Dodaj do ulubionych

lekarz nie chce zwiekszyc dawki

23.07.11, 08:49
Od ok. 6 miesiecy biore euthyrox 150 i nie daje to zadnych efektow, TSH bylo robione 4 razy w tym czasie - kolejne 5.22, 5.30, 4.55 i ostatnio 4.75, niestety nie moge doprosic sie o reszte badan a do specjalisty wybiore sie dopiero za jakies 2-3 miesiece. Moja lekarka twierdzi, ze TSH na oscylujace wokol normy 4.5 jest w porzadku i pozostaje zupelnie glucha na fakt, ze przy tej dawce czuje sie nieco lepiej (wczesniej bralam 125) ale nadal mam klopoty z koncentracja (czasem mam wrazenie, ze ktos amputowal mi mozg) a mam ciezka prace umyslowa (inzynier). Tymczasem siedze nad prostymi projektami i czasem nie potrafie nawet zrozumiec co mam zaczac robic i jeszcze troche a wylece z roboty za brak rezultatow. Nie wspominam juz o takich drobnostkach jak waga, ktora nie chce spadac, wpradzie nie rosnie ale poniewaz jem zdrowo wg. diety Pape (dobra dla uregulowania poziomu insuliny i mniej restykcyjna niz Dukan) i dwa razy w tygodniu plywam to chyba mam prawo oczekiwac, ze bede schudla conajmniej w tempie 2 kilo na miesiac, nie mowie, ze 4-6 tak jak zdrowi ludzie.
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 23.07.11, 11:22
      Witaj na Forum!

Masz Hashimoto? Miałaś robione USG? Przeciwciała?

Tutaj na forum robimy dodatkowo FT4/FT3, żeby dokładniej dobierać dawkę i wykryć ewentualne problemy.

Polecamy też badać ferrytynę i b12, doczytaj w FAQ i w Przewodniku.

Co do Twoich wyników, to powinnaś zdecydowanie zwiększyć dawkę. Twój endo pewnie sądzi, że masz za dużą dawkę. Jest duża, ale TSH i samopoczucie wskazują, że trzeba podnieść dawkę.

Co do amputowanego mózgu to zrób sobie koniecznie morfologię i ferrytynę. Taki objaw może być zarówno od niedoczynności jak i anemii.

Ogólnie weź swoje zdrowie w swoje ręce, czytaj dużo edukuj się i wszystko powinno być OK, z czasem.
      • black_halo Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 23.07.11, 11:38
        Ostatnie badanie

ferrytyna 33 (12-125)
        TSH - 4.72(0.27-4.2)
        ft4 - 13.1 (8.4-17.5)

Ft3 nie bylo robione, B12 z listopada ubieglego roku jakos lekko ponad dolna norme.
        USG z listopada wykazalo, ze tarczyca jest pomniejszona (zawsze tak bylo) ale zniknely guzki (nie wiadomo dlaczego).

Niestety wlasnie o to chodzi, ze tu gdzie mieszkam do specjalisty endo chodzi sie raz na rok a reszte badan obi lekarz rodzinny, ktory uwaza, ze dawka jest wystarczajaco wysoka i pozostaje zupelnie glucha na to, ze ja sie czuje fatalnie. Nie wiem jakich argumentow uzyc, zeby przekonac pania doktor, ze dawka powinna byc wieksza a TSH powinno spac do poziomu 1. Przynajmniej z tego co wiem. Dostaje tez tak piekne rady jak to, ze obozach koncentrancynych nie bylo grubych ludzi chce wyludzic tyroksyne, zeby schudnac bez wysilku, mam nie jesc po 18, mam w ogole jesc tylko warzywa i chude bialko bo owoce tucza itd.
        • anka.83 Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 23.07.11, 12:56
          fT3 dużo by nam tu powiedziało, powinnaś je zbadać, być może w nim tkwi problem. TSH jest za wysokie - tu nie ma miejsca na dyskusję.

"Nie wiem jakich argumentow uzyc, zeby przekonac pania doktor, ze dawka powinna byc wieksza a TSH powinno spac do poziomu 1."

Dawka powinna być taka, abyś się dobrze czuła. Niekoniecznie musi to nastąpić przy TSH 1, może powyżej (1,8) albo poniżej (0,5). Nie traktuj TSH jak wyroczni samopoczucia.

"Dostaje tez tak piekne rady jak to, ze obozach koncentrancynych nie bylo grubych ludzi"

Żenujące. Nie możesz zmienić rodzinnej na inną, rozsądniejszą?

"(...) mam nie jesc po 18" - dla niektórych kończy się to wrzodami żołądka.

"(...) bo owoce tucza" - owoce to samo zdrowie, może ew banany można uznać za tuczące, ale bez przesady, na prawdę trzeba mieć nieźle skopany metabolizm albo cukrzycę, żeby tyć po owocach. Nigdy się w sumie nie odchudzałam, ale wydaje mi się, że zrównoważona dieta to podstawa, w piramidzie żywienia owoce są nisko (tzn. trzeba ich jeść sporo).

Proponowałabym chociaż raz zrobić cały panel tarczycowy (fT3, fT4 i TSH).
          Tabletkę bierzesz po bożemu, czyli na czczo, popijając niewielką (łyk, dwa) ilością wody, na minimum godziny przed pierwszym posiłkiem?
    • rotkaeppchen1 Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 23.07.11, 19:42
      Witaj,
      na twoim miejscu zwiekszylabym dawke. Nie rozumiem zachowania Twojej lekarki, szczegolnie przy takim TSH. Ja sama, mimo ze mialam TSH dosc niskie, zwiekszylam sobie dawke, zeby nie miec objawow, powiedzialam lekarzowi, ze jest lepiej i nie bylo problemu, kazal brac tak, jak biore, o ile sie dobrze czuje. Ja tez nie moge schudnac, mimo ze mam TSH ponizej dolnej normy a oba hormony w okolicach 3-4 cwiartki. Po wielu miesiacach dostalam od innej lekarki metformine, i dopiero teraz widze efekty, mimo ze i tak niewielkie.
      Zwieksz dawke, zwiekszaj powoli, zacznij moze od 25, jezeli zmiany dobrze tolerujesz. Do endokrynologa najlepiej idz prywatnie, wtedy nie musisz czekac, zaplacisz ale zostaniesz od razu przyjeta. Nie wiem, co ci poradzic, przykro mi, ze sa takie sytuacje. Tez narzekalam na moich lekarzy ale jak widze, co wyprawiaja niektorzy, dochodze do wniosku, ze moi sa super.
      A komentarze, np o obozach, czy wyludzaniu czegokolwiek sa bardzo nie na miejscu. Mi tez jedna lekarka powiedziala, ze nie mozliwe, ze przy TSH 4,8 czulam sie tak, jak opisalam, bo ona miala pacjentke z TSH 77, ktora w ogole nie odczuwala tego faktu. W takiej sytuacji trzeba zacisnac zeby i zmienic lekarza, nie ma rady.
    • black_halo Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 26.07.11, 19:54
      Odebralam dzisiaj najnowsze wyniki i TSH spadlo do 0.66 czyli ... no sama nie wiem co o tym myslec.

Martwi mnie jednak CRP 1.4 (norma od 0 do 1).
      ferrytyna spadla do 23 ( z 33, norma 25-125).
      • black_halo Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 30.07.11, 10:55
        Kurcze, ten ostatni post jakos mi nie wyszedl - jak juz piasalam, czasem mam wrazenie amputacji mozgu, nic na to nie poradze niestety sad

No wiec TSH spadlo jakos niesamowicie do przyzwoitego poziomu 0.66 czyli idealnie. Niestety martwi mnie ferrytyna, ktorej w zaden sposob nie moge podniesc a biore zelazo i kwas foliowy juz dosc dlugo. Na wszelki wypadek biore tez witamine B12 ale poziom badal specjalista ponad pol roku temu i bylo nisko choc w normie a teraz nie mam pojecia.

Slyszalam o preparacie Nutrimax, podobno bardzo skuteczny w podniesieniu poziomu zelaza, przynajmniej pomogl mojemu dziadkowi i zastanawiam sie czy tez nie kupic, mozliwe, ze nie zaszkodzi a moze pomoc skoro pomoglo czlowiekowi w wieku 83, gdzie lakrz skwitowal wyniki po miesiacu "no jak u mlodzika". Ale moze ktos ma wiecej informacji bo preparat nie jest tani to raz a dwa, ze rozprowadzany przez jakiegos dystrybutora ale nie ma go w aptekach.

Niedawno uslyszalam, ze znikniecie guzkow z tarczycy nie jest do konca dobrym objawem ale nie wiem co to dokladnie moze znaczyc.
        • devilyn Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 30.07.11, 12:09
          Skoro nie możesz podnieść ferrytyny, to już zainteresuj się żołądkiem. Zbadaj z krwi przeciwciała przeciwko komórkom okładzinowym żołądka i przeciwciała przecikow czynnikowi Castl'e.

Potrzebne dobre żelazo na receptę np. Sobrifer x2 dziennie i iniekcjie z b12.

Zmien lekarza.
          • black_halo Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 30.07.11, 15:32
            Zamierzam isc do lekarza w Polsce: badanie przeciwcial na komorki okladzinowe zoladka nazywa sie doslownie tak czy jakos inaczej i czy robia je wszedzie czy musze jakos specjalnie gdzies sie wybrac?
            • devilyn Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 30.07.11, 18:40
              Nie wszytskie laby badają, tak ja napisałam tak się badania nazywają, w pl koszt obu badań do 200zł.
              • black_halo Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 31.07.11, 10:26
                No to zobacze, pewnie w duzej prywatnej przychodni robia wszystko.

Glupie pytanie, te badanie to robi sie przez pobranie krwi czy moze jakos pobieraja cos z zoladka np. przez sonde.
                • pies_z_laki_2 Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 31.07.11, 11:25
                  Nie ma głupich pytań smile

Z krwi, na szczęście smile To ci wyjaśni dlaczego po suplementacji witaminami masz za niskie poziomy różnych takich tam.

A czy próbowałaś odstawić laktozę i gluten? Mnie to bardzo pomogło, i w lepszym trawieniu i w samopoczuciu. Nigdy wcześniej nie miałam kłopotów z jelitami, a od czasu wpadnięcia w spora niedoczynność kłopoty mam sad U mnie badanie w kierunku celiakii wypadło negatywnie (co mnie bardzo cieszy!), może i u ciebie będzie podobnie smile Ale trzymam dietę bezglutenową i tylko czasem wpadam w drobne odstępstwa.

Badanie wolnych hormonów na żądanie w PL kosztuje od 20 do 40 zł. Trzeba je jednak zrobić w komplecie, jak napisano wyżej w panelu, z jednej próbki krwi. Ale to i tak raptem koło stówki pln smile I takie badania robią chyba w każdej przychodni prywatnej, w laboratoriach itp. Byle normy do wyników podali smile
                  • black_halo Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 31.07.11, 21:07
                    problemow trawiennych o dziwo nie mam, nawet bym powiedziala, ze mam zbyt szybkie trawienie - sory za doslownosc ale czasem mam wrazenie, ze jedzenie przezemnie przelatuje. Nie jadam za to zadnych wyrobow pierniczych bo wyskakuja mi po nich syfy, prawdopodbnie uczulenie na spulchniacze, laktozy spozywam raczej niewiele bo glownie sery kozie i owcze, kupuje tez smietane 0 lactosis.

No wiec z potrzebnych badan to czynnika Castle, komorki okladzinowe i badanie wolnych hormonow.
                    • pies_z_laki_2 Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 01.08.11, 10:07
                      Szczęściara smile
                      Masz wielki wybór produktów Minus L, nie to co u nas... A całe dotychczasowe życie przeżyłam przecie w kraju miodem i mlekiem płynącym, i nie wyobrażam sobie totalnego zakazu nabiału...

W krowich serach twardych i pleśniowych, w jogurtach bez dodatków jest najmniej laktozy, ponoć można je jeść nawet z nietolerancją, ale ja tam wolę dmuchać na zimne i jem tylko kozie i owcze, a i to niewiele.

A to przelatywanie jest charakterystyczne dla chlamydii, jak mi powiedział pan dr zakaźnik w ostatni piątek sad Sprawdzałaś? (wybacz, że pytam o tak intymne szczegóły, ale właśnie to przerabiam na świeżo... byłam pewna, że biorę za wysoką dawkę hormonu i że metabolizm mi się za mocno podkręcił, ale w wynikach badania lab wyszło, że mam "robala"... co pewnie nie wyklucza zresztą innych powodów...)
                      • black_halo Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 01.08.11, 23:52
                        Tak szczerze to sie nigdy nie badalam bo mialam i mam do tej pory tylko jednego partnera, ktory tez nie mial zadnych doswiadczen przedemna. Nie wydaje mi sie wiec ze moglabym cos zlapac chyba, ze na basenie albo cos w tym stylu.

Co do produktow bez latozy to nie ma ich tak wiele, jest mleko, smietana i maslo ale nie wszedzie dostepne a jesli juz to zazwyczaj w makro bo bajonskich cenach.
                        • pies_z_laki_2 Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 02.08.11, 09:45
                          Ooops, okazuje się, że to nie do końca tak jest smile
                          Mnie koinfekcje przyniósł nie partner (mąż), a kleszcz... w komplecie z boreliozą, bartonellą i jeszcze jakieś dwa syfy, co to nie pamiętam. Inaczej mówiąc - jest to choroba weneryczna saren czy innych jeleni i lisów...
                          • czupakabra27 Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 02.08.11, 21:48
                            Black_halo wrzucam Ci dokładną nazwę badań dot. B12:
                            Przeciwciała przeciw czynnikowi wewnętrznemu Castle'a
                            i przeciwciała przeciw komórkom okładzinowym żołądka.
                            Często w przychodniach (nawet prywatnych) kompletnie nie wiedzą o co chodzi i trzeba im wyrecytować słowo po słowiesmile Ja za te 2 bad w komplecie płaciłam 92pln w Warszawie.

• anka.83 black halo 05.08.11, 01:22
                              mały offtop, ale muszę się zapytać - co to są te "wyroby piernicze"? big_grin

Pierwsza w nocy, nie wiem czemu, ale wyroby piernicze mi bardzo humor poprawiły, ze względu na późną godzinę jednak nie umiem się domyślić, czy miały byc piernicze czy coś innego. Moje pierwsze skojarzenie - "co ona ma do pierników?" big_grin
                              • bebelu Re: black halo 05.08.11, 11:15
                                Też mi się podobają wink, ale to pewnie połknięte ,,piekarnicze".
    • black_halo Re: lekarz nie chce zwiekszyc dawki 06.11.11, 01:05
      Kolejne badania i normalnie depresja mnie dopadla:

zelazo 107 (40-142)
      zelazo calkowite 460 (norma do 420)
      ferrytyna 19 (norma minimum 10 ale ponizej 20 jest niska rezerwa, wlasciwie juz anemia).

TSH wzroslo z 0.66 na 3.72
      FT4 spadlo do 8.7

Badan nakomorki zoladkowe jeszcze nie robilam bo tu gdzie jestem nie moge sie doprosic chociaz niby sama za nie wszystkie place i chyba poszukam hematologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka