Dodaj do ulubionych

wyniki TSH, FT4 i FT3, używam NDT

26.05.20, 08:19
Proszę o interpretację wyników:


Serum free T3 level 7.3 pmol/L (3.5 - 6.5) Abnormal

21 May 2020
Serum free T4 level 13.2 pmol/L (9.0 - 22.0)
Serum TSH level 1.00 mU/L (0.10 - 4.00)

Poprzednio:
18.02
FT3 4.22 (3.1-6.8)
TSH 3.51 (0.2-4.3)
T4 80 (66-181)
FT4 12.1 (12-22)

18/03
ferytyna 49.1 (13-150)
FT3 7.21 (3.1-6.8)
TSH 1.39 (0.2-4.3)
T4 88.7 (66-181)
FT4 11 (12-22)

28.04
FT3 6.7 (3.1-6.8)
TSH 1.91 (o.2 - 4.3)
T4 90 (66 - 181)
FT4 10.5 (11-22)
Obserwuj wątek
    • djpa Re: wyniki TSH, FT4 i FT3, używam NDT 05.06.20, 11:00
      Zauważyłam takie coś: wyniki pokazują mało, bardzo mało lub za mało tyroksyny (fT4),
      a dużo, bardzo dużo lub za dużo fT3.
      Zwróć uwagę na marcowe wyniki: fT3 powyżej normy, a fT4 poniżej normy.

      Zdaje się, że NDT ma większą proporcję fT3 do fT4 niż to jest fizjologicznie u ludzi, dlatego wydaje mi się, że musisz zmienić tę proporcję: brać więcej fT4, mniej fT3. Możesz zmniejszyć NDT i dołożyć tyle Euthoxu, ile zabierzesz T4 z NDT.

      Warto też, o ile można, nie zmieniać dawki mocno co miesiąc. Jeśli manewrujesz dwoma hormonami, to ostrożnie, nie gwałtownie i z głową. Obecnie masz fT3 powyżej normy, więc cóż - z fT3 musisz działać szybko, ale fT4 jest obecnie w normie, więc zostawiłabym na tę chwilę ten hormon w spokoju.

      Jeśli zmniejszysz NDT, to fT3 spadnie, ale fT4 może znów spaść poniżej normy i wrócisz co wyników, które już miałaś.

      Jeśli NDT bierzesz tylko rano, a badanie robisz rano przed hormonami, to uważaj, bo wynik fT3 taki jaki był w kwietniu nie jest dobry - jest za wysoki mimo że w normie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka