Dodaj do ulubionych

TSH OK ale złe samopoczucie/senność/apatia/niechęć

20.06.10, 14:57
Witam serdecznie
Muszę przyznać, że na tym forum udzielacie bezwartościowych porad i smutne
jest to, że takie informacje powinno się uzyskiwać w gabinecie lekarskim -
przecież na to idzie duża część naszych pensji. Kilka dni temu byłam u lekarza
pierwszego kontaktu, powiedziałam, że źle się czuję-wymieniłam dolegliwości,
ale nie uzyskałam skierowania do endokrynologa, wychodzi na to,że jestem
hipohondryczką. Pewne jest to,że w przyszłym roku złożę deklarację gdzieś
indziej, bo ta lekarka jest beznadziejna ( a jeszcze w ubiegłe wakacje byłam u
niej, bo rano budziłam się z krwią w ustach - paradontoza, dostałam
skierowanie do laryngologa, aby wykluczyć krew z przełyku). W sumie może i
dobrze, bo endokrynolodzy w pobliskim mieście - Częstochowie - też nie mają
najlepszej wiedzy. Dodam,że niedoczynność tarczycy miałam w wieku dojrzewania,
po ok. 1,5 roku brania Euthyroxu 25 wszystko się unormowało i potem tylko
robiłam badanie krwi i USG. Majac 17 lat byłam w szpitalu na dokładnych
badaniach (endokrynologia, Katowice-Ligota)i potem właśnie kontynuowałam
branie Euthyroxu.
Przestawiam wyniki TSH z ostatnich lat:
styczeń '08 - 2.11 (0.41-4.01)
marzec '09 - 1.220 (0.4-4.0)
czerwiec '10 - 3.54 (0.4-4.0)
Mam masę różnych dolegliwości wymienionych w ankiecie (choć nie wszystkie), a
także policystyczne jajnki, więc się nie będę dalej rozpisywała. Wybieram się
prywatnie do dobrego endokrynologa, ale boję się zadzwonić, tracę ochotę na
robienie czegokolwiek. Rozumiem, że powinnam wykonać jeszcze FT3, FT4,
anty-TPO. Obecnie mam 25 lat. Pozdrawiam!


Obserwuj wątek
        • malenka_aga Re: TSH OK ale złe samopoczucie/senność/apatia/ni 20.06.10, 16:07
          Miałam podobnie z tsh i samopoczuciem. Byłam u endo i z wynikiem 2,9tsh ale
          prawie wszystkimi objawami niedoczynności,powiedziała że wynik wskazuje na
          nadczynność i jestem histeryczką smile To było we wrześniu 2009 a w marcu 2010 było
          już tsh 36 czyli spora niedoczynność.
          Często zdarza się tzw ukryta niedoczynność na którą wskazują objawy a wyniki
          pogarszają się z czasem.
          Jeśli objawy sugerują że mogą to być problemy z tarczycą,nie odpuszczaj i zrób
          komplet badań.Same dla siebie niestety musimy być lekarkami wink
          • truskawa2525 Re: TSH OK ale złe samopoczucie/senność/apatia/ni 29.06.10, 09:46
            Drogie Panie
            Powtórzylam badania i jestem bardzo zaskoczona, proszę powiedzcie, czy TSH moze
            tak "skakać"? Czy to badanie mogę wykonywać w dowolny moment, czy tak, jak w
            przypadku hormonow w określonym dniu cyklu? Wklejam poprzednie wyniki i ostatnie:
            TSH
            styczeń '08 - 2.11 (0.41-4.01)
            marzec '09 - 1.220 (0.4-4.0)
            01 czerwiec '10 - 3.54 (0.4-4.0)
            28 czerwiec '10 - 1.29 (0.4-4.0)
            FT3 2.2 pg/ml (1,5-4,1)
            FT4 1.1 ng/dl (0.8-1.9)

            Ponadto nadal mam niskie żelazo (ale w normie), choć przez ostatnie 2 tyg
            robiłam "zielone koktajle" z natką pietruszki i pokrzywą (we wczesnym
            dzieciństwie miałam anemie i wtedy pomógł mi sok z pokrzywy). Pozdrawiam


            • kromlek Re: TSH OK ale złe samopoczucie/senność/apatia/ni 29.06.10, 11:24
              truskawa2525 napisała:

              > Drogie Panie
              A może być Drogi Pan? wink nie czekając na odpowiedź, odpowiadam wink
              > Powtórzylam badania i jestem bardzo zaskoczona, proszę powiedzcie, czy TSH moze
              > tak "skakać"?
              Czy aż tak może skakać to nie wiem, ale obniżenie TSH może mieć powody
              pozatarczycowe:

              1. Ciąża (HCG - hormon wydzielany przez łożysko może działać podobnie do TSH,
              stąd tenże obniża się)
              2. Leki zażywane przez pacjentów ( sterydy, leki p/parkinsonowskie, leki
              p/depresyjne)
              3. Głodzenie
              4. Ciężkie i przewlekłe choroby - najczęściej niewydolność krażenia, czasami
              ostre stany psychiatryczne.
              Cytuję z
              www.endokrynologia.net/content/nieprawid%C5%82owe-wyniki-hormon%C3%B3w-bez-zaburze%C5%84-tarczycy
              > 28 czerwiec '10 TSH - 1.29 (0.4-4.0)
              > FT3 2.2 pg/ml (1,5-4,1)
              > FT4 1.1 ng/dl (0.8-1.9)
              Hormony tarczycowe masz koło 30%, trzeba by zrobić USG, jeśli podejrzewasz tarczycę.

              > Ponadto nadal mam niskie żelazo (ale w normie)
              Sprawdź sobie ferrytynę, bo to może być przyczyną kiepskiego samopoczucia,
              żelazo we krwi może nie pokazać anemii.

              • truskawa2525 Re: TSH OK ale złe samopoczucie/senność/apatia/ni 29.06.10, 12:38
                Oj przepraszam Pana i dziekuje za odp. Obliczylam w kalkulatorze:
                FT4 26.92% < FT3 27.27%
                Moze faktycznie TSH spadlo przez to, ze bylam tydzien na diecie lwonie
                owocowo-warzywnej, ktora zalecil mi dietetyt w zwiazku ze zmeczeniem, bolem
                glowy oraz napadem sennosci i apetytem na slodycze po jedzeniu, ale nie dalam
                rady...
                To zrobie jeszcze USG
                • kromlek Re: TSH OK ale złe samopoczucie/senność/apatia/ni 29.06.10, 14:22
                  truskawa2525 napisała:

                  > Moze faktycznie TSH spadlo przez to, ze bylam tydzien na diecie lwonie
                  > owocowo-warzywnej
                  tego głodzeniem bym nie nazwałwink

                  > To zrobie jeszcze USG
                  Zrób najpierw USG, może aTPO i aTG nie będą potrzebne. Są dość drogie, a jeśli
                  USG pokaże obraz zapalenia, to po co antyciała.
                  • truskawa2525 Re: TSH OK ale złe samopoczucie/senność/apatia/ni 23.07.10, 15:16
                    U endo w koncu bylam i czym predzej wrocilam wink tarczyca Ok, po USG lekarz
                    powiedzial, ze tarczyca od ostatniego USG wiele sie nie zmienila (PP 23x13x41mm,
                    PL 20x14x44mm), ale mam jeszcze zrobic Anty-TPO i jak cos to bedzie wlaczone
                    leczenie hormonem. Ale ponadto jest niedobrze. Mam podejrzenie hiperandrogenizmu
                    i skierowanie do spzitala na endo-gin, zeby ustalic, czy to od PCOS, czy od
                    przerostu nadnerczy - ale przyjecie dop w pazdzierniku, wiec na razie zdycham
                    dalej.... Mam tez bardzo wysoki poziom wapnia w surowicy (stad czestomocz i
                    zaparcia), wiec do zbadania mam tez parathormon i jesli wyjdzie zle, to znow
                    wskaze na problemy z przytarczycami. Jesli wapnia jest zbyt duzo w surowicy
                    krwi, tzn, ze moze wytracac sie z kosci, a to bardzo prawdopodobne, bo czesto
                    bola mnie nogi, choc moj wysilek ostatnio do tylko spacer, nie mam juz sily
                    jedzic na rowerze i zrezygnowalam z wyjazdu w gory, bo po ostatnim wszystko
                    przez kilka dni mnie bolalo. Najgorszy jest ten dlugi czas oczekiwania,
                    chcialabym sobie jakos pomoc, bo stoje w miejscu, a nie moge, nie mam
                    alternatywy. Skonczylam jakos studia, ale nie skonczylam jeszcze pisania pracy
                    mgr, bo po prostu nie mam sily, chcialabym isc do pracy, ale nie szukam jej z
                    tego samego powodu sad
                    PS. Pan Dr K. z Katowic jest wspanialym czlowiekiem, oby bylo wiecej takich
                    lekarzy i dziekuje Wam, ze dzieki temu forum trafilam na niegosmile
                    • kromlek Re: TSH OK ale złe samopoczucie/senność/apatia/ni 23.07.10, 16:09
                      > Mam podejrzenie hiperandrogenizmu
                      Napisz, z jakiego powodu to podejrzenie, jakie objawy?

                      > Mam tez bardzo wysoki poziom wapnia w surowicy (stad czestomocz i
                      > zaparcia), wiec do zbadania mam tez parathormon i jesli wyjdzie zle, to znow
                      > wskaze na problemy z przytarczycami. Jesli wapnia jest zbyt duzo w surowicy
                      > krwi, tzn, ze moze wytracac sie z kosci, a to bardzo prawdopodobne, bo czesto
                      > bola mnie nogi, choc moj wysilek ostatnio do tylko spacer
                      Żona ma bardzo podobne objawy, szczególnie te bóle nóg, zaparcia i częstomocz,
                      wapń mamy także na górnej granicy normy. To masz takie typowe bóle czy bardziej
                      jakby uczucie rozpierania u dołu nóg, takie nieprzyjemny dyskomfort bardziej niż
                      ból?
                      • truskawa2525 Re: TSH OK ale złe samopoczucie/senność/apatia/ni 23.07.10, 16:25
                        hiperandrogenizm- tzn mam nadmierne owlosienie, wypadaja mi wlosy, tak ze nawet
                        zaczynaja mi sie tworzyc zakola nad czolem (tzn mam tam jeszcze wlosy, ale
                        malutko), problemy z miesiaczkami,oponka na brzychu, pecherzyki na jajnikach,
                        mam tez duze dlonie i stopy jak na dziewczyne itd. Przerost nadnerczy daje
                        objawy zblizone do PCOS, wiec nie wiadomo czy mam to pierwsze, czy drugie (albo
                        oba naraz;]
                        z nogami jest tak, ze mam problem z wejsciem na pietro po schodach w swoim domu,
                        czasem powlocze nogami, mimo, ze jem, nie mam sikly fizycznej, a jak
                        pospaceruje, to tak jakby "ciagna" mnie nogi. Po wypadzie w gory w weekend
                        majowy to tak mi nawaly nogi, jakbym miala grype. Jak w jakis dzien jestem poza
                        domem to nastepnego dnia czuje sie jakbym wrocila z tygodniowej wyprawy. W ogole
                        jestem taka zmeczona, wczoraj 3 godziny gotowalam obiad i w koncy najadlam sie
                        chlebem z salata i pomidorem, wszystko tak wolno robie, spie 9 godzin, czesto
                        boli mnie glowa, a czasem dostaje takiego bolu, po ktorym po prostu na niczym
                        nie moge sie skupic i nie mam ochoty z nikim rozmawiac, bo wtedy wszystko mnie
                        denerwuje i rozprasza. Morfologie mam dobra, wysoka hemoglobina, ale mam dosc
                        niskie leukocyty-choc w normie. Jak sobie przypomne co jeszcze to napisze.
                        • truskawa2525 Re: TSH OK ale złe samopoczucie/senność/apatia/ni 23.07.10, 16:46
                          no i robie sie taka gapowata, mam opozniony refleks. Co do diagnostyki przerostu
                          nadnerczy to wazne jest badanie 17oh progesteronu - doktor widzial moje badanie
                          tego hormonu sprzed kilku lat i dziwil sie, ze nikt wczesniej nie zwrocil na to
                          uwagi, a jest powyzej normy, tylko nie wiadomo, w ktory dniu cyklu byl robiony.
                          Objawem moze byc tez bol podczas stosunku - ja mam czasami a i tak zawsze po
                          biegne do WC, bo pecherz cisnie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka