ave.duce 13.09.10, 18:36 Tylko mali ludzie biją się o prestiż. Wielcy go mają > Karel Capek > Forum ze Dworum > Freedom Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanciasta Re: Co słychać? ;) 21.09.10, 09:04 Dzwony pustki ;-) Wyglądało przez chwilę, że etyka jako przedmiot szkolny ma szansę zaistnieć internetowo. Ale zdaje się, że chodziło nie tyle o wprowadzenie etyki, co o wyprowadzenie religii. Żeby niczego nie było. Burzyć można w pojedynkę, do zbudowania trzeba już się dogadać z innymi, i to nie na chwilę. Herostratesy - na start! ;-) Odpowiedz Link
ka.mu Re: Co słychać? ;) 12.11.10, 22:41 A gdzie tę religię wyprowadzono? Bo jakoś o tym cicho ;-) Odpowiedz Link
kanciasta Re: Co słychać? ;) 16.11.10, 07:52 ka.mu napisała: > A gdzie tę religię wyprowadzono? Bo jakoś o tym cicho ;-) Zaraz tam wyprowadzono... Wszystko na razie jest w fazie domagania się, żeby ktoś ;-) Odpowiedz Link
damakier1 Re: Co słychać? ;) 27.11.10, 00:35 Wyglądało przez chwilę, że etyka jako przedmiot szkolny ma szansę > zaistnieć internetowo. Ale zdaje się, że chodziło nie tyle o wprowadzenie etyki > , > co o wyprowadzenie religii. Ja myślę, że etyka w szkole nie ma najmniejszej szansy. Podstawowy błąd tkwi w tym, że uczniowie mają religię albo etykę. Skutek jest taki, że etyka jest upychana w najdziwniejszych porach i prowadzona byle jak, bo dla garstki uczniów nikomu sie nie chce wysilać. W szkole mojego wnuczka w klasach 4 - 6 uzbierano zaledwie 7. uczniów i mają dwie godziny etyki jedną po drugiej na ostatnich lekcjach w poniedziałek. Nic dziwnego, że wnuczek mówi "ta etyka to nuda". Gdyby etyka była obligatoryjna, byłaby szansa, że będzie traktowana powaznie i uczniowie będą mieli z lekcji jakis pożytek. Czemu zresztą zakłada się, że dziecku chodzącemu na religię niepotrzebne są lekcje etyki? Odpowiedz Link
kanciasta Re: Co słychać? ;) 28.11.10, 18:38 damakier1 napisała: > Skutek jest taki, że etyka jest upychana w najdziwniejszych porach > i prowadzona byle jak, bo dla garstki uczniów nikomu sie nie chce wysilać Myślę, że w szkole podstawowej etyka jest bardzo trudna do prowadzenia. A jeśli nauczycielowi nie chce się wysilać to nie powinien w ogóle tego przedmiotu uczyć. W tym wieku najwięcej uczą przykłady. Tak mi się jakoś zdaje jednak, że jeśli niewierzący rodzice wykazują tyle zainteresowania dzieckiem, by wypisać je z katechezy - to zazwyczaj dbają o jego wychowanie zgodnie z wartościami etycznymi, które wyznają. Najbiedniejsze są te dzieci, które uczęszczają na religię, a w domu rodzice deklarują (i dają przykład) zupełnie czego innego. PS Zabawne: zapomniałam o tym forum, gdym sobie kasowała konto kamforowe. No i teraz wychodzi, że sobie jest forum z adminem/właścicielem który nie istnieje :-) Kolejny eksperyment ;-) Odpowiedz Link
ka.mu Forum widmo 28.11.10, 21:14 ... ma szansę na życie wieczne. Wystarczy raz na pól roku coś wpisać :-) Odpowiedz Link
kanciasta Re: Forum widmo 28.11.10, 22:30 Widmo? Temat wszystkim leży na sercu, ma swoją wagę, więc chyba raczej... zmora ;-) Odpowiedz Link