Dodaj do ulubionych

Dobry endokrynolog w Trójmieście

04.09.12, 23:34
Zna ktoś dobrego endokrynologa w Trójmieście a jeszcze lepiej w Gdyni?
Obserwuj wątek
    • bakuma Re: Dobry endokrynolog w Trójmieście 04.09.12, 23:58
      Niedawno trafiłam do szpitala z powodu tachykardii, przy okazji zrobili mi szereg badań i m.in:
      TSH 0,013 (0,34-4,94)
      kilka innych rzeczy również nie mieściło się w normie:
      Płytki krwi: 478 (130-400)
      MCV 79,4 (80-94)
      Liczba eozynocytów 0,07 (0,1-0,5)
      Białko C-reaktywne 14,3 (0,0-5,0)

      Po miesiącu brania metizolu:
      TSH 0,004
      T3 6,13 (2,63-5,7)
      T4 - brak odczynnika i badania nie zrobili

      Mam skierowanie do endokrynologa ale na ten rok już nie rejestrują a ja dalej z jednej strony tym podwyższonym pulsem jestem tak zmęczona że nie mam na nic siły a z drugiej nosi mnie, strasznie nerwowa, płaczliwa i w ogóle praktycznie nie funkcjonuję normalnie, cały czas drżenie mięśni, nawet jak jest mi zimno to się pocę.
      • djpa Re: Dobry endokrynolog w Trójmieście 05.09.12, 08:55
        Moja sąsiadka chodzi w Gdyni do Sucheckiej-Rachoń i bardzo ją sobie chwali. Poszukaj jej przez Google, koniecznie powinnaś pójść do endo.
        MCV może świadczyć o braku żelaza (krwinka jest mała). Warto zbadać ferrytynę.
      • pies_z_laki_2 Re: Dobry endokrynolog w Trójmieście 05.09.12, 13:35
        Tachykardia przy tak niskim tsh i fT4 ponad normę wskazywałaby na nadczynność, ale jeśli nie masz wyniku fT4, to możemy sobie gdybać...

        Idź do internisty i poproś o skierowanie na usg tarczycy i skierowanie na badania p.ciał atpo, atg i trab. jakby przy okazji zbadać tsh, fT4 i fT3 (może internista wystawi skierowanie...), to by było potwierdzenie, że cały czas się coś dzieje.

        Tak przy okazji - w szpitalu na podstawie tych wyników coś wymyślili? Jakąś diagnozę? Jakąś terapię? Skierowali cię na dalsze badania? Cokolwiek?
        • bakuma Re: Dobry endokrynolog w Trójmieście 06.09.12, 23:00
          W szpitalu postawili diagnozę: nadczynność tarczycy, dostałam receptę na metizol i zalecenie żeby udać się do rodzinnego po skierowanie do endo. Skierowanie już mam, ale gorzej z terminami, chyba zostaje tylko prywatnie. Rodzinna powiedziała też że ona raz na jakiś czas może dać skierowanie na TSH na inne badania tarczycowe nie może, a nawet jak da to i tak będą płatne.

          Dzisiaj na grouponie znalazłam ofertę: "Pakiet tarczycowy poszerzony" - TSH, FT4, FT3, anty-TPO i anty-TG za 69 zł. Zamierzam wykupić i chyba jednak iść gdzieś prywatnie ze zrobionymi badaniami - może zaoszczędzę na jednej wizycie wink
          Może ktoś jeszcze z Was będzie zainteresowany tymi badaniami, dlatego podaję link do oferty (mam nadzieję, że nie łamię tym regulaminu - niby czytałam, ale od jakiegoś czasu jestem tak rozkojarzona, że czytając końcówkę nie pamiętam już co było na początku ;/)
          www.groupon.pl/deals/trojmiasto/Laboratorium-Medyczne-Diagnostyka/10060959?nlp=&CID=PL_CRM_1_0_0_248&a=410
          • pies_z_laki_2 Re: Dobry endokrynolog w Trójmieście 07.09.12, 10:50
            Fajny ten pakiet smile Dzięki za sygnał smile

            Dodaj do niego p.ciała trab, bo przy nadczynności to mogą być właśnie te. Może nie będą jakoś kosmicznie drogie...

            W szpitalu niezbyt się popisali, skoro nadal nie wiesz co ci jest, a musisz się plątać po kolejnych lekarzach. Powinnaś wyjść z konkretną diagnozą (nadczynność, ale na jakim tle?) i zaleceniami terapeutycznymi. A tu spuścili cię na drzewo sad

            To dobry pomysł, żeby zrobić badania i iść do endo z gotowcem. Teraz dałby ci diagnozę, zaświadczenie dla lekarza pierwszego kontaktu (żeby ten mógł wypisywać leki), ew. jakieś recepty, a za czas jakiś ten drugi endo z ubezpieczalni mógłby dać skierowanie na badania kontrolujące wdrożoną terapię (tzn kontrolujące ciebie, ale już w czasie leczenia). Zawszeć to lepiej być Z leczeniem, niż BEZ leczenia...
    • bakuma Re: Dobry endokrynolog w Trójmieście 03.12.12, 20:47
      18 grudnia mam pierwszą wizytę u endo. Wspominałam tu o badaniach tarczycowych z grouponu, więc je zrobiłam, dzisiaj odebrałam wynik i proszę o interpretację:

      TSH 0,82 (0,35 - 4,94)
      FT3 3,67 (1,71 - 3,71)
      FT4 1,13 (0,70 - 1,48)
      anty-TPO 191,97 (<5,61)
      anty-TG 31,17 (<4,11)

      Mam od razu też pytanie: na co powinnam zwrócić uwagę, tzn. o jakich objawach (tachykardia, zaburzenia snu, nerwowość, zaburzenia miesiączkowe czyli miesiączki nawet co 14 dni, a gino nie może się za bardzo doszukać od czego, tzn. jak usłyszał hasło tarczyca to praktycznie już nie szukał) powinnam bez wątpienia powiedzieć lekarzowi, czy np. mówić o problemach ze stawami, o nawracającej chrypce (laryngolog twierdzi że mam strasznie wysuszone błony śluzowe i radził zbadać hormony)? Zależy mi żeby endo potraktował mnie poważnie a nie jak jakąś hipochondryczkę która mu o wszystkim opowiada. Czasami wydaje mi się, że za dużo u mnie tego wszystkiego i czy faktycznie nie popadam w jakąś przesadę.

      Podpowiedzcie też o co mam w czasie wizyty zapytać, na co zwrócić uwagę, żeby nie było, że po wyjściu od lekarza dalej będę wiedziała mniej niż więcej, czyli o czym endo powinien mi powiedzieć.

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka