.pl 15.07.09, 19:33
          Toluś napisał prawdę, a ciebie ona irytuje. Niedobrze z tobą kibic.
          • Gość: kibic Re: Prawda nas wyzwoli kibicu IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.09, 23:33
            IP: *.gl.digi.pl napisał(a):

W tytule pełna zgoda.
            W polowaniu pudło:-)
            No pokaż mi 'sokole', gdzie ja Tolkowi odpowiedziałem.
            Odpowiedziałem owszem, ale znanemu tutaj kretynowi chyba, ze sie z nim solidaryzujesz, to współczuję:-)
        • pr51 znów ten idiota kibic w akcji 15.07.09, 23:06
          ma szczęście, że admini śpią, bo by go ujajili
          • Gość: kibic ujajony pr 51 idiocieje IP: *.dip.t-dialin.net 15.07.09, 23:43
            Oszołomie, nie potwierdzaj mi kolejny raz, ze miałem rację z tym twoim ograniczeniem;-)
            • pr51 znów ten idiota kibic w akcji 16.07.09, 09:40
              Dalej pociskasz swoje zidiociałe teksty?
              Potrafisz napisać coś inteligentnego?
              Jesteś gotów do egzaminu? No to do roboty.
              • Gość: kibic znów ten kretyn pr 51 w akcji IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.09, 20:46

> Potrafisz napisać coś inteligentnego?

Naturalnie, ze tak. A wiec, trollu przestań poszczać nam tutaj swoje bąki,
                pytając za każdym razem yntelygentnie: czujesz???
                Lepiej uchyl sobie okienko, bo sie wytrujesz we własnym smrodzie;-)

> Jesteś gotów do egzaminu?

Zawsze! Czekam wiec, na twoje oszołomskie pytania. No to do roboty:-)
                • pr51 cham kibic wypycha siędalej słomą 16.07.09, 23:02
                  Dalej pociskasz swoje chmaskie teksty?
                  Potrafisz napisać coś inteligentnego?
                  Jesteś gotów do egzaminu? No to do roboty.
                  • Gość: kibic Z chama pr 51 wylazł, IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.09, 23:57
                    cały blok sprasowanej słomy:-)
                    Jak sie otrzepiesz, to dawaj te pytania trollu;-)
                    • pr51 Re: Z chama pr 51 wylazł, 17.07.09, 08:39
                      Dementi: z ciebie kibic nie wylazłem. Wciąż produkujesz nowe klocki
                      i nic ponadto.
                      • Gość: kibic Re: Z chama pr 51 wylazł, IP: *.dip.t-dialin.net 17.07.09, 09:19
                        > Dementi: z ciebie kibic nie wylazłem.

To wiem sprasowana słomo:-)
                        Może wreszcie przystąpisz do pytań bąkający trollu;-)
                        • pr51 Z chama kibica coś wylazło 17.07.09, 10:07
                          > sprasowana słomo:-)
                          > bąkający trollu;-)
                          > Może wreszcie przystąpisz do pytań

He, he! Więcej idiotyzmów sobie nie przypomniałeś?
                          • Gość: kibic kolejne bąkania pr 51 IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.09, 22:16
                            >> Dementi: z ciebie kibic nie wylazłem.

>> To wiem sprasowana słomo:-)
                            >> Może wreszcie przystąpisz do pytań

> He, he! Więcej idiotyzmów sobie nie przypomniałeś?

Twoich sporo, ale poszukaj sobie je sam, bo tak ciężko tutaj harując zapomniałeś
                            o samokontroli trollu jeden;-)

• pr51 Re: kolejne bąkania pr 51 19.07.09, 20:15
                              > >> Dementi: z ciebie kibic nie wylazłem.
                              >
                              > >> To wiem sprasowana słomo:-)
                              > >> Może wreszcie przystąpisz do pytań
                              >
                              > > He, he! Więcej idiotyzmów sobie nie przypomniałeś?
                              >
                              > Twoich sporo

Najciemniej pod latarnią.
    • Gość: mela Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 16:08

Przecież Frankenstein to pajac, co on może wiedziec o tramwajach, przecież on
      jeżdzi do pracy autem, no ale cóz jak ktos ma młodu jeżdził do pracy pks-em to
      co może wiedziec o tramwajach
    • Gość: jazmig Komunikacja jest dla pasażerów, IP: *.gl.digi.pl 15.07.09, 16:11
      Komunikacja jest dla pasażerów, a nie po to, aby dawać ludziom
      zatrudnienie. W wielu firmach zmniejszają zatrudnienie, a GW jakoś
      się tym nie zajmuje, martwi się o kilku urzędników i mechaników.

Dobry mechanik łatwo przestawi się na autobusy, a urzędnik będzie
      musiał szukać innej pracy, taki los dotyka wielu ludzi w całej
      Polsce, również w Gliwicach.
    • Gość: bogna Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.broker.com.pl 15.07.09, 16:15
      Jakby tramwaj dojeżdzał na Sikornik to bym też protestował. A tak to
      mi z nim nie po drodze i wcale mi go nie żal
    • sss9 będą zwolnienia dzięki Frankiewiczowi 15.07.09, 16:35
      magistrat bardzo lubi chwalić się każdym miejscem pracy tworzonym w Gliwicach,
      czy teraz będą tam piać z dumy ile to zaoszczędzili na pracownikach wywalając
      ich na bruk?
      o pracowników administracji nie ma się co martwić - pewnie dostaną oferty pracy
      w gliwickim magistracie. bo w gliwickim magistracie etatyzm nie ma dna.

prezydent chełpi się, że dzięki likwidacji tramwaju, kasa miejska zaoszczędzi
      ok. 2 mln zł, ale nie mówi ile kosztować będą naprawy autobusów jeżdżących po
      zaniedbanych torowiskach. a przecież każdy kierowca, który porusza się trasą
      tramwajową wie, jaka to "przyjemność".

prezydent nie rozumie idei zrównoważonego rozwoju. bo jakiż to rozwój jego
      decyzja gwarantuje przyszłym pokoleniom gliwiczan?
      • Gość: kid i dzięki Bogu. IP: 213.17.130.* 15.07.09, 17:13
        i połowę kolejarzy też bym chciał widzieć na zielonej trawce.
        • mara571 Re: i dzięki Bogu. 15.07.09, 17:31
          bos zwyczajny idiota i tyle.
          Bylam wczoraj w Düsseldorfie: trwa budowa nowej linii tramwajowej...
          Wiesz dlaczego: bo to najtanszy i najbardziej ekonomiczny srodek lokomocji
          publicznej.
          • Gość: 105N przejedź się takim gratem IP: 83.238.76.* 15.07.09, 17:43
            Trzydziestoletni dziurawy, głośny, zardzewiały rupieć chwiejący się na krzywym torowisku- oto twoja nowoczesność
            • Gość: michał Re: przejedź się takim gratem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:09
              Trzba korzystać z możliwosći zmian, a Gliwice wolą iś wspak.
    • Gość: kid i nieroby z TŚ co zrobią? IP: 213.17.130.* 15.07.09, 17:11
      może na przykład "cokolwiek"? Bardzo się cieszę, że te smutasy, co miały gdzieś
      spóźnienia i awarie pójdą na trawkę zieloną.
    • Gość: lolek Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.83.230.22.130.debacom.pl.e-zabrze.pl 15.07.09, 17:16
      Tylko patrzeć jak Zabrze dojdzie do wniosku że nie warto utrzymywać linii 1 i 4
      - pójdzie też do likwidacji... Jeśli jadąc z Zabrza do Gliwic (lub z Gliwic do
      Zabrza) trzeba będzie się przesiadać i kasować drugi bilet to nikt nie będzie
      jeździł na trasie Centrum Zabrza - Maciejów tramwajem, bo lepiej będzie wsiąść w
      autobus.
      A co do autobusów, to za chwile będą petycje by 870 i 840 stawało na
      każdym przystanku (bo trzeba jakoś z i do tych Gliwic dojechać) i z
      ekspresowych autobusów do Katowic zrobi się kolejna "6".
      Poza tym więcej osób przesiądzie się na własny samochód i wszyscy utkniemy w
      korkach. Teraz jest połączenie średnio co 10 - 15 minut. Jak mam czekać 30 minut
      na zapchany autobus i ryzykować spóźnienie do pracy to wolę własne auto mimo, iż
      idiotycznym jest iż 5-10 km nie można po ludzku pokonać po prostu komunikacją
      miejską.
      • Gość: 105N obyś miał rację! Gliwice pokazują drogę! IP: 83.238.76.* 15.07.09, 17:40
        Na Śląsku jest tylko 16 nowoczesnych tramwajów, reszta, czyli ponad 300 wozów to kupa złomu, którą trzeba jak najszybciej wysłać do huty aby ich pasażerowie mogli się przesiąść do autobusów
        • przewoz_pw Re: obyś miał rację! Gliwice pokazują drogę! 16.07.09, 12:40
          > to kupa złomu, którą trzeba jak najszybciej wysłać do huty aby ich pasażerowie
          > mogli się przesiąść do autobusów

Szczególnie tych, podstawianych przez PKM. Popatrzyłem sobie na nie. Nowiutkie, lśniące Solarisy... z malutkimi okienkami uchylnymi dzięki czemu mamy saunę w ostatnich dniach. To zasadnicza zaleta tych pojazdów. Stare Ikarusy też trzeba wysłać na złom. Co zamiast nich przyjdzie? Kolejne Solarisy-szklarnie? To już ta "kupa złomu" lepsza, bo przynajmniej okna i lufciki da się otworzyć latem.
          A skoro waść widzisz tylko te 30 letnie złomy, to zapraszamy do miast, które komunikację tramwajową jednak wolą rozwijać....
        • Gość: michał Re: obyś miał rację! Gliwice pokazują drogę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:10
          Uzasadnij swoją wypowiedź.
    • Gość: LOLEK Geniusz naszych czasów IP: *.res.pl 15.07.09, 17:43
      Gliwicom gratulujemy prezydenta. To prawdziwy geniusz naszych czasów, przecież
      wszędzie już wiedzą, że Ikarus to przyszłość komunikacji miejskiej, bravo!
      • Gość: 105N inni powinni brać przykład z Frankiewicza IP: 83.238.76.* 15.07.09, 17:52
        przypominam ci,że nawet ikarusy są nowsze od większości tramwajów i są w lepszym stanie technicznym
        • Gość: urbanista Re: inni powinni brać przykład z Frankiewicza IP: *.semconstellation.fr 15.07.09, 18:09
          to jakas nowosc, a ciche, nowoczesne, niskopokladowa tramwaje, to chyba
          przyszlosc wedlug Ciebie. W Bordeaux jest nawet tramwaj z zasilaniem od
          spodu, zeby nie zaklucac obrazu miasta zabytkowego przez druty wiszace
          nad ziemia, ale pewnie dla Ciebie o cos o czym pisza w SF, jak gwiezdne
          wojny.
          • Gość: 105N Re: inni powinni brać przykład z Frankiewicza IP: 83.238.76.* 15.07.09, 19:21
            Kiedy takie nowoczesne tramwaje o których piszesz wyjadą na śląskie tory? Znasz jakieś daty?
            • Gość: henry Re: inni powinni brać przykład z Frankiewicza IP: 213.172.178.* 15.07.09, 20:28
              Znam date kiedy 9 niskopodłogowych autobusów zniknie z
              dotychczasowych linii i zostanie przeznacoznych na A4. Na
              pozostałych liniach pojawią sie z powrotem rupiecie.

TŚ ogłoszą przetarg na 30 nowych tramwjaów niskopodłogowych w tym
              miesiącu.
            • Gość: michał Re: inni powinni brać przykład z Frankiewicza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:12
              Oj, nie wyjadą, bo wcześniej tory zostaną pozwijane
        • Gość: urbanista podpisy o odwolanie prezydenta przed UM w Gliwicac IP: *.semconstellation.fr 15.07.09, 18:10
          h , jeszcze przez 2 dni
          • Gość: alka Re: podpisy o odwolanie prezydenta przed UM w Gli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 19:22
            Nie przez 2 dni, ale przez miesiac
        • Gość: urbanista co do odwolania prezydenta, razem mozemy tego IP: *.semconstellation.fr 15.07.09, 18:12
          DOKONAC_wszyscy razem. Wb tej chwili to jedyne rozwiazanie, tylko tak
          mozna zablokowac ta decyzje.
          • Gość: 105N Re: co do odwolania prezydenta, razem mozemy tego IP: 83.238.76.* 15.07.09, 19:24
            razem możemy tego dokonać. A póxniej będziemy mogli jeździć waszymi rupieciami jeszcze kilkadziesiąt lat! W 2175r. można urządzić np. setne urodziny gliwickich tramwajów
            • Gość: henry Re: co do odwolania prezydenta, razem mozemy tego IP: 213.172.178.* 15.07.09, 20:26
              Jkabyś nie wiedział to w 2009 roku obchodozne były 110 urodziny. Ale
              czego sie tu spodziewać po takich wypowiedzaich...
              • Gość: 105N nie zrozumiałeś ironii IP: 83.238.76.* 15.07.09, 21:03
                pisałem,że w roku 2175 będzie można obchodzić 100 lecie gliwickich tramwajów. Miałem na myśli konkretne wozy wyprodukowane w czasach Gierka. Te graty jeżdżą do dzisiaj i mam nadzieję,że Frankiewicz położy temu kres
                • Gość: michał Re: nie zrozumiałeś ironii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:13
                  Typowo prospołęczne myślenie. Czemu nie wyburzyć gliwickiej starówki?
        • Gość: alka ZF juz wziac przyklad z Hitlera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 19:20
          i Stalina
    • Gość: urbanista Podziekujcie Frankiewiczowi !!!!! zbieranie podpis IP: *.semconstellation.fr 15.07.09, 18:05
      ow przed UM w Gliwicach jeszcze przez dwa dni. Gliwice cofaja sie o
      kilkadziesiat lat, jesli chodzi o likwidacje tramwaju. Tylko po to
      zeby byc moze sprzedac pod supermarket teren pentli tramwajowej na
      Wojtowej Wsi i byc moze zarobic (tu raczej "premia" nie dla miasta ,
      a dla prywatnej "inicjatywy personalnej" na zleceniu dostarczenia
      autobusow kursujacych na dzisiejsze linii tramwaju.Zbieranie podpisow
      w sprawie odwolania prezydenta Gliwic (tylko tak jeszcze mozna
      zablokowac Jego PRYWATANA decyzje, codziennie przed Urzedem Miasta,
      jeszcze chyba przez dwa dni.
      • Gość: alka Re: Podziekujcie Frankiewiczowi !!!!! zbieranie p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 19:23
        > ow przed UM w Gliwicach jeszcze przez dwa dni.
        Nie przez 2 dni, ale jeszcze przez miesiac!
    • Gość: alka Gliwice sa pod okuacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 19:09
      Frankiewicz robi z Gliwic getto! Niemcy stawiali mury z cegiel, a Frankiewicz
      odgradza gliwiczan od reszty swiata likwidujac tramwaj. Kupcie taczki!!!
      • Gość: erazmus Re: Gliwice sa pod okuacja IP: 212.99.31.* 15.07.09, 19:13
        zamiast taczki, Twoj podpis pod od UM w Gliwicach
        • Gość: 105N Re: Gliwice sa pod okuacja IP: 83.238.76.* 15.07.09, 19:26
          likwidację starych gratów nazywać okupacją. Twój umysł jest w takim stanie jak gliwickie tramwaje
          • Gość: henry Re: Gliwice sa pod okuacja IP: 213.172.178.* 15.07.09, 20:31
            Stan nowiusieńkich autobusów po 2-3 latach jazdy po
            niezmodernizowanych ulicach bedzie jeszcze gorszy.
            • Gość: 105N Re: Gliwice sa pod okuacja IP: 83.238.76.* 15.07.09, 21:05
              na jakiej podstawie opiersasz te twierdzenia? Po Gliwicach jeżdżą kilkuletnie solarisy. Aby upodobniły sie do tramwaju musiałyby zderzyć się z pociągiem
    • Gość: erasmus Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 212.99.31.* 15.07.09, 19:11
      to nie zaskoczenie, straszne
    • Gość: alka pilnowac Frankiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 19:16
      Trzeba uwazac, zeby Frankiewicz nie uciekl do Australii.
    • Gość: alka Uwaga, jazmig to Jarzebowski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 19:18
      To ten diabel, ktory podaje komunie sw. w kosciele!
    • Gość: pasazer tramwaju udzialy Frankiewiczowej w autobusach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 19:25
      Czy to prawda, ze zona Frankiewicza ma udzialy w autobusach?
      • Gość: 105N oczywiście, że prawda IP: 83.238.76.* 15.07.09, 19:28
        ma też udziały w złomowcu, gdzie planuje (razem z mężem oczywiście) zabrać wasze tramwaje
    • Gość: erazmus Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 212.99.31.* 15.07.09, 19:28
      I oto jest "owoc" decyzji o likwidacji. Niestety, to nie jest
      ostatni owoc, konsekwencje będą widoczne nawet za 20 lat.
      • Gość: 105N Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 83.238.76.* 15.07.09, 19:31
        konsekwencje będą widoczne dużo wcześniej. Już niedługo pasażerowie będa jeździli w dużo lepszych warunkach niż dzisiaj. Oby pozostałe miast zastosowały sie do gliwickiego pomysłu
        • Gość: ... Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 19:47
          > konsekwencje będą widoczne dużo wcześniej. Już niedługo pasażerowie będa jeździ
          > li w dużo lepszych warunkach niż dzisiaj.
          Tak tak, szczególnie ci pasażerowie, co z tramwajowego składu będą musieli się
          przesiąść do krótkiego autobusu.
          • qin Likwidują tramwaje, bo są według Frankasą nie eko 15.07.09, 20:13
            Frankiewicz w trasce o nasze zdrowie i jakość powietrza likwiduje
            tramwaje żródło tlenków węgla,azotu i pyłu zawieszonego,rezygnuje z
            pieniedzy na modernizację tramwajów a zamian za to mamy ekologiczne
            autobusy zawalidrogi które unosząc się w powitrzu rozsiewać będą
            aromaty Zobaczymy jak będą wyglądać po paru miesiącach
            Ale mam nadzieję że nie będę tego oglądać podpisz petycję ja to już
            zrobiłem
            • Gość: 105N Re: Likwidują tramwaje, bo są według Frankasą ni IP: 83.238.76.* 15.07.09, 20:59
              Dla mnie główną przesłanką likwidacji tramwajów jest to, że podróż nimi jest przerażająco niewygodna. Porównaj takiego zardzerwiałego, rozlatującego się grata z czasów Gierka np. z autobusem marki Solaris. Wygląda jak furmanka przy mercedesie!
              • pr51 Re: Likwidują tramwaje, bo są według Frankasą ni 16.07.09, 14:18
                > Porównaj takiego zardzerwiałego, rozlatującego się grata
                > z czasów Gierka np. z autobusem marki Solaris.

Porównaj zardzewiałego Jelcza z njowoczesnym tramwajem, a wyjdzie...

No, zam napisz inteligencie od siedmiu bolesci.
                • Gość: 105N złomiarzu tramwajowy IP: 83.238.76.* 16.07.09, 17:41
                  napisz ile w Gliwicach jeździ nowoczesnych tramwajów
                  • pr51 Re: złomiarzu tramwajowy 16.07.09, 18:58
                    > > > Porównaj takiego zardzerwiałego, rozlatującego się grata
                    > > > z czasów Gierka np. z autobusem marki Solaris.

> > Porównaj zardzewiałego Jelcza z njowoczesnym tramwajem, a
                    wyjdzie...

> > No, zam napisz inteligencie od siedmiu bolesci.

> napisz ile w Gliwicach jeździ nowoczesnych tramwajów

A gdzie odpowiedź na moje pytanie? To taki test na inteligencje,
                    którego jeszcze nie zdałeś. Nie zasłuzyłeś, żeby odpowiedzieć nawet
                    na pytanie retoryczne. Czujesz?
                    • Gość: 105N Re: złomiarzu tramwajowy IP: 83.238.76.* 16.07.09, 19:12
                      na razie czuje tylko,że ty zasłużyłeś co najwyżej na przejażdżkę tramwajem po krzywym torowisku. I jesdzcze coś- gliwickie jelcze zostały wyprodukowane w 2004r. Ile gliwickich tramwajów jest w podobnym wieku?
                      • pr51 Re: złomiarzu tramwajowy 16.07.09, 23:03
                        A gdzie odpowiedź na moje pytanie? To taki test na inteligencje,
                        którego jeszcze nie zdałeś. Nie zasłuzyłeś, żeby odpowiedzieć nawet
                        na pytanie retoryczne. Czujesz?
                        • Gość: 105N Re: złomiarzu tramwajowy IP: 83.238.76.* 17.07.09, 00:49
                          na razie czuje tylko,że ty zasłużyłeś co najwyżej na przejażdżkę tramwajem po krzywym torowisku. I jesdzcze coś- gliwickie jelcze zostały wyprodukowane w 2004r. Ile gliwickich tramwajów jest w podobnym wieku?
                          • pr51 Re: złomiarzu tramwajowy 17.07.09, 08:42
                            > I jesdzcze coś- gliwickie jelcze zostały wyprodukowane w 2004
                            > r.

Myślałem o tych tradycyjnych ogórkach. Najwyraźniej nie zaskoczyłeś.

> Ile gliwickich tramwajów jest w podobnym wieku?

Ile tramwajów w Polsce jest w podobnym wieku? 1%? Reszta to taki sam
                            złom, tylko najczęściej podarowany przez tych, co nie musieli płacić
                            za ich złomowanie. Czujesz?
                            • Gość: 105N Re: złomiarzu tramwajowy IP: 83.238.76.* 17.07.09, 09:06
                              Trwa sezon ogórkowy więc myślisz o ogórkach?
                              Jeżeli 1% tramwajów w Polsce pochodzi z 2004 (lub późniejszych lat) to Gliwice niestety zaniżają tę średnią
                              • pr51 Re: złomiarzu tramwajowy 17.07.09, 10:10
                                > Jeżeli 1% tramwajów w Polsce pochodzi z 2004 (lub późniejszych
                                lat) to Gliwice
                                > niestety zaniżają tę średnią

Jak sięznasz na dokładności w technice, to zapewne wiesz, że to
                                wszystko w granicach dopuszczalnego błędu.

> Trwa sezon ogórkowy więc myślisz o ogórkach?

Żona ukisiła, więc trudno nie myśleć. A taki jeden regularnie
                                prezentuje się tu i ówdzie z wrodzonym wdziękiem, więc czemu miałbym
                                zapomnieć, jak się można pośmiać?
                              • Gość: Neo[EZN] Re: złomiarzu tramwajowy IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.09, 22:28
                                www.phototrans.eu/14,332831,0.html
                                Ten tramwaj ma 33 lata - w tym czasie 3 razy kupisz autobusy. A mnie
                                wygodniej jeździ się takim tramwajem niż najnowszym autobusem. Nie
                                smrodzi, omija korki, po prostych torach jedzie się nieporównywalnie
                                lepiej niż po przeciętnej polskiej drodze autobusem.
                                • Gość: adam1 Re: złomiarzu tramwajowy IP: 213.227.74.* 18.07.09, 22:41
                                  A mnie
                                  > wygodniej jeździ się takim tramwajem niż najnowszym autobusem. Nie
                                  > smrodzi, omija korki, po prostych torach jedzie się
                                  nieporównywalnie
                                  > lepiej niż po przeciętnej polskiej drodze autobusem.

Tu masz omijanie korków:
                                  www.youtube.com/watch?v=Mid-rTTVLtA
                                  • Gość: Neo[EZN] Re: złomiarzu tramwajowy IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.09, 22:51
                                    Tu też - z lewej strony jest linia tramwajowa. Przejazd samochodem
                                    lub autobusem, odcinek 5km - 1,5 godz. Tramwajem - 10 minut.

www.youtube.com/watch?v=SlC9_sMEwEs
                                    To samo może być w Gliwicach za kilka lat.
                                    • Gość: Neo[EZN] Re: złomiarzu tramwajowy IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.09, 22:52
                                      > To samo może być w Gliwicach za kilka lat.

... tylko wtedy do wyboru pozostanie jedynie rower albo własne nóżki.
                                      • Gość: adam1 Re: złomiarzu tramwajowy IP: 213.227.74.* 18.07.09, 23:04
                                        no z gliwic to wrocławia nie zrobisz i za 100lat.
                                        • Gość: Neo[EZN] Re: złomiarzu tramwajowy IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.09, 23:11
                                          Po Wrocławiu też się tak kiedyś jeździło jak po Gliwicach. Ruch na
                                          drogach ciągle wzrasta i tego się nie zmieni bo to są negatywne
                                          skutki rozwoju gospodarczego kraju. W dodatku budowa nowych dróg
                                          powoduje zwiększenie ruchu, zachęcając ludzi do korzystania z
                                          komunikacji indywidualnej, co już dowiedziono dawno temu w USA. No
                                          ale w Gliwicach zauważą to dopiero za jakiś czas ale wtedy po
                                          tramwaju zostaną tylko rozety na kamienicach.
                                          • Gość: 105N Re: złomiarzu tramwajowy IP: 83.238.76.* 19.07.09, 16:13
                                            Obyś miał rację z tymi pozostałościami. Mam nadzieję,że nikomu w przyszłości nie przyjdzie do głowy aby znowu puścić tramwajowy szrot na nasze ulice!
                      • Gość: Neo[EZN] Re: złomiarzu tramwajowy IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.09, 22:21
                        Za 10 lat ten Jelcz będzie złomem wyziewającym z siebie obłok
                        fioletowego dymu a tramwaj po 30 latach można wyremontować tak, że
                        będzie wyglądał jak nowy. Wiem bo codziennie widuję tramwaje z lat
                        70. po gruntownej modernizacji - ciche, wygodne i wyglądające
                        nowocześnie. Autobus po 30 latach będzie dobrym okazem muzealnym.
                        • Gość: 105N Re: złomiarzu tramwajowy IP: 83.238.76.* 19.07.09, 16:11
                          Jak rozumiem uważasz,że autobusu wyremontować nie można. Na jakiej podstawie opierasz to twierdzenie?. Z drugiej strony zachwalasz lifting trzydziestoletnich tramwajów -gratów, które powinny już dawno znaleźć sie na złomowisku. Ile lat według ciebie te rupiecie mają jeździć po naszych miastach?
                          • Gość: michał Re: złomiarzu tramwajowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 14:04
                            A widziałęs kiedys na naszyhc ulicach zmodernizowanego Jelcza sprzed
                            lat? Bo ja stopiątkę tak
                        • Gość: Neo[EZN] Re: złomiarzu tramwajowy IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.07.09, 18:02
                          Widziałem i jeździłem remontowanymi Ikarusami, które właściwie
                          oprócz tego że ładniej wyglądały z zewnątrz to niczym się nie
                          różniły. Autobusów nie opłaca się gruntownie remontować bo np.
                          wymiana silnika to spory % wartości pojazdu a taki autobus nie
                          pojeździ i tak zbyt długo.

W tramwaju można wymienić przetwornice, drzwi, pulpit sterowniczy,
                          montować klimatyzację a nawet dokonywać generalnych przebudów jak
                          np. z modelami 205WrAs które są właściwie nowymi tramwajami ale
                          znacznie tańszymi niż całkowicie tramwaje. I w ten sposób tramwaj
                          mający 30 lat pojeździ jeszcze drugie tyle. Widziałeś kiedyś 30
                          letni autobus jeżdżący liniowo??? Jakoś nie za bardzo je remontują i
                          odnawiają poza kosmetycznymi zmianami...
                          • Gość: 105N Re: złomiarzu tramwajowy IP: 83.238.76.* 19.07.09, 18:28
                            To,że nie ma 30 letnich autobusów jeżdżących liniowo nie znaczy ,że nie można ich remontować a jedynie to,że uznano takie przedsięwzięcie za bezsensowne. Podobnie bezsensowne jest to z tramwajami. Udawanie że zastąpi się w ten sposób zakup nowych wozów jest jedynie wywołującym litość zaklinaniem rzeczywistości. Tuning śląskich tramwajów jest jak pudrowanie trupa.
                            Zdolni mechanicy potrafia zdziałać cuda. np. w tym przypadku
                            media3.mojageneracja.pl/ooqqtrpyyu/mediumju6qrf477fd6fb96cca.jpg
                            Polonez pozostanie jednak polonezem
                  • Gość: michał Re: złomiarzu tramwajowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 14:00
                    Mógł jeździć 1 z 30
              • Gość: michał Re: Likwidują tramwaje, bo są według Frankasą ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:59
                Sprawnośc komunikacji to nie tylko jakość taboru. Mówimy o rezygnaji
                nie tylko z tramwaju ale także o rezygnacji z modernizacji.
          • Gość: 105N Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 83.238.76.* 15.07.09, 20:56
            nawet najkrótszy autobus jest lepszy niż zardzewiały, głośny,chyboczący i nieogrzewany zimą tramwaj. A co do przesiadki to wystarczy zlikwidować tramwaje równiez w Zabrzu. Czy miesdzkańcy Zabrza są gorsi od mieszkańców Gliwic?
            • Gość: Dino Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 21:08
              Gość portalu: 105N napisał(a):
              > Czy miesdzkańcy Zabrza są gorsi od mieszkańców Gliwic?

Absolutnie! Są lepsi, bo nie mają takiego zbawiennego prezia.
              Dlatego nikt im tramwajów nie likwiduje, a wręcz przeciwnie.
              Ci innego nasz gliwicki anty Kazimierz Wielki:
              zastał Gliwice murowane, a zostawi zrujnowane + supermarkety blaszane.
            • Gość: ... Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 21:56
              > nawet najkrótszy autobus jest lepszy niż zardzewiały, głośny,chyboczący i
              nieogrzewany zimą tramwaj.

Tak, brak autobusu również jest lepszy. Pasażerowie niech sobie na piechotę
              chodzą. Co z tego, że się do autobusu po prostu nie zmieszczą. Ważne to, że nie
              będzie jeździł ten stary zardzewiały tramwaj!

A to są supernowoczesne, niskopodłogowe, ciche i ogrzewane zimą autobusy, które
              w liczbie ok. 50 obsługują linie w Gliwicach. Nie to co te stare tramwaje!
              www.phototrans.eu/14,334746,0.html
              • Gość: 105N Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 83.238.76.* 16.07.09, 17:45
                na jakiej podstawie twierdzisz,że autobusów nie będzie albo,że pasażerowie sie do nich nie zmieszczą? Może pasażerowie, którzy jeździli do tej pory tramwajami zwiększą objętość? I jeszcze jedno, jeżeli wspominasz o nowoczesnych pojazdach ile jest w Gliwicach nowoczesnych tramwajów? Bo nowoczesnych autobusów jest kilkadziesiąt
                • pr51 Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia 16.07.09, 18:59
                  > ile jest w Gliwicach nowoczesnych tramwajów?

Dokłądnie tyle, ile kupił Frankiewicz. Czujesz?
            • Gość: michał Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 14:05
              Tu sie zgadzam, jest lepszy. Na szczescie Zabrze jest jeszcze lepsze
              i chce zeby było lepiej.
        • pr51 Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia 15.07.09, 23:07
          > Oby pozostałe miast zastosowały sie d
          > o gliwickiego pomysłu

Nie martw się. Głupota jest zaraźliwa.
          • Gość: 105N Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 83.238.76.* 16.07.09, 17:48
            Wiem, wiem, przekonałeś się o tym na własnej skórze
            • pr51 Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia 16.07.09, 19:04
              > > > Oby pozostałe miast zastosowały sie d
              > > > o gliwickiego pomysłu

> > Nie martw się. Głupota jest zaraźliwa.

> Wiem, wiem, przekonałeś się o tym na własnej skórze

Na twoją mutację jestem odporny.
              • Gość: 105N Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 83.238.76.* 16.07.09, 19:14
                cóż z tego skoro i tak jesteś już chory
                • pr51 Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia 21.07.09, 20:13
                  Czy bredzenie sprawia ci jakąs przyjemność?
        • Gość: michał Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:58
          Czyli gonimy Europę Wschdonią :)
      • Gość: Neo[EZN] Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.09, 22:16
        Niestety. Jeśli tylko zlikidują tramwaj w Gliwicach to nie ma szans
        na jego przywrócenie. To są za duże koszty. Dlatego wypowiedzi z UM
        o tym, że tramwaj do Gliwic powróci za jakiś czas ale już na innej
        trasie to jakaś bajka. W Brzezinach Śląskich w 2006 roku szybko
        zabrano się do likwidacji infrastruktury po tym jak w kwietniu
        przestała jeździć ósemka - zdejmą drut, wyrwą szyny tam gdzie się to
        da łatwo zrobić i już będzie "kaplica".
    • Gość: Automen Jako kierowca jestem niezadowolony IP: 213.172.178.* 15.07.09, 20:35
      z faktu, że nie bedą remontowane ulice z torowiskami. Czy długo
      jeszcze będę zmuszony jezdzić po tych dziurach? Kto wyremontuje
      teraz te ulice, skoro pieniedze z Unii przepadły?
    • Gość: Breżniew Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.cust.tele2.pl 15.07.09, 21:23
      Całe szczęście ,że w Zabrzu mają normalną osobę na stanowisku prezydenta ,która
      wie co jest przyszłością komunikacji ,inwestycje w tramwaje,W Zabrzu powstanie
      nowa linia tramwajowa i będzie kursować zamiast autobusu .Wszystkie matoły
      ,które zachwalają autobusy i prezydenta Gliwic to ciemnogród ,który swoją wiedzę
      czerpią tylko z wypowiedzi Z.F.Otóż wasz prezydent uprawia miasto prywatne
      zamiast inwestować by wam jeździło się lepiej nowym tramwajem woli by po drogach
      w żółwim tempie jechał autobus w którym otworzysz sobie małe okienko jeżeli nie
      jest zablokowane ,korków będzie jeszcze więcej ,spalin jeszcze więcej ,że życzę
      miłego spacerku po mieście .Pan prezydent ma udziały w autobusach i właśnie
      załatwia sobie dodatkowe pieniądze ale przecież w Gliwicach złodziejstwo jest
      normalne skoro wam to odpowiada.Jakoś nie widziałem ani jednego tramwaju z
      napisem "zakupiono ze środków miasta Gliwice " a autobusy miasto kupowało na
      potęgę panu Frankiewiczowi .Ależ wy macie niskopodłogowe móżdżki .
      • Gość: Bleblok Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 01:45
        Racja. Na wielu forach pojawiają się lizydupki typu 105N, wchodzący
        bez wazeliny preziowi w czcigodny otwór od tyłu. Rzygać się chce,
        jak się tego wazliniarstwa słucha. No i pieprzenie bez sensu -
        porównują stary tramwaj z nowym autobusem - może porównajmy nowy
        tramwaj z nowym autobusem. Ale taki 105N dla prezia gotów jest
        twierdzić, że Mars krąży wokół Ziemi.
        Do zakończenia podpisów o referendum jeszcze miesiąc, a z tego co
        się wczoraj dowiedziałem, podpisów jest już bardzo dużo i
        organizatorzy przy utrzymaniu obecnego tempa podpisywania są
        spokojni o wynik. Może Gliwiczanie jednka przejrzeli na oczy, i
        widzą, jakiego to debila sobie zafundowali 3 lata temu.
        • Gość: Neo[EZN] Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.07.09, 22:36
          > Racja. Na wielu forach pojawiają się lizydupki typu 105N,
          wchodzący
          > bez wazeliny preziowi w czcigodny otwór od tyłu. Rzygać się chce,
          > jak się tego wazliniarstwa słucha. No i pieprzenie bez sensu -
          > porównują stary tramwaj z nowym autobusem - może porównajmy nowy
          > tramwaj z nowym autobusem

Tia. Zapraszam do Wrocławia na przejazd Skodą. Ten gość zapewne
          nigdy nie jechał takim tramwajem bo nie wie jaka jest różnica jechać
          autobusem po nierównej jezdni, stojącym w kilometrowych korkach a
          tramwajem sunącym cichutko po równych torach.

UE finansuje budowy nowych linii tramwajowych. Teraz Częstochowa
          buduje 5km nowej linii tramwajowej z czego wkład własny to
          kilkanaście mln zł a UE dopłaca do tych 100mln zł. Tam się da ale w
          Gliwicach już nie, to jest ciekawe...
      • pr51 Breżniew poucza Putina 16.07.09, 09:46
        > przecież w Gliwicach złodziejstwo jest
        > normalne

W całej Polsce jest normalne, więc czemu się dziwisz? Myslisz, że
        Zabrze jest czarną dziurą w polskiej normalności?

> Jakoś nie widziałem ani jednego tramwaju z
        > napisem "zakupiono ze środków miasta Gliwice"

A w ogóle widziałeś jakiś tramwaj z podobnymi napisami?

> Ależ wy macie niskopodłogowe móżdżki.

Zapewne wypróbowałeś na sobie?
        • Gość: aron Re: Breżniew poucza Putina IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.07.09, 12:33
          a w Rzeszowie bedzie kolejka napowietrzna zamiast tramwaju he he he
    • Gość: Asia Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 217.149.44.* 16.07.09, 13:30
      miasto (którego władze tak cenią sobie utworzenie każdego kolejnego
      miejsca pracy) piszą, że ewentualna restrukturyzacja zatrudnienia to
      problem Tramwajów Śląskich a nie władz miasta

Europa Zachodnia przestawia się na transport szynowy a my klasycznie
      idziemy w drugą stronę...

Region metropolii zwanej Silesia jest połączony siecią tramwajów.W
      tej chwili można jeszcze dojechać tramwajem z Gliwic do Dąbrowy
      Górniczej.Czy Gliwice po likwidacji tramwajów powinny nadal znajdować
      się w zasięgu Silesii?

remont trakcji w Gliwicach miał kosztować 23 mln.10 miała dołożyć
      Unia. Ciekawe ile kosztował zakup autobusów- słyszałam,że 44mln.
      Jeśli to fakt, to te prawa ekonomii są zadziwiające!
      • Gość: 105N Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 83.238.76.* 16.07.09, 18:02
        czy Europa stawia na 30 letnie rupiecie z czasów Helmuta Schmidta i Giscarda d'Estaigne? Jeżeli tak to napisz gdzie. Tp prawda,że można jeździć tramwajem od Gliwic po Dąbrowę. I wszędzie są one w tak samo tragicznym stanie
        Przytaczając dane o inwestycjach napisałaś tylkoo remoncie trakcji. A co z zakupem nowych tramwajów. Zapewne pominęłaś dane o ich zakupie przez niedopatrzenia? Nie sądzisz chyba nadal miały jeździć te muzealne gruchoty co dzisiaj?
    • Gość: 1 Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.pszczynska118.osi.pl 16.07.09, 21:41
      fotoo.pl/zdjecia/files/2009-07/cef66580.jpg
      • Gość: yyyy Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: *.3s.pl 26.07.09, 16:37
        eeeee
    • Gość: Asia Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 217.149.44.* 17.07.09, 07:29
      a teraz trochę matematyki:
      44mln- tyle (o ile mi wiadomo) kosztowały nowe autobusy
      23 miliony- tyle miał kosztować remont trakcji
      10 mln- tyle miała dołożyć Unia Europejska
      23mln-10mln=13mln- tyle kosztowałaby nas ta inwestycja
      44mln- 13 mln= 31 mln- tyle zostałoby na remont albo już jeżdżących
      tramwajów albo na zakup nowych.
      Proszę bardzo, bucz teraz,że to mało :> :P
      • Gość: 105N Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 83.238.76.* 17.07.09, 09:10
        Zauważyłem, że twoje wyliczenia zakładają skierowanie dostępnych funduszy wyłącznie na zakup tramwajów. Przypominam jednak, że Trtamwaje Ślaskie były predsiębiorstwem skarbu państwa i nie było możliwości prawnych zakupu tramwajów przez Gliwice. teraz, kiedy akcje tej firmy przekazano samorządowi pieniądze zostały juz dawno wydane.
    • Gość: Asia Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 217.149.44.* 17.07.09, 09:47
      Chłopie, chyba się pobugiłeś.
      Post wyżej piszesz:
      "Przytaczając dane o inwestycjach napisałaś tylko o remoncie trakcji.
      A co z zakupem nowych tramwajów. Zapewne pominęłaś dane o ich zakupie
      przez niedopatrzenia?"
      A teraz:
      "Zauważyłem, że twoje wyliczenia zakładają skierowanie dostępnych
      funduszy wyłącznie na zakup tramwajów."

Jeszcze raz:
      23 mln- tyle miał kosztować remont trakcji
      10 mln- tyle miała dołożyć UE
      44 mln- tyle kosztował zakup autobusów
      23 mln- 10 mln= 13 mln- tyle trzeba było wyłożyć z własnej kieszeni
      na remont trakcji
      44 mln- 13 mln= 31 mln- tyle zostało na remont/zakup samych wozów

A więc z inwestycji na kwotę 44 mln 13 mln poszłoby na remont
      trakcji a 31 zostałoby na remont albo zakup wozów.
      Czy teraz moja arytmetyka jest dla Ciebie jasna?

A co do głównego tematu wątku- to zwolnieniami władze miasta nie
      zaprzątają sobie głowy
      • Gość: 105N Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 83.238.76.* 17.07.09, 10:38
        babo, chyba się "pobugiłaś"
        oto twoja wypowiedź z 16.07, godz. 13.30:
        "remont trakcji w Gliwicach miał kosztować 23 mln.10 miała dołożyć
        Unia. Ciekawe ile kosztował zakup autobusów- słyszałam,że 44mln.
        Jeśli to fakt, to te prawa ekonomii są zadziwiające!"
        Nie dostrzegłem w niej nigdzie o zakupie nowych tramwajów, jeżeli gdzies jest to może je wskażesz?
    • Gość: Asia Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 217.149.44.* 17.07.09, 09:52
      a odwołując się do tej części postu:
      "Przypominam jednak, że Trtamwaje Ślaskie były predsiębiorstwem
      skarbu państwa i nie było możliwości prawnych zakupu tramwajów przez
      Gliwice. teraz, kiedy akcje tej firmy przekazano samorządowi
      pieniądze zostały juz dawno wydane."

najprościej jest bezradnie rozłożyć ręce: tramwaje były w rękach TŚ
      więc UM nic z nimi nie mógł zrobić nawet gdyby chciał.
      A chciał?
      Poza tym współpraca władz lokalnych z TŚ nie jest zabroniona przez
      prawo i gdyby tylko po stronie UM była dobra wola, można było sporo
      zrobić.Ale oczywiście zawsze można się podeprzeć paragrafem i
      powiedzieć "nie da się"...
      • Gość: 105N Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 83.238.76.* 17.07.09, 10:44
        Prawo jest prawem i jednostki samorządu muszą działać w jego ramach. Dobra wola nie ma tutaj znaczenia. Ty możesz wykazać się dobra wolą i np. zrobić prezent koleżance, jednak relacje między samorządem a skarbem państwa opieraja sie na innych zasadach.
        • pr51 Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia 17.07.09, 22:43
          > Ty możesz wykazać się dobra wolą i np. zrobić prezent
          > koleżance, jednak relacje między samorządem a skarbem państwa
          opieraja sie na i
          > nnych zasadach.

Usiłujesz nam wmówić, że tą zasadą jest tumiwisizm?
          • Gość: 105N Re: Likwidują tramwaje, więc będą też zwolnienia IP: 83.238.76.* 17.07.09, 23:45
            Dbałość o podmioty będące własnością samorządu nazywasz tumiwisizmem?
            • pr51 rozumowanie na poziomie idioty 18.07.09, 11:33
              > Dbałość o podmioty będące własnością samorządu nazywasz
              tumiwisizmem?

Najlepiej dba ten, co nic nie robi, bo nie wydaje żadnych pieniędzy.
              Czujesz bluesa, czy dalej rżniesz głupa?
              • Gość: 105N Re: rozumowanie na poziomie idioty IP: 83.238.76.* 18.07.09, 14:59
                słusznie twierdzisz,że twoje rozumowanie jest na poziomie idioty. Gdzie znajduje sie twierdzenie że Gliwice nic nie wydają? Nawet w komentarzach do artykułu znalazło się twierdzenie,że wydatki na zakup autobusów wyniosły w ostatnich latach 44 miliony złotych. Chyba,że dla ciebie 44 miliny to właśnie jest nic
                • sss9 Re: rozumowanie na poziomie idioty 18.07.09, 15:26
                  sorry, że wtrącam się do waszego intelektualnego wrestlingu, ale właśnie
                  powiedziałeś sobie dlaczego tramwaje w Gliwicach są złomami.
                  ciekawe, czy to zauważyłeś, czy w dalszym ciągu będziesz mielił te swoje
                  infantylne przemyślenia nad wyższością nowych autobusów nad starymi tramwajami. :)
                  • Gość: 105N Re: rozumowanie na poziomie idioty IP: 83.238.76.* 19.07.09, 15:51
                    wyższość autobusów nad tymi rupieciami z czasów Gierka jest oczywistością
                    • sss9 Re: rozumowanie na poziomie idioty 19.07.09, 16:16
                      Gość portalu: 105N napisał(a):

> wyższość autobusów nad tymi rupieciami z czasów Gierka jest oczywistością

przed "oczywistością" zapomniałeś dodać "oczywistą", poczułbyś się jak sławny Jarek.
                      to może spróbuję inaczej, bo jak widzę bardzo słabo kojarzysz i nie wyciągasz
                      wniosków z danych, którymi się podpierasz:
                      ile tramwajów dla Gliwic zakupił Frankiewicz i dlaczego żadnego, za to
                      intensywnie inwestuje w autobusy?
                    • pr51 wyższość inteligencji nad 105N 19.07.09, 20:18
                      > wyższość autobusów nad tymi rupieciami ... jest oczywistością

Wyższość inteligencji nad 105N jest oczywistością. Kapujesz?
                      • Gość: 105N Re: wyższość inteligencji nad 105N IP: 83.238.76.* 19.07.09, 21:05
                        Jednak nie twojej- muszę ci to uzmysłowić
                        • pr51 Re: wyższość inteligencji nad 105N 20.07.09, 19:21
                          > Jednak nie twojej- muszę ci to uzmysłowić

Masz jakiś inny dowcip w zanadrzu?
                          Tak czy siak, prezio Cię zredukuje.
                          • Gość: 105N Re: wyższość inteligencji nad 105N IP: 83.238.76.* 23.07.09, 19:06
                            zabawne, przecież ty nie odróżniłbyś uzmysłowienia od złowienia
                • pr51 Re: rozumowanie na poziomie idioty 18.07.09, 19:25
                  > słusznie twierdzisz,że twoje rozumowanie jest na poziomie idioty.

Naucz się myśleć, a potem dyskutuj. Kapujesz?

> Gdzie znajduj
                  > e sie twierdzenie że Gliwice nic nie wydają?

Na razie wyraziłeś pytanie, a twierdzenia w ogóle nie było. Masz
                  dalej problemy z myśleniem?

> Nawet w komentarzach do artykułu z
                  > nalazło się twierdzenie,że wydatki na zakup autobusów wyniosły w
                  ostatnich lata
                  > ch 44 miliony złotych. Chyba,że dla ciebie 44 miliny to właśnie
                  jest nic

Dalej pociskasz teksty na poziomie idioty. Przeczytaj jeszcze raz ze
                  zrozumieniem to, co napisałem poprzednio i nie fantazjuj, co by było
                  gdybym napisał co innego niż napisałem. Kapujesz?
                  • Gość: 105N Re: rozumowanie na poziomie idioty IP: 83.238.76.* 19.07.09, 16:01
                    Przyznałes sam ,że rozumujesz na poziomie idioty. Stąd jak sądzę bierze się poziom wypowiedzi

• pr51 bełkot 105N 19.07.09, 20:17
                      > Przyznałes sam ,że rozumujesz na poziomie idioty

Rozumowanie idioty, że idiotą jest kto inny. Wydoroslej roche, a
                      potem dyskutuj, jak będziesz miał o czym, co nie jest złomem.
                      • Gość: 105N Re: przecież przyznałeś,że rozumujesz jak idiota IP: 83.238.76.* 19.07.09, 20:48
                        choć uważam,że słowo rozumujesz nie jest w twoim przypadku najwłaściwsze...
                        • pr51 idiota twierdzi, że przyznałem 21.07.09, 20:16
                          Twierdzenia na jego poziomie odpowiadają tramwajom.
                          • Gość: 105N Re: idiota twierdzi, że przyznałem IP: 83.238.76.* 21.07.09, 20:46
                            Przecież przyznałeś ,że twoje rozumowanie jest na poziomie idioty. Trudno się z tobą nie zgodzić
                            • pr51 spadaj chamie 105N na drzewo 22.07.09, 23:33
                              Nie masz chamie nic do powiedzenia, to spadaj na drzewo.
                              • Gość: 105N Re: spadaj chamie pr51 do wariatkowa IP: 83.238.76.* 23.07.09, 19:02
                                przyznałeś przecież,że twoje rozumowanie jest na poziomie idioty. Wariatkowo do odpowiednie miejsce dla takiego osobnika
      • Gość: 105N czerwony bolid IP: 83.238.76.* 17.07.09, 10:46
        www.mmsilesia.pl/rep/newsph/5004/32189.3.jpg
        Czy jest jeszcze ktoś, kto chce podróżować czymś takim?
        • przewoz_pw Re: czerwony bolid 17.07.09, 21:31
          Tak, jak ty widzisz tylko jedną stgronę ,tak i ja pozwolę sobioe zauwazyć tylko jedną stronę:
          www.phototrans.eu/14,340110,0.html
          Piękny, nowoczesny niskopodłogowy autobus. Darmowa funkcja sauny jest zapewniona dzięki kilku miniaturowym okienkom uchylnym. Wrażenia - niezapomniane. Szczególnie w szczycie.

www.phototrans.eu/14,339461,0.html
          O..... ten Man jest dużo nowocześniejszy. Ma wiecej uchylnych okienek. Dzięki temu mamy cały kilka stopni mniejszą temperaturę. to taka funkcja regulacyjna.
          Oczywiście PKM jakoś "zapomniało" o klimatyzacji.
          Dlaczego nie poszło w ślady innych miast? Tam już zrozumieli i wiedzą, że jak się kupuje tabor bez klimy, to się montuje okna DUŻE. PKM tewgo nie pojął w związku z czym uraczył Gliwice i okolice tymi nowoczesnymi saunami na kółkach.
          To moze już lepszy ten "złom"?
          www.phototrans.eu/14,339246,0.html
          A... nie.... zapomniałem. Kolega "105N" praktykuje ttylko ekologiczne środki transportu. Tak jak ten:
          www.phototrans.eu/14,341570,0.html
          • Gość: 105N Re: czerwony bolid IP: 83.238.76.* 17.07.09, 22:04
            Ciągle piszesz o oknach, to jakaś obsesja? Może chciałbyś aby autobusy były kabrioletami? A co do ostatniego zdjęcia- czy wiesz,że ten ikarus jest nowszy od większości tramwajów? No i ma ku twojemu zadowoleniu wielkie okna
            • przewoz_pw Re: czerwony bolid 19.07.09, 19:27
              > Ciągle piszesz o oknach, to jakaś obsesja?
              Tak, jak patrze na głupotę zamawiających. Niekończącą się głupotę, za którą płacą zwykli pasażerowie... w końcu zamawiajacy pokaże tylko że kupił, propagandę posieje i będzie git. A lud niech się kisi.

> rioletami? A co do ostatniego zdjęcia- czy wiesz,że ten ikarus jest nowszy od w
              > iększości tramwajów? No i ma ku twojemu zadowoleniu wielkie okna

Ile lat jeszcze przeżyje ten super-hiper Ikarus?
              • sss9 Re: 19.07.09, 20:17
                nie tylko okna... Frankiewicz, a za nim dworzanie paplają o wygodnym autobusie.
                wygodnym, bo niskopodłogowym i nowym. ale nie wspominają już o tym, że na
                większość foteli w Solarisach trzeba wejść pokonując stopień, co dla ludzi
                starszych jest takim samym problemem jak wejście do obecnego w Gliwicach
                tramwaju, nie wspominają też, że odległość pomiędzy kolejnymi fotelami jest tak
                mała, jakby były przeznaczone tylko dla dzieci lub karłów. wywietrzniki dachowe
                otwierają się tak płytko, że w zasadzie nie ma większej różnicy czy podczas
                upału są uchylone, czy nie. Solaris to jest dziwna konstrukcja, gdzie podłoga
                wznosi się i opada w zaskakujących miejscach, a umieszczona z tyłu przy fotelach
                pasażerów kabina silnika jest źle wytłumiona i grzeje jak piec martenowski.
                no ale Frankiewicz autobusem ani tramwajem nie jeździ i wygląda na to, że
                bezkrytycznie popierający go dworzanie także znają komunikację publiczną tylko z
                perspektywy nerwusów za kierownicą klnących na żółte i czerwone "zawalidrogi".

od paru lat obserwuję jakimi to argumentami broni się kolejnych dyskusyjnych
                pomysłów zbyt długo rządzącej miastem ekipy i dochodzę, do wniosku, że gdyby
                jutro Frankiewicz zmienił zdanie i rozpoczął batalię o natychmiastową
                modernizację taboru i rozbudowę linii tramwajowych, to ci sami dworzanie, którzy
                dziś uważają tramwaj za relikt przeszłości, od jutra broniliby go z równą
                dzisiejszej determinacją i zacietrzewieniem bezrefleksyjnych baranów.
              • Gość: 105N Re: czerwony bolid IP: 83.238.76.* 19.07.09, 20:57
                Jeżeli tak interesuje cię los pasażerów przejedź się tramwajem. Wrażenia niezapomniane- trzydziestoletni, zardzewiały, głośny,dziurawy, chwiejący się na krzywych torach rupieć w dodatku pozbawiony ogrzewania (musisz koniecznie przejechać się również zimą). No ale dla ciebie liczy się,że ma okna
                Nie wiem ile lat przeżyje ów ikarus, wiem że nigdy nie zamieniłbym go na tramwaj
                • przewoz_pw Re: czerwony bolid 21.07.09, 19:45