Dodaj do ulubionych

Bardzo prosze o porade!!!

10.02.15, 19:11

Witam. Mam 23 lata.
Pół roku temu robiłam pierwsze wyniki tarczycy.Wyniki były następujące.
TSH 2,37 [0,27-4.2]
FT3 2,97 [2 -4.4]
FT4 1,21[0.9-1.7]
Anty TG -46,51 [4.5-115]
Anty TPO - 49,88 [0-35]
W styczniu tego roku również robilam wyniki.
TSH 2,83 [0.27-4.2]
FT3 4,33 [2-4.4]
FT4 1,56 [0.9-1.7]
Przeciwcial niestety nie zrobiłam jeszcze. Mam objawy takie jak: ciągłe zmeczenie,wypadanie włosów rzęs brwi,depresja, spuchnięta twarz,przybranie na wadze a raczej spuchnięcie, problemy z pamięcią i koncentracją,uczucie ciągłego zimna,zimne ręce i stopy,spadek libido,obfite miesiączki, brak łaknienia,pogorszenie słuchu, nerwowość,płaczliwość, obojętność.
Byłam u endokrynologa pół roku temu stwierdził hashimoto. Powiedział ze nic z tym zrobić nie można i mam czekać aż będzie gorzej. A moze być jeszcze????
Kazal przyjść za pół roku wizyte mam w kwietniu. Byłam już u psychiatry dostałam leki które mi nie pomagały. Chciałam dowiedzieć się czy mam dalej czekač aż bedzie gorzej? Czy to na pewno hashii? Czy szukać dalej bo już nie mam siły żyć. Czy ktoś może też tak mial? Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • zanyen Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.02.15, 19:37
      Wyniki sprzed pół roku przeliczone forumowym kalkulatorem (www.chorobytarczycy.eu/kalkulator), żeby zobaczyć, w którym miejscu normy one są wyglądają tak:
      FT4 38.75% [ wynik 1.21, norma (0.9 - 1.7)]
      FT3 40.42% [ wynik 2.97, norma (2 - 4.4)],
      a ze stycznia tak:
      FT4 82.50% [ wynik 1.56, norma (0.9 - 1.7)]
      FT3 97.08% [ wynik 4.33, norma (2 - 4.4)].

A miałaś robione USG tarczycy? Może ono pozwoliłoby zobaczyć, w jakim stanie jest tarczyca.

Zrób też forumowy test (www.chorobytarczycy.eu/test#0) i podaj wynik.

Samego Hashimoto się faktycznie nie leczy - jedynie jeśli pojawi się niedoczynność w wynikach hormonów + objawy, to wtedy uzupełnia się braki, biorąc syntetyczny hormon w tabletce.

Ja sama nie znam się na tyle, żeby móc coś podpowiedzieć, ale może bardziej doświadczone osoby się wypowiedzą.

Trzymaj się!
      • gala_dali83 Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.02.15, 20:24
        Wysokie ft3, w dodatku wyższe od ft4 może świadczyć o niedoczynności. Poza tym, TSH powyżej 2 nie jest dobre dla młodej osoby. Jak pisze poprzedniczka, warto byłoby zrobić USG tarczycy. I jeszcze badania w kierunku anemii: b12, ferrytynę no i d3. Braki tych witamin dają też paskudne objawy.
        Postaraj się znaleźć sensownego endo, bo to nieprawda, że się nie leczy, skoro Ty się źle czujesz.
        • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.02.15, 20:27
          Dziękuję za odpowiedzi! Miałam robione Usg ale lekarz jedynie co powiedział ze mam czekać nie dal mi wyniku Usg także nie moge napisac co widział. Jedynie stwierdził że to hashimoto. A czy te wyniki muszę robić prywatnie czy może mi dać skierowanie lekarz rodzinny?
        • zanyen Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.02.15, 20:54
          "to nieprawda, że się nie leczy, skoro Ty się źle czujesz."

no ja jak pisałam, że samego hashi się nie leczy miałam na myśli to, że nie zbija się przeciwciał ani stanu zapalnego, tylko sprawdza się poziom hormonów i jeśli wyniki są złe, to się je uzupełnia

hashimoto a niedoczynność to nie są równoważne pojęcia i to pewnie miał na myśli lekarz

spróbuj przejść się do rodzinnego po skierowania, może da - ale nawet jeśli nie da, to lepiej te badania zrobić
          • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.02.15, 21:01
            A czy z morfologii mogloby wykazać jakies nie prawidłowości czy anemie lub niedokrwistosć bo miałam robiona i lekarz rodzinny twierdzi że jestem zdrowa i czego chce!
            • gala_dali83 Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.02.15, 23:31
              Anemii jako takiej długo w morfologii nie widać. Ja np. mam zawsze niby elegancką morfologię, a ferrytyna (zapas żelaza w organizmie) leży na podłodze. Odkąd biorę żelazo, moje samopoczucie poprawiło się - śpię jak należy, nie boli mnie głowa, jestem mniej zmęczona.
          • zanyen Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.03.15, 10:58
            heh, właśnie się doczytałam, że napisałam nieścisłość... gapa ze mnie...

"no ja jak pisałam, że samego hashi się nie leczy miałam na myśli to, że nie zbija się przeciwciał ani stanu zapalnego, tylko sprawdza się poziom hormonów i jeśli wyniki są złe, to się je uzupełnia

hashimoto a niedoczynność to nie są równoważne pojęcia i to pewnie miał na myśli lekarz"

Miałam na myśli, że jak wyniki I/LUB samopoczucie są złe i pokazują na to, że hormonów jest za mało, to się je uzupełnia. Nie miałam na myśli TYLKO wyników, bo ja sama ft4 na początku leczenia miałam na dolnej granicy normy, a hormon dostałam. Wybaczcie nieścisłość.
      • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.02.15, 20:29
        Miałam robione USG ale lekarz nie dał mi wyniku. A wynik testu to 41
        • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 24.02.15, 19:45
          witam! zrobiłam wyniki ponownie: Tsh 2,71 [0,27-4,2] FT3 4,55 [2-4.4] FT4 1,31 [0.9-1.7]
          Anty TPO 35,2 [0-35]
          Prolaktyna 10,86 [4,79-23.3]
          Ferrytyna 36,86 [15-150]
          Chciałabym dowiedzieć się czy tsh w ciągu miesiąca mogło się obniżyć oraz czy mam szukać dalej w innym kierunku niż tarczyca?
          • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 24.02.15, 19:47
            w tym czasie także byłam u ginekologa stwierdził endometriozę czy ma to coś wspólnego?
            • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 24.02.15, 20:05
              robiłam także morfologie
              Morfologia:
              Hemoglobina: 14,2 (12-15)
              Hematokryt: 40,4 (36-45)
              mcv: 87,1 (78-93)
              mch: 35,06 (27-35)
              RDV-CV: 11,6 (11-16)
              leukcyty 4,92 (4-10)
              erytrocyty 4,64 (3.8-5.8)
              Pdw 12,1 (9-17)
              MPV 10,1 (8-13)
              P-LCR 26,1 (13-43)
              • miroslaw111 Re: Bardzo prosze o porade!!! 24.02.15, 20:52
                morfologii mog tylko pozazdrościć, masz końsskie zdrowie
                • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 24.02.15, 21:03
                  tak lekarz rodzinny twierdzi. Ale ja strasznie się czuje zmęczenie wypadające włosy brwi rzęsy ból mięśni i kości i dużo więcej to skad objawy ? pozdrawiam
                  • gala_dali83 Re: Bardzo prosze o porade!!! 24.02.15, 21:09
                    Masz niska ferrytynę. Powinnaś łykać żelazo, zanim anemię będzie widać w morfologii.
                    • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 24.02.15, 21:36
                      a Ferrytyna w jakich granicach powinna się mieścić?bo tu pokazuje że w normie ale jest za niska tak?
                      • miroslaw111 Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 01:17
                        a tam sama ferrrytyna nie powoduje za,łamania nerwowego ,
                        wyniki sa więcej niż dobre, a sprawdzałąś psychikę ?
                        • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 08:37
                          Mirosławie, u młodych kobiet tsh ponad 2.5 nie jest dobrym wynikiem. W dodatku masz dodatnie przeciwciała. Myślę, ze warto sprawdzić jak byś się czuła biorąc hormon tarczycy i mając niższe tsh. Moja znajoma miała podobne wyniki jak Twoje (trochę lepsze) i ledwo żyła. Dostała Euthyrox 25 na próbę i odżyła. Nie ta sama osoba!
                          • czupakabra27 Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 08:58
                            Magdo, słuchaj tego co piszą Djpa i Galia. Nie jest ok, bo czujesz sie źle. Brak wyniku usg po zbadaniu przez lekarza to skandal. Wynik jest wlasnoscia pacjenta.
                            Gdzie mieszkasz? Potrzebujesz lekarza polecanego na forum.

Miroslawie, psychiatra? Powaznie? Od choroby psychicznej wypadaja dziewczynie brwi? Psychiatra to obecnie lepiej niz szaman. Patrzac na swoje doswiadczenia i inne watki widze, ze moze wyleczyc wszystkowink
                            • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 09:31
                              mieszkam w Augustowie ale chodzę do lekarza ktory tu przyjeżdża. Byłam u dwóch aby potwierdzić diagnozę ale Pani doktor stwierdziła że przeciwciała mogły zostać po porodzie a nikt mi nic nie zrobi z takim tsh zanim nie będzie wynosiło ponad 3,ponieważ mogi by wprowadzić mnie w nadczynność. Jej zdaniem na pewno włosy nie lecą od tarczycy. Pierwszy lekarz powiedział żę od hashimoto ale mam czekać aż będzie gorzej. Tylko ja sie pytam ile jeszcze mam czekać jak tragicznie sie czuje?
                              • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 10:05
                                Dużo pomaga powiedzenie, że się planuje ciążę, a w Trójmieście endo leczą młode dziewczyny z tsh ponad 2.0-2.5. Właśnie z powodu ewentualnej ciąży. Skąd wiesz, czy się nie zakochasz niebawem - wiosna za pasem, czy nie wyjdziesz za mąż za miesiąc czy dwa? wink
                                • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 10:41
                                  hihi ja już staż małżeński mam 4 lata i dwójkę dzieciaczków smile I to właśnie dla nich chcę się lepiej poczuć smile może faktycznie powiem ze chcę planować następne smile
                                  • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 17:32
                                    Oj, rozumiem Cię, też mam dwoje dzieci i też był czas, że siły wcale dla nich nie miałam... Ale minęło smile U Ciebie też będzie lepiej smile
                                    • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 19:08
                                      W końcu znalazłam kogoś kto mnie rozumie jak się czuję. Mam wyrzyuty sumienia ,że nie mam siły z nimi bawić się albo cokolwiek. Mam nadzieję ,że jutro uda się coś ruszyć smile
                        • ola_dom Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 09:10
                          miroslaw111 napisał:

> a sprawdzałąś psychikę ?

mirosławie - jak radzisz "sprawdzać psychikę"....?
                        • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 09:25
                          byłam u psychiatry dostałam leki ale nie pomagały mi. Dostałam je ze wzgedu braku siły do życia, do niczego.
                          • fifkaa Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 12:41
                            wkrótce zaczną leczyć raka u psychiatry...
                          • gala_dali83 Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 13:28
                            Żaden psychiatra! Ferrytyna powinna być Kochana co najmniej w połowie normy. Także być może, jak zaczniesz łykać żelazo, poczujesz sie trochę lepiej.
                            I to nieprawda, co pisze Mirosław, że wyniki są dobre. Ja przy niskiej ferrytynie czuję się fatalnie, a głowę mam raczej zdrową.
                            Magdo, a robiłaś d3, bo nie mogę doczytać? Jeśli nie, zrób koniecznie. Jej niedobór też daje paskudne objawy, które mijają po suplementacji.
                            Co do tego, co pisze Djpa, powiedz, że planujesz 3 ciążę smile A kto bogatemu zabroni tongue_out
                            • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 13:45
                              Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jutro mam wizytę u endokrynologa i boję się, że znów odprawi mnie z kwitkiem. Nie robiłam d3 ale biorę ją także powinna być ok. Gdzieś wyczytałam że można powiedzieć ,że ktoś w rodzinie ma podobne wyniki i dostał najniższa dawkę i pomogło i że też chciałabym spróbować. Ta trzecia ciąża w tych czasach mogłaby być podejrzana smile Dwójka to już dużo jak na te czasy smile
                              • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 13:49
                                a jakie żelazo najlepsze? aby sie dobrze wchłaniało czy to może być takie najtańsze z apteki i nie zrobi to różnicy?
                                • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 25.02.15, 19:29
                                  Najlepiej żelazo na receptę. Sorbifer, Tardyferon.
                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 14:25
                                    no i po wizycie smile powiedziałam,że planuję ciążę i dostałam euthyrox 50. Przez pierwsze 3 dni po ćwiartce potem po pół i aż dojdę do całej. Za trzy miesiące mam powtórzyć wyniki. Moje pytanie brzmi czy jak dojdę do 1 to czy mam brać dalej lek? czy mam przestać? a i żelaza mi nie przepisał kazał brać wit. D3 kwas foliowy.
                                    • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 15:52
                                      Zapewne brać dalej. Jeśli odstawisz lek, objawy powrócą. Załóż zeszyt z obserwacjami siebie smile
                                      Ferrytyny bardzo złej nie masz. Możesz spróbować żelazo bez recepty. Żelazo powinno pomóc pracować tarczycy też.
                                      • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 16:46
                                        czyli cały czas mam go brać i nie odstawiać wogóle nawet jak objawy minął i uzyskam wynik tsh 1 ? już zakupiłam żelazo mam nadzieje że szybko zadziała smile lekarz nic nie mówił o podniesionym Ft3 czy ten lek pomoże na uregulowanie ?
                                        • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 17:46
                                          Euthyrox powinien zadziałać tak, że fT3 spadnie. Lepiej się poczujesz.
                                          Tak, nie odstawiać nawet jeśli tsh spadnie do 1. Chyba, że dawka okaże się za duża, ale nie powinna.
                                          Żelazo należy brać z daleka od Euthyroxu. Kilka godzin odstępu co najmniej.
                                          • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 18:30
                                            Dziękuję bardzo za odpowiedzi smile Jakoś po tym że dostałam leki poprawiło sie moje samopoczucie bo jest nadzieja że stanę na nogi smile
                                        • czupakabra27 Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 17:48
                                          Kochana, odstawienie tyroksyny przy obnizeniu tsh byloby wielkim bledem! Czasem, bezmyslni lekarze tak robia ale to nie ma podstaw logicznych. Tyroksyna to nie lek, to proteza. Jesli mechanizm wytwarzania hormonow tarczycy jest zepsuty, nie bardzo wiemy jak to naprawic. Ale mozemy uzupelniacsmile Super, ze masz Euthyrox i ze masz rozsadnie zaplanowane dawkowanie.
                                          • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 18:32
                                            Dziękuję bardzo. Dużo mi to robi że mogę liczyć na jakąkolwiek odpowiedż.
                                          • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 18:49
                                            a czy mogę liczyć że moja twarz się zmieni po leku? bo mam opuchniętą i chomiki na policzkach się zrobiły. I czy mogę je brać razem z tabletkami antykoncepcyjnymi bo gin mi przepisał na endometriozę?
                                            • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 18:52
                                              troszkę nakłamałam o tej ciąży bo zachodzić w nią nie zamierzam smile temu tu o wszystko pytam bo lekarz tłumaczył wszystko tak jakbym miała w nią zajść smile
                                              • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 20:21
                                                Wszystko jedno czy zamierzasz czy nie. Masz męża, jesteś młoda. Znam dużo ciąż z wpadki, śliczne dzieci smile Bądź przygotowana na ciążę, zawsze tak aby dziecko było zdrowe miało najlepsze warunki. Po co ryzykować poronienie, nawet jeśli nieplanowane? Znajomi mówili: nieplanowane, oczekiwane, kochane smile
                                                • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 20:28
                                                  Djpa- Wiem o czym mówisz smile ja oczywiście też tak sądzę ale jak na razie chcę wychować dwójkę chłopaków smilemarzyłam o dziewczynce młodszy miał nią być ale okazało się dwa tyg przed porodem że coś urosło hihi więc jak będzie mi dane mieć jeszcze dziewczynkę mogłabym mieć i 3 dziecko ale skąd pewność że znów by nie urosło hihi chociaż bez względu na płeć ważne zdrowie dzieckasmiletakże masz rację lepiej nie ryzykować smile
                                            • zanyen Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 21:11
                                              Tak, możesz brać antyki razem z tyroksyną (tzn. dobrze jest je chyba rozdzielić w czasie, nie jedno i drugie naraz), ale tabletki zawierające estrogen utrudniają przyswajanie tyroksyny, stąd może być tak, że na antykach zapotrzebowanie na tyroksynę będzie większe o jakieś 25 mcg.
                                              • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 21:19
                                                a czy biorąc te dwa leki mogę przytyć?boję się bo już mam +10 kg sad
                                                • zanyen Re: Bardzo prosze o porade!!! 26.02.15, 21:28
                                                  Przy dobrej dawce tyroksyny waga powinna zacząć spadać.

Ale co do antyków, to różnie może być. Niemniej jednak z endometriozą trzeba coś robić.
                                              • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 27.02.15, 14:58
                                                czyli jak będę brała antykoncepty jak lekarz kazał dojść 50 czyli to będzie za mała dawk?
                                                • zanyen Re: Bardzo prosze o porade!!! 27.02.15, 15:02
                                                  Czekaj, na razie normalnie stopniowo wprowadzaj tyroksynę i antyki, potem zrób badania po 4 tygodniach, a potem najwyżej będziesz patrzeć, co dalej wink spokojnie wink
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 27.02.15, 15:13
                                                    dzięki smile wiem , jestem w gorącej wodzie kąpana hihi
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.03.15, 10:42
                                                    Czy powinnam przejść na jakąś dietę ?smile Czy możliwe że po euthyroxie mam biegunkę ?
                                                  • zanyen Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.03.15, 11:00
                                                    Sprawdzałaś, czy masz jakieś nietolerancje pokarmowe? Możesz jeść normalnie mleko, nabiał?
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.03.15, 11:07
                                                    nie sprawdzałam ogólnie nie jem nabiału mleka nie lubię smile
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.03.15, 11:09
                                                    a jak się sprawdza te nietolerancje?
                                                  • gala_dali83 Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.03.15, 11:12
                                                    Dopowiem tylko, że ja miałam podobną przygodę z Euthyroxem, w sensie że przez jakieś 2 tygodnie powodował u mnie biegunkę. Potem przeszło i już nie wróciło smile
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.03.15, 11:19
                                                    Dziękuję a już się obawiałam,że coś ze mną nie tak smile to znaczy ja mam biegunkę po tabletce bezpośrednio jak wezmę popołudniu już się normuje wszystko
                                                  • gala_dali83 Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.03.15, 12:18
                                                    Miałam tak samo. Byłam przekonana, że to jakaś alergia bądź nietolerancja. Ale samoistnie ustąpiło. Niemniej jednak, obserwuj się.
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 06.03.15, 08:07
                                                    Czy to możliwe ,że po tak krótkim czasie braniu leku czuję poprawę? Rano budzę się sama nie mam problemu ze spaniem smile i tak jakby więcej siły mam smile
                                                  • ola_dom Re: Bardzo prosze o porade!!! 06.03.15, 09:42
                                                    46magda napisał(a):

> Czy to możliwe ,że po tak krótkim czasie braniu leku czuję poprawę?

Ja czułam się lepiej już pierwszego dnia smile. I potem też już zdecydowanie lepiej.
                                                    A potem czasem gorzej (bo dawka stawała się zbyt mała).
                                                    Ale tak - to jak najbardziej możliwe, nie jest to wyłącznie sugestia.
                                                    Tylko nie zmartw się, jeśli poprawa niedługo minie - to tylko będzie znak, że pora zwiększyć dawkę (ale najpierw badania!).
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.03.15, 10:31
                                                    zrobiłam się strasznie nerwowa czy to ma coś z tym związek możliwe że dawka jest za wysoka?
                                                  • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.03.15, 10:48
                                                    Może dawka za wysoka, może za niska, a może to efekt antykoncepcji? Poczytaj ulotkę antyków.
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.03.15, 11:00
                                                    się wstrzymałam z antykami do następnego miesiąca także w czymś innym tkwi problem. a jakbym zrobiła teraz wyniki nie za szybko?
                                                  • zanyen Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.03.15, 12:08
                                                    Wyniki są wiarygodne po 4 tygodniach od zmiany dawki.
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 01.04.15, 18:00
                                                    Witam. Robiłam wyniki po miesiącu brania euthyroxu 50. O to wyniki
                                                    TSH-2,13 [0.27-4.2]
                                                    FT3 -4,13 [2-4.4] - 88.75%
                                                    FT4-1,66 [0.9-1.7] - 95%
                                                    Witamina B12 -393,7 [191-663]
                                                    i jak mam to rozumieć?
                                                    Na początku czułam się lepiej a teraz nie mogę się dobudzić. Ciągle chce mi się spać. Czy to oznacza za dużą dawke hormonu?
                                                    Bardzo proszę o odpowiedz
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 01.04.15, 18:24
                                                    Bardzo proszę o jakąś odpowiedz będę wdzieczna smile
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 02.04.15, 03:28
                                                    TSH-2,13 [0.27-4.2]
                                                    FT4-1,66 [0.9-1.7] - 95%
                                                    i jak mam to rozumieć?
                                                    Na początku czułam się lepiej a teraz nie mogę się dobudzić. Ciągle chce mi się spać. Czy to oznacza za dużą dawke hormonu?
                                                  • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 03.04.15, 12:50
                                                    Czy tylko senność Ci dolega? Coś jeszcze? Napisz więcej jak się czujesz smile
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 03.04.15, 19:12
                                                    Dzięki wielkie za odzew bo już traciłam nadzieję,że ktoś odpowie smile Senność brak siły i chęci do czegokolwiek, wypadające włosy ogrom włosówsad problemy z pamięcią koncentracją no i nerwowość ale myślałam ,że było spowodowane to nadchodzącą miesiączką. Na początku czułam przypływ energii ale trwało to dzień dwa sad pozniej sily opadły. MiałM mieć dziś wizyte pół roku temu się umawiałam ale żadna pani w recepcji nie powiedziała mi ,że muszę mieć skiedowanie i dopiero z nim się zjawić także pół roku czekania na marne.sad
                                                  • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.04.15, 08:18
                                                    Włosy jeśli teraz wypadają, to znaczy, że obumarły kilka miesięcy temu.
                                                    Czy coś się poprawiło w objawach w porównaniu do czasu sprzed leczenia?
                                                    Zostawiłabym dawkę jak jest. TSH powinno spaść, wolne hormony też. Powinno się ułożyć. Chyba, że przeciwciała robią swoje, a może nadnercza?
                                                    Czy bierzesz magnez?
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.04.15, 17:24
                                                    Włosy lecą już mi od 2 lat i niczym nie mogę tego zatrzymaćsad teraz to jednak tak się nasiliło, że są wszędzie boję się ich ruszać nawet nie rozpuszczam bo widać powyłarzone sad co do magnesu biorę różne witaminy ale co do samego magnezu to nie. Jeżeli chodzi o nadnercza to nie sprawdzałam jak to sprawdzić? Hm jeżeli chodzi o przeciwciała to niby one nie daja objawów czy może jednak ma to jakiś wpływ na samopoczucie?
                                                  • zanyen Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.04.15, 18:14
                                                    Teoretycznie same przeciwciała nie wywołują objawów (wg podręcznika do Immunologii) - i są "znacznikiem" dla limfocytów T - "tu należy atakować!". Można mieć mało przeciwciał i mocny atak limfocytów (one są aktywizowane wieloetapowo i potrzeba ileś tam różnych czynników) albo bardzo dużo przeciwciał i słaby atak albo w ogóle żaden - jeśli limfocyty T nie zostały akurat błędnie aktywowane. To tak w olbrzymim skrócie i uproszczeniu po przeczytaniu pierwszych 100 stron podręcznika.

No i właśnie - teoretycznie przeciwciała nie dają objawów i tak jest to opisywane w podręcznikach medycznych, ale z tego, co czytałam, to wiele osób się w tym momencie skarży na kiepskie samopoczucie. Ja po kilkumiesięcznej ekspozycji na jod w atmosferze pół roku miałam w kółko stany grypopodobne na przemian z bardzo niedoczynnym samopoczuciem. Byłam wtedy jeszcze przed diagnozą, więc nie mam badań z tamtego okresu, ale dziś przypuszczam, że akurat wtedy hashimoto mi się rozszalało troszeczkę.

Przy okazji - zdrowych i spokojnych Świąt życzę wink
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.04.15, 19:42
                                                    Dziękuję i Wzajemnie!!! A tak właśnie teraz myśle,że teraz miewam ciągle jakieś przeziebienia katar kaszel bez powodu .Wyleczę się i zaraz znów coś łapie. Ale przeciwciał mam bardzo mało więc już nie rozumiem.
                                                  • zanyen Re: Bardzo prosze o porade!!! 05.04.15, 00:39
                                                    Dobrzę robi na przeziębienia wit. d3 i C.

Zauważyłam też u siebie (ale nie wiem, jak to jest u innych), że kiedy przy pierwszych objawach przeziębienia odrobinę podwyższam dawkę Letroxu, to dostaję gorączki na chwilę, śpię cały dzień i po 2 - 3 dniach czuję się zdrowa. Kiedy natomiast teraz ostatnio nie podniosłam dawki przy pierwszych objawach przewiania i zapalenia uszu - niestety skończyło się to na dwóch antybiotykach, sterydzie i ketonalu sad (jeszcze z 5 dni brania tych leków mam). Nie wiem, na ile to jest uniwersalne i nie wiem, jak mają inne osoby - i chętnie się tego dowiem.

Jeśli chodzi o przeciwciała, to "można mieć mało przeciwciał i mocny atak limfocytów (one są aktywizowane wieloetapowo i potrzeba ileś tam różnych czynników)." Przeciwciała to tylko taki znak drogowy dla limfocytów T, że "TU IŚĆ", ale muszą być w danym momencie błędnie aktywizowane limfocyty T, żeby atak nastąpił.

Spotkałam się z opinią, że zbicie tsh do 0,5 wycisza rzuty. Nie wiem, jak to jest w praktyce.

Dobrze, że wiosna idzie i trochę cieplej będzie, może mniej się będzie chorować. Jak tylko śnieg przestanie sypać ^^
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.04.15, 17:29
                                                    A czy coś się poprawiło hm na początku miałam taki przypływ siły chciało mi się coś robić. Wstawałam rano przed budzikiem a teraz dobudzić się nie mogę. A właśnie jeżeli chodzi o wolne hormony to jak z nimi jest? Ft3 spadlo ale Ft4 piszło w górę czyli tak jest dobrze?
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.04.15, 11:12
                                                    Witam bardzo proszę o poradęsad Czuję się fatalnie nie mogę spać w nocy jak już zasnę to rano nie mogę się dobudzić i tak pół dnia. czuję się jakbym wpadła w nadczynność. Dwa lata temu najpierw schudłam strasznie i czułam się jak teraz zero siły ciągle chciało mi się spać tak jak teraz sad światło mnie razi. Mam dziwne zawroty głowy i słabo mi. Chciałabym się dowiedzieć czy mogłabym obniżyć dawkę z 50 na 25?Czy dałoby to coś?
                                                  • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.04.15, 11:54
                                                    Oczywiście, że możesz dawkę obniżyć smile Euthyrox jest po to, aby się dobrze czuła smile
                                                    Miałaś wysoko fT4, kto wie, jak jest teraz. Może być powyżej normy.
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.04.15, 14:43
                                                    Dziękuję bardzo. smileSpróbuję od jutra brać 25.A po jakim czasie powinno się polepszyć jeżeli to jednak od dawki ?
                                                  • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.04.15, 16:57
                                                    Zmniejszenie z 50 do 25 to dość duże zmniejszenie dawki.
                                                    Różnie, niektórzy czują od razu lepiej, inni po 2 tygodniach.
                                                    Może być i tak, że po 3-4 tygodniach mniejszej dawki dawka 25 okażę się za mała i znów będzie gorzej z samopoczuciem.
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 10.04.15, 22:12
                                                    czyli jak mam ja podzielić ? wziąć pół i ćwiartkę?tak będzie bezpieczniej?
                                                  • djpa Re: Bardzo prosze o porade!!! 11.04.15, 14:21
                                                    Sama musisz zdecydować co z dawką. Lub iść do lekarza. Sama znasz siebie najlepiej, lepiej niż my tutaj na odległość smile
                                                  • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 11.04.15, 20:26
                                                    próbuję dawkę 25 zobaczymysmile co będzie dalej a jak nic się nie poprawi to zrobię ponowne badania smile
                                  • miroslaw111 Re: Bardzo prosze o porade!!! 04.03.15, 15:49
                                    u mnie dowolne żelazo dobrze się wchłania , czyli np takie z chlorelli
                                    ważne że żelazo się wchłania jak jest wystarczająco kwaśny płyn żołądkowy ,im mniej tym mniej żelaza wchłodnie
    • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 11.03.15, 10:29
      Wypadały mi okropnie włosy ale co się teraz z nimi dzieje to juz tragedia nie mogę ich dotknąć bo wyciągam garść. Czesząc je pół szczotki lecą jak oszalałe myślałam, że jak zacznę brać euthyrox to pomoże a tu jeszcze gorzej sad((
      • 46magda Re: Bardzo prosze o porade!!! 01.04.15, 20:14
        TSH-2,13 [0.27-4.2]
        FT4-1,66 [0.9-1.7] - 95%
        i jak mam to rozumieć?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka