Dodaj do ulubionych

szkoła z charakterem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 21:11
Witam.
Nadchodzi czas posłania dziecka do szkoły. Zasięgnęłam języka -
bardzo dużo dobrych opinii słyszałam o katolickiej posdtawówce im.
Edyty Stein. Okazuje się jednak, że listy rezerwowe!!! są już
baaaaaardzo długie. Podobno jest tam rozmowa kwalifikacyjna. Mam
mieszane uczucia- egzamin dla 7-mio latków? Czy ktoś wie jak taka
rozmowa wygląda? I jakie są opinie o tej szkole?
Obserwuj wątek
    • Gość: viki Re: szkoła z charakterem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 21:53
      szkoła jest przereklamowana. Jedzie na nazwie, która bardzo dobrze wygląda. Co z
      tego kiedy kadra cienka a osiągnięcia żadne. salka gimnastyczna w klasie.
      Uczniowie nie łapią się na dobre miejsca w żadnej olimpiadzie czy konkursie
      wiedzowym jakich w Gliwicach jest całe mnóstwo - po prostu nie biorą w nich
      udziału. Rodzice, którzy dali się nabrać na reklamę szkoły a zależy im nie na
      ocenach tylko na wiedzy jaka ma zdobyć dziecko wypisują je najszybciej jak się
      da. . Uczniowie zamiast się uczyć jeżdżą na wycieczki - absolwenci przyznają, ze
      nikomu tej szkoły polecać nie będą. Jednym słowem koszmar za duże pieniądze.
      • Gość: ollamama Re: szkoła z charakterem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 22:34
        Hmm, to właściwie pierwsza negatywna opinia o tej szkole- i dobrze,
        bo jakoś nie wierzyłam w te wszystkie ochy i achy... Z drugiej
        strony ma fajny klimat... A skąd opinie o kadrze?
      • Gość: joanna Re: szkoła z charakterem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 22:41
        >Uczniowie nie łapią się na dobre miejsca w żadnej olimpiadzie czy konkursie
        wiedzowym jakich w Gliwicach jest całe mnóstwo - po prostu nie biorą w nich
        udziału.

Potwierdzam. Jestem nauczycielką (podstawowka), wraz z koleżankami
        przygotowujemy dzieci do wielu konkursów, ale jeszcze nigdy wśród uczestników
        nie widziałysmy uczniów szkoły katolickiej. Są dzieci z Filomaty, ze szkoły
        społecznej, z "katolika" nigdy pomimo, ze zaproszenia rozsyłane są do wszystkich
        szkół. Szkoda...
        A do pierwszej klasy zapisywane sa już niemowlęta. Do pierwszej klasy LICEUM -
        mozna sprawdzić na stronie.
        Pozdrawiam i zycze trafnego wyboru!
        Joanna
        • facet33kat Re: szkoła z charakterem 05.09.18, 14:41
          Mój syn był laureatem olimpiady matematycznej w gimnazjum. Można też sprawdzić sobie wyniki egzaminów gimnazjalnych na tle innych szkół w Gliwicach. O tym że nie jest tak źle świadczy fakt że także moja córka chodzi do tej szkoły i w życiu nie zamieniłaby jej na inną. Tak więc nie przesadzałbym, jak wszędzie są różni uczniowie i różni nauczyciele, a co na pewno wyróżnia ta szkołę na plus to partnerskie i odpowiedzialne podejście do dzieci.
      • Gość: ollamama Re: szkoła z charakterem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 09:38
        No to na czym polega ta rozmowa? Myślałam, że właśnie na wyłowieniu
        talentów... A jak wypada ta szkoła w testach 6-klasisty? Gdzie można
        znaleźć takie dane?
        • Gość: nina Re: szkoła z charakterem IP: *.eimperium.pl 08.09.09, 10:05
          W tej szkole uczy teraz jedna z moich byłych nauczycielek, przemiła kobieta, ale
          faktycznie nie egzekwuje wiedzy. Jak ktoś chce to może się od niej dużo nauczyć,
          ale jak ma się kilka czy kilkanaście lat to potrzeba motywacji, a ona tego nie
          zapewnia.
          • Gość: ollamama Re: szkoła z charakterem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 10:35
            A czy tu chodzi o podstawówkę czy o gimnazjum i liceum raczej?
    • Gość: Ee Re: szkoła z charakterem IP: *.komag.gliwice.pl 08.09.09, 11:13
      Szkoła została założona przez grupę najlepszych nauczycieli, którzy nie
      strzymali nowej dyrekcji na Robotniczej i odeszli. Niestety, jak to bywa po
      pewnym czasie zaczęły się nieporozumienia i część z nich odeszła (pani Kama na
      przykład). Mój syn tam uczęszcza i uczucia mam mieszane. Pieniądze nie są
      ogromne jak ktoś pisze - czesne jest znacznie niższe niż na Robotniczej i niż w
      Filomacie. A w zamian - bardzo różnie. Szkoła to nauczyciele, a oni są bardzo
      rożni. Są tacy co się bardzo przejmują, starają i w dodatku są świetnymi
      pedagogami. Są tacy, co im zależy wyłącznie na dopisaniu sobie kolejnych
      olimpijczyków do CV - resztę uczniów olewają. A są tacy którzy pedagogami jako
      żywo nie powinni byli zostać. Jak to w każdej szkole. Na pewno ogromna zaletą są
      niewielkie klasy i świetna atmosfera - dzieciaki dobrze się tam czują. Sali
      gimnastycznej nie ma - chodzą na Politechnikę, ale na podwórku szkolnym mnóstwo
      atrakcji - od batut po mały skate-park.
      • Gość: ollamama Re: szkoła z charakterem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 11:47
        No właśnie to chyba dotyczy każdej szkoły. A mam pytanie o koszty
        dodatkowe- wycieczki, spotkania ze znanymi ludźmi, szkółki
        narciarskie... Czy to nie przekracza przeciętnych możliwości
        finansowych?
        • Gość: Ee Re: szkoła z charakterem IP: *.komag.gliwice.pl 11.09.09, 10:54
          No właśnie - tu problem - wszystko jest dodatkowo płatne. Wyjazdy są atrakcyjne,
          np wyjazd naukowy do Paryża albo narty w Austrii -ale koszt tego jest
          horrendalny - dla mnie oczywiście. Mój syn jak jedzie to na narty na Stożek,
          albo żagle na Pławniowicach - to jest dla mnie osiągalne finansowo. Jak to w
          szkołach prywatnych bywa ton nadają rodzice zamożni - oni żądają wyjazdów
          atrakcyjnych - a potem połowa klasy nie jedzie.....
          • Gość: mama Re: szkoła z charakterem IP: 193.178.243.* 11.09.09, 11:53
            Szkoła jak szkoła. Nie ma szkół idealnych. Na plus nalezy policzyć
            rodzinną atmosferę i fakt, że dzieci są uczone odpowiedzialności,
            obowiązkowości. Np. same sprzątają klasy. Więc nie ma zadzierania
            nosa i czekania, aż ktoś za mnie cos zrobi, bo rodzice mają kasę.
            Podstawówka na pewno bardzo przyjazna i to może równoważyć
            ewentualne niedostatki (nie mówię, że takie są) edukacyjne - bo
            dzieci nabierają pewności siebie i lepiej sobie radzą niż
            niedowartościowane "kujony". Wyjazdy zagraniczne są drogie, krajowe
            tańsze. Dla mnie zaletą jest to, że nikt się nie krzywi, kiedy
            zwalniam dziecko z powodu rodzinnego wyjazdu. Moje starsze dziecko
            chodziło tam do gimnazjum i wybrało potem LO nr 5, bo uznało, że
            szkoła z charakterem ma zbyt humanistyczny profil. Młodsze jest w
            podstawówce i chwali sobie.
            • Gość: ollamama do mama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 18:00
              A ta rozmowa kwalifikacyjna- co to jest?
              • Gość: mama Re: do mama IP: 193.178.243.* 16.09.09, 16:06
                Gość portalu: ollamama napisał(a):

> A ta rozmowa kwalifikacyjna- co to jest?

To jest rozmowa. Zadają kilka pytań. Mówią, że chodzi im raczej o
                ocenę "postawy społecznej" niż wiedzy. Mówią też, że o przyjęciu
                decyduje kolejność zgłoszeń. Więc z tego by wynikało, że spośród
                pierwszych 18 zapisanych zostaną przyjęci wszyscy, chyba, że ktoś
                będzie zbyt "aspołeczny".
    • Gość: maria Re: szkoła z charakterem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 15:22
      dobra szkola, polecam
    • Gość: john Re: szkoła z charakterem IP: *.proxnet.pl 02.02.18, 19:54
      Moje dziecko chodziło do tej szkoły. Jestem więc wiarygodny w swoich wypowiedziach. My trafiliśmy na panią wychowawczynię, która niewiele wymagała, właściwie nic. Dzieci bazgroliły w książkach, w zeszytach prawie nie pisały. Moje dziecko cofnęło się z kolorowaniem- w przedszkolu było dokładnie i pięknie, tam zamazywało kredkami, bo ... Pani nie sprawdzała. Pani nie sprawdziła ani razu zadania domowego... Angielski - poziom zero, pani bez pasji, młoda ale dzieci robiły co chciały na lekcjach, właściwie nic się nie nauczyły w tym roku. A katolicka? Ja nabrałem się na ten slogan, moi państwo NIE katolicka, wiele akcji w tej szkole przeczy tej nazwie. Przede wszystkim nauczyciele- połowa z nich to nie-katolicy. Jak taki człowiek może uczyć w szkole katolickiej i przekazywac katolickie wartości? Było kilka pozytywów, ale przyćmiły je te negatywy i wiele innych, o których nie napisałem. A wyjazdy na narty, tak się tym chwalą, a samemu nie można pojechać z dzieckiem? Dyrektor więcej na tych nartach niż w szkole, a zastępcy nie ma... i nie ma do kogo się zwrócić w razie potrzeby, bo nauczyciele są wystraszeni, a rodzicie panoszą się że szkoda gadać. Nie zazdroszczę... a dziecko wypisałem.
      • Gość: Eksport Re: szkoła z charakterem IP: *.centertel.pl 08.09.23, 20:26
        Potweirzedzam. Szkoła bardzo słaba jeśli chodzi o poziom samych nauczycieli. Ale co gorsze- pełna przemocy wynikającej z przyjmowania dzieci które nadają się do szkół specjalnych a nie zwykłych. Dzieci pozbawione wychowawcy wspomagajacego biją się nawzajem , plują, rozwalaja cale lekjce, dochodzi do obscenicznych scen a dyrekcja i nauczyciele... tuszują sprawę, nie powiadamaja rodziców, próbują zamaitac pod dywan. Naprawdę szkoła bardzo przereklamowana , nigdzie nie znajdziecie złych opinii , wszyscy siedzą cicho, jak w jakieś sekcie. Słyszałem także o kilku sprawach w prukraturze przeciw nauczycielom za.przemoc a nawet za robienie zdjęć nagim dziewczynkom... czyli katolicka szkoła pelna gębą. W 2023 roku z 1. klas wypisano ok 10 dzieci, bo były nękane przez rówieśników a dyrekcja nic z tym nie robiła. Ostrzegam wszystkich rodziców. Nie posyłajcie tam swoich dzieci!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka