Dodaj do ulubionych

interpretacja badań tarczycowych

07.05.22, 12:36

Proszę o interpretację badań.TSH 1,360uIU/ml (norma 0,270-4,200),FT4 0,98ng/dl (norma 0,93-1,70),FT3 4,26 pmol/l (norma 3,10-6,80),TPO 59,00 IU/ml (norma <34),ATG 35,1 IU/ml (norma <115)
Obserwuj wątek
      • e.bugala69 Re: interpretacja badań tarczycowych 09.05.22, 13:18
        Bardzo proszę o interpretację wyniku USG tarczycy.Tarczyca dwupłatowa,niepowiększona,położona w miejscu typowym,o równym zarysie zewnętrznym i cechach prawidłowej spoistości miąższu.Prawy płat wym.14x12x44,lewy płat 13x13x45.Cieśń szer.3,8 mm.Wcentralnej części prawego płata tarczycy uwidoczniono pojedyńczy guzek lity,wielk.9x6x7 mm,normoechogeniczny,dobrze ograniczony i ukrwiony obwodowo.Wskazane wykonanie kontrolnej biopsji cienkoigłowej.Echogeniczność pozaguzkowego miąższu tarczycy nieznacznie jednorodnie obniżona z cechami podwyższonego unaczynienia-nie można wykluczyć komponenty przewlekłego zapalenia autoimmunologicznego.Węzły chłonne wzdłuż naczyń szyjnych,w dołach nadobojczykowych i w okolicy przedtchawiczej-niepowiększone. Dochodzi jeszcze złe samopoczucie.Z góry bardzo dziękuję.
        • artur11111111 Re: interpretacja badań tarczycowych 10.05.22, 18:11
          Na razie nie ma się czym martwić dużo ludzi ma guzki ale po biopsj będzie więcej wiadomo stan zapalny jest oczym świadczy tpo ale największym problemem jest to że twoje ft4 jest bardzo nisko i od tego źle się czujesz potrzebujesz eutyroxu aby ft4 wzrosło powinno być 65-75%normy u ciebie jest w dolnej granicy normy nie możesz czuć się dobrze przy takich wynikach lekarze patrzą na TSH co jest wielkim błędem bo przy niskich hormonach dalej będziesz czuć się źle twoja tarczyca nie domaga i trzeba uzupełnić hormony z tabletki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka