Dodaj do ulubionych

Pomocy. Dziwne wyniki.

27.07.21, 19:55
7 lat temu przypadkiem odkryto niedoczynnosc tarczycy. Wyniki to
Tsh 3.6 norma 0,27- 4.2
Ft4 9.9 norma 9.9 - 22
Ft3 5.99 norma 3.6. 6.8
Atpo 200 norma do 35
Atg nie pamietam ale w normie.
Guzek lity hypoechogeniczny w biopsji cechy lagodnej zmiany pecherzykowej. Druga i kolejne biopsje to koloid albo niediagnostyczne. Po właczeniu leczenia moj stan sie poprawił tsh spadlo do 1 a ft4 do 15 sie podnioslo. Bralem letrox 50. Rok temu ponad nawet gwaltowny nawrot depresji, lęku a ft4 ponizej normy. Za to tsh w okol od 1 do 2. Kazda proba zwiekszenia hormonow nawet po cwierc 25 to roztrzesienie, stres i jakas niemoc w miesniach. Zejscie do 44 ug znosilo te objawy ale deprecha i ociezalosc straszne. Antydepresanty nie pomagaly. Niedawno zmieniono mi na euthyrox i jakos udalo sie podniesc dawke ale... Poczatkowo roztrzesienie straszne ktore przeszlo i pojawil sie lepszy nastroj ale kilka dni i znow zle. Zazycie np wieczorem dodatkowo 6.25 ug od razu poprawialo samopoczucie i wracala energia i tak do dawki 88. Wtedy tsh spadlo do 0.5 a ft4 bez zmian na dolnej granicy, minimalnie spadlo ft3. Pojawila sie sennosc, bol miesni i stawow oraz swędzenie skory. Dawke zwiekszalem stopniowo do 137 ale od dawki 100 zamiast miec wiecej energii po zazyciu pojawia sie bol glowy dlawienie w gardle i przelyku, zawroty glowy i spore tetno. Glowa ciezka jak po zazyciu silnego leku na nadcisnienie. Efekt taki ze tsh ponizej normy, ft4 mam 12 - 13 norma 8,4 - 19 a ft3 spadlo do 5 norma 3.6 - 6,4. Endokrynolog mowi ze mam za niskie tsh nawet przy ft4 ponizej normy. Co sugeruje niedoczynnosc przysadki. Rezonans wykazal zmiane 2 mm a ponowny rezonans juz zmian nie wykazal. Nie wiem czego sie trzymac. Wieksze dawki mnie mulą strasznie a niższe to niedoczynnosc lub skutkują przez kilja godzin po zazyciu. Chyba zwiekszenie stopniowe o 88 w ciagu 2 miesiecy nie jest za szybkie? Wizyta za 2 tyg u profesora ale nie wiem czy dożyję do tego czasu. Rpdzinny nie potrafi pomóc.
Obserwuj wątek
      • depresant77 Re: Pomocy. Dziwne wyniki. 28.07.21, 19:08
        Nie palę elektronika. Wyniki d3 robilem ale bez wzgledu na poziom bylo tak samo. Vit b12 tez posrodku normy a ferrytyna nawet powyzej sredniej. Rano biore euthyrox i po ok 3 godz sie zaczyna, duszno, w klacie boli czyje sie jak przy zadlawieniu wieczorem troche mija ten stan. Rano juz ok i ponownie sie zaczyna po e godz od zazycia euthyroxu. Nigdy nie mialem tak niskiego tsh. Jutro chyba zrobię wyniki bo idzie oszaleć. Zawroty glowy, ucisk w glowie i uderzenia goraca. Calkiem podobnie bylo 20 lat temu gdy twierdzili ze to nerwica a byc moze byla to faza nadczynnosci. Zastanawia mnie skad taka rozbieznosc ft4 a ft3 jedno ponizej normy a drugie na max normie. Moze ft3 wysokie blokuje tsh i nie wytwarzane jest ft4? Jutro obnizam dawkę bo to robi sie niebezpieczne.
          • depresant77 Re: Pomocy. Dziwne wyniki. 29.07.21, 10:56
            Ft4 nie jest z tabletki wylacznie. Aby bylo z tabletki to trzeba nie miec tarczycy ktora chociaz niewydolna to iles ft4 produkuje. Reszta jest faktycznie z tabletki. Po wczorajszym dniu i objawach prawie zawalowych odpuszczam i schodze dawką, narazie do 112. Nie bez powodu tsh po 3 dniach dawki 112 bylo ponizej normy wiec przy 137 ug pewnie jest nieoznaczalne. Dziwi tylko fakt ze im wieksza dawka euthyeoxu tym nizej ft3. Noc byla koszmarna, jakies sny rodem z najgorszych horrorow i poczucie ze jestem na pograniczu swiadomosci i snu. Nie bez powodu pisza w ulotce o mozliwej psychozie lub splątaniu. Czytam wpisy lekarzy ze jesli po euthyroxie pojawia sie zmeczenie, sennosc, rozbicie to jest objaw przedawkowania lub zbyt szybkiego zwiekszenia dawki.
              • depresant77 Re: Pomocy. Dziwne wyniki. 29.07.21, 11:51
                Wyniki z dnia 12. 05. 2021 na dawce 44
                Tsh 0.684 normy 0.38 - 5,33
                Ft4 8.68 normy 8,4 - 19,1
                Ft3 5.45 normy 3,84-6,6

                Dalej normy te same i tak.
                Badania z 01.06 2021
                Dawka 62.5
                Tsh 1.586
                Ft4 9.76

                Badanie z dnia 21.06. 2021
                Dawka 75.
                Tsh 0.88
                Ft4 9.45
                Ft3 5.49

                Badania z dnia 08.07. 2021 dawka 88
                Tsh 0.638
                ft4 10.93

                Badanie z dnia 20. 07. 2021 dawka 112
                Tsh 0.327
                Ft4 11,40
                Ft3 5,05

                Dalej byla dawka 125 a pozniej 137 ale juz bez badan. Powoli rosnace ft4 i spadajace ft3 nie wskazują na nadczynnosc ale spadajace tsh juz jak najbardziej. Wyglada to tak ze spada tsh i spada wlasna praca tarczycy a zastepuje to hormonem z tabletki. Objawy wskazuja na przedawkowanie tetno, uderzenia goraca, uczucie zemdleje, zawroty glowy. Z drugiej strony apatia, niepokoj brak zycia we mnie na niedoczynnosc. Tylko ze na mniejszych dawkach bylo ok tak kilka godzin a wieczorem bylem bez zycia a obecnie zmeczenie wynika z tetna, jakby niedokrwienia glowy na pewno cos z krazeniem sie dzieje. Szum w uszach i ucisk w glowie. Najlepiej sie czuje gdy przychodzi takie ozywienis, wyostrzenie zmyslow, i charakterystyczne uczucie ciepla na twarzy i pieczenie uszu tj krazenie wrocilo prawidlowe. Obecnie to tj wypil kilka kaw siekier.
                • artur11111111 Re: Pomocy. Dziwne wyniki. 29.07.21, 12:36
                  Najlepsze wyniki masz na 112 ale za szybko robisz badania trzeba poczekać 4tygodnie na wyniki a na TSH jeszcze dłużej dawkowanie tyroksyny zawsze ustala się na podstawie ft4i ft3 nie na podstawie TSH .TSH jest hormonem przysadki a nie tarczycy czasem tak jest że TSH tak reaguje na hormon z tabletki i spada poniżej normy a później wzrasta ja bym został na dawce 112 cztery tygodnie i dopiero zrobił wynik ft3i ft4 wiem że jak człowiek się źle czuje to ciężko wytrzymać ale tak jest skakanie po dawkach co 2tygodnie jest dla ciebie jeszcze gorsze spróbuj wytrzymać na jednej dawce 4tygodnie TSH poniżej normy nie oznacza nadczynności bo ft4nisko i ft3jest też w normie pozdrawiam
                  • depresant77 Re: Pomocy. Dziwne wyniki. 29.07.21, 13:15
                    Wiem ale sytuacja byla beznadziejna. Wieczorami gdyby wybuchl pozar to bym nie uciekł. Zahamowanie ruchowe ogromne. Ale dawki powyzej 100 zaczely szkodzic a juz 125 bardzo. Nie rozumiem czemu 4 tyg czekac skoro tabletka utrzymuje sie 7 dni w organizmievzanim spadnie stezenie o polowe. Wiec po tygodniu a max po 2 powinno stezenie z tabletek sie ustabilizowac. Pozniej pewnie tsh spadnie co troche zmniejszy ogolny piziom ft4. Tylko skad wysokie ft3 gdy mam ft4 na dolnej granicy? To tak jakby był dom gdy na rynku cegieł brak. Wspomnialem lekarz o podobienstwie wynikow do tych przy niedoborze jodu. Odp ze sol jest jodowana i nie ma w polsce niedoboru. Zreszta gdy zazywalem kelp to od razu tsh spadalo a wyniki ft4 i ft3 bez zmian. Jesli istnieje punkt idealny to jest on bardzo wąski. Zarowno niedoczynnosc jak i nadczynnosc jest nie do przyjecia.
                    • artur11111111 Re: Pomocy. Dziwne wyniki. 29.07.21, 13:55
                      To tak nie działa zmiana dawki i 4tygodnie trzeba poczekać na wynik najpierw następuje uzupełnienie braków w całym organizmie ty robisz wynik i jest fałszywie zaniżony po 3,4tygodniach dopiero będzie rosło ft4 z krwi co do ft3to przeważnie tak jest że gdy są braki ft4 to ft 3jest większe gdy będzie rosło ft4 to ft3 będzie spadać wytrzymaj na jednej dawce 4tygodnie i będzie lepiej na razie nie martw się TSH ty musisz ustalić sobie dawkę ft4i ft3 pozdrawiam
    • depresant77 Re: Pomocy. Dziwne wyniki. 31.07.21, 09:00
      Zmniejszona dawka do 112 i w drugim dniu depresja, brak sily, bol miesni plecow i duze cisnienie. Dzis 125 i od razu duza sennosc, jakies ustapienie niepokoju, ale kreci sie w glowie jakby cisnienie spadlo, wstaje zbyt szybko i od razu zawroty glowy. Nie mozliwe ze przedawkowalem bo tetno wieczorem ok 75 a gdy biore wiecej do 90.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka