dwukropek_salambek_dwukropek13
20.07.22, 17:37
Porażają mnie "wzorce ideowe" bohaterów Trylogii.
Jak dla mnie jest to chore promowanie przemocy i zabijania.
Czemu?
Podbipięta
Przedstawiany jest jako pozytywna, sympatyczna postać.
Marzeniem i ideą tego bohatera jest zamordowanie trzech ludzi jednym pociągnięciem miecza
i to w jak barbarzyński sposób, obcinając im głowy.
"Dwie głowy braciaszku to nieraz bywało - ale trzech głów Bóg nigdy nie poszczęścił".
Podbipięta jest tak wykreowany, że dla niego zabijanie ludzi to po prostu zabawa/sport niczym gra w ping-pong albo niezobowiązujący przydrożny seks !
Co więcej - składa przysięgę, że będzie żył w celibacie dopóki nie dokona swojego wymarzonego mordu - obcięcia 3 głów!
Piękny wzorzec ideowy.
Zaprawdę bardzo szlachetny!
Kmicic.
Spala wieś, mordując między innymi kobiety i dzieci bo się zdenerwował, że jego rozrabiających kamratów pobiła/poharatała lokalna szlachta.
Tak się zdenerowował, że pali wieś, morduje między innymi bezbronne kobiety i dzieci !
Można się zdenerwować.
To bardzo humanitarne - idealny wzór do naśladowania !
Ale to nie wszystko.
Potem zostaje idealnym obrońcom ojczyzny i wzorem patrioty!
Patriotka Oleńka mówi mu podekscytowana jego bohaterstwem: "Jędruś - ran twoich nie godnam całować".
Innymi słowy: mordowałeś wcześniej bezbronnych ale teraz przeszedłeś na naszą stronę i się wykazałeś to jesteś super - wzór do naśladowania!
W świecie, w którym my żyjemy każdy morderca (a zwłaszcza wielokrotny-spalona wieś) ląduje do końca życia w więzieniu.
A tu: "Jędruś - ran twoich nie godnam całować".
Jak dla mnie to totalna żenada ci dwaj "bohaterowie" !