Dodaj do ulubionych

Wyniki FT3, FT4 przy częściowym usunięciu tarczycy

09.05.21, 14:44
Witam, widzę, ze sporo osób na forum orientuje się w sprawie hormonów tarczycy.
Doskwiera mi parę problemów i szukam ich przyczyny. Stany depresyjne i nerwica, nadpotliwość, nadmierna reakcja na stres od mniej więcej 2/3 lat, problemy z cerą, wagą, spowolnienie metabolizmu pomimo różnych zdrowych diet, wizyt u dietetyków. Przytyłam od 3 lat 10 kg, w tym przez ostatni rok aż 5 i waga dalej leci.

Zmęczenie, brak chęci do życia (a to nie leży zupełnie w mojej naturze, niegdyś byłam osobą cieszącą się małymi rzeczami i budzącą się z chęcią do działania). Podwyższone poziomy testosteronu, androstendionu przy niskich kobiecych hormonach ( PCOS zostało podczas USG wykluczone).
Poza tym utrata miesiączki na 2 lata, aczkolwiek odkąd pamiętam miałam problemy z regularnością. Różni lekarze z tej okazji chcieli wpakować mi różne tabletki, jedni twierdzili, że należy włączyć antykoncepcję, inni HTZ. Aż w końcu jedna Pani ginekolog zrobiła różne badania hormonalne i wielkie oczy na pomysł o HTZ, a antykoncepcję odraziła ze względu na gruczołową budowę piersi i podkreślając, że to będzie tuszowanie problemu, a po odstawieniu może być gorzej. Poradziła unikać stresu (a tego miałam w tym czasie dużo z powodu studiów) i więcej spać, w międzyczasie, z radą jednej pani dietetyk zwiększyłam ilość węglowodanów w diecie (akurat wtedy próbowałam diet niskowęglowodanowych) i okres wrócił naturalnie. Niestety męskie hormony dalej wysokie oraz oczywiście problemy z tym związane takie jak nadmierne owłosienie czy odkładanie się tłuszczu tylko w partiach niekobiecych jak brzuch czy ramiona.
Ostatnio natchnęło mnie, że właściwie chyba trochę zbagatelizowałam tarczycę i hormony i może to one mają wpływ. Mam 23 lata. Jestem po częściowym wycięciu tarczycy w 2014 r.

Jestem w tej chwili oczywiście pod opieką endykronologa. Aktualnie od lipca 2020 roku biorę na przemian dawkę Euthyrox 75 co drugi dzień i Novothyral 75 co drugi dzień.
Chciałabym zapytać, może ktoś byłby w stanie zerknąć na wyniki, bo może miał podobny problem, albo się orientuje jak to z tym jest, albo jest w stanie polecić jakiegoś dobrego lekarza endykronologa (najlepiej Wrocław, ale może być gdziekolwiek).

Moje najświeższe wyniki z kwietnia 2021 roku wyglądają następująco
FT3 3,22 (2,43-6,01) 22,07 %
FT4 12,38 (9,01-19,05) 33,57 %
TSH 0,907 (0,35-4,94)
W nawiasie podaję zakres referencyjny, a obok procent wyliczony kalkulatorem. Nie do końca rozumiem, czy te wyniki są w końcu ok czy nie.

Jestem trochę zdezorientowana i nie wiem jak to interpretować. Odwiedziłam paru lekarzy endykronologów i każdy ma inne podejście i opinie. Twierdzą, że przy wyciętej części tarczycy poziom FT3 nie ma żadnego znaczenia i nie musze tego badać… Tak też twierdził mój lekarz u którego leczę się od 3 lat, i patrzył tylko na TSH. Do lipca 2020 roku brałam dawki Euthyroxu 100 i 75 na przemian.

Mimo wszystko zawsze sprawdzałam również te hormony i w momencie gdy FT3 spadło poniżej normy postanowił zmienić mi właśnie dawki na obecne czyli branie na przemian Novothyralu i Euthyroxu…

Tak wyglądały wyniki w lipcu 2020 roku na dawce Euthyroxu 100 i 75.
FT3 2,73 (2,89-4,88) -8,04 % (poza normą)
FT4 12,32 (9,01-19,05) 32,97 %
TSH 1,809 (0,35-4,94)

We wrześniu 2020, na nowej dawce wyglądały tak
FT3 3,79 (2,43-6,01) 37,99 %
FT4 11,65 (9,01-19,05) 26,29 %
TSH 0,191 (0,35-4,94) (poza normą).
Czyli teraz trochę od tamtego czasu się zmieniło. Obecne wyniki napisałam na początku.

Moje główne pytanie jest takie czy orientuje się ktoś jak to jest z tym FT3 i FT4 podczas częściowego wycięcia tarczycy, czy w ogóle należy na te wyniki patrzeć oraz czy ktoś ma jakieś doświadczenia z Novothyralem i czy takie naprzemienne branie jednego dnia to drugiego to jest dobrą opcją? Czy jednak warto byłoby jeszcze zainteresować się wizyta u innego specjalisty.
Obserwuj wątek
    • milaemalka Re: Wyniki FT3, FT4 przy częściowym usunięciu tar 09.05.21, 22:47
      Witaj .Moim zdaniem nie wyszłas z niedoczynnosci Nie zrobiłas przed lipcem 2020 r wyników ? Napisałąs ze od lipca bierzesz 100 Euthyroxu i 75 Novothyralu A co brałaś przed tem,bo piszesz,że wyniki z lipca są na 100 i 75
      Branie naprzemiennie hormonów nie ma sensu.Lepiej brac stałą dawkę codziennie.Dawka moim zdaniem jest zle dobrana
      • aleksandraz98 Re: Wyniki FT3, FT4 przy częściowym usunięciu tar 11.05.21, 01:11
        Dziękuję za odpowiedź. Tak, źle się wyraziłam, mój błąd. Te wyniki z początku lipca są jeszcze na dawnej dawce Euthyroxu 100 i Euthyroxu 75 branych naprzemiennie. A po zobaczeniu tych wyników lekarz zlecił brać na przemian Euthyrox 75 (nie 100) oraz Novothyral 75.

        Jeszcze na początku maja 2020 roku, również na starej dawce Euthyroxu 100 i Euthyroxu 75 wyniki wyglądały tak
        FT3 3,36 (2,63-5,7) 23,78%
        FT4 14,87 (9,01-19,05) 58,37%
        TSH 1,485 (0,35-4,94)
        • milaemalka Re: Wyniki FT3, FT4 przy częściowym usunięciu tar 17.05.21, 17:52
          Uważam, że branie novothyralu co drugi dzien nie ma sensu.Po wzięciu tabletki Ft3 skacze w górę (nawet ponad normę -wiem bo robiłam 3 badania w ciągu kilku godzin) póżniej opada.Lepiej brac codziennie połowe Można przeciez brac połowe euthyroxu i Połowe novothyralu.Moim zdaniem masz za małą dawkę Przy novothyralu Tsh spada ponizej normy .Ft3 i Ft4 są niskie.Osobiście czuę się dobrze,gdy sa powyzej 50 %najlepiej koło 60% Sama- robiac badania- musisz sie nauczyć jak jest u ciebie. Trzeba robic notatki Wyniki ,dawka i krotki opis jak sie czujesz.Tylko ty wiesz jak sie czujesz Lekarz niewiele pomoze Na twoim miejscu bralabym odziennie 1/2 euthyroxu i 1/2 novo A teraz zwiększyłabym euthyrox co czwarty albo co trzeci dzien na 75 i połowe novo I za 6 tygodni badanie Ft3 i Ft4

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka