Dodaj do ulubionych

Tomografia głowy a hashimoto

06.11.12, 21:20
Witam,

mam do Was pytanie czy tomografia głowy jest bezpieczna dla osób chorujących na hashimoto? Chodzi mi głównie o kontrast i jod, który się w nim znajduję. Czy zawsze jest wstrzykiwany kontrast a może są jakieś zamienniki, żeby nie było jodu. Z tego co wiem nie jest on obojętny dla osób borykających się z hashimoto.

Badanie mam w piątek więc bardzo prosiłabym o w miarę szybką odp. gdyż nie chcę sobie zaszkodzić...

Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Tomografia głowy a hashimoto 07.11.12, 12:01
      Sprawdź tu:
      - forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=kontrast&queryMode=SIMPLEALL&sortMode=SCORE&pageNumber=1&navforum=Hashimoto+

Już pisaliśmy o tym, a używanie szukajki nie boli tongue_out
      • hashimotka88 Re: Tomografia głowy a hashimoto 08.11.12, 17:11
        Dzięki za podesłany linksmile bardzo dużo jest w nim informacji

Wiem jedno, gdy zaproponują mi kontrast z jodem od razu zrezegnuję. Dobrze, że w ogóle wyczytałam info w necie o tym konrtaście bo nawet nie chce pomyśleć co by było gdyby taka dawka jodu dostała się do mojego organzimuuncertain Starałam się omijać jod z daleka patrzyłam czy różne witaminki go nie zawierają a co dopiero taka ogromna ilość.

To badanie nie jest aż tak potrzebne. Choć zawsze sądziłam, że mam problemy z głową a nie tarczycą. Widzę że jednak żyłam w błędzie to chora tarczyca powodowała takie a nie inne objawy: np. niepewny chód, ciągła nieobecność, człowiek czuję się jakby był lekko ograniczony umysłowo, wszystko ogólnie spowolnione. Zawsze myślałam, że w mojej głowie są jakieś braki... Dlatego ucieszyłam się gdy laryngolog zaleciła mi tomograf ale jeśli kontrast będzie tylko z jodem od razu rezygnuję. W tym przypadku cel na pewno nie uświęca środków.
        No chyba, że będą mieli inny zamiennik zamiast jodu wówczas się zdecyduję na to badanie.
        A może w ogóle kontrast nie bedzie konieczny, jutro się okażę...

Pozdrawiam

Upojona Hashimotkasmile
        • czupakabra27 Re: Tomografia głowy a hashimoto 08.11.12, 20:00
          Tomografie mozna spokojnie zrobic bez kontrastu.Chyba, ze lekarz w skierowaniu napisal inaczej podkreslajac, ze chce obejrzec naczynia. W rezonansie jest latwiej bo jest opcja angio i kontrast nie jest konieczny. Mialam 2razy taki rezonans. Niestety przy bad rtg (u mnie urografia) nie dalo sie go uniknac i dostalam strzale z jodusad
          • hashimotka88 Re: Tomografia głowy a hashimoto 08.11.12, 20:26
            Witaj czupakabra27,
            dziękuję za odpsmile

Tomograf jest po to żeby wykluczyć inne możliwości poza tarczyca mojego złego samopoczucia. Nie jest on na pewno konieczny, więc jeśli bedzie możliwość wykonania bez kontrastu od razu na to przystanę, bo nie wiem czy mają jakieś inne zamienniki. A nowego rzut choroby bardzo bym nie chciała... Wystarczy mi taka ilośc przeciwciał jaką już posiadam .

Jeśli byłabyś chętna to zajrzyj na mój wątek odnośnie Hashi, którego niedawno założyłam. Jestem tutaj nową forumowiczkąsmile A oto link:
            forum.gazeta.pl/forum/w,94641,140250242,140250242,Hashimoto_zagadka_czy_aby_mozliwa_do_rozwiazania_.html?utm_source=powiadomienia&utm_medium=AutopromoPow&utm_content=Forum_Forum--nowy-post-w-watku-dla-userow&utm_campaign=Forum_pow
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka