Dodaj do ulubionych

Niedoczynność tarczycy??? a ciąża

01.01.10, 17:26
Witam. W 20 tyg. ciąży dowiedziałam się że mam prawdopododnie
niedoczynność tarczycy po tym jak otrzymałam wyniki badań.
Badanie robione było przy okazji, raczej żadnych objawów nie miałam
tak mi się przynajmniej wydaje (ok 18 tyg ciąży lekarz kardiolog
zalecił aby przy okazji zrobić TSH, o to badanie poprosiłam lekarza
ginekologa który dorzucił Ft4)

Badanie 27.11.2009
TSH3 - 2,681 uIU/mL {0,350 - 5,500}
FT4 - 10,18 pmol/L {11,50 - 23,20}
Z tym wynikiem udałam się do lekarza pierwszego kontaktu który dał
mi skierowanie pilne do endokrynologa.
02.12.2009 wizyta u endokrynologa i ponowne badanie.
Badanie 02.12.2009
TSH3 - 1,626 uIU/mL {0,350 - 5,500}
FT4 - 11,28 pmol/L {11,50 - 23,20}
FT3 - 4,77 pmol/L {3,5 - 6,5}
Po tym badaniu lekarz zlecił mi branie leków.
Od 3.12 brałam Euthyrox 25.

Badanie 16.12.2009
TSH3 - 2,197 {0,350 - 5,500}
FT4 - 11,07 {11,50 - 23,20}

Po tym badaniu lekarz zalecił zmianę dawki na Euthyrox 50 (od
18.12.2009) a od 25.12.2009 dawkę Euthyrox 75.

W tym samym dniu miałam badanie USG tarczycy
Gruczoł tarczowy o wymiarach:
Płat prawy 59x25x14 mm, obj. 11 ml
Płat lewy 55x24x14 mm, 10 ml.
Cieśń szerokości 2 mm
Gruczoł tarczowy powiększony, o prawidłowej echogeniczności.
W jego obrębie nie uwidoczniono patologicznych zmian ogniskowych.
Węzły chłonne okolicy szyi niepowiększone.

Wizytę ponowną mam 07.01.2010 , a 06.01.2010 będe robić badania
kontrolne TSH i FT4. I lekarz będzie interpretował badanie USG

Czy powinnam zrobić badanie przeciwciała, ferrytyna, wit. 12?
(zasugerowałam lekarzowi ginekologowi by może zrobić to badanie
(przeciwciała) - stwierdzil że nie ma sensu w ciąży)

I jeszcze jedno. Wyczytałam, że niedoczynność wynika m.in z braku
jodu. Do tej pory bralam witaminy Feminatal 400 Metafolin + DHA
który posiada w swoim składzie jod - w jednej tabletce 150 ug,
gdzieś w internecie wyczytałam że zapotrzebowanie na jod w ciąży
wynosi 230 ug. Znalazłam witaminy Centrum Materna + Dha które mają
200 ug jodu oraz dodatkowo magnez i żelazo których nie maja te
pierwsze witaminy (mam jeszcze dość niską hemoglobinę {12,10 g/dL
norma 11,00 do 15,20 - wg lekarza jak na II trym. ciąży trochę
mało ). Wg ginekologa zapotrzebowanie na jod wynosi 150 ug.
Zapytalam na wizycie ginekologa o zmianę witamin ze względu na ten
jod a on kazał mi się skonsultować z endokrynologiem. Co powinnam w
tej sytuacji zrobić?

Czy tarczyca którą mam to zwykła czy hasimoto?
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Niedoczynność tarczycy??? a ciąża 01.01.10, 17:42
      Wygląda na to, że masz sensownego endo. Robisz często badania, zwiększasz dawkę, super.

      > Czy powinnam zrobić badanie przeciwciała, ferrytyna, wit. 12?
      > (zasugerowałam lekarzowi ginekologowi by może zrobić to badanie
      > (przeciwciała) - stwierdzil że nie ma sensu w ciąży)

      Wydaje mi się, że robienie przeciwciał ma sens, tak samo badanie ferrytyny. Co do B12 to możesz je zrobić, ale ja bym poczekała na "po porodzie".

      > Czy tarczyca którą mam to zwykła czy hasimoto?

      Może być. Zależy, czy masz przeciwciała.

      > I jeszcze jedno. Wyczytałam, że niedoczynność wynika m.in z braku
      > jodu.

      Tak, ale u Ciebie jeszcze nie określono przyczyny niedoczynności.

      > Do tej pory bralam witaminy Feminatal 400 Metafolin + DHA
      > który posiada w swoim składzie jod - w jednej tabletce 150 ug,
      > gdzieś w internecie wyczytałam że zapotrzebowanie na jod w ciąży
      > wynosi 230 ug.

      Nie zapominaj, że jod przyjmujemy też w pożywieniu. Jeśli masz Hashimoto, to większe ilości jodu są niewskazane.

      > jod a on kazał mi się skonsultować z endokrynologiem. Co powinnam w
      > tej sytuacji zrobić?

      Skonsultuj się smile Możesz też jeść ryby. Ja bym zostawiła tak jak jest (jeśli chodzi o jod).
    • kkaska27 Re: Niedoczynność tarczycy??? a ciąża 02.01.10, 11:45
      WitamsmileJa jestem w 16tc lecze sie od roku na niedoczynnosc tarczycy i dobrze wiem ze przeciwciała nie maja wplywu na rozwoj ciązy bo nie przenikaj przez łożysko . zagrażają tylko twojej tarczycy wiec morzesz zrobic te wynik dla siebie.Dla cizy najwazniesze badania to ft3,ft4.Twój ginekolog niema widac pojecia o chorobach tarczycy i jej wpływ na rozwój dziecka.Ja tez trafiłam na takiego konowała , zaraz go zmienilam.Twoje badania nie sa takie złe kontroluj wyniki bierz leki a bedzie ok.pozdrawiam
    • joannat2 Re: Niedoczynność tarczycy??? a ciąża 03.01.10, 10:15
      Miałam badanie USG tarczycy
      Gruczoł tarczowy o wymiarach:
      Płat prawy 59x25x14 mm, obj. 11 ml
      Płat lewy 55x24x14 mm, 10 ml.
      Cieśń szerokości 2 mm
      Gruczoł tarczowy powiększony, o prawidłowej echogeniczności.
      W jego obrębie nie uwidoczniono patologicznych zmian ogniskowych.
      Węzły chłonne okolicy szyi niepowiększone.

      Czy ten opis jest prawidłowy?
      • marsjanka1999 Re: Niedoczynność tarczycy??? a ciąża 03.01.10, 10:42
        masz powiększoną tarczycę (21 ml, a norma dla kobiet to 13-18 ml) - czy to
        hashi, będzie wiadomo jak oznaczysz przeciwciała aTPO i aTG, ale tak czy tak nie
        zmienia to leczenia - będziesz musiała brać l-tyroksynę (np. Euthyrox) - w dawce
        dostosowanej do wyników FT3 i FT4

        jeśli chodzi o jod, to wstrzymaj się z przyjmowaniem do momentu oznaczenia
        przeciwciał - nie chciałabyś przecież jeszcze bardziej zaszkodzić tarczycy

        w ciąży z moją drugą córką miałam niedoczynność (ft4 poniżej normy), którą
        zlekceważono - córka urodziła się zdrowa - ale moja obecna endokrynolog
        twierdzi, że cudem donosiłam tę ciąże - Ty masz to szczęście, że nie dość że
        zlecono Ci badania, to właściwie je zinterpretowano i włączono leczenie - więc
        wierze, że będzie wszystko w porządku
        • joannat2 Re: Niedoczynność tarczycy??? a ciąża 03.01.10, 10:53
          Co do zlecono - to ja je zasugerowałam i wymusiłam na ginekologu.
          Wg ginekologów w mojej miejscowości nie muszą dawać skierowania na
          takie badania. Lekarz endokrynolog, który przyjeżdża do nas z innej
          miejscowości (z innego województwa) twierdzi że mają obowiązek dawać
          (ale chyba w związku z oszczędnościami nie dają).
          Jutro będę jechać do endokrynolog po resztę badań mam nadzieję że mi
          je da

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka