Dodaj do ulubionych

BARDZO proszę o interpretację wyników

12.05.14, 20:36
Witam, od długiego czasu zle się czuję, osłabienie, problemy z żołądkiem, migotania przedsionków, arytmia, skoki ciśnienia nie częste, ale są do 180 nawet, zawroty głowy, nerwowość, wypadające włosy i swędząca-piekąca skóra głowy. Mocz zawsze ciężar za niski.

Endokrynolog powiedział, że badania są nie najgorsze i to raczej nie tarczyca, proszę o pomoc:
TSH- 0,31
wapń - 9,44
chlorki-102,60
ft3-2,90
ft4-0,99
pharathormon-24,31
wit d metabolit 25(oh)-30,40

co sądzicie o tych wynikach?Aneta
Obserwuj wątek
    • anetaer Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 12.05.14, 20:46
      anetaer napisał(a): uzupełniam normy:

      > Witam, od długiego czasu zle się czuję, osłabienie, problemy z żołądkiem, migot
      > ania przedsionków, arytmia, skoki ciśnienia nie częste, ale są do 180 nawet, za
      > wroty głowy, nerwowość, wypadające włosy i swędząca-piekąca skóra głowy. Mocz z
      > awsze ciężar za niski.
      >
      > Endokrynolog powiedział, że badania są nie najgorsze i to raczej nie tarczyca,
      > proszę o pomoc:
      > TSH- 0,31 norma 0,35-4,94
      > wapń - 9,44 8,40-10,20
      > chlorki-102,60 98-107
      > ft3-2,90 1,71-3,71
      > ft4-0,99 0,70-1,48
      > pharathormon-24,31 15-65
      > wit d metabolit 25(oh)-30,40
      >
      > co sądzicie o tych wynikach?Aneta
      • anetaer Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 12.05.14, 21:17
        anetaer napisał(a):


        > anetaer napisał(a): uzupełniam normy:
        >
        > > Witam, od długiego czasu zle się czuję, osłabienie, problemy z żołądkiem,
        > migot
        > > ania przedsionków, arytmia, skoki ciśnienia nie częste, ale są do 180 naw
        > et, za
        > > wroty głowy, nerwowość, wypadające włosy i swędząca-piekąca skóra głowy.
        > Mocz z
        > > awsze ciężar za niski.
        > >
        > > Endokrynolog powiedział, że badania są nie najgorsze i to raczej nie tarc
        > zyca,
        > > proszę o pomoc:
        > > TSH- 0,31 norma 0,35-4,94
        > > wapń - 9,44 8,40-10,20
        > > chlorki-102,60 98-107
        > > ft3-2,90 1,71-3,71
        > > ft4-0,99 0,70-1,48
        > > pharathormon-24,31 15-65
        > > wit d metabolit 25(oh)-30,40
        > >
        > > co sądzicie o tych wynikach?Aneta

        i jeszcze pojemność tarczycy USG:
        prawy płat 10ml
        lewy plat 8ml
        całkowita 18ml
      • anetaer Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 12.05.14, 21:54
        FT4 37.18% [ wynik 0.99, norma (0.7 - 1.48)]

        FT3 59.50% [ wynik 2.9, norma (1.71 - 3.71)]
        Normy podałam wcześniej chyba w drugim wpisie.

        Endo wyznaczył mi termin na czerwiec i skierował mnie na pharathormon jeszcze raz i dobową zbiórkę moczu oraz tsh. Mówi, że może nerwica, ale musi wykluczyć tarczyce. Arytmia od tygodnia mnie wykańcza, ale może to pogoda. Szczerze mam dość.



          • anetaer Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 13.05.14, 09:56
            biorę od 8 lat aspargin dwa razy dziennie i endo tez mi kazała brać, 8 lat temu w ciaży pierwszy raz miałam migotanie przedsionków, potem w drodze na studia około 8 razy w pociągu mrowienia i paraliż całego ciała łącznie z językiem, może to tężyczka tak mi zasugerowała laryngolog, złe badanie eeg również i zatkana całkiem zatoka szczękowa. Wszystko naraz się uczepiło a ja sądzę, że jest jedna przyczyna i coraz dalej to idzie i inne organy atakuje. Coś jest nie tak.
            • djpa Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 13.05.14, 10:05
              Pozostaje Ci przeglądać Internet i czytać: o tężyczce- jawnej i utajonej (to dwie różne choroby), może o hormonach nadnerczy? Czytaj.

              Aspargin ma stosunkowo mało magnezu:
              www.doz.pl/apteka/p1385-Aspargin_tabletki_Filofarm_50_szt
              Jeślibyś miała tężyczkę utajoną (a z tego co piszesz, to jest duże prawdopodobieństwo), to musiałabyś brać po 6mg jonów magnezu na 1 kg masy ciała. Czyli jeśli ważysz 60kg, to 360mg magnezu, czyli niemal 20 tabletek Asparginu...
                          • anetaer Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 13.05.14, 20:08
                            ten test hmm sama nie wiem, czy może ktoś rzucić okiem na wyniki moje? nie wiem co myśleć o nim.
                            Test: czy masz niedoczynność tarczycy?. Podsumowanie testu
                            Rozwiąż test jeszcze raz!


                            punkty
                            1. Objawy, które odczuwasz 23
                            2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś 6
                            3. Historia zdrowotna Twojej rodziny 0
                            4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie) 4
                            Twój wynik: 33


                            Wpisz swój wynik na forum i zobacz wyniki innych smile

                            Interpretacja wyniku:

                            0-9 punktów szansa, że masz niedoczynność tarczycy jest nieduża
                            10-14 punktów istnieje podejrzenie, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH
                            15-19 punktów istnieje duże podejrzenie że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH; jeśli wynik będzie w normie, wykonaj dodatkowe badania: FT4 i FT3
                            20-24 punkty jest duża szansa, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj wszystkie potrzebne testy, żeby potwierdzić diagnozę (TSH, FT4, FT3, USG tarczycy, przeciwciała antyTPO i antyTG)
                            25 punktów lub więcej prawdopodobnie masz niedoczynność tarczycy; powinieneś otrzymać terapię substytucyjną hormonem tarczycy, nawet, jeśli wyniki badań będą w normie




                            Twoje odpowiedzi
                            (wydrukuj listę swoich objawów i pokaż ją lekarzowi!):
                            1. Objawy, które odczuwasz
                            •duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
                            •chrypka bez konkretnego powodu
                            •powracające infekcje
                            •zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
                            •łamliwe paznokcie
                            •wysoki cholesterol mimo prawidłowej diety
                            •częste bóle głowy (w szczególności migreny)
                            •nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
                            •pogorszenie wzroku lub słuchu
                            •palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
                            •trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
                            •wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
                            •problemy z dziąsłami
                            •uczucie braku równowagi
                            •denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
                            •wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
                            •problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
                            •zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
                            •trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
                            2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś•trwałe, nietypowe zaburzenia widzenia
                            •utrzymujące się zapalenie ścięgna lub torebki stawowej
                            •migotanie przedsionków
                            •łysienie (utrata włosów, zwłaszcza miejscach intymnych)
                            •ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej)
                            •uraz karku
                            3. Historia zdrowotna Twojej rodziny•brak
                            4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)•spuchnięte powieki lub worki pod oczami
                            •suche usta i/lub suche oczy
                            •niskie ciśnienie
                            •utrata 1/3 zewnętrznej części brwi
                            • pindzia.lindzia Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 13.05.14, 21:39
                              Jako magnezomaniaczka na początek polecam cytrynian magnezu Swansona (do kupienia na słynnym portalu aukcyjnym). 2 tabletki dadzą Ci tyle, co 20 SlowMagu. Ale przed tym koniecznie próba tężyczkowa. Zajrzyj na mój wątek, tam opisałam, jak bardzo magnez mi pomógł, też w swoim wątku junima to opisuje, a ona ma tężyczkę utajoną.
                              A przede wszystkim: czytać forum i nie ufać ślepo lekarzom!!!
                              • anetaer Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 13.05.14, 21:48
                                Wiesz jak mówię lekarzom o tężyczce to robią wielkie oczy i się dziwią, a mnie objawy się zgadzają i te ataki 8 lat temu. Endo powiedziała, że się po prostu hiper wentylowałam i nagle przestałambig_grin


                                pindzia.lindzia napisała:

                                > Jako magnezomaniaczka na początek polecam cytrynian magnezu Swansona (do kupien
                                > ia na słynnym portalu aukcyjnym). 2 tabletki dadzą Ci tyle, co 20 SlowMagu. Ale
                                > przed tym koniecznie próba tężyczkowa. Zajrzyj na mój wątek, tam opisałam, jak
                                > bardzo magnez mi pomógł, też w swoim wątku junima to opisuje, a ona ma tężyczk
                                > ę utajoną.
                                > A przede wszystkim: czytać forum i nie ufać ślepo lekarzom!!!
                                • pindzia.lindzia Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 13.05.14, 22:00
                                  Hiperwentylacja jest oznaką tężyczki utajonej!
                                  Pójdź prywatnie na próbę tężyczkową, z leczeniem już ogarniemy jakoś na forum, zresztą skoro nawet słynna dr Toruńska pakuje w tężyczkowych pacjentów psychotropy to można już tylko płakać nad stanem Polskiej medycyny...

                                  P.S. Z tym Slowmagiem to 8 tabletek SM = 2 Swansona. Sorki, ale aż mnie krew zalewa, jak widzę taki wątek po raz setny i czytam o lekarzach, którzy 50 mg magnezu chcą opanować niezdiagnozowaną tężyczkę utajoną sad
                                  • anetaer Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 13.05.14, 22:08
                                    Gdybyś mogła zerknąć na badania jeśli masz o tym pojęcie w 3 wpisie na początku jest wszystko co się dzieje. Endo kazała mi brać magne b6 , validol i od kardio na migotania przedsionków mam isoptin. O próbie nie wspomniała , ale to chyba neurolog przepisuje. I jeszcze torbiel na jajniku mi się przykleiłabig_grin
                          • muktprega1 Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 28.05.14, 22:41
                            Na Twoim miejscu zrobiłabym wszystko aby zrobić próbę tężyczkową u neurologa, ale najpierw obdzwoniła który taką próbę umie przeprowadzić, bo niestety większość neurologów nie ma o niej pojęcia sad
                            Djpa podrzuciła Ci do poczytania wątek Natder:

                            forum.gazeta.pl/forum/w,246288,145799824,145799824,Objawy_tezyczki_utajonej_.html
                            Czytałaś? Moim zdaniem Twoje objawy bardzo pasują, dlatego koniecznie zrobiłabym na Twoim miejscu tą próbę. Co do USG to wymiary masz w normie (n 13-18 ml) a nie rzuciłaś opisu tarczycy, co napisali??

                            Z kolei masz dość wysoki wskaźnik testu niedoczynności - 33 (to jest wiarygodny test) ale rozumiem, że tyroksyny jak na razie nie bierzesz?

                            FT4 37.18% [ wynik 0.99, norma (0.7 - 1.48)]

                            FT3 59.50% [ wynik 2.9, norma (1.71 - 3.71)]

                            Twoje wyniki na kolana nie powalają smile mimo, że w tzw normie, to jednak Ft4 dużo niższe niż Ft3 a to już może dokuczać. Przy tym TSH jakoś bardzo niziutkie. A masz może jakieś inne tarczycowe wyniki do porównania ? Jeśli tak to wrzuć je.
                                • czupakabra27 Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 29.05.14, 11:40
                                  Widzisz Anetko, wystarczy trochę popisać na forum i ludzie odpisująsmile

                                  Napiszę może coś kontrowersyjnego. Jeśli ktoś ma takie objawy jak Ty, to może nie warto robić próby tężyczkowej? Bo może lepiej tę kasę lepiej wydać na magnez w dużych dawkach i badania ferrytyny, diagnostykę nadnerczy.
                                  Mnie próba tężyczkowa była potrzebna dla mojej własnej psychiki, a nie dla dalszego procesu leczenia. Dr Toruńska i tak zaleciła mi takie dawki magnezu na których byłam od dawna i na których miałam objawy tężyczkowe. Dla innych lekarzy wynik był jedynie nieistotnym świstkiem papieru.
                                  • muktprega1 Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 31.05.14, 09:00
                                    > Napiszę może coś kontrowersyjnego. Jeśli ktoś ma takie objawy jak Ty, to może n
                                    > ie warto robić próby tężyczkowej?

                                    Właściwie przychylam się do tego co napisała Czupakabra, bo w końcu sama tak zrobiłam, tylko, wiem, że niektórym bardzo potrzebne jest to potwierdzenie oficjalne, żeby mogli cokolwiek zrobić dla siebie. Miałam ewidentne objawy i zastosowałam kurację w odpowiedniej dla siebie dawce. Istnieje duża inercja zależności od "diagnozy lekarskiej" big_grin
                                    właśnie to co powiedziałaś - >Mnie próba tężyczkowa była potrzebna dla mojej własnej psychiki
                                    Po moich przejściach pozbyłam się jej definitywnie, teraz "leczę" moją powiększoną wątrobę i kamienie w woreczku sama po kilkudniowym zbieraniu informacji i wykrystalizowaniu sposobu działania tongue_out
                                    • anetaer Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 31.05.14, 22:16
                                      ja zrobię, ponieważ 8 lat temu miałam kilka ataków teżyczkowych, ale nie wiedziałam co to było, żaden lekarz jak zabierało mnie pogotowie nie wspomniał o tej chorobie i neurolog tez nie kazali łykać aspargin 3 tabl dziennie i tak robiłam od lat, ale teraz laryngolog przeprowadził ze mną wywiad i stwierdził, że to może być to. dzięki niemu zrobiłam badania od endo i tarczyca nie wyszła super jest za nisko, d za nisko, i nie takie ft4, potas sód i magnez też dość nisko. Zawsze mam mocz za lekki. I te migotania przedsionków i kłopoty potworne z żołądkiem, wzdęcia etc. Dobijają mnie migotania przedsionków, biorę isoptin, choć odkąd biorę wit d lepiej się czuję jakbym siły odzyskiwała.
                                  • anetaer Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 31.05.14, 22:20
                                    Dziękuję Wam dziewczyny bardzo zrobię sobie badania o których piszecie na pewno podam wyniki już nie długo. Mam trójkę dzieci i czasem maluszka boję się wziąć na ręce bo czuje, że upadnę taka jestem słaba ciśnienie spada do 96 ehh. Przed okresem skacze do 140.
                                    Mam wrazenie, że wit d minimalnie mi pomaga, ale zobaczymy.smile
    • chloe-chloe Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 01.06.14, 00:54
      > TSH- 0,31 norma 0,35-4,94

      TSH poniżej normy.


      i jeszcze pojemność tarczycy USG:

      prawy płat 10ml
      lewy plat 8ml
      całkowita 18ml


      Przepisz proszę cały opis usg tarczycy.



      > wit d metabolit 25(oh)-30,40
      D3 mam jeszcze poniżej normy.
      choć odkąd biorę wit d lepiej się czuję jakbym siły odzyskiwała.


      Jaka jest norma wit d u Ciebie w laboratorium?
      Jaki preparat wit. d bierzesz i w jakiej dawce?



      wyszła mi powiększona sledziona i torbiel na jajniku około 3 cm.

      Potrzebna konsultacja u lekarza internisty i ginekologa.


      Endo wyznaczył mi termin na czerwiec i skierował mnie na pharathormon jeszcze raz i dobową zbiórkę moczu oraz tsh.

      Czy dobowa zbiórka moczu tylko na wapń, czy na fosfor też?
      Badanie parathormonu i dzm (na wapń, czasami fosfor) to badania obrazujące czynność przytarczyc.


      złe badanie eeg

      Co na to neurolog?


      o kurcze no to faktycznie będę brała więcej
      kłopoty potworne z żołądkiem


      Tak jak pisały koleżanki wyżej zmień preparat magnezu.
      Wg badań najlepiej przyswajalną formą jest cytrynian magnezu.
      Ze względu na Twoje problemy z żołądkiem może spróbuj formy rozpuszczalnej, a nie w tabletkach.

      Jest dostępny na allegro preparat Swansona (cytrynian magnezu) w formie proszku do rozpuszczania, chociaż Pindzia chyba w swoim wątku pisała, że po cytrynianie magnezu w formie rozpuszczalnej miała bóle żołądka i musi brać w kapsułkach.
      Ja bym jednak spróbowała najpierw tej formy rozpuszczalnej.

      Możesz kupić polski preparat Magnesol 150 (też zawiera cytrynian magnezu) w formie tabletek do rozpuszczania. Zacząć od 1 tabletki, jeżeli wszystko byłoby w porządku po kilku dniach-tygodniu zwiększyć do 2 tabletek na dobę.
      2 tabletki zwierają 300 mg jonów magnezu (więc prawie dobową dawkę, która wynosi 400 mg).
      Magnesol zawiera tylko 20 tabletek, więc jedno opakowanie starcza tylko na 10 dni. Preparat Swansona jest wydajniejszy.

      Na problemy z żołądkiem możesz spróbować pić siemie lniane na czczo.
      Na potas z naturalnych rzeczy dobry jest sok pomidorowy i banany (2 dziennie, a minimum 1). Banany i sok bardzo dobrze działają na żołądek.
      Jeżeli problemy z żołądkiem będą się utrzymywały, to trzeba będzie pomyśleć o gastroskopii, chyba że już kiedyś miałaś to badanie?

      Powinnaś też zbadać koniecznie witaminę B12 oraz przeciwciała przeciwtarczycowe.

      sód 136,40 135-145

      Sód jest na dolnej granicy normy. Może jak będziesz u endo namów lekarza na badania w kierunku nadnerczy.
      • roberto7727 Re: BARDZO proszę o interpretację wyników 01.06.14, 12:35
        Witam .Poradzcie mi czy to może być coś od tarczycy .Mam od dawna dziwne stany tzn czuję lęk zupełnie nie wiem przed czym do tego jest tak dokuczliwy że wyłączam się z życia leżę w łóżku ale zasnąć nie mogę trzęsę się jak z zimna nie mam apetytu i bardzo dokucza mi gardło tzn czuję taki ucisk im gorzej się czuję tym bardziej to się nasila .Leki antydepresyjne od lekarza czasem pomagają ale nagle zupełnie bez powodu przestają działać to znów działają i tak bez końca .Lekarz psychiatra polecił mi zbadać tarczycę i to wyniki Tsh -2,00 norma 0,2-4,2 ,ft3 5,9 norma 3,1-6,8 , ft4 11,2 norma 13-23. Widzę że za mało ft4 ale skąd w takim razie ft3 bliżej granicy górnej ? Czy to może mieć wpływ na stany depresyjno lękowe ? Lekarz psychiatra mówi mi że to nie podobne do depresji bo lekipotrafią pomóc mi w ciągu kilku godzin a normalnie pierwsze efekty powinny pojawiać się po 2-3 tyg w przypadku antydepresantów .Dziwne że przestają pomagać też nagle .Czy można zażywać euthyrox i zobaczyć co będzie a jak nie pomoże to odstawić ? czy nie zaszkodzi to tarczycy?
        • muktprega1 Roberto7727 01.06.14, 20:11
          Załóż proszę swój osobisty wątek (klik na pierwszej stronie w "załóż swój osobisty wątek"), każdy z nas na trzech forach ma swój i tam umieszcza wyniki badań itp smile
          Tarczycą zdecydowanie trzeba się zająć, Ft4 poza dolną normą, m.in objawami niedoczynności - depresja.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka