Dodaj do ulubionych

Bardzo wysoki PTH, Hashimoto, niedoczynność

24.09.19, 22:36
Witam wszystkich na Forum! W 2006r. stwierdzono u mnie Hashimoto, do dziś Anty-TPO są ok. 150, Anty-TG niżej, ale nieco powyżej normy ok. 55-60. Jestem po 40 ce i mam przedwczesne wygaśnięcie czynności jajników już kilka lat temu. Moja tarczyca jest w zaniku przez przewlekłe zapalenie i Hashimoto i od bodajże 2 lat nie pracuje. Przyjmuje Letrox lub Euthyrox 50.
Przez ostatni rok nasiliły mi się bardzo bóle kostne, bolą mnie kolana, łokcie, kręgosłup szyjny. Ponieważ wkrótce mam dwie wizyty u ortopedy i reumatologa zrobiłam profil badań kostnych i tarczycowych. Niektóre wyniki, a zwłaszcza poziom Paratharmonu PTH mocno mnie zaskoczyły. Otóż PTH wyniósł aż 117,50 pg/ml przy normie 15-68,30.
Pozostałe wyniki: Normy:
Wapń całkowity 2,43 mmol/l 2,20-2,65
Fosfor nieorganiczny 1,12 mmol/l 0,74-1,52
Fosfataza zasadowa 93 U/l 40-150
Białko całkowite 77,80 g/l 60,0-80,0
Albumina 45,10 g/l 35,0-50,0
TSH 3,388 µIU/ml 0,350-4,940
FT3 4,23 pmol/l 2,63-5,70
FT4 10,98 pmol/l 9,00-19,00
Jak widać wszystkie wyniki w normie poza parathormonem. Jak czytałam interpretację tego wyniku to nie mam niedoczynności przytarczyc, ani nadczynności przytarczyc. Co może być przyczyną tak wysokiego PTH? Jakiś czas temu miałam robiony poziom wit. D i był w normie, ale to może było ponad rok temu. Wybieram się w tym tygodniu do endokrynologa prywatnie, ale jestem ciekawa Waszych opinii. Mam jeszcze dziwne objawy tak jakby "mgły umysłowej", koszmarne zaniki pamięci, łącznie z zapominaniem słów i faktów, tego po co sięgam do lodówki, co ja komuś opowiedziałam lub ktoś mi. Zaniki pamięci mam od dłuższego czasu i się nasilają, a od ok. miesiąca dołączyły zawroty głowy. Jestem dość zaniepokojona, może coś możecie doradzić?
Obserwuj wątek
    • laura.phys Re: Bardzo wysoki PTH, Hashimoto, niedoczynność 25.09.19, 07:36
      Jesteś w ogromnej niedoczynnosci tarczycy przy tych wynikach i biorąc 50 letroxu. Nie chodzi o to żeby wyniki były w normie ale żeby suplementujac hormon uzyskać satysfakcjonujący poziom ft4 przy którym do rze się czujesz i trzymać tez dobry poziom ft3. Dobre ppoziomy oznaczają zazwyczaj górna polowe normy. Ty jesteś na samiutkim do le.

      Nadczynność przytarczyc która masz, tez miałam , może mieć wiele przyczyn.

      Wieloletnie przebywanie w stanie niedoczynnosci tarczycy i związane z tym zaburzenia metabolizowana witaminy d i wchłaniania mni wapnia i magnezu.

      Brak wapnia i magnezu.

      Braki witaminy d.

      Także guzki przytarczyc, ale tu poziomy pth z tego co czytałam są o wiele wyższe.

      Bardzo polecam tobie zrobienie przed wizyta endokrynologiczna badań ferrytyny b12 oraz d25oh.
      Dobrze jest tez wykonać badanie w kierunku tezyczki i neurologa!

      Ważny jest wapn zjonizowany, jesli masz spadki to to oznacza tezyczke jawna i bóle kostno mięśniowe między innymi.

      Wygaśnięcie pracy jajników to tez może być rezultat wieloletniej niedoczynnosci tarczycy.

      Najważniejsze terazzebys znalazła dobrego endokrynologa, strach pomyśleć ze byłaś utrzymywana tyle lat w

      Wychodzi się z niedoczynnosci długo. Organizm musi mieć czas na regeneracje.

      Powodzenia.
      • victoria7979 Re: Bardzo wysoki PTH, Hashimoto, niedoczynność 25.09.19, 14:37
        Dzięki wielkie za odpowiedź. A możesz mi wyjaśnić dlaczego jestem w dużej niedoczynności? Jakie powinnam mieć w takim razie poziomy TSH, ft3 i ft4? Czy to jakoś ma mieć stosunek procentowy, jeśli tak to ile? ft 3 i ft4 mam ponad 50% czy to za mało? Piszesz, że brak wapnia i magnezu, Vit. d -chodzi o to, ze nie ma tych badań teraz zrobionych?
        Mam zrobiony wapń całkowity, czy powinnam jeszcze zrobić wapń zjonizowany? Co pokaże wapń zjoniozwany czego nie pokaże wapń całkowity?
        Mnie zastanawia zwłaszcza ten PTH, bo wapń i fosfor mam w normie więc to chyba nie nadczynność ani niedoczynność przytarczyc bo tam wapn i fospor jest poniżej, albo powyżej normy? Jaka jest trzecia możliwość? Idę do endo prywatnie i podczas wizyty będzie też usg tarczycy. Lekarz chyba dobry, ma swoją stronę na której dość sensownie pisze artykuły, jest z Krakowa i nazywa się Belowski Jacek.
        Przepraszam, za tyle pytań, ale na razie nie orientuję się w tych badaniach.
      • victoria7979 Re: Bardzo wysoki PTH, Hashimoto, niedoczynność 01.10.19, 20:18
        Dziewczyny, jestem już po tych dodatkowych badaniach i po wizycie u endokrynologa, no i dalej nic nie wiem sad(.
        Przytoczę wyniki, które zrobiłam:
        Wapń zjonizowany : 1 (0,98-1,13 mmol/l)
        Magnez: 0,89 (0,66-1,07 mmol/l)
        Witamina B12: 299 (197-771 pg/ml)
        Witamina D 25(OH): 28,60 (>20-30 ng/ml stężenie suboptymalne, >30-50 ng/ml stężenie optymalne)
        Ferrytyna: 107 (13,00-150,00 ng/ml)
        Transferyna: 275 (norma 200-360 mg/dl)
        Żelazo : 14,7 (norma 5,8-34,5 umol/l)
        TIBC: 61,80 (norma 44,80-75,20 umol/l)
        Anty-TPO: 303,00 (00,00-34,00 IU/ml)

        Jak widać wyniki w normie, może poza trochę niskim poziomem wit. D i wapnia zjonizowanego, no i wiadomo Anty-TPO, od dawna wiem, że mam Hashimoto.
        Jestem jednak totalnie rozczarowana wizytą u endokrynologa, a 200 zł poszło się bujać sad(. Nie kazał zwiększać dawki Letroxu, bo TSH jest w normie, na moje nieśmiałe uwagi czy nie powinno być w ok. 1, uciął krótko, że nie. Pytałam o stosunek % Ft3 do Ft4 to wogóle nie podjął tematu, i pytał co się Pani naczytała. Opisywałam objawy, problemy z pamięcią i zawrotami głowy to zalecił udanie się do neurologa. Nie zalecil żadnej suplementacji, nie wspomniał, że wapń za niski i wit. D również, że może pasowałoby podnieść poziomy. Zrobił tylko usg tarczycy, gdzie z obrazu wynika Hashimoto. Mam tylko zrobić dzienną zbiórkę moczu pod kątem wydalania wapnia i densytometrię, żeby zobaczyć czy nie ma osteoporozy.
        Nie usłyszałam nic nt. rodzaju nadczynności, jednocześnie wpisując we wnioskach po wizycie, że mam nadczynność przytarczyc. Nic nie wiem co zamierza dalej, lekarz sprawiał wrażenie nabarmuszonego, zniecierpliwionego i potraktował mnie z góry, skomentował, że przecież i tak Pani zajęła ponad 2 krotnie przeznaczony czas - miałam być 20 min. na 1 wizycie i to z USG tarczycy - ciekawe jak można opowiedzieć historię choroby, przeglądnąć wyniki, zrobić i opisać USG i dać zalecenia w trakcie 20 min.??? Czuję się bardzo zawiedziona.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka