Dodaj do ulubionych

"profilaktyczna" operacja? opinie

08.01.10, 12:08

Witajcie,
Widzę, że kwestia operacji tarczycy jest teraz “gorącym” tematem… to
może ja również napiszę o tym, co od kilku dni chodzi mi po głowie.
Zdiagnozowano u mnie Hashimoto (a raczej sama zdiagnozowałam!) w
listopadzie 2008 roku. Od tego czasu miałam robione usg 4 razy. Za
każdym razem inny wynik oczywiście…

18/11/08 (prywatnie, w gabinecie endokrynologa)
PL 30x14x14 mm
PP 29x14x15 mm
Cieśń 4 mm

07/08/09 (prywatnie, w gabinecie internisty)
Tarczyca mała, jednorodnie echogenna. Węzły chłonne niepowiększone
PL 11x13x24
PP 10x11x22

12/08/09 (prywatnie, w gabinecie chirurga onkologa)
Tarczyca jednorodnie echogenna. Zmian o charakterze ogniskowym nie
stwierdzono.
PL 8x9x9
PP 8x7x10
Cieśń nieposzerzona

29/08/09 (ubezpieczenie, Wielka Brytania, usg w szpitalu)
Oba płaty tarczycy małe.
PL 21x18 mm
PP 19x21 mm
Lewy płat o niejednorodnej strukturze z małymi guzkami, z których
największy mierzy 5.3x3.6 mm. Płat prawy również o strukturze
heterogenicznej, o zmianach guzkowych, z których największy ma
rozmiar 8x6 mm. nie stwierdzono zmian w sąsiednich tkankach i
naczyniach.

Albo to wszystko tak szybko się zmienia, albo to kwestia różnicy w
sprzęcie itp. Ale jeśli np. Takie zmiany pojawiają się, a moja
tarczyca i tak już jest do niczego (malutka!). to może lepiej wyciąċ
I nie martwiċ się o to czy się zezłośliwi, urośnie i inne. Nie chce
żeby mnie źle zrozumiano, nie mam zamiaru się pociąċ dla zabawy czy
też kaprysu.
Zdaję sobie sprawę, że mogą wystąpiċ komplikacje i każda operacja to
nie zabawa, ale tak mi chodzi po głowie taka myśl i stwierdziłam, że
zapytam innych co o tym sądzą.

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
      • bemka83 Re: "profilaktyczna" operacja? opinie 08.01.10, 12:37
        Witaj,
        Jestem od momentu diagnozy. W tej chwili:
        08/12/09
        TSH 0.04 (0.35-5.5)
        fT3 5.3 (3.55-5.44)92,59 %
        fT4 18.2 (10 – 19.8)83.67%
        To było na dawce 125. W tej chwili zmniejszona do 5 x 100 / 2 x 125.
        W październiku chyba miałam rzut, bo wyniki spadły: TSH 0.79 (0.3 –
        5.0), fT3 3.38 (4-8.3) -14.42%, fT4 10.96 (8-21)22.77%
    • bemka83 Re: "profilaktyczna" operacja? opinie 08.01.10, 21:09
      nikt sie nad tym nie zastanawial?! logicznym sie wydaje, ze zaden
      lekarz na prosbe pacjenta by i tak nie zrobil takiej operacji. ale z
      drugiej strony - w sytuacji pacjentów z hashi (zaawansowanym),
      którzy nie maja szans na poprawe, a jedynie zatrzymanie procesu
      niszczenia (bo eutyroza to tylko wyrównanie objawów) moze bylaby to
      jakas opcja?
      • bemka83 Re: "profilaktyczna" operacja? opinie 09.01.10, 12:43
        i tak sobie mysle dalej... Brak tarczycy oczywiscie doprowadzi do
        niedoczynnosci (ktora chorzy na hashimoto i tak maja) i bedzie
        skutkowac przyjmowaniem lewotyroksyny do konca zycia (ktora chorzy
        na hashimoto i tak do konca zycia przyjmowac beda), ale rownoczesnie
        moze doprowadzic do tego, ze znikna przeciwciala, bo jesli nie
        bedzie tarczycy nie powinno byc przeciwcial?! co o tym sadzicie?
        • jurmik Re: "profilaktyczna" operacja? opinie 09.01.10, 14:20
          Tylko że te przeciwciała przeciwtarczycowe działają tylko przeciw
          tarczycy. Jak nie bedzie tarczycy, nie bedzie tych przeciwciał,to
          prawda, natomiast czy problemy z wit.B12 i żelazem znikną? One są
          chyba spowodowane innymi rodzajami przeciwciał i te mogą zostać.
          Dobrze myślę?
          • bemka83 Re: "profilaktyczna" operacja? opinie 09.01.10, 15:09
            witaj,
            nie wiem, chyba jest tak jak mowisz. ja problemów z b12 nie mam,
            ferrytyne mialam niska ale uzupelnialam i niedlugo sprawdze poziom.
            zastanawialam sie tylko nad sama tarczyca.
            pytanie jest, czy usuniecie tarczycy wplyneloby negatywnie na
            sytuacje gospodarki zelazem i wit b12?! bo jesli byloby bez wplywu
            tj. ci, ktorzy mieli problemy z b12 i zelazem nadal mieliby je na
            tym samym poziomie, a ci, ktorzy nigdy takich problemow nie mieli
            nie zaczeliby ich miec to nadal nie wydaje mi sie to takim zlym
            rozwiozaniem... oczywiscie teoretyzuje tylko wink
          • harmoniak Re: "profilaktyczna" operacja? opinie 09.01.10, 18:35
            Niedoczynność "sama" (np. po usunięciu tarczycy) i niedoczynność z hashimoto to nie to samo. Osoby chore na Hashimoto mają szereg problemów, m.in. z wchłanianiem żelaza i b12. Myślę, że nie znikną one wraz z tarczycą.

            Jeśli ktoś ma przeciwciała przeciwko komórkom okładzinowym żołądka i te drugie, to ma anemię złośliwą i usunięta tarczyca = brak przeciwciał tarczycowych nic nie da.

            Co do żelaza, do nasza endo mówi, że osoby z Hashi mogą je po prostu słabiej wchłaniać.
    • harmoniak Re: "profilaktyczna" operacja? opinie 09.01.10, 18:37
      Moja endo mówi, że przy Hashi tarczycy raczej się nie usuwa, chyba, że
      przeszkadza w oddychaniu. Niszczona przez przeciwciała tarczyca zmienia swoją
      strukturę i stąd wrażenie ucisku w szyi.

      Ja nie widzę powodów do operacji usunięcia tarczycy. Skupiam się na hormonach i
      suplementach.

      smile
      • jurmik Re: "profilaktyczna" operacja? opinie 09.01.10, 22:37
        Z tego co wiem od tej samej endo w Hashimoto trzeba usuwać tarczycę
        gdy jest bardzo powiekszona, bo i tak może być i nie maleje, a
        uciska na tchawicę i gdy w tarczycy jest duży guzek, który stale
        rośnie, bo może zezłośliwieć.
        Ja mam już tylko resztki tarczycy i rzeczywiscie czasami mnie dławi,
        ale rzadko, więc nie trzeba jej operować - i całe szczęście.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka