Dodaj do ulubionych

Czy puchnięcie nóg może być objawem nadczynności?

30.05.10, 20:42
Witam smile Trzy miesiące temu urodziłam drugie dziecko i już w ciąży miałam
spuchniętą lewą stopę (zrzucałam to na karb ciąży i połogu). Obrzęk się jednak
do tej pory, spuchnięta jest lewa stopa, kostka i podudzie, a na prawej nodze
to się zaczyna.

Zrobiono badania w kierunku zaburzeń krążenia i wszystko ok. Wczoraj odebrałam
wyniki krwi i oto co wyszło:
TSH: 0,006, FT3: 5,19, FT4: 1,72, czyli wskazują na nadczynność tarczycy?? Ja
objawów w sumie nie mam, oprócz tego że ciągle się pocę i nieustannie mi gorąco.

Czytałam, że nogi puchną przy niedoczynności tarczycy, a czy ta moja
nieszczęsna stopa mogła spuchnąć od nadczynności, i czy w wyniku leczenia ten
uciążliwy obrzęk może wreszcie ustąpić?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Czy puchnięcie nóg może być objawem nadczynno 31.05.10, 09:30
      Czy bierzesz hormony tarczycy?

      Podaj normy do FT4 i FT3.
      TSH rzeczywiście wskazuje na nadczynność, tak samo jak objawy: pocenie się i uczucie gorąca. Puchnięcie jest związane z niedoczynnością, to prawda, jednak źle funkcjonująca tarczyca wpływa na cały organizm i może tak to się u Ciebie objawia. Jest to jednak nietypowe.

      Jesteś po porodzie, więc może dopadło Ciebie poporodowe zapalenie tarczycy, które może przejść, lub zamienić się w Hashimoto i w rezultacie trwałą niedoczynność tarczycy.

      Jak tam tętno, ciśnienie?
      • anya_81 Re: Czy puchnięcie nóg może być objawem nadczynno 01.06.10, 21:01
        FT 3 i FT 4 prezentują się następująco:

        FT4 130.77% [ wynik 1.72, norma (0.7 - 1.48)]

        FT3 177.08% [ wynik 5.19, norma (1.79 - 3.71)]

        Tętno i ciśnienie jest w normie. Dzisiaj byłam u endokrynolog, powiedziała
        dokładnie to samo co Ty smileJuż nie mogę patrzeć na tę nogę i myślałam, że ktoś
        może tak miał, przeszło i może mnie pocieszyć,a tu klops sad

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka