Dodaj do ulubionych

B.niskie TSH przy wyrównanych hormonach (?)

13.07.11, 08:53
Witam,
W wątku przyszpilonym na górze nie znalzłam odpowiedzi na moje pytanie, toteż pozwalam sobie założyć nowy…

Historia mojej choroby jest na forum Hashimoto, nie chę zaśmiecać powtarzaniem jej, toteż poniżej tylko tak po krótce:
Leczenie zaczęłam w styczniu tego roku, wyniki po pierwszych 6tyg. na Eut 25
TSH 1,59
FT4 1,12 [0,93 – 1,70] = 25,97%
FT3 3,16 [ 2,00 – 4,40] = 48,33%

Wyniki po kolejnych 6 tyg. ale już na dawce Eut.50
TSH 0,026 [0,27 – 4,20]
FT3 4,19 [2,00 – 4,40] = 91,2%
FT4 1,62 [0,93 – 1,70] = 89,6%

I po kolejnych 2tyg. bez zmniejszenia dawki (w związku z podejrzeniem rzutu choroby):
TSH 0,017 [0,27 – 4,20]
FT3 3,87 [2,00 – 4,40] = 77,92%
FT4 1,71 [0,93 – 1,70] = 101,3%

W związku z fatalnym samopoczuciem zmniejszyłam dawkę do 37,5 potem wręcz powróciłam do 25.

I tak po kolejnych 5 tyg. na dawce Eut. 25 wyniki przedstawiają się następująco:
TSH 0,027 [0,27 – 4,20]
FT3 3,44 [2,00 – 4,40] = 60%
FT4 1,45 [0,93 – 1,70] sadb] 67%[/b]

Czuję się bardzo dobrze, nie mam żadnych objawów nadczynności/niedoczynności czy też rzutu choroby, jednak zastanawiam się, jak mam rozumieć to niskie TSH przy tak dobrze (bo chyba dobrze??) wyrównanych hormonach? Myślę sobie, że skoro TSH reaguje z opóźnieniem, to może jest to jeszcze echo po tej nadczynnośći, w którą na chwilę wpadłam w wyniku za dużej dawki, tudzież rzutu choroby, hmm? No i najważniejsze pytanie – jak moje obecne wyniki mają się wg. Was w kontekście planowania ciąży?

Pozdrowienia,
O.
Obserwuj wątek
    • entliczek_pentliczek Re: B.niskie TSH przy wyrównanych hormonach (?) 13.07.11, 08:54
      jeszcze raz ostatnie wyniki, bo coś widzę się rozjechało... :

TSH 0,027 [0,27 – 4,20]
      FT3 3,44 [2,00 – 4,40] = 60%
      FT4 1,45 [0,93 – 1,70] = 67%
      • anka.83 Re: B.niskie TSH przy wyrównanych hormonach (?) 14.07.11, 10:56
        Maz tendencję do niskiego TSH? Jeżeli tak, to wyniki uznałabym za bardzo dobre, skoro samopoczucie jest bardzo dobre.

Bądź jednak wyczulona na ew objawy nadczynności.
        • entliczek_pentliczek Re: B.niskie TSH przy wyrównanych hormonach (?) 14.07.11, 15:11
          raczej nie mam takiej tendencji, przynajmniej dotąd nie miałam... zaczęłam leczenie z TSH nieco ponad 3 i hormonami na poziomie 20% normy, potem TSH sukcesywnie spadało do 1,5 przy dawce Eut.25 (FT3 I FT4 prawie bez zmian...) i potem prawie do zera (0,017) przy dawce Eut.50, ale tu i hormony niespodziewanie powędrowały powyżej 100% i czułam sie bardzo źle. Stopniowo wróciłam do dawki Eut.25, hormony nieco spadły i zatrzymały się na tych 60% podczas gdy TSH podniosło sie tak niewiele... teraz czuję się b.dobrze i raczej spodziewam się, że tak niskie TSH to jeszcze małe "echo" po tej nadczynności, w którą na chwilę wpadłam przy dawce Eut.50, może tak być? jeśli tak, to w ciągu najbliższych tygodni powinno lekko iść ku górze, nie? ciekawe czy hormony przy tym też spadną - skoro początkowo dawka Eut.25 była za mała to i teraz pewno będzie niewystarczająca, ech ;/ myślę, że optymalna dla mnie będzie 37,5, no ale to zobaczę po kolejnych badaniach...
          • 1.mateoj Re: B.niskie TSH przy wyrównanych hormonach (?) 14.07.11, 19:12
            Ja mam podobnie. Moje TSH wynosiło ostatnio 0,07 , a hormony na poziomie 60% i 70 %.
            Wszystko na dawce 25.
            Od endo usłyszałam o zablokowanej przysadce i na jakiś czas kazała odstawić lek.
            U mnie jest mała dawka więc nie powinno nic się stać.
            Z takimi wynikami możesz myśleć o ciąży, nie ma przeciwwskazań smile
    • entliczek_pentliczek Ciąża - bardzo proszę o pomoc ! 17.11.11, 10:27
      Witam,

Chciałabym poznać Waszą opinię dot. moich wyników w ciąży.
      Jak widać w wątku powyżej przez kilkanaście tyg. przed ciążą hormony miałam b.wysoko, a TSH nisko... to co dzieje się ze mną teraz przerosło moje najśmielsze wyobrażenie o tym jak może wzrosnąć zapotrzebowanie na hormony w ciąży...

Wyniki poniżej:
      15.10.2011 - dzień spodziewanej miesiączki, czyli ok. 4tc, licząc od OM
      TSH 2,29 (!!!)
      FT3 34%, FT4 39%
      po konsultacji z dr. zwiększam dawkę z 37,5 do 62,5mg

21.10.2011, 5tc
      TSH 1,36
      FT3 45%, FT4 54%
      zostaję przy 62,5mg

28.10.2011, 6tc
      FT3 37%, FT4 33%
      po konsultacji z dr. zwiększam do 100mg,
      tydzień później w związku z brakiem poprawy w samopoczuciu zwiększam o kolejne 25mg., czyli do 125mg...

07.11.2011, 8tc
      TSH 0,42
      FT3 47%, FT4 39%
      zostaję przy 125mg

i wyniki z wczoraj -
      15.11.2011, 9tc
      TSH 0,61
      FT3 28%, FT4 35%

pomijając TSH, wyniki jak widać fatalne, tzn. najgorsze patrząc od początku ciąży... uncertain dodatkowo pierwszy raz FT3 jest niżej niż FT4 - o dziwo dr. kazała zostać mi przy dawce 125 (zwracając uwagę na niskie TSH), przy czym ja juz od dziś podniosłam do 150mg i boję się, że to będzie mało... tzn. zastanawiam się, czy w kolejnym tyg. nie podnieść do 175mg., choć tu już zapala mi się czerwona lampka, bo 175mg to już dawka wg. mnie kosmicznie duża - zwłaszcza w syt. gdzie przed ciążą brałam 37,5mg i było ok. uncertain
      co sądzicie?

pozdrawiam serdecznie,
      O.
      • entliczek_pentliczek Wyniki 21.11.2011, 10tc. 21.11.11, 17:14
        21.11.2011, 10tc.
        czyli po niecałym tygodniu od zwiększenia dawki do 150mg.
        FT3 30%, FT4 67%

pierwszy raz tak mi się rozjechał stosunek FT4 do FT3 uncertain co mam o tym sądzić? może to jednak za duża dawka? no ale to FT3 dalej nisko... czuję się tak sobie, chociaż równie dobrze może to być spowodowane ciążą - wiadomo...
        wizytę u dr. mam dopiero w piątek.
        dajcie znać pls. jakie jest Wasze zdanie nt. moich wyników...

pzdr./O.
        • eremka Re: Wyniki 21.11.2011, 10tc. 21.11.11, 20:58
          ja mam tak samo od jakiegos czasu
          tsh balansuje ostatnio (od roku) na dolnej granicy, ft3 jakies 35%, ft4 wyzsze - przemiana słaba, ale w porównaniu do sierpnia mi się poprawila, odkąd biorę żelazo w formie tardyferonu
          teraz biorę euthyrox 88 mg, czuję sie różnie, biorę dalej ten tardyferon, oczywiście selem, magnez, potas i inne ...
          ciąża to chyba jednak inna bajka, ja sie nie znam

----------------------------------------
          Im bardziej będziemy komuś włazić w tyłek, tym bardziej będzie nam właził na głowę - zasłyszane, zapamiętane
        • pies_z_laki_2 Re: Wyniki 21.11.2011, 10tc. 22.11.11, 08:35
          Po tygodniu to ciut za wcześnie, żeby sprawdzić czy się wyrówna poziom hormonów. Ale trend jest dobry, skoro ft4 niezłe smile Jedz orzechy i odczekaj jeszcze trochę (2--4 tyg), a potem zbadaj jeszcze raz.
    • entliczek_pentliczek Kolejne wyniki... 15.12.11, 11:26
      01.12.2011, 11tc
      czyli po 2 pełnych tyg. od zwiększenia dawki -
      TSH 0,08
      FT3 2,90 [2,00 – 4,40] = 37%,
      FT4 1,56 [0,93 – 1,70] = 82%
      w związku z ciągłym uczuciem wewnętrznego "niepokoju" zmniejszyłam po konsultacji z dr. dawkę o 12,5, czyli do 137mg.

po kolejnych dwóch tyg (ze zmniejszoną dawką):
      14.12.2011. 13tc
      TSH 0,13
      FT3 2,64 [2,00 – 4,40] = 26%,
      FT4 1,44 [0,93 – 1,70] = 66%

dziś czuję się b.kiepsko.
      od chwili zmniejszenia dawki te epizody niepokoju ustąpiły, ale dziś czuję się nadmiernie osłabiona, serducho mi wali, chwilami ciężko mi złapać powietrze.... uncertain nie wiem teraz czy jest to spowodowane po prostu ciążą, za dużą dawką, czy też wręcz przeciwnie - nigdy nie miałam tak niskiego poziomu FT3 uncertain co mogę zrobić, żeby go podnieść, bez podnoszenia dawki (bo może powinnam ją nawet zmniejszyć?) ?
      dodam że ostatnia morfologia wyszła mi trochę kiepskawo (HGB 12,3) - na prośbę dr. zaczęłam łykać żelazo, ale bez recepty (Pregna Med)
      • djpa Re: Kolejne wyniki... 15.12.11, 13:42
        Wiesz co, może zbadaj ferrytynę. Mi takie objawy w ciąży na anemie wyglądają. A czy hematokryt masz w normie? Prenatal Classic ma dużo żelaza, 60mg i nie ma jodu, może by coś Tobie pomógł?

Co do fT3 nie pomogę Ci bo nie badałam tego w swoich ciążach. Nie wiedziałam, że trzeba.

Warto też magnez zbadać. A fT4 masz ładne smile
      • aga_mama_zosi Re: Kolejne wyniki... 15.12.11, 21:04
        Ja przy podobnych wynikach jak Twoje - też w ciąży w okolicy 11-13 tygodnia, czułam się bardzo słabo, na nic nie miałam siły i miałam typowe objawy niedoczynności. Lekarka uznała je za objawy ciąży.
        Po dodaniu odrobiny Novothyralu objawy minęły ja ręką odjął.
        Może Tobie też jest on potrzebny? Może powinnaś na ten temat porozmawiać z lekarzem?

Pozdrawiam,
        Agnieszka
        • entliczek_pentliczek Re: Kolejne wyniki... 16.12.11, 08:33
          badałam ferrytynę ok. pół roku temu, była dość nisko, więc brałam sorbifer przez jakiś czas - wynik się ładnie poprawił. zostało mi z pół op., za wiedzą i przyzwoleniem ginekologa zamierzam je teraz skończyć, zobaczymy czy to coś pomoże...
          jeśli chodzi o Novo to wątpię, żeby moja endo mi go przepisała, jej zdaniem FT3 ma w ciąży znaczenie drugorzędne i jeśli FT4 jest wysoko to jest jej zdaniem ok. uncertain
          następna wizytę mam dopiero po świętach, powtórzę wyniki do tego czasu i zobaczymy...

a Twoja endo Agnieszko jest może w Wawy?

Pzdr./O.
          • aga_mama_zosi Re: Kolejne wyniki... 16.12.11, 11:56
            Hej,
            może w Twoim przypadku branie żelaza poprawi przemianę, skoro podnosiło Ci ferrytynę. Nie wiem tylko, czy jest w stanie szybko Ci pomóc. Zazwyczaj na efekty trzeba czekać kilka miesięcy.
            Ja musiałam włączyć Novothyral, bo moje FT3 zaczęło lecieć w dół na łeb na szyję, nie chciałam ryzykować, że spadnie poniżej normy.
            Ja żelazo biorę już prawie 3,5 roku (z małymi przerwami) i mi przemiana nie poprawiła się, selen tez nie pomógł.
            Jeśli chcesz info o lekarce do której chodziłam w ciąży, to podaj mi swojego maila.
            Pozdrawiam,
            Agnieszka
            • entliczek_pentliczek Re: Kolejne wyniki... 16.12.11, 15:31
              jeśli mogłabyś napisz proszę do mnie na "gazetowy", tzn. entliczek_pentliczek@gazeta.pl

pzdr./O.
              • aga_mama_zosi Re: Kolejne wyniki... 16.12.11, 15:42
                W wolnej chwili napiszę do Ciebie.

Pozdrawiam,
                Agnieszka
    • entliczek_pentliczek Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 02.01.12, 10:59
      Pytanie jak w temacie.
      Wg. dostępnych mi żródeł mogą to być m.in. żeńskie h.płciowe - czy progesteron też?

Moje ostatnie wyniki (dawka Eut. 125mg):

20.12.2011. 14tc
      TSH 0,15
      FT4 1,38 [0,93 – 1,70] = 58%
      FT3 2,79 [2,00 – 4,40] = 33%

31.10.2011. 15tc
      TSH 0,23
      FT4 1,36 [0,93 – 1,70] = 55%
      FT3 2,14 [2,00 – 4,40] = 5%

w związku z poronieniem zagrażąjącym od ok. 10dni przyjmuję duże dawki Luteiny (3x2tabl.), scopolan i no-spę rozkurczowo + w zeszłym tyg. kroplówki rozkurczowe w szpitalu.
      Czy mogło to mieć wpływ na przemianę?
      dodam, że czuję się dobrze... odkąd poziom FT4 spadł poniżej 60% nie mam kołatania serca, uczucia niepokoju, poziom energii i "bystrość umysłu" w normie... endo każe zwiększyć dawkę do 150mg, tak zrobiłam, ale boję się że znów zacznę czuć się "nadczynnie" podczas gdy FT3 nadal będzie nisko uncertain

dajcie znać co sądzicie.

pzdr./O.

• harmoniak Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 02.01.12, 15:06
        Nie wiem, czy to od progesteronu masz niskie FT3.

Brałaś żelazo? Pisałaś o Sorbiferze.
        Sytuacja jest dość niepokojąca i na Twoim miejscu powtórzyłabym jutro wyniki i przy ponownym niskim FT3 poprosiłabym lekarza o Novothyral. Tobie pewnie wystarczy niewielka dawka, np 1/4 tabletki Novo 100. Jeśli byś tę dawkę włączyła, to mogłabyś zmniejszyć Euthyrox do 100, bo 1/4 Novo 100 zawiera 5 T3 i 25 T4.

Moim zdaniem, potrzeba szybkiego rozwiązania problemu, stąd proponuję Novo.

> ndo każe zwiększyć dawkę do 150mg, tak zrobiłam, ale boję się że znów zacznę cz
        > uć się "nadczynnie" podczas gdy FT3 nadal będzie nisko uncertain

To racja.
        • anka.83 Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 02.01.12, 18:10
          Niektóre czynniki hamujące konwersję T4 do T3:

- niedobory witamin i minerałów
          - nadmierny kortyzol
          - estrogen
          - aTPO
          - glukokortykoidy
          • entliczek_pentliczek Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 02.01.12, 20:42
            Hej,
            Bardzo Wam dziękuje za odp.

Bylam dziś na konsultacji u lekarza, który leczy też Novothyralem. Nie wykluczył że będzie mi on potrzebny, ale też póki co mi go nie przepisał uncertain stwierdził że na zaburzenie przemiany mogły mieć wpływ wspomniane przeze mnie leki jak również sam stres związany że szpitalem i problematyczna ciążą uncertain poprosił żebym powtórzyła badania przy dawce Eut.150 za ok. tydzień, dwa i jeśli FT3 się nie podciagnie to włączy mi Novo... mnie się to wydaje za długo, tzn. boję się za 2 tyg. FT3 będzie grubo poniżej normy uncertain
            powtórzę bad. jutro i zdecyduje co dalej...

co do żelaza to cały czas biorę sorbifer, dodatkowo selen, wit. B12 mam powyżej połowy normy, D3 nie badalam...

odezwę się z wynikami, tymczasem pozdrawiam,
            o.

• pies_z_laki_2 Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 03.01.12, 13:11
              Obawiam się, że ten pan doktor pomieszał skutek z przyczyną, zagrożoną ciążę możesz mieć z powodu niedoboru fT3, a nie odwrotnie. Tak uważam, ale to on jest lekarzem...

Gdzieś czytałam o lekarzu, który uznał że w ciąży lepsza niewielka nadczynność wywołana suplementacją, niż niedoczynność i za niskie poziomy hormonów. Gdzieś, czyli chyba tu na forum, któraś z Hashimotek opisywała niedawno swoje zawirowania z dawkami i ginem.
              • entliczek_pentliczek Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 03.01.12, 14:04
                >Obawiam się, że ten pan doktor pomieszał skutek z przyczyną, zagrożoną ciążę możesz mieć >z powodu niedoboru fT3, a nie odwrotnie. Tak uważam, ale to on jest lekarzem...

zdaję sobie sprawę jakie ryzyko dla ciąży niesie niski poziom FT3 - dlatego od pierwszych tygodni ciąży badam się co 10-12 dni, żeby mieć pewność że wszystko jest na wystarczających poziomach.

badania robione 20.12. nie były takie złe (FT3 pow. 30%), podczas gdy bóle brzucha zaczęły się już wcześniej, a 22.12. już byłam w szpitalu... potem leki, stres i dopiero ponowne bad. po 10ciu dniach wyszło jak wyszło uncertain myślę więc, a nawet jestem przekonana, że w moim przypadku to nie FT3 spowodowało problem w ciąży - co z kolei nie zmienia faktu, że jeśli teraz szybko go nie podniosę to owszem, może to być przyczyną problemów, i ja mam tego pełną świadomość.
                Nie chcę jednak działać pochopnie, toteż dziś powtórzyłam badania - po 3dniach od zwiększenia dawki FT3 powinno już lekko ruszyć w górę, po cichu łudzę się też że może poprzedni wynik był błędem laboratorium... zobaczymy.

co do nadczynności/niedoczynności w ciąży to też jestem zdania że lepsza jest lekka nadczynność, przy czym jak pokazuje moja "przygoda" z chorobą w takową wpadam mając FT4 już na poz.60-70%... wink

odezwę się z wynikami (wieczorem), tymczasem pozdrawiam ciepło,
                O.

• entliczek_pentliczek Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 03.01.12, 17:46
                  Dzisiejsze wyniki:

FT4 = 44%
                  FT3 = 9%

FT4 spadło mimo zwiększenia dawki, tzn. mogłabym jeszcze zwiększyć tyroksynę o 12,5mg np., czyli do 162,5.
                  FT3 podrosło o 4% - nie wiem czy to dużo, czy mało jak na tak krótki okres czasu, nie mniej jak tendencja wzrostowa jest, to może nie ma co wchodzić z Novo, hmm?
                  mówiąc szczerze jestem w kropce... jako, że istnieją jeszcze na tym świecie ludzie bezinteresownie dobrzy wink mam w domu Novothyral 75, ale nie jestem pewna czy jest on mi niezbędny w takiej syt., czy nie - jak sądzicie?
                  nie chcę niczego zaniedbać, ale nie chcę też wprowadzać leku, który może niekoniecznie jest mi potrzebny - tzn. co jeśli okaże się, że po zwiększeniu euthyroksu za tydzień, dwa hormony zwyczajnie mi się wyrównają?

dajcie pls. pilnie znać, jakie jest Wasze zdanie.

pzdr./O.
                  • 1.mateoj Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 03.01.12, 18:17
                    Ja bym się z Novo wstrzymała. A przez tak krótki okres wiadomo, że nie będzie spektakularnych efektów.
                    Spokojnie spr. hormony za dwa tygodnie i nie kombinuj smile
                    • aga_mama_zosi Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 03.01.12, 19:31
                      Ja przy takich wynikach wzięłabym Novothyral. Bałabym się tak niskiego FT3, ponieważ niesie ono spore zagrożenie dla dziecka. Po włączeniu Novo po dwóch tygodniach zrobiłabym badania.
                      Przez ten czas FT3 nie powinno wzrosnąć ponad miarę.

Pozdrawiam,
                      Agnieszka

• entliczek_pentliczek Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 03.01.12, 20:22
                        cóż... gdybym nie była w ciąży to pewno bym nie kombinowała, a tak zwyczajnie się boję o ciążę no i o dziecko sad skłaniam się jednak ku Novo, choć ciągle mam wątpliwości...
                        może ktoś jeszcze się wypowie? Harmoniak?

przez ostatnie 3 dni brałam 150mg. Euthyroksu -
                        biorąc pod uwagę dzisiejszy wynik FT4 = 44% zamierzam wziąć 1/4tabl. Novo75 + 137,5 Euthyroksu. Czy tak będzie ok.?

I jeszcze pytanie do przyjmujących Novo -
                        czy wprowadzając tak małą dawkę mam spodziewać się jakiś przykrych skutków ubocznych?
                        czy z Novo ew. można bezpiecznie wycofać się, jeśli za jakiś czas okaże się, że moja przemiana poprawia się i nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji T3?

dajcie proszę znać.

pozdrawiam serdecznie,
                        o.
                        • harmoniak Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 03.01.12, 21:31
                          Jutro napiszę.
                        • harmoniak Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 04.01.12, 21:05
                          priv smile
                          • entliczek_pentliczek Re: Jakie leki mogą pogarszać przemianę do FT3? 05.01.12, 09:01
                            odpisałam smile

• entliczek_pentliczek Po tygodniu... 11.01.12, 19:16
                              Po tygodniu na dawce 1/4tabl. Novo 75 + Euthyroks 137,5 wyniki wyglądają następująco:

FT4 = 34%
                              FT3 = 26%

FT3 na szczęście poszło w górę - bez szału, ale jednak... bez Novothyralu pewno byłoby już poniżej normy uncertain
                              FT4 z kolei spadło, więc zwiększę od jutra Euthyroks do 150mg , tzn. będę brała 150mg (możelepiej 162,5???) Euthyroksu i 1/4tabl. Novo 75. Będzie dobrze... ?

Pzdr./o.
                              • aga_mama_zosi Re: Po tygodniu... 11.01.12, 20:55
                                Super, że FT3 się podniosło. Mam nadzieję, że czujesz się nieco spokojniejsza.
                                Myślę, że ja zwiększyłabym euthyrox na 150 albo nawet 162,5 i po 2 tygodniach zrobiłabym badania.
                                Czy czujesz jakąś zmianę w samopoczuciu po dołączeniu Novo?

Pozdrawiam,
                                Agnieszka
                                • entliczek_pentliczek Re: Po tygodniu... 12.01.12, 08:35
                                  Hej smile

Na razie podniosłam do 150mg - zrobię badania za ok. 10 dni i zobaczę co dalej...
                                  Jeśli chodzi o samopoczucie to w sumie nie zauważyłam żadnych zmian, ale też (jak pokazują poprzednie wyniki) poziom FT3 < 10% normy utrzymywał się u mnie nie dłużej niż 10 dni, więc pewno na dobrą sprawę w ogóle nie zdążyłam tego odczuć wink

Odezwę się się z kolejnymi wynikami,
                                  tymczasem pozdrawiam ciepło i..... jeszcze raz dziękuję ! wink wink

O.

• entliczek_pentliczek Wyniki 19.01.2011 19.01.12, 19:52
      po tygodniu od podniesienia dawki Euthyroksu do 150mg, czyli po tygodniu 150Eut + 1/4tabl. Novo75:

FT4 = 34%
      FT3 = 14%

FT4 w miejscu mimo podniesie dawki, FT3 spadło o połowę sad
      mówiąc szczerze nie bardzo to rozumiem i jestem przerażona tym w jakim tempie wzrasta moje zapotrzebowanie na hormony... robię badania co tydzień - co gdybym robiła co 4, jak radzą lekarze? uncertain
      przed ciążą byłam na dawce 37,5 Eythyroksu i było w miarę ok, teraz łącznie biorę już ok. 170mg. tyroksyny (+ trójjodotyronina) i ciągle mało... a to dopiero 19tc. uncertain
      czy znany jest Wam choćby jeden podobny przypadek, w którym zapotrzebowanie rosło w takim tempie i stopniu jak u mnie? bo mówiąc szczerze nie wiem już czy to oby normalne...
      napiszcie mi pls.

• entliczek_pentliczek Re: Wyniki 19.01.2011 19.01.12, 20:12
        sorry, pomyliłam się przeliczając... wyniki wyglądają następująco:

19.01.2011
        FT4 = 41%
        FT3 = 14%

zatem FT4 wzrosło... taki poziom jak dla mnie jest wystarczający, toteż podniosę tylko Novo, do połowy tabletki - będzie ok.?

no i bardzo Was proszę o info, czy znane są Wam podobne przypadki jak ja, i czy taki wzrost zapotrzebowania na h.tarczycy w ciąży jest normalny ?

Pzdr./O.
        • djpa Re: Wyniki 19.01.2011 19.01.12, 21:02
          Nie martw się, w trzecim trymestrze zapewne nie będziesz musiała już tak bardzo dawki zwiększać.

Osobiście w ciążach musiałam podnieść dawkę o około 75-100, ale ja mało ważę (50kg) i mało w ciąży przytyłam (8-9kg). Każdy jest inny. Moja koleżanka miała w ciąży podniesioną dawkę tylko o 12.5E, a przytyła 20kg. Ale ona Hashi nie ma, E bierze profilaktycznie na guzki.

A jak się czujesz? Jak maleństwo?
          • entliczek_pentliczek Re: Wyniki 19.01.2011 19.01.12, 22:09
            smile
            moja waga przed ciążą to 55kg, obecnie 58... wink
            jeśli chodzi o samopoczucie to jest raczej ok. - nie mam objawów, które miewalam przy zbyt małej dawce... jedyne co ostatnio zwróciło moja uwagę, a czego nigdy nie miałam to wzmorzone strzelanie w stawach, ale tez mało się teraz ruszam, więc może w tym przyczyna...
            maluch ma się dobrze, ostatnio sporo urósł, co widać i po moim obwodzie w pasie i po intensywności ruchów wink wg. USG wszystkie parametry w normach ... smile
            • entliczek_pentliczek co dalej? 20.01.12, 10:05
              dumam od rana co i o ile mam zwiększyć... tylko Novo, tylko Euthyroks, czy też i jedno i drugie?
              ostatni tydzień byłam na dawce 150ug Euthyroksu + 1/4tabl. Novo75 co daje łącznie ok. 169ug tyroksyny i 3,75ug trójjodotyroniny. Wyniki po tygodniu na takiej dawce:
              FT4 = 41%
              FT3 = 14%
              Pewno gdybym podniosła Euthyroks to za wzrostem FT4 poszedł by i wzrost FT3, tylko że ja mam objawy nadczynności już przy poziomie FT4 na poz. 60-70%, więc boję się wziąć za dużo...
              Myślę więc, że od jutra wezmę 137,5ug Euthyroksu i 1/2tabl. Novo75, co da łącznie ok. 175ug tyroksyny i ok. 7,5ug trójjodotyroniny. Będzie tego drugiego hormonu dwa razy więcej niż brałam dotąd, toteż FT3 powinno się sporo podnieść, podczas gdy FT4 powinno nadal być na poz. 40, może kilka więcej %. Może to też mało?
              Jak sądzicie?
              Dr. przez telefon określiła moje wyniki jako bardzo dobre i kazała nic nie zmieniać... tyle, że jak ja mimo wszystko zmieniam to później na kolejnych wizytach (najbliższa 30.01) przyznaje mi rację... ech uncertain

• djpa Re: co dalej? 20.01.12, 10:33
                Wydaje mi się, że dobrze kombinujesz. Możesz przemyśleć sprawę brania Novo w dwóch porcjach, druga w okolicach południa, bo fT3 z tabletki ładnie się wchłania nawet jeśli to nie jest na czczo. Tylko jeśli nie będzie to na pusty żołądek, to fT4 trochę gorzej się wchłonie.

Branie Novo w 2 porcjach spowoduje, że dobowe wahania fT3 będą mniejsze, możliwe, że będziesz się lepiej czuła, niż gdybyś brała całe Novo na raz rano.
                • entliczek_pentliczek Re: co dalej? 20.01.12, 11:50
                  branie Novo na dwa razy to faktycznie niezly pomysł, tyle że nie wiem ile w takim przypadku mialabym brać Euthyroksu rano, zważywszy że porcja tyroksyny z tej popołudniowej dawki może się wchlaniac dobrze, a może wcale nie uncertain lepiej chyba wobec tego jednak brać całość rano, hmm?
                  • aga_mama_zosi Re: co dalej? 20.01.12, 17:02
                    Przy takich wynikach jak masz teraz też podniosłabym Novo do pół tabletki. Nie pomogę niestety w sprawie brania na dwa razy - ja nigdy tak nie brałam.
                    Czy lekarz powiedział, że dobrą dawkę leku bierzesz?

Pytałaś, czy ktoś miał tak jak Ty, że bardzo wzrosło zapotrzebowanie na lek w ciąży.
                    Otóż ja na początku ciąży byłam na dawce 100 Letrox a pod koniec ciąży doszłam do prawie 200 letrox + 1,25 tabletki Novo 100. Synek urodził się zdrowy i o czasie. Ja w ciąży czułam się bardzo dobrze.

Pozdrawiam,
                    Agnieszka
                    • entliczek_pentliczek Re: co dalej? 21.01.12, 17:21
                      > Pytałaś, czy ktoś miał tak jak Ty, że bardzo wzrosło zapotrzebowanie na lek w c
                      > iąży.
                      > Otóż ja na początku ciąży byłam na dawce 100 Letrox a pod koniec ciąży doszłam
                      > do prawie 200 letrox + 1,25 tabletki Novo 100. Synek urodził się zdrowy i o cza
                      > sie. Ja w ciąży czułam się bardzo dobrze.

to dla mnie bardzo pocieszające wink wink
                      dziś wzięłam 137,3E + 1/2 tabl. N75, zrobię badania za ok. 10 dni i zobaczymy...

dziękuję i pozdrawiam ciepło,
                      O.

• djpa Re: co dalej? 21.01.12, 18:05
                        To na pewno nie jest tak, że po jedzeniu E się nie wchłania. Wchłania się, ale gorzej.

Jeśli dobrze zrozumiałam ulotki amerykańskie, to tyroksyna w tabletkach wchłania się od 50% do 75%. Rozumiem, że 75% to jest na czczo, a 50% to jest z jedzeniem. W ciągu dnia, po 2 godzinnej przerwie w jedzeniu, na pusty żołądek tyroksyna powinna się pewnie wchłaniać prawie normalnie, prawie tak jak na czczo.

Wg wyników moje południowe Novo wchłania się zupełnie dobrze. Ale pewnie to może być różnie u różnych osób. No i trzeba pilnować pustego żołądka i tabletki, brać ją ze sobą, czasami tłumaczyć znajomym, dlaczego nie może się teraz akurat nic jeść...

Mamo_Zosi, czyli razem brałaś ponad 300 mikro tyroksyny? 200 z Letroxu i 125 z Novo??
                        • rosebush Re: co dalej? 22.01.12, 11:46
                          djpa napisała:

> Jeśli dobrze zrozumiałam ulotki amerykańskie, to tyroksyna w tabletkach wchłani
                          > a się od 50% do 75%. Rozumiem, że 75% to jest na czczo, a 50% to jest z jedzeni
                          > em.

Mogę się mylić, ale wg mnie to raczej oznacza, że u niektórych osób wchłonie się 50%, a u innych 75%. Mam wrażenie, że leki nie wchłaniają się jednakowo u wszystkich. Niemniej jednak masz rację, że jeśli się zachowa kilkugodzinną przerwę po jedzeniu, to chyba nie powinno być dużej różnicy we wchłanianiu.
                          • djpa Re: co dalej? 22.01.12, 17:45
                            Mogę się mylić, ale wg mnie to raczej oznacza, że u niektórych osób wchłonie si
                            > ę 50%, a u innych 75%. Mam wrażenie, że leki nie wchłaniają się jednakowo u wsz
                            > ystkich.

Tak, leki wchłaniają się różne u różnych osób.
                            Znalazłam ulotkę, ale inną
                            dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/lookup.cfm?setid=52b448ca-30fa-464c-b79d-2835779357cb

Piszą w niej, że (tłumaczenie moje)
                            Absorpcja doustnie podanego T4 z przewodu pokarmowego wynosi od 40% do 80%. Względna biodostępność tabletki Levothyroxine, w porównaniu do takiej samej nominalnej dawki roztworu doustnego sodu lewotyroksyny, wynosi około 99%. Wchłanialność T4 zwiększa się w czasie postu, a obniża się w zespołach złego wchłaniania i przez niektóre pokarmy, takie jak mieszanki sojowe dla niemowląt. Błonnik zmniejsza biodostępność T4. Wchłanianie może również zmniejszyć się z wiekiem. Ponadto, wiele leków i żywności wpływa wchłanianie T4.

W ulotce jest obszerny akapit wyjaśniający wpływ innych leków na TSH, fT3 i fT4, a także na dejodynazy.

Piszą też, że hormony tarczycy przenikają przez barierę łożyska przez całą ciążę. To wydaje mi się logiczne, bo przecież dzieci z wrodzoną niedoczynnością tarczycy zwykle rodzą się normalne, bez niedoczynności (tylko czasami od razu widać u nich niedoczynność). Wcześnie rozpoczęta suplementacja hormonami tarczycy u takich niemowląt powoduje, że rozwijają się normalnie.
                        • aga_mama_zosi Re: co dalej? 22.01.12, 20:50
                          Musiałabym poszukać moich zapisków sprzed 3 lat, ale z tego co pamiętam, to pod koniec ciąży brałam 1,25 tabletki Novo 100 oraz prawie 200 Letroxu - nie pamiętam dokładnie ile. Z tym, że ja mam podwyższone przeciwciała przeciwko komórkom okładzinowy żołądka i mogę mieć upośledzone wchłanianie.

Pozdrawiam,
                          Agnieszka
                          • djpa Re: co dalej? 22.01.12, 21:45
                            Tyroksyna wchłania się w jelitach, nie wiem, czy stan żołądka ma tu jakieś znaczenie. Ale widać, że taka dawka była OK, a to najważniejsze smile

Ale dużą dawkę brałaś, jak dla słonia big_grin

Jak mi znów ogólna będzie mówić, że 125 to duża dawka, to wspomnę jej, że w ciąży są takie, co ponad 300 biorą.

• entliczek_pentliczek Re: B.niskie TSH przy wyrównanych hormonach (?) 19.02.12, 09:45
      Witam,

Ponizej wrzucam aktualne wyniki -
      najpierw 27.01, czyli wyniki na dawce 137,5 Euthyroksu i 1/2 tabl. Novo75, czyli ok. 175uq tyroksyny i ok. 7,5uq trojjodotyroniny:

27.01.2012, 20tc
      FT4 = 52%
      FT3 = 31%

Po tych wynikach zwiekszylam Novo75 do 3/4 tabletki, ujmujac tym samym odpowiednio Euthyroksu, tak zeby dawka przyjmowanej tyroksyny byla bez zmian.
      I tak, po ok. dwoch tyg. na dawce ok.118,75 Euthyroksu (dziele Eut.75 na 4 wink ) i 3/4tabl. Novo 75, czyli ok. 175uq tyroksyny i ok. 11,25uq trojjodotyroniny wyniki wygladaly nastepujaco:

10.02.2012, 22tc
      FT4 = 62%
      FT3 = 56%

i po kolejnym tyg. bez zmiany dawki:

17.02.2012, 23tc (w trakcie)
      FT4 = 56%
      FT3 = 52%

Czuje sie odealnie smile to zreszta potwierdza, ze optymalny dla mnie poziom hormonow to wlasnie takie 50% smile bardzo chcialabym aby tak zostalo mozliwie jak najdluzej... poki co nie zmieniam dawki, zrobie bad za ok. 10 dni i zobacze - przypuszczam ze teraz do podniesienia bedzie Euthyroks smile

Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
      o.
      • harmoniak Re: B.niskie TSH przy wyrównanych hormonach (?) 19.02.12, 10:32
        Bardzo ładnie dawkujesz, oby tak dalej smile
        • entliczek_pentliczek Re: B.niskie TSH przy wyrównanych hormonach (?) 19.02.12, 15:30
          zaluje tylko ze zdecydowalam sie na Novo tak pozno, tzn. powinnam wprowadzic je jak tylko stosunek FT4 do FT3 zaczal mi sie rozjezdzac... coz... licze, ze mimo wszystko ten krotki epizod z niskm FT3 pozostal bez wplywu na dziecko uncertain

pzdr./O.
          • harmoniak Re: B.niskie TSH przy wyrównanych hormonach (?) 19.02.12, 19:15
            Bądź dobrej myśli. Pamiętaj, że wiele kobiet ma nieleczoną niedoczynność w czasie ciąży i mimo to rodzą zdrowe dzieci smile Czujesz się dobrze, to jest najważniejsze!
      • aga_mama_zosi Re: B.niskie TSH przy wyrównanych hormonach (?) 21.02.12, 07:54
        Bardzo się cieszę, że czujesz się dobrze. Bardzo dobrze Ci idzie ustalanie dawki leków.
        Pozdrawiam i mam nadzieję, że do końca ciąży już tylko dobre wieści będą się tu pojawiały smile

Agnieszka
        • entliczek_pentliczek Re: B.niskie TSH przy wyrównanych hormonach (?) 04.03.12, 09:26
          > Pozdrawiam i mam nadzieję, że do końca ciąży już tylko dobre wieści będą się tu
          > pojawiały smile

Wielką mam nadzieję, że tak właśnie będzie... smile

Dziękuję i pozdrawiam ciepło,
          O.
    • entliczek_pentliczek Kolejne wyniki :) 04.03.12, 09:47
      Witam ponownie,

Poniżej "świeże wyniki" smile
      To juz ponad 4tyg. bez zmiany dawki, co mi się w tej ciąży jeszcze nie zdarzyło - widać wyraźnie że zapotrzebowanie na h.tarczycy wyraźnie się zmniejszyło, albo też nie rośnie już w takim tempie jak w poprzednich tygodniach... smile

03.03.2011, 25tc (w trakcie):
      FT4 = 47%
      FT3 = 45%

bardzo cieszę, że się, że hormony nadal mam tak wyrównane, i że cały czas są w okolicy 50%, co jak dla mnie (biorąc pod uwagę samopoczucie) jest idealne smile
      żeby tak jednak zostało muszę chyba nieznacznie podnieśc dawkę... obecnie biorę ok.118,75 Euthyroksu (dziele Eut.75 na 4smile) i 3/4tabl. Novo 75, czyli ok. 175uq tyroksyny i ok. 11,25uq trojjodotyroniny - Novo pozostawię bez zmian, Euthyroks podniosłabym o 12,5, będzie ok, czy za mało? z drugiej strony nie chciałabym przesadzić... jak sądzicie? smile wizytę u dr. mam dopiero pod koniec m-ca, ale i tak wiem, że nie wyrazi on żadnych zastrzeżeń co do moich wyników, ani do sposobu w jaki zwiększam dawkę... wink

pozdrowienia,
      O.
      • entliczek_pentliczek Obciążenie glukozą a poranna dawka hormonów ? 06.03.12, 08:18
        Pytanie jak w temacie smile
        muszę na dniach wykonać test obciazenia glukozą i zastanawiam się cz Euthyroks/Novo mam wziąć przed badaniem, czy po? smile zapomniałam spytać dr. ...

Pozdrowienia,
        O.
        • aga_mama_zosi Re: Obciążenie glukozą a poranna dawka hormonów ? 06.03.12, 09:09
          Ja robiłam tak, że rano w domu brałam Letrox i Novothyral i w labie byłam gdzieś godzinę - półtorej później (mam daleko). Tam pobranie krwi, glukoza i za godzinę i dwie znowu pobranie i dopiero po drugim pobraniu śniadanie. Chyba nawet nie pytałam lekarza jaką kolejność zachować.

Pozdrawiam,
          Agnieszka
          • entliczek_pentliczek Re: Obciążenie glukozą a poranna dawka hormonów ? 06.03.12, 10:34
            tak też mi się wydaje najwłaściwiej... smile

dzięki wink

pzdr./O.
          • 1.mateoj Re: Obciążenie glukozą a poranna dawka hormonów ? 06.03.12, 12:02
            Oczywiście, że badanie robimy na czczo. Czyli bez jedzenia, picia, tabletek.
            • entliczek_pentliczek Re: Obciążenie glukozą a poranna dawka hormonów ? 06.03.12, 12:12
              nie wydaje mi sie zeby akurat Euthyroks wziety na ok. godz. przed badaniem tego rodzaju mial wplynac na jego wynik, ale oczywiscie moge sie mylic... dopytam jeszcze lekarza.

dziekuje i pozdrawiam,
              o.
            • djpa Re: Obciążenie glukozą a poranna dawka hormonów ? 06.03.12, 12:18
              Myślę, że:
              W ciąży branie hormonów tarczycy, jeśli są one konieczne, jest bardzo ważne.

Wzięcie rano E nie powoduje, że się nie jest na czczo. Synek do narkozy miał być na czczo i nawet pić miałam mu nie dawać przez całą noc, ale E koniecznie rano miał dostać. Więc dostał, a za godzinę dostał narkozę. I wszystko było OK.

Gdyby najpierw zrobić krzywą glukozy, a potem dopiero wziąć E, to trzeba by poczekać kilka godzin po glukozie do połknięcia E aby E się dobrze wchłonęło. A przecież w ciąży trzeba się dobrze odżywiać. Osobiście bym takiego czegoś w ciąży nie wytrzymała, zemdlałabym gdybym pół dnia nie jadła jak należy...
              • entliczek_pentliczek Re: Obciążenie glukozą a poranna dawka hormonów ? 06.03.12, 13:18
                a no wlasnie... moje zapotrzebowanie na hormony z tabletki jest bardzo wysokie, totez nie moge sobie (z racji ciazy) pozwolic na ich niepelne wchloniecie... z drugiej strony czekanie bez posilku min. 3h na przyjecie lekow po badaniu, ktore tez trwa 2h (+dojazd) nie wydaje mi sie realne - rowniez z racji ciazy ...wszak ma ona swoje prawa smile smile

dziekuje za Wasze wpisy i pozdrawiam,
                O.
                • anka.83 Re: Obciążenie glukozą a poranna dawka hormonów ? 06.03.12, 14:00
                  Djpa ma rację - trzeba najpierw wziąć tabletkę, tyczy się to wszystkich badań "na czczo", poza tarczycowymi (tsh, fT3 i fT4). Dawka euthyroxu doprowadza chorą osobę do stanu, w jakim do lab przychodzi osoba zdrowa na badania "na czczo" - uzupełnia zużyte przez ostatnie 24h hormony. Powiedziałabym nawet, że nie wzięcie może zaburzyć wynik (choć głowy nie dam, bo nie wiem, na ile sprawny metabolizm w tym badaniu ma znaczenie).
                  • nieco8 Re: Obciążenie glukozą a poranna dawka hormonów ? 06.03.12, 20:23
                    Ja spytałam się mojej ginekolog, czy wzięcie Euthyroxu wpłynie na krzywą cukrową, ona stwierdziła, że nie. Krzywa na Euthyroxie wyszła prawidłowa.
    • entliczek_pentliczek Wyniki 23.03. 23.03.12, 17:59
      Zwiększyłam dawkę Euthyroksu o ok. 25uq - do 137,5uq, Novothyral pozostawiłam bez zmian, i tak, po ok. 3 tyg. od zmiany wyniki wyglądają następująco:

23.03.2012, 28tc (w trakcie):
      FT4 = 46%
      FT3 = 55%

zmiana zatem nieduża w stosunku do poprzednich wyników, tyle, że chyba poprawiła mi się przemiana, bo pierwszy raz od wielu tygodni FT3>FT4 smile
      myślę, że Novo nadal pozostawię bez zmian, Euthyroks zwiększe o 12,5 co by utrzymać ten dobry wynik... będzie ok, nie? smile

dodam, że czuję się bardzo, bardzo dobrze - żadnych oznak ew. niedo- czy nadczynności smile smile

pozdr./O.
      • djpa Re: Wyniki 23.03. 23.03.12, 21:50
        Super, naprawdę dobrze jest czytać, że tak dobrze się czujesz smile
        Myślę, że dobrze będzie zwiększyć E trochę.
        A jak wyszło obciążenie glukozą?
        • entliczek_pentliczek Re: Wyniki 23.03. 24.03.12, 13:14
          >A jak wyszło obciążenie glukozą?

cukier na czczo - 87, po 1h (obciazenie 75g) - 139, po 2h - 119.
          wizyta dopiero w przyszłym tyg, ale mnie się wydaje że jest ok, nie? smile

zrobiłam jak radziłyście - tzn. hormony wzięłam ok. 1,5h przed pierwszym pobraniem... dzięki smile
      • aga_mama_zosi Re: Wyniki 23.03. 23.03.12, 21:51
        Super radzisz sobie z dawkowaniem i wyniki są dobre. No i Twoje samopoczucie też potwierdza, że dawka jest dobra. Tak trzymaćsmile

Jak możesz, to napisz mi na priva, do jakiego lekarza chodzisz.

Pozdrawiam,
        Agnieszka
        • entliczek_pentliczek Re: Wyniki 23.03. 24.03.12, 13:15
          > Jak możesz, to napisz mi na priva, do jakiego lekarza chodzisz.

ok., zaraz napiszę smile

Pozdrowienia,
          O.
    • entliczek_pentliczek Wyniki 11.04. 12.04.12, 08:08

Wrzucam, co by była "ciągłość wątku" wink wink

Wyniki po nieco ponad 2tyg. od zwiększenia dawki o 12,5 Euthyroksu,
      czyli na E150 + 3/4tabl. Novo75:

11.04.2012., 30tc.
      FT4 = 68%
      FT3 = 53%

biorąc pod uwagę poprzednie wyniki FT4 sporo podskoczyło, FT3 jest prawie bez zmian, hmm... czuję się bardzo ok., nic zatem nie zmieniam - zdecydowanie nie chcę przekroczyć FT4>70%.
      zamierzam zrobić kolejne badania za 2tyg. i wtedy pewno dorzucę Novo (o ile FT3 spadnie poniżej 50%) - tak będzie ok, no nie? smile

Pzdr./O.
      • djpa Re: Wyniki 11.04. 12.04.12, 15:29
        Wyniki bardzo ładne, samopoczucie też. Czyli super smile
    • entliczek_pentliczek Wyniki 02.05. 02.05.12, 19:20
      Ciągle bez zmiany dawki, czyli na 3/4tabl. Novo75 i E150:

FT4 = 71%
      FT3 = 78%

czyli jednym słowem jak dla mnie za dużo... czuję się w miarę ok., tzn. nie mam objawów nadczynności, ale maluch najwyraźniej nie potrzebuje już tak dużo hormonów ode mnie toteż chyba zacznę zmniejszać... pytanie tylko o ile?
      • djpa Re: Wyniki 02.05. 03.05.12, 09:25
        Zrobiło się cieplej - może dlatego poziomy wolnych hormonów urosły?
        fT3 warto ciut zmniejszyć, np. o ćwierć lub pół Novo 75, ale fT4? Ja bym chyba zostawiła gdybym była na Twoim miejscu, ale to też zależy od samopoczucia smile
        • entliczek_pentliczek Re: Wyniki 02.05. 03.05.12, 11:30
          Hej,
          Wzielam dzis E 150 i 1/2tabl. Novo75, czyli o 1/4tabl. Novo mniej... tym samym ujelam ok. 4 ft3 i ok. 19 ft4. Mowiac szczerze nie wiem czy tak bedzie dobrze... Moze raczej powinnam zmniejszyc E do 137,5 a Novo pozostawic bez zmian? Boje sie ze ujmujac Novo jednak zabieram za duzo... hmm uncertain na lekarza nie mam za bardzo co liczyc, a juz na prwno nie w ciagu najblizszych dni... sad
          Jesli chodzi o samopoczucie to jest w sumie ok., choc trudno ocenic, bo w zeszlym tyg. przeszlam jakies paskudne chorobsko i ciagle czuje sie slabo uncertain btw. rerno w trakcie choroby mialam srale pow. 110, zlozyla sie na to temperatura, fenoterol ktory biore od dluzszego czasu no i kto wie - moze tarczyca tez uncertain
          • entliczek_pentliczek Re: Wyniki 02.05. 03.05.12, 11:33
            przepraszam za literowki wink pisze z tel. -
            oczywiscie chodzilo o TETNO ktore STALE bylo pow. 110 wink wink
            • djpa Re: Wyniki 02.05. 03.05.12, 12:24
              Myślę, że OK zrobiłaś, trzeba Novo odjąć. fT3 bardzo Ci urosło od ostatnich badań, a nie jest dobrze, gdy fT3 jest wyższe od fT4. Osobiście 10 dni temu odstawiłam Novo zupełnie, a brałam ćwierć Novo 100, czyli 5 T3. Objawy pokazywały mi, że czas Novo odstawić, gdyż zrobiło się cieplej. I rzeczywiście bez Novo jest mi lepiej, nieujarzmione myśli nie harcują mi po głowie big_grin Rok temu miałam podobną historię, Novo musiałam odstawić gdy tylko zrobiło się ciepło.

Wysoki puls przy temperaturze i stanie podgorączkowym mają moje dzieci. Pediatra mnie uspokoiła, że to normalne przy podwyższonej temperaturze.
              • entliczek_pentliczek Re: Wyniki 02.05. 03.05.12, 13:46
                ok., tak zatem zostawie, tzn. bede brala mniej Novo o te 1/4 tabletki.
                powtorze badania za ok. 2tyg. smile
                • djpa Re: Wyniki 02.05. 04.05.12, 13:06
                  Ale pomyśl też o tym, że odstawiając ćwierć Novo75, bierzesz o 18.75 tyroksyny mniej. Nie wiem, czy warto w Twojej sytuacji zmniejszać T4 i to o 18.75, pomyśl o tym. Powodzenia smile
                  • bebelu Re: Wyniki 02.05. 07.05.12, 23:27
                    Entliczek_pentliczek, ja próbuję zajść w ciążę i póki co nawet nie ma widoków więc szukam lekarza, który spojrzy na mnie szerzej, czy mogłabyś przesłać mi dane Twojego nowego lekarza na maila lub podać je tutaj w wątku, może to będzie wreszcie ten medyk? smile. Biorę Novo od tygodnia i potrzebuję konsultacji.
                    • entliczek_pentliczek Re: Wyniki 02.05. 16.05.12, 09:57
                      Bebelu -
                      jestem juz drugi tydzien w szpitalu, napisze jak wyjde, tu caly czas mnie wyrsuca z forum/poczty uncertain

pzdr./o.
                      • bebelu Re: Wyniki 02.05. 17.05.12, 09:05
                        Entliczku_pentliczku mam nadzieję, że wszystko w porządku smile.
                        Będę czekac na informację.
                        Pozdrawiam ciepło,
                        Bebelu
    • entliczek_pentliczek Po długiej przerwie ... :) 08.11.13, 10:06
      Witam smile

Postanowiłam napisać jak zakończyła się moja przygoda z Novothyralem w ciąży - być może komuś się to przyda...

Synek przyszedł na świat nieco przed czasem w wyniku problemów całkowicie nie związanych z moją niedoczynnością.

Z racji wcześniactwa miał trochę trudny start, ot choćby niedokrwistość, nie mniej na tę chwilę z większości problemów się już wyciągnął smile

Obecnie ma już 1,5roku i jest pełnym życia, radosnym, bardzo bystrym i inteligentnym chłopcem ! smile
      Wspaniale się rozwija i choć przy okazji badań kontrolnych (niedokrwistość) sprawdzamy również pracę jego tarczycy to po prostu gołym okiem widać, że nie ma u niego mowy o jakimkolwiek problemie w tym zakresie smile smile
      - choć wiadomo, że będę "trzymać rękę na pulsie"... wink

Ja biorę obecnie Eut.100 (po porodzie przestałam potrzebować Novo), TSH <1, hormony w połowie normy - samopoczucie ok., choć obraz USG typowy dla Hashi, czego wcześniej nie było ...cóż uncertain

Jeśli chodzi o Novothyral to 2 z 3 endokrynologów i 1 gin-endo, z którymi rozmawiałam w szpitalu (tuż przed rozwiązaniem) po prześledzeniu mojej historii przyznało, że lek był mi potrzebny i że mimo iż nie stosuje się go zbyt często, a już na pewno nie w ciąży to w moim przypadku mógł tylko pomóc - nie zaszkodzić... smile

Z perspektywy czasu nie żałuję, że podjęłam ryzyko i cieszę się, że trafiłam na lekarza, który zechciał mi pomóc no i na to forum, gdzie uzyskałam szeroką wiedzę i wsparcie smile
      Za wszystkie problemy i nerwy w ciąży mam najwspanialszą z możliwych nagród - wspaniałe i ZDROWE dziecko smile smile

Pozdrawiam wszystkich serdecznie kiss
      o.

• mama_dorota Re: Po długiej przerwie ... :) 08.11.13, 10:48
        Świetne!
        I miło, że tu wpadłaś i nam o tym napisałaś smile.

Dużo zdrówka dla Was obojga smile.
      • harmoniak Re: Po długiej przerwie ... :) 08.11.13, 11:02
        Tak, tak, ja też dziękuję za ten pozytywny wpis i wszystkiego dobrego dla Ciebie i Dzieciaczka smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka