Dodaj do ulubionych

Całkowite usunięcie tarczycy a elektrolity

27.10.21, 08:23
Witam,
Moja żona ponad 3 tygodnie temu 5.10 - przeszła operację całkowitego usunięcia tarczycy - zapobiegawczo usunięto również węzły chłonne. Wyniki Hist-Patologiczne czyste tj. bez żadnej złośliwości. Nie mniej jednak podczas pobytu w szpitalu żona miała atak tężyczki (problem z przytarczycami) i problem ciągnie się do dziś.
Co prawda wapno jest w normie, nie mniej jednak teraz jest problem z potasem - przez co drętwieją jej ręce nogi - w ostatnich 5 dniach dwa razy musiała odwiedzić SOR - gdzie dostawała kroplówkę plus wapno, magnez potas - drętwienia ustawały.

Ostatnie badania:
Sód: 140 (136-145)
Potas 3.4 (3.5 - 5.1)
Magnez 1.8 (1.7 - 2.6)
Wapń 2,34 (2.1-2.55)
TSH 39.04 (0.35 - 4.94)
FT3 1.59 (1.58-3.91)
FT4 0.89 (0.70 -1.48)
PTH 9.02 (15 - 65) - tutaj lekki podskok do góry po 2 tygodniach (poprzednio było 6.38)

Po tych wynikach edokrynolog zlecił zwiększenie hormonów (Letrox 100) do 1.5 tabletki.
TSH na SOR wczorajsze - 29.39 (0.47 - 4,64)
Wapn - 2.38 (2.1 - 2.55)

Dodatkowo CRP 8.9 (<5.0)

Puki co żona suplementuje:
2 x Alfadiol (2 x dziennie )
2 x Calperos 1000 (2 x dziennie)
3 x Kalipoz
1 x Letrox 100 (1.5 tabletki dopiero 3 razy, wcześniej 1 tabletka).
2 x dziennie magez zwykły suplement z apteki.

W temacie jesteśmy początkujący - nie mniej jednak z powodu niskiego potasu żona ma problemy z drętwieniem kończyn - dlatego szukam porady jak odpowiednio suplementować powyższe składniki - mam wrażenie, że elektrolity nie przyswajają się jej odpowiednio dobrze.
Wiem też, że aktualnie jest w niedoczynności hormonów tarczycy.

Jakie padania polecacie zrobić by wyjaśnić / polepszyć naszą sytuację - czy jest ktoś tutaj na forum, kto miał podobny problem.?
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: Całkowite usunięcie tarczycy a elektrolity 27.10.21, 10:08
      Przy tak dużej niedoczynności wszystko wchłania słabo my tarczycowycy nawet przy wyrównaniu hormonów musimy uzupełniać braki bo je niestety mamy gdy TSH będzie spadać a hormony rosnąć powinno być lepiej zastanawia mnie tężyczka która wykryto i tu trzeba się tym zająć ale w tym temacie nie pomogę widać też że jest stan zapalny i tu trzeba szukać od czego najlepszym rozwiązaniem w chwili obecnej są kroplówki bo uzupełni wszystkie braki szybko i powinna iść do rodzinnego aby wypisał zlecenie jednak sądzę że trzeba się zająć tężyczką pozdrawiam
      • wasabi888 Re: Całkowite usunięcie tarczycy a elektrolity 27.10.21, 10:22
        Podczas pobytu w szpitalu żona miała spory spadek wapnia - stąd też wspomniałem o tężyczce - tak nazwały to pielęgniarki - jednak żadnych badań w tym kierunku jeszcze nie robiliśmy.
        Wapno w szpitalu w przedziałach (2.15 - 2.50):
        1.7 - dzień po operacji - tu był atak tężyczki
        1.91 - 2 dzień
        2.2 - 3 dzień
        Nie wiem czy tężyczka to spadek wapnia poniżej normy - jedno jest pewne przytarczyce po operacji nie działały - dopiero po 2 tygodnich mamy PTH 9. Teraz wapno jest ok - problem mamy natomiast z potasem.

        Czy tężyczkę się jakoś sprawdza - innymi badaniami ?
        • artur11111111 Re: Całkowite usunięcie tarczycy a elektrolity 27.10.21, 13:17
          Tężyczką powinien zająć się neurolog robi jakiś test ale nie wiem na czym to polega i do tego jeszcze endokrynolog musicie znaleźć dobrego endokrynologa który zajmie się leczeniem zajrzyjcie na forum o tężyczce tam na pewno dowiecie się więcej bo ja na ten temat nie dużo wiem widać że jest problem z hormonami ale tu już leczenie zostało podjęte i to jest kwestią czasu żeby TSH spadło i hormony wzrosły ale trzeba poczekać teraz trzeba zająć się tężyczką wyobrażam sobie jak żona się teraz czuję i współczuję

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka