Dodaj do ulubionych

Wysokie ft4 przy niskim ft3 w ciąży

16.04.20, 16:53
Jestem obecnie w 24tc (jutro zaczynam 25tc). Do momentu sprzed 2 tygodni było w miarę ok. TSH poniżej 2, ft3 i 4 mieściły się w normach. Co prawda ft3 było niskie, ale w normie. 2 tygodnie temu TSH nagle podskoczyło do 2,7. Przeraziłam się, bo endo mi mówiła, że w ciąży może być max 2,5. Natychmiast podniosłam po konsultacji dawkę do 100. Po 2 tygodniach TSH spadło do 2,5 ale ja czuję się gorzej. Rano mam kołatania serca i ciśnienie rozkurczowe 80-92. Wieczorem ciśnienie spada do mniej niż 80, puls obniża się do poniżej 60, a ja odczuwam ucisk w klatce piersiowej i duszności. Od rana towarzyszą mi też lęki. Wczoraj odebrałam najnowsze wyniki i jestem przerażona tym, że mam niedobór ft3 i zaszkodzę dziecku. Moje wyniki:

TSH: 2,5 (mU/l) norma II trymestr 0,35-4,1
Ft3: 2,99 (pmol/l) norma II trymestr 3,21-5,45
Ft4: 18,5 (pmol/l) norma II trymestr 9,63-17

Endokrynolog twierdzi żeby się nie przejmować tym, że ft3 jest mało, bo ważniejsze jest ft4 i żeby dalej przyjmować dawkę 100, bo hormony się jeszcze poprawią. Ale jak mam się nie przejmować jak w necie piszą, że niskie ft3 może zaszkodzić dziecku! Już nie mam siły do tego wszystkiego. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Jestem zapisana na konsultację u innego endo w przyszły czwartek dopiero.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka