Dodaj do ulubionych

nadczynność???? przy braku tarczycy???

21.10.13, 23:43
Witam

W 2009 miałam usuniętą tarczycę (całkowicie). Powód - guzy, histopatolog. ok o operacji. Nigdy wcześniej nie odczuwałam żadnych dolegliwości tarczycowych. Po usunięciu tarczycy urodziłam nawet swoje 3 dziecko. Tsh ok. 0.30 cały czas. No i ostatnio ze mną masakra.... Ludzie, to co się ze mną dzieje, to przechodzi ludzkie pojęcie! Zawsze byłam nerwus, ale teraz przechodzę samą siebie. Moje dzieci są biedne sad Wpadam w szał z byle powodu. Niestety mąż jest za granicą, jestem z nimi sama. Pracuję w szkole, tam złość muszę tłumić, ale ile mnie to kosztuje to sam jden pan Bóg wie... Podejrzewałam u siebie początki depresji, ale być może to tarczyca? Jestem ciągle zmęczona, roztrzęsiona, serce mi wali. Włosy wypadają, są jakieś takie byle jakie....
Mój endo zawsze każe robić tylko tsh. Co mam ze sobą począć? Zrobić ft3, ft4, znaleźć innego endo i się do niego udać? Moje objawy sugeruję nadczynność, ale przy braku tarczycy????? Czy to jest w ogóle możliwe??? Biorę dawkę 100 euthyroxu.
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: nadczynność???? przy braku tarczycy??? 22.10.13, 08:28
      Objawy niekoniecznie sugerują nadczynność. Miałam takie w niedoczynności.

Na pewno trzeba zrobić badania: ft3, ft4 i TSH. Z powodu wypadania włosów warto też zrobić ferrytynę (nie żelazo, to inne badanie).

Dawka 100 wydaje mi się dość niska przy braku tarczycy. Ile ważysz?
    • djpa Re: nadczynność???? przy braku tarczycy??? 22.10.13, 08:57
      Koniecznie fT3, fT4 smile Do tego ferrytynę, B12 (poszukaj taniego lab). Gdyby się dało, to jeszcze D3.
      W aptece kup dobry magnez, z dużą dawkę i jedz go - wg ulotki albo nawet trochę więcej, tzn. tak jak przy niedoborach, jeśli w ulotce piszą tylko o zapobieganiu niedoborom. Jeśli masz wszystko OK z nerkami, to nie powinno zaszkodzić. W razie czego popytaj lekarza rodzinnego.
      Współczuję takiego samopoczucia...
    • muktprega1 Re: nadczynność???? przy braku tarczycy??? 22.10.13, 19:37
      Czy miałaś może badane przeciwciała przed operacją? A-TPO a-TG ewentualnia trab? Jest jakaś część ludzi, którzy po operacji usunięcia tarczycy mają nadal przeciwciała, które wprowadzają sporo zamieszania. Zrób szybko badania o których pisały dziewczyny.
    • isparks Re: nadczynność???? przy braku tarczycy??? 22.10.13, 20:00
      Ważę 62 kg.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka