Dodaj do ulubionych

podwyzszone tsh prosba o pomoc

13.04.10, 19:18
Witam,

Wlasnie zrobilam badanie kontrolne, samo tsh i wyszlo troche podwyzszone.
Zastanawiam sie nad przyczyna:

wiosna 2009: tsh 3,5
listopad 2009: tsh 4,09 (poniewaz bylo podniesione, endokrynylog dal mi
euthyrox 50)
styczen 2010: tsh 3,12 (spadlo, wiec euthyrox odstawilam)

i mialam powtorzyc badania na poczatku marca, ale zapomnialam...a ze ostatnio
zle sie czuje (klopoty z koncentracja, czasami kolatanie serca, brak apetytu -
jem bardzo malo ale waga nie spada i przede wszystkim 2 ostatnie cykle mialy
po 21 dni) to zaczelam szukac czy nie mam czasami w domu skierowania i czy nie
powinnam zrobic badan... Skierowanie znalazlam i wczoraj zrobilam badanie.
Dzisiaj zadzwonili, ze mam sie pilnie skontaktowac z lekarzem, bo tsh wyszlo
7,5. Nigdy nie mialam tak wysokiego poziomu, a leczylam sie troche na
niedoczynnosc w okresie dojrzewania (mam 26 lat). Teraz badalam samo tsh,
wczesniej rowniez ft3 i ft4, nie pamietam wynikow ale wiem ze byly w normie.
Lekarz dal mi euthyrox, bo mowil, ze to subkliniczna niedoczynnosc (nie mialam
zadnych objawow) i tsh jest w normie, ale poniewaz od wiosny do listopada 2009
troche wzroslo to powinnam brac hormony. Poza tym jesienia mialam usg
tarczycy, mam kilka guzkow, ale nie sa duze (byla tez biopsja i jest ok).

Martwi mnie ten nagly skok tsh, zwlaszcza ze jego poziom podobno zmienia sie
wolno. nie wiem czy to moze byc reakcja na odstawienie hormonow? ten skok jest
chyba jednak za duzy. nigdy wczesniej nie dochodzilo nawet do 4,5. Wizyte u
lekarza mam dopiero za tydzien sad. Czy jest sie czym martwic?
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 13.04.10, 19:34
      Czy odstawiłaś euthyrox samowolnie? Jeśli tak, to było to bardzo głupie. Zresztą, nawet gdyby lekarz Ci go odstawił to też byłoby to bardzo głupie. Przepraszam za dość wstrętny wstęp.

      Do rzeczy.

      "Martwi mnie ten nagly skok tsh, zwlaszcza ze jego poziom podobno zmienia sie
      wolno. "

      Jak widać nie aż tak wolno.

      nie wiem czy to moze byc reakcja na odstawienie hormonow? ten skok jest chyba jednak za duzy

      Na 100%.

      OK, od czego tu zacząć.

      1. Powinnaś znać przyczynę swojej niedoczynności tarczycy. Może coś jest w USG
      • demoria Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 13.04.10, 19:48
        Dziekuje za odpowiedz. Euthyrox odstawil mi lekarz. Wiem, ze jak sie zacznie
        brac hormony to juz raczej na cale zycie, dlatego sama nie wpadlabym na to, zeby
        odstawic, ale lekarz kazal. I wiem, ze sie nie umiera smile ale planuje za jakis
        czas ciaze i chcialabym wczesniej to wszystko jakos unormowac.

        USG pazdziernik 2009:

        "Tarczyca polozona na szyi, tchawicy nie przemiescza i nie zwęża, nie schodzi za
        mostek. Miąższ tarczycy niejednorodny, w prawym płacie kilka zmian
        hypoechogenicznych wielkości 4-9 mm, w lewym płacie kilka zmian
        hypoechogenicznych wielkości 2-5 mm oraz w biegunie dolnym zmiana
        izoechogeniczna z halo 15x9 mm.
        Cieśń gr. do 3 mm.
        Prawy płat 15x16x46 mm
        Lewy płat 15/16/44 mm"

        biopsja listopad 2009 (badana zmiana izoechogeniczna 15x9 mm):

        "niewielka ilość koloidu, różnej wielkości płaty tyreocytów i pojedyncze
        limfocyty. Zmiana łagodna"

        Lekarz powiedział, że nie ma się czym martwić i trzeba obserwować. Jak leczyłam
        niedoczynność kilka lat temu, miałam robione usg i żadnych zmian nie było.
        • harmoniak Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 13.04.10, 19:56
          PP: 5.5
          PL: 5.3
          Razem 10.8 norma 13-18ml.
          Tarczyca jest trochę pomniejszona.

          Guzkami rzeczywiście nie ma co się martwić.


          Uregulujesz hormony i wszystko powinno być OK. Mówi się, że do ciąży dobre TSH to ok. 1.

          Czy lekarz wspominał coś o przyczynie Twojej niedoczynności? Czy miałaś kiedyś badane antyTPO i antyTG (przeciwciała)?


          Na Twoim miejscu rozważyłabym zmianę endo. Podjął złą decyzję, którą przypłaciłaś złym samopoczuciem.
          • demoria Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 13.04.10, 20:07
            Przeciwciał raczej nie miałam badanych (8 lat temu jak się leczyłam nie
            pamiętam, ale w "papierach" nie widzę, a teraz na pewno nie miałam), do tego
            lekarza chodzę 1,5 roku. Nic nie mówił o przyczynach. Jak mówiłam, że brałam
            kiedyś hormony to mówił, że to norma w okresie dojrzewania (tak samo mówił
            lekarz, który mnie wtedy leczył).

            Rozważę zmianę, zobaczę co powie na kolejnej wizycie. Wie, że chcę zajść w ciążę

            Dziękuję Ci za pomoc smile
            • harmoniak Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 13.04.10, 20:17
              Tak jak pisałam, powinnaś znać przyczynę swojej niedoczynności. Jest szansa, że masz Hashimoto. Najprościej jest zrobić przeciwciała, o których pisałam wyżej.

              Czasami jest tak, że można sobie brać hormon przez jakiś czas, a potem przestać. Tak jest np. w poporodowym zapaleniu tarczycy trwającym kilka miesięcy.

              Nie ma za co, mam nadzieję, że już będzie u Ciebie OK. Polecam lekturę forum
              • demoria Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 14.04.10, 10:35
                Ja też mam nadzieję, że będzie ok smile. Zrobię przeciwciała i zobaczymy co będzie,
                a forum chętnie "doczytam", bo trochę już przeglądałam. Test na niedoczynność
                też robiłam, ale nigdy wcześniej nie miałam jej objawów, dopiero teraz (a i tak
                nie są bardzo uciążliwe).
        • kkaska27 Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 21.05.10, 08:19
          witaj zeby zajsc w ciaz e t przedewszyskim twoje tsh nie powinno przekraczac
          2,00 kazdy endo ci to powie.Nie wiem czemu twoj przy guzkach odstawl leki bo to
          nie odpowiedzialne sama czujesz tego efekty , moim zdaniem powinna skonsultowac
          sie z innym endo i zobaczyc co on powie. pozdraiwam
    • demoria Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 26.04.10, 19:32
      Witam,

      Zrobiłam kolejne badania, ale wizyta u lekarza dopiero za 2 tygodnie.

      FT3: 3,01 (norma 1,71 - 3,71)
      FT4: 1,06 (norma 0,70-1,48)
      anty-TPO: 5,03 (norma 0,00 - 5,61)
      anty-TG: 8,28 (norma 0,00 - 4,11)

      A i przy okazji mam od lekarza kartę i muszę zrobić małą korektę we
      wcześniejszych wynikach, które Wam podałam:
      > wiosna 2009: tsh 3,5
      > listopad 2009: tsh 4,09 (poniewaz bylo podniesione, endokrynylog dal mi
      > euthyrox 50)
      > styczen 2010: tsh 3,12 (spadlo, wiec euthyrox odstawilam) - TU POWINNO BYĆ 0,12

      Co o tym myślicie?
          • junkersica Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 26.04.10, 22:16
            > FT4 46.15%
            > FT3 65.00%
            Te wyniki pokazują, że masz niedoczynność tarczycy. Powinnaś wrocić do brania euthyroxu. I zrobić usg (ciągle nie przepisałaś starego opisu) A-tpo co prawda w normie, ale tg podwyższone, wygląda na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.
            • demoria Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 26.04.10, 22:24
              zapomniałam dodać: do euthyroxu wróciłam, lekarz kazał mi od razu zacząć brać
              (50), ale ft3, ft4 i przeciwciała zrobiłam jeszcze przed przyjęciem pierwszej
              dawki leku. Co do opisu usg to jest w moim poście z 13.04.10, 19:48, czy chcesz,
              żebym przepisała jakieś wcześniejsze (bardzo stare) usg?
              Dziękuję za odpowiedź
              • junkersica Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 26.04.10, 22:33
                Dwa razy czytałam Twój wątek a usg pominęłam... przepraszam.
                Masz hashi.
                Więc teraz nie pozostaje nic innego, jak poczekać 4-6 tygodni na tej dawce (jeśli się dobrze na niej czujesz ) i skontrolować wyniki (na czczo i bez tabletki).
                • demoria Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 27.04.10, 10:40
                  Dziękuję Wam za pomoc.

                  Harmoniak, czy Twoim zdaniem ta dawka jest za mała? Idę do lekarza za 2 tyg. z
                  tymi ostatnimi wynikami, niestety nie mogę się wcześniej do niego dostać. Czuję
                  się lepiej, ale jeszcze nie do końca jest ok. Problem jest taki, że mam kłopoty
                  z nauką, a czeka mnie niedługo ważny egzamin... więc chciałabym wszystko
                  unormować trochę wcześniej, ale chyba się nie da smile
                • demoria Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 14.05.10, 21:21
                  Juz prawie miesiac biore euthyrox 50, u lekarza bylam z wynikami przeciwcial.
                  Powiedzial tylko, ze wyniki nie sa zle, myslal, ze beda duzo gorsze, nic o hashi
                  nie wspominal. Teraz mam skontrolowac tsh za miesiac. Ale powiem Wam, ze nie
                  czuje sie dobrze, a juz zwlaszcza jak zdarzy mi sie zapomniec o tabletce. Nie
                  mam apetytu, bardzo malo jem, nawet troche chudne. Lekarz mowi, ze to normalne
                  (przy okazji robilam morfologie i inne badania i wszystko ok), ale ja nie jestem
                  przekonana.
    • capo_verde Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 21.05.10, 02:50
      demoria napisała:

      > Martwi mnie ten nagly skok tsh, zwlaszcza ze jego poziom podobno
      > zmienia sie wolno. nie wiem czy to moze byc reakcja na odstawienie
      > hormonow?

      Jest tak jak piszesz. Jest to reakcja TSH na odstawienie leku. Jesli
      bralas duza dawke tym wiekszy skok po naglym odstawieniu. Tak to
      dziala.

      Z tym ze tak czy tak powinnas brac euthyrox, w zaleznosci od
      objawow, bo masz TSH >2.5 i ft4 dosc niskie. Moze tak byc ze ma sie
      niedoczynnosc przy: wysokim ft3, wysokim tsh i niskim ft4.
    • kromlek Re: podwyzszone tsh prosba o pomoc 21.05.10, 08:09
      > Martwi mnie ten nagly skok tsh, zwlaszcza ze jego poziom podobno zmienia sie
      > wolno. nie wiem czy to moze byc reakcja na odstawienie hormonow?

      Wielkość TSH reaguje na zmiany wielkości T3 w stosunku wykładniczym, czyli
      "mała" zmiana T3 powoduje "dużą" zmianę TSH. Inna sprawa to duża bezwładność
      TSH, to znaczy, że aby TSH zareagowało, musi minąć kilka tygodni.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka