Dodaj do ulubionych

Dziwne uczucie dot. mięśni

31.08.11, 01:43
Cześć,
Mam do was takie pytanie - w tarczycy wystepuje osłabienie mięśni, prawda ?
A czy spotkaliście się z takim objawem jak coś w rodzaju słabości albo sztywności mięśni twrzy, np. której skutkiem są trudności z usmiechem, oporność mięśnie ?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • duzooka Re: Dziwne uczucie dot. mięśni 01.09.11, 01:58
      hej, u mnie sztywność mięśni wsytępuje raczej tam gdzie są najbardziej rozbudowane np. na plecach i po bokach, ale na twarzy to chyba nie, nie miałam problemu z uśmiechem raczejsmile
      A jak to jest u Ciebie tylko tak na twarzy masz? Nie możesz robić min itd?
      • pomidor-20 Re: Dziwne uczucie dot. mięśni 07.09.11, 20:57
        Wogóle mam dziwne
        problemy z tymi mięśniami.

        Jeżeli chodzi o twarz - mam uczucie sztywności, jak anka.83 napisała, problemy z mimiką.
        Najczęsciej jest to uczucie ... no trudno dobrać inne słowa jak sztywne mięśnie które ... blokują uśmiechanie się. Jestem w stanie to zrobić (to nie jest jakiś niedowład) ale muszę wtedy mocniej napiąć mięśnie, a wtedy mam uczucie nieautentyczności tego. Czasem też ten problem sprawia mi trudności w mówieniu, przez co mówie dosyć niewyraźnie.
        Z robieniem 'min' raczej nei mam problemy.

        Inaczej jest np. z większymi mięśniami. Nie bede już wspominał o męczliwości, ale bardzo mi drżą jeżeli je napinam (np. w pozycji jak do pompek, w skrajnych przypadkach nawt jak probue pisać), oraz uczucie braku siły. Waże dosyć mało (77/185) a nie podciągne się na drążku więcej niż 3 razy.

        Anka.83 - a jak u Ciebie to wyglądało ? Jakie miałaś objawy ? I czy poradziłaś sobie z nimi ?

        Nie mam stweirdzonych problemów z tarczycą, ale poziom hormonów mam dosyć nisko, ale jest 'norma'.
        "W tarczycy" - w problem tarczycowych.

        Pozdrawiam
        • anka.83 Re: Dziwne uczucie dot. mięśni 14.09.11, 01:32
          Dla osób młodych prawidlowe wartości hormonów to zwykle powyżej połowy normy. Podaj, jeżeli możesz, dokładne wyniki (TSH, fT3 i fT4). Ja miałam fT4 na poziomie (o ile dobrze pamiętam) ok 30% normy (por kalkulator na nagłówku forum) a fT3 nawet powyżej (!) normy gdy stwierdzono u mnie niedoczynność. Więc w normie mogą być, ale czy to norma odpowiednia dla Ciebie?

          Objawów mialam mnóstwo: słabe mięśnie, wieczne zmęczenie i senność, mimika, wypadające wlosy, szorstkie łokcie, chudnięcie (to ostatnie akurat nietypowe dla niedoczynności, ale się zdarza), zniechęcenie do wszystkiego, przekonanie o byciu najbardziej śmierdzącym leniem na świecie i wiele innychsmile Dostałam Euthyrox, po wielu przebojach jest dużo lepiej.

          Najlepiej, żebyś zrobił (jeżleli nie masz) komplet badań w/w przeze mnie.

          Nie masz innych schorzeń, nie bierzesz żadnych dopalaczy na siłownię?
    • zuro3 Re: Dziwne uczucie dot. mięśni 13.09.11, 21:43
      Ja mialam drżenia mięsni twarzy i takie ostre pulsowanie w większych mięśniach nóg i pleców.Na poczatku myślalam ,że to z braku magnezu drży mi powieka ,ale powiedziano mi ,że to wygląda jakby ona mi opadała .To się dopiero wystraszyłam -lakarze,badania pod kątem miastenii,grasicy...To moja tarczyca dawała takie objawy.Czasami jeszcze coś mi "drgnie",ale jest dużo lepiej.
      • pomidor-20 Re: Dziwne uczucie dot. mięśni 21.09.11, 08:46
        Anka,
        To są moje ostatnie wyniki z ok. przed miesiąca

        FT4 31.21% [ wynik 14.7, norma (10.3 - 24.4)]
        FT3 25.95% [ wynik 4.12, norma (2.76 - 8)]


        TSH nie robiłem bo zawsze wychodziło mi w przedziale 1.8 - 2.5.


        Robiłem dużo badań i nic mi nie dolega, na siłownie nie chodze bo nie mam siły tongue_out
        Dopalaczy i używek również nie biorę.

        Chociaż bym chciał ćwiczyć, ale to jest bardzo irytujące odczucie mieć 19 lat i nie mieć siły podciągnąć się więcej niż 3 razy na drążku tongue_out

        Zuro3,
        Mi też czasem opada lewa powieka, nie tak jak w miastenii ale tylko leko, ale widocznie. To głupio wygląda dosyć tongue_out



        Po jakim czasie leczenia odczuwaliście poprawe ? To jest bardzo przykre uczucie, dlatego pewnie jak każdy chciałbym zeby ten czas był jak najkrótszy. A może znacie jakieś doraźne sposoby na poprawe ?

        • anka.83 Re: Dziwne uczucie dot. mięśni 22.09.11, 02:09
          pomidor-20 napisał:

          > Anka,
          > To są moje ostatnie wyniki z ok. przed miesiąca
          >
          > FT4 31.21% [ wynik 14.7, norma (10.3 - 24.4)]
          > FT3 25.95% [ wynik 4.12, norma (2.76 - 8)]
          >
          Jak na faceta lat 19 są bardzo niskie. Ja przy fT4 na Twoim poziomie byłam w mocnej niedoczynności.
          > TSH nie robiłem bo zawsze wychodziło mi w przedziale 1.8 - 2.5.

          Mimo wszystko szkoda, że TSH nie zrobiłeś, może skoczyło wreszcie w górę? Niestety, czasem tak jest, że objawy są od dawna a TSH rusza dopiero po paru latach (i znów - ja tak miałam. I musiałam czekać tyle lat w niedoczynności, zanim zaczęli mnie leczyć, bo wcześniej TSH było zawsze w normie).
          >
          > Robiłem dużo badań i nic mi nie dolega, na siłownie nie chodze bo nie mam siły
          > tongue_out
          Z takimi hormonami to się nie dziwię.

          > Dopalaczy i używek również nie biorę.
          >
          > Chociaż bym chciał ćwiczyć, ale to jest bardzo irytujące odczucie mieć 19 lat i
          > nie mieć siły podciągnąć się więcej niż 3 razy na drążku tongue_out
          >
          > Po jakim czasie leczenia odczuwaliście poprawe ? To jest bardzo przykre uczuci
          > e, dlatego pewnie jak każdy chciałbym zeby ten czas był jak najkrótszy. A może
          > znacie jakieś doraźne sposoby na poprawe ?

          Przy problemach z niedoczynnością (które musi Ci stwierdzić ostatecznie lekarz) nie ma doraźnych sposobów na poprawę. Nic nie jest w stanie zastąpić hormonów tarczycy. Chyba, że masz niedobór jodu - to bierzemy jod (w dzisiejszych czasach, kiedy spożycie soli jest ogromne, trzeba na prawdę się postarać, żeby mieć jego niedobór).

          Warto teraz zrobić USG tarczycy i przeciwciała aTPO i antyTG. Zapisać się do lekarza. Może będziesz miał szczęście i trafisz na takiego, który się Tobą zajmie porządnie. Na wszelki wypadek łazilabym do rodzinnego, niech da skierowania do innych lekrzy również, może to niekoniecznie tarczyca, tylko jakaś inna choroba Cię męczy. Lepiej miej wszystkie alternatywy wykluczone, zanim się do endokrynologa wybierzeszsmile
          • pomidor-20 Re: Dziwne uczucie dot. mięśni 22.09.11, 07:01
            A u lekarzy to ja byłem chyba trzech, a i rodzinny mnie olał tongue_out

            USG tarczycy robiłem ze dwa lata temu. Z tego co pamiętam to nie było zmian w strukturze, ale była mała minimum objętości dla faceta, w dodatku była nierówna.A aTPO i antyTG w normie.

            Robiłem dużo badań i wszystko jest w normie praktycznie.

            Anka, a masz swój wątek ? Chętnie bym poczytał o Twoich przygodach, skoro byłaś w podobnej stytuacji.
            Duże dawki hormonów brałaś ? I po jakim czasie zauważyłaś poprawę ?

            Pozdrawiam
                • anka.83 mój wesoły wątek 27.09.11, 01:12
                  forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104975959,,wyniki_po_pol_roku_leczenia_prosze_o_pomoc_.html?v=2
                  Stara historia, ale może czegoś ciekawego się dowiesz.

                  Stawy - jeżeli to od tarczycy, to niestety za dużo zrobić nie można (jak ze wszystkimi odtarczycowymi objawami).

                  Warto, żebyś zrobił ponownie USG (a najlepiej na tym samym sprzęcie, co ostatnio) - jeżeli tarczyca zmniejszyla się w porównaniu do poprzedniego USG, to można stwierdzić zanikowe zapalenie tarczycy na tej podstawie (de facto Hashimoto).

                  Rodzinnego trzeba odwiedzać regularnie, jeżeli kilka razy zwrócisz się do niego z tym samym, nie mijającym problemem, to powinien się zorientować, że to coś poważniejszego a nie, powiedzmy, efekt ciągłego imprezowania (bo o to też byłam wstępnie podejrzewanabig_grin).
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka