Dodaj do ulubionych

Ja i moja niedoczynność

27.02.10, 13:01
Zakładam swój temat coby nie robić bałaganu ;]

No to może zaczne od początku.
Do endokrynologa poszłam z takimi wynikami:
TSH 17,4 (0,25 - 4,5)
fT3 4,23 (4 - 8,3) 5.35%
fT4 7,5 (9 - 20) -13.64%
Przepisał mi Euthyrox w dawce początkowej 25 powoli dochodząc do 100.
Objawy które mnie męczą to straszna apatia, obniżenie nastroju, straszne spowolnienie umysłowe, brak koncentracji i pamięci (głównie objawy psychiczne) oraz zmęczenie fizyczne i brak siły, przybieranie na wadze, suchość skóry i włosów, opuchlizna, spowolniona i ochrypła mowa.

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,107863534,107863534,Niedoczynnosc_a_dziwne_uczucie_nierealnosci.html <- W tym temacie opisalam uczucie które mnie najbardziej gryzie

Na początek wzięłam odrazu cała tabletke 100, a że nie odczułam żadncyh efektów ubocznych to utrzymuję tą dawkę.

Pozdrawiam ;]
Obserwuj wątek
    • rudami241 Re: Ja i moja niedoczynność 27.02.10, 13:02
      I coś mi sie wydaje, że jednak troche przedobrzyłam z dawką. Mam wrażenie że zaczyna się we mnie kotłować, do uczuć które opisywałam w temacie o "Odrealneniu" zaczyna dochodzić coś jak nadpobudliwość, nerwowość i olewczość na wszystko.
      • eli_1 Re: Ja i moja niedoczynność 27.02.10, 21:24
        > I coś mi sie wydaje, że jednak troche przedobrzyłam z dawką.
        Chyba jednak tak. Ja zwiększałam dawki co 4 tyg, skończyło się totalną
        bezsennością, zejście na dawkę 1/3 niższą znacznie polepszyło
        samopoczucie.
        Rozumiem, że nie jesteś po wycięciu tarczycy? Tylko wtedy można chyba
        od takich dawek startować, może jednak warto słuchać się endo.
      • rudami241 Re: Ja i moja niedoczynność 28.02.10, 16:43
        Badania zrobiłam 6.02.1010
        Pierwszy raz Euthyrox wzięłam 23.02.2010 dawke 100 którą ciągle utrzymuje.

        Dzisiaj czuję sie cały czas dziwnie ... Mimo swojej apatii, niewzruszeniu, nierealności i tępemu myśleniu odczuwam coś jak wewnetrzną pogodnośc, tak pomimo wszystkiego co się dzieje ;/
        Może to jest reakcja organizmu na strach, nie wiem. To wcale nie jest fajne uczucie.
        Jutro ide zrobić badania na ferrytyne i B12.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka