Dodaj do ulubionych

Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3?

23.08.13, 10:16
Nie pamiętam, czy ta informacja jest już na forum. Poniższa lista została skompilowana przez Jima Paolettiego, którego prezentacja swego czasu robiła furorę na gazetowych forach. Paoletti jest farmakologiem, w swojej prezentacji obrazuje procentowe wartości FT4/3 (z czego korzystam w moim tekście na ten temat).

Tutaj można znaleźć podsumowanie w/w prezentacji o problemach z konwersją. Może znajdzie się chętny na tłumaczenie?
health.howstuffworks.com/human-body/systems/endocrine/understanding-thyroid-metabolism.htm
Czynniki powodujące upośledzenie konwersji T4 do T3

> Niedobory:
- Chrom
- Miedź
- Jod
- Żelazo
- Selen
- Cynk
- Witamina A
- Witamina B2
- Witamina B6
- Witamina B12

> Leki
- Beta Blokery
- środki antykoncepcyjne
- estrogen
- kontrasty z jodem
- Lit
- Fenytoina
- Steroids
- Teofilina

>Dieta
- Warzywa kapustowate (wolotwórcze)
- Soja

> Inne
- Starzenie się
- Alkohol
- Kwas liponowy
- Cukrzyca
- Fluor
- Ołów
- Rtęć
- Otyłość
- Pestycydy
- Promieniowanie
- Stres
- Operacja
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3? 23.08.13, 10:36
      PRZY-KLE-IĆ posta (np. do "najważniejsze wątki i artykuły")!
      • natder Re: Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3? 23.08.13, 14:44
        "Lekarze często napotykają pacjentów skarżących się na objawy, które wydają się być związane z niedoczynnością tarczycy. Objawy te mogą obejmować zmęczenie, zwiększenie masy ciała, wypadanie włosów, nietolerancja zimna, zaparcia, zmniejszenie koncentracji, depresja, suchość skóry, niepłodność, hiperlipidemia, nieregularne lub ciężki miesiączki, zaburzenia pamięci i bóle mięśni [Źródło: Milner]. U niektórych pacjentów z takimi objawami, stężenie TSH i T4 mogą być w granicach normy, co utrudnia zdiagnozowanie, iż przyczyną pojawienia się objawów są problemy związane z funkcjonowaniem tarczycy. Jednakże, metabolizm tarczycy jest złożony, a każdy etap może być regulowany przez odżywianie, przyjmowane leki i niektóre elementy stylu życia. Biorąc pod uwagę te wpływy łatwiej zrozumieć dlaczego pacjenci mogą cierpieć z powodu objawów niedoczynności tarczycy, w sytuacji gdy poziom hormonów we krwi mieści się w normach.

Proces produkcji hormonów tarczycy zaczyna się, gdy przysadka w mózgu wytwarza hormon tyreotropowy (TSH). TSH pobudza tarczycę do produkcji hormonów tarczycy. Dwa główne hormony produkowane przez tarczycę to tyroksyna (T4) i trijodotyronina (T3). Chociaż tarczyca produkuje więcej T4 (80 procent) w porównaniu z T3 (20 procent), T3 jest o 300 procent bardziej aktywne niż T4 i jest hormonem tarczycy odpowiedzialnym za metabolizm. W rzeczywistości, większość z T4 przekształca się w bardziej aktywne T3 we wnętrzu komórek organizmu. Gdy mózg uzna, że tarczyca wyprodukowała wystarczającą ilość hormonów tarczycy, spada produkcja TSH. Poprzez to negatywne sprzężenie zwrotne, produkcja hormonów tarczycy jest spowolniony [Źródło: Brownstein].
        Problemy mogą pojawić się, gdy czynniki zewnętrzne działają na cykl metabolizmu tarczycy, co może doprowadzić do zakłóceń w produkcji TSH, spadku produkcji T4, niepełnej konwersji T4 w T3 lub braku równowagi T3 w stosunku do rT3. Wysoki poziom kortyzolu spowodowany np. stresem, może hamować wytwarzanie TSH, co prowadzi do objawów niedoczynności tarczycy z powodu niskiej produkcji hormonu. Tarczyca może również wydawać się funkcjonować normalnie, jeśli TSH jest jedynym testowanym hormonem z krwi a jest on sztucznie tłumione przez wysoki poziom kortyzolu [Źródło: Paoletti].

Wytwarzanie T4 może również zostać zakłócone. T4 jest wytwarzane przez gruczoł tarczowy i składa się z jodu i aminokwasu tyrozyny. W przypadku braku dostatecznej ilości tyrozyny lub jodu, produkcja T4 może być zagrożona [Źródło: Paoletti].

Niekompletna konwersja T4 w T3 może również prowadzić do pojawienia się objawów niedoczynności tarczycy. Receptory T4 w organizmie nie zostały jeszcze zidentyfikowane, T4 musi być przekształcone w tkankach obwodowych do bardziej aktywnego hormonu tarczycy T3 w celu łagodzenia objawów niskiego poziomu hormonów tarczycy. T4 jest przekształcany w T3 przez usunięcie jodu z cząsteczką T4 na pozycji 5 '[Źródło: Paoletti]. Czynniki takie jak niedobory żywieniowe i leki mogą hamować tę przemianę. Niedobory żywieniowe, takie jak: niedobór jodu, żelaza, selenu, cynku, witaminy A, ryboflawiny, pirydoksyny i B12, a także stosowanie niektórych leków, w tym beta-blokerów, pigułek antykoncepcyjnych, estrogenu, jodowych środków kontrastowych, litu, fenytoina i teofilina może hamować konwersję T4 w T3. Inne czynniki, które mogą powodować to hamowanie to m.in. starzenie, alkohol, kwas alfa-liponowy, cukrzyca, fluorek, ołów, rtęć, pestycydy, promieniowanie, stres i zabiegi chirurgiczne [Źródło: Brownstein].

Problemy mogą się pojawić również wtedy, gdy T4 przekształca się w rT3. RT3 może wiązać się z receptorem T3, ale ma tylko 1 procent aktywności T3. T4 jest zwykle przekształcony w równych ilościach w T3 i rT3. Jednakże, jeśli konwersja T4 w rT3 jest większa niż w T3 może ono działać jako antagonista T3 na poziomie receptorów. Scenariusz ten prowadzi do pojawienia się objawów niedoczynności tarczycy. Czynniki, które mogą prowadzić do konwersji T4 w rT3 to wysoki poziom kortyzolu, glikokortykosteroidy, stres, nadmiar estrogenów i niedobory żywieniowe, takie jak niedobór selenu, jodu, cynku i żelaza [Źródło: Paoletti].

Objawy niedoczynności tarczycy mogą być również spowodowane przez czynniki nie związane z metabolizmem tarczycy. Czynniki takie jak liczby receptorów tarczycy oraz ich zdolność do poprawnego działania mogą odgrywać ważną rolę w funkcjonowaniu tarczycy. Kortyzol musi być w granicach normy (poziom śliny rano 3,7 do 9,5 ng / ml) oraz witamina D musi być w zakresie od 50 do 70 ng / ml aby receptory tarczycy funkcjonowały odpowiednio. Żelazo odgrywa również ważną rolę w syntezie hormonów tarczycy. Aktywność peroksydazy tarczycy zależy od żelaza, dlatego niedobór żelaza może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Poziom ferrytyny powinien być w zakresie od 90-110 do osiągnięcia prawidłowego funkcjonowania tarczycy [Źródło: Paoletti].

Poznanie metabolizmu tarczycy pomaga zrozumieć jak wiele jest czynników oprócz zbadania poziomu TSH i T4, które powinny być konieczne zweryfikowane aby ocenić prawidłowe lub nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Ocenianie TSH, wolnego T4, T3, odwróconego T3, przeciwciała tarczycy, kortyzol, witamina D, ferrytyna, a także stosowanie leków i nawyki żywieniowe - wszystko może pomóc służbie zdrowia określić przyczynę pojawienia się u pacjenta objawów niedoczynności tarczycy i wdrożyć odpowiedni plan opieki nad pacjentem . Niedobory żywieniowe powinny być skorygowane a nawyki i styl życia powinny być kontrolowane podobnie jak dawkowanie leków - na podstawie szczegółowej historii pacjenta i oceny wartości laboratoryjnych, o których mowa wcześniej. Jeśli suplementacja hormonów tarczycy jest konieczna, pacjenci mogą korzystać z dostępnych na rynku gotowych preparatów z hormonami tarczycy, lub mogą skontaktować się z farmaceutą w sprawie mieszania składników do przygotowania dostosowanego leczenia konkretnych ilości T4 i T3 na podstawie potrzeb konkretnego pacjenta."

Na podstawie lektury powyższego artykułu dochodzę do wniosku, że jedyną przyczyną dla której od operacji usunięcia tarczycy wysiadła u mnie konwersja (wcześniej konwersja była ok. pomimo dużej nadczynności) i pojawiły się niedobory wszystkiego, co tu wymieniono jest sam zabieg operacyjny.
        Szkoda, ze nie piszą jak się pozbyć tego problemu, bo co, jeśli tak jak u mnie, suplementacja witamin, minerałów i żelaza niewiele podnosi parametry i konwersja wciąż kuleje?
        • harmoniak Nadter: Forumowicz roku? 23.08.13, 14:55
          Nadter, niniejszym nominuję Cię do miana Forumowicza Roku! Dzięki wielkie za tłumaczenie!

Dodam jeszcze źródła do tego artykułu:
          Paoletti, J. Differentiation and Treatment of Hypothyroidism, Functional Hypothyroidism, and Functional Metabolism. International Journal of Pharmaceutical Compounding Nov/Dec 2008; 487-497.
          Brownstein D. Overcoming Thyroid Disorders. West Bloomfield, MI: Medical Alternatives Press; 2004:19-21:26-27.
          Milner m. Hypothyroidism: Optimizing Medications with Slow-Release Compounded Thyroid Replacement. International Journal of Pharmaceutical Compounding Jul/Aug 2005; 268-273.
        • harmoniak Re: Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3? 23.08.13, 14:58
          > Szkoda, ze nie piszą jak się pozbyć tego problemu, bo co, jeśli tak jak u mnie,
          > suplementacja witamin, minerałów i żelaza niewiele podnosi parametry i konwers
          > ja wciąż kuleje?

Wiesz, jest też szansa, że tych witamin i minerałów wciąż masz za mało, albo za krótko są na przyzwoitym poziomie. To jest trudny temat, nie wszystkim udaje się podnieść fT3 suplementacją powyższych, np. mi. Choć z drugiej strony, może uzupełnianie braków podwyższa fT3, ale niewystarczająco, dlatego trzeba się czasami wspomóc Novothyralem?
          • natder Re: Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3? 23.08.13, 15:02
            Dlatego właśnie w przyszłym tygodniu włączam Thybon, ponad pół roku suplementacji żelaza podniosło mi jego poziom z 19 do 29%.
            Wapń przy suplementacji calperosem 1000 dwa razy dziennie pozostaje na poziomie 10% normy (a przytarczyce mam nieuszkodzone).
            Tu musi być jakieś sprzężenie zwrotne hormony-niedobory, niedobory-hormony, podobnie jak z TSH i FT4 i FT3.
            • gaga-1 Re: Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3? 23.08.13, 15:49
              Dziewczyny !!! Jesteście niesamowite !!! Brawo.
              • natder T4 - co może wpływać na poziom tego hormonu. 23.08.13, 20:33
                Ze strony lab. DIAGNOSTYKA:
                www.diag.pl/Badanie-FT4.93+M5c9dff66dd6.0.html
                Wprawdzie to ma związek z przemianą pośrednio ale uznałam, że to ważne informacje bo wiele niedoczynnych ma problemy z niewydolnością żylną i okazuje się, że na poziom ft 4 duży wpływ może mieć powszechnie stosowana w leczeniu zakrzepicy heparyna - jak dotąd nie spotkałam się z taką informacją.

"Oznaczenie stężenia wolnej frakcji tyroksyny (FT4). Badanie służy do diagnostyki i monitorowania leczenia schorzeń tarczycy. Wzrost stężenia FT4 towarzyszy nadczynności, a spadek - niedoczynności tarczycy. Wykonywane jednocześnie z badaniem TSH stanowi podstawę diagnostyki chorób tarczycy u pacjentów ambulatoryjnych.
                FT4 jest niezwiązaną z białkami frakcją osoczową tyroksyny (T4)
    • czupakabra27 Re: Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3? 26.08.13, 11:17
      Brylantowy artykuł. Do powieszenia w gabinecie każdego endokrynologa i nie tylko.
      Widzę, że moja intuicja medyczna dział dobrze. Ustaliłam sobie, że powinnam mieć wit. D na poziomie przynajmniej 50 a ferrytynę na 100. I ciągniecie wyników do tego poziomu ma jak widać ogromny sens. Co prawda mi to nie wychodzi, ale nie działam irracjonalnie. Ciekawe czy przy osiągnięciu koniecznych poziomów mogłabym zrezygnować z łykania t3.
      • natder Re: Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3? 26.08.13, 14:23
        Ha. A ja mam inne pytanie: ciekawe czy przy wdrożeniu t3 łatwiej i szybciej się te poziomy osiąga? wink
        Ja się łudzę że jak dorzucę sobie t3 to coś się zmieni na lepsze z kwestii niedoborów i zacznę wchłaniać coś więcej z tych wszystkich tabletek...

Możemy się tylko obserwować i snuć domysły, dopóki nie mamy możliwości suplementacji różnymi środkami, nie tylko syntetycznymi ale i naturalnymi a do tego mamy ograniczoną możliwość przeprowadzenia badań (np. rt3) - niczego nie będziemy wiedzieć na pewno...

Przeczytałam już ten artykuł kilka razy i im dłużej o nim myślę, i nie wierzę , że to piszę ale lekarze mają rację wink a standard leczenia niedoczynności ma sens. Założenia są dobre tylko forma ich realizacji do d....y bo prawda jest taka, że leczenie niedoczynności najczęściej jest źle prowadzone źle. Przy odpowiednim poziomie ft4 i ft3 w organizmie TSH powinno być w normie. Często jest niższe, wręcz nieoznaczalne bo chcąc czuć się dobrze suplementujemy ft4 w tak wysokiej dawce że poziom hormonu przysadki pokazuje nadczynność. Nawet jak wyciągniemy ft4 i ft3 na tzw. przyzwoity poziom i oba zrównają się procentowo to nadal można być niedoczynnym bo przecież nie wiemy ile z tego naszego oznaczonego ft3 to ft3 a ile rt3...
        Oczywiście kwestia jak realizować prowadzenie pacjenta z niedoczynnością to inna para kaloszy. Artykuł tylko potwierdza, że opieranie się na TSH jest podstawowym, kolosalnym błędem. Bo przez to leczy się na nadczynność pacjentów niedoczynnych albo nie leczy się ich wcale uznając za osoby w eutyreozie. Ale kosmos smile

Oznaczenie rt3 chyba pomogłoby rozwiązać problem wielu osób, które mimo wysokiego ft4 i niskiego TSH mają problem z niewycofującymi się objawami niedoczynności - czyli takim jak ja przypadkom wink
        • djpa Re: Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3? 26.08.13, 15:18
          Jeśli problemem jest niskie fT3, to rzeczywiście dodatek T3 z tabletki polepsza wchłanianie witamin i minerałów. Gorsze wchłanianie jest skutkiem niedoczynności, gorszego trawienia, mało kwaśnego soku żołądkowego.
          Aha, podobno ciąża też pomaga, w ciąży jest dużo lepsze wchłanianie witamin i minerałów wink
          • czupakabra27 Re: Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3? 26.08.13, 15:40
            Posiłkując się tylko swoim osobistym przykładem nie zauważyłam żeby mi się wszystko lepiej wchłaniało. Niektóre minerały, witaminy odpuściłam, bo nie jestem w stanie tyle wszystkiego łykać. Np. ferrytynę mam w porywach od 47 do 67. Wiem że to nie koniec świata i mimo, że chciałbym mieć 100 to już od dawna żelaza nie biorę. Dla mnie priorytetem jest magnez i wit. D która przez dwa lata skoczyła o parę jednostek do 32. Czyli to już norma, ale ciągle za mało. Ale ja to ja. U mnie ogólnie jest dziwnie i może większości wchłania się lepiej. Zresztą myślę, że z niedoborami to trochę jak z odchudzaniemsmile Łatwiej zgubić 30kg czyli uzupełniać kiedy wynik jest na dnie, niż stracić ostatnie kilka kg, czyli dociągnąć do optymalnego pułapu.
            • natder Re: Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3? 26.08.13, 15:55
              Dziękuję, że ściągacie mnie na ziemię big_grin
              A tak się cieszyłam że mam Thybon i nie zawaham się go użyć ;D
              Ale lepiej być miło zaskoczonym niż się gorzko rozczarować smile
              W sytuacji idealnej wdrożenie t3 powinno pomóc wygrzebać się z niedoborów.
              W sytuacji idealnej uzupełnienie niedoborów powinno wykluczyć konieczność stosowania t3.
              No ale jak zawsze teoria swoje, życie swoje wink
              Swoją drogą jakby tak przebadać kogoś zdrowego, dbającego o dietę, ciekawe jaką by miał ferrytynę, b12, d3.
              No nie sądzę, że przy górnej granicy normy?
        • harmoniak Natder, już wiem co chcesz na święta 26.08.13, 15:37
          sklep.hashimoto.pl/pl/p/Rewers-trijodotyronina-rT3%2C-zwrotne-T3/87
          • natder Re: Natder, już wiem co chcesz na święta 26.08.13, 15:45
            Widziałam już w zeszłym tygodniu jak szukałam info o rt3, ale jestem sceptyczna, nie ma ani słowa nt. tego jak oni realizują te badania, muszę do nich napisać.
            Cena jest zaporowa sad
            Jak ktoś ich przetestuje z pozytywnym wynikiem to jestem chętna mimo ceny wink
            • natder Re: Natder, już wiem co chcesz na święta 05.09.13, 20:13
              Zasięgnęłam informacji nt. badania poziomu rt3 u źródła.
              Badanie przeprowadzane jest w niemieckim lab.
              Dostaje się zestaw do pobrania krwi (i trzeba sobie zorganizować kogoś kto nam tę krew pobierze) i próbkę wysyła się kurierem, należy to zrobić w poniedziałek lub wtorek tak by próbka dotarła do lab. w tym samym tygodniu.
    • natder Re: Co blokuje konwersję (przemianę) T4 w T3? 06.09.13, 20:04
      Mam takie pytanie do forumowiczek które suplementowaly sié róznymi lekami z tyroksynâ - czy zdarzylo sié komus zeby zmiana leku np. Z Euthyryxu na Letrox lub odwrotnie spowodowala poprawé przemiany ft4 w ft3?
    • czupakabra27 co obniża poziom wolnych hormonów 05.10.13, 14:12
      Trochę offtop a trochę nie. Dostałam od urologa 3-miesięczną kurację witaminą E. Ma ona wpłynąć na stan wyściółki w ukł. moczowym. W zeszłym roku też brałam tę witaminę ale krócej. W ulotce jako efekt uboczny brania dużych dawek (nie napisano jakie są duże) i przez dłuższy czas (nie napisano co znaczy dłuższy) wymieniono obniżenie poziomu hormonów tarczycy we krwi. Informacja pochodzi z ulotki wit E 400mg firmy Hasco.
      Nie mam czasu teraz się wgłębiać czy ta witamina blokuje produkcję hormonów, ich rozpad, zużycie czy konwersję ale może dla kogoś ta informacja będzie istotna. Witaminę biorę już 2 tyg. i zobaczymy jakie będzie efekt jej działania w moim organizmie. Za kilka dni robię badania.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka