hppt25
18.04.22, 21:00
Cześć czy jest tutaj ktoś kto jest diagnozowany w tej chorobie? albo się na tym zna? albo zna kogoś kto miał/ma tą przypadłość. Od kilku lat mam stale wapń w górnej granicy normy (badany już z 20 razy) Wyniki przedstawiają się następująco
Wapń zawsze w przedziale 2.50-2.58 w normie 2.10-2.55 (badany z 20 razy, wyniki bardzo podobne, czasami identyczne)
Witamina D3 w przedziale 13-17 ng w normie 30-50 (badana trzykrotnie)
Parathromon badany 5 krotnie wyniki zawsze pomiędzy 32-38 pg/ml w normie 15-65
Wapń zjonizowany 1.23 w normie 1.15-1.27
USG Nerek i brzucha ok - brak cech kamicy.
Wydalanie wapnia z moczem ok.
Badania tarczycy idealne.
Badanie nerek idealne
Fosfor w normie.
Wątroba ok.
Byłem u endokrynologa, twierdzi że to nie jest nadczynność przytarczyc, a wyniki są ok. Nie jestem wstanie przyjąć nawet 1000 j.m witaminy D3 przez dłużej niż tydzień ponieważ zaczynam mieć objawy hiperkalcemii (skakanie mięśni, bóle głowy, mdłości) gdy w trakcie przyjmowania witaminy D3 nawet w dawce 1000 j.m dostaję tych objawów wiem że mam podwyższony wapń we krwi. Niejednokrotnie poszedłem do laboratorium zrobić badanie i zawsze wapń wychodził ponad normę. Witamina k2 i magnez nie pomagają. Testowałem witaminę d3 różnych firm, ten sam efekt. Vigantoletten, Vigantol, krople ADEK, maść z witaminą D3, bez różnicy. Słońce nie daje mi żadnych negatywnych objawów natomiast synteza witaminy d3 przez słońce jest inna i organizm sam reguluje ile jej potrzebuje, a czytałem że w nadczynności przytarczyc organizm obniża celowo poziom witaminy d3 żeby nie dochodziło do hiperkalcemii. Endokrynolog twierdzi że to nie nadczynność ponieważ moje pth jest w normie. Jednak czytałem i jestem nawet w grupie osób z nadczynnością przytarczyc gdzie jest napisane że nadczynność przytarczyc może występować nawet u osób u których parathromon jest w normie.