Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników tarczycy.

14.05.22, 16:49
Witam, mam prośbę o pomoc w interpretacji wyników tarczycy. W lutym okazało się, że mam chorobę Hashimoto w wyniku obecnych przeciwciał, USG i TSH na poziomie 4,5. Od marca jestem na dawce 50mg Euthyroxu. Endokrynolog twierdzi, że aktualne wyniki są w porządku a ja nadal czuję się źle, nie mam siły rano wstać, mam chwiejne nastroje, jestem przewrażliwiona, nie mam chęci na swoje dawne pasje. Dodam, że biorę antydepresant bo nie mogłam sobie poradzić z bezsennością i chwiejnymi nastrojami oraz stanami lękowymi ale niewiele on daje.
Aktualne wyniki:
TSH 2,63 (0,27-4,20)
FT3 2,94 (2,57-4,43) 19%
FT4 1,74 (0,93-1,70) 105%
Witamina D poziom wysoki, B12 i ferrytyna w porządku. Do tego antykoncepcja. Wykryta celiakia (dieta bezglutenowa).
Czy możliwe, że endokrynolog się myli i te wyniki jednak nie są prawidłowe? Endo twierdzi że depresja to depresja i nie ma zwiazku z tarczycą..
Będę wdzięczna za każdą odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: Prośba o interpretację wyników tarczycy. 14.05.22, 17:02
      Nie masz prawa dobrze się czuć przy takich wynikach ft4 za wysokie a ft3 bardzo nisko i to ono odpowiada za dobre samopoczucie nie masz przemiany ft4 w ft3 i tu jest problem czasem na przemianę pomaga selen nie wiem jaka masz ferrytyne bo ona też odpowiada za przemianę ft4 w ft3 to ze masz ferrytyne w normie nie oznacza że jest dobrze powinna być na poziomie 50% normy a nawet wyżej
          • artur11111111 Re: Prośba o interpretację wyników tarczycy. 14.05.22, 20:00
            To nie jest wymyślanie przy takich wynikach nie możesz się dobrze czuć tylko nasi endo powinni się dokształcać że niskie ft3 daje wszystkie objawy psychiczne takie jak depresja lęki obniżenie nastroju ale jak są niedouczeni to kierują ludzi do psychiatry ale tak naprawdę robią nam ogromną krzywdę bo psychotropy nie pomogą trzeba ustawić odpowiednio hormony i wszystkie objawy miną ale takich endo w Polsce masz 10% co wiedzą o co chodzi dla twojego endo jest wszystko dobrze ciekawe co by zrobił jakby on miał takie wyniki też by poszedł do psychiatry szkoda słów jakich mamy lekarzy i jeszcze trzeba za to płacić
              • artur11111111 Re: Prośba o interpretację wyników tarczycy. 15.05.22, 09:26
                Ciężko znaleźć dobrego endokrynologa ja przerobiłem że 20 niektórzy to była taka porażka że zganiali na wszystko tylko nie na tarczycę więcej się dowiedziałem tu na forum niż u lekarza tutaj jest ogromna wiedza trzeba czytać i uczyć się tej choroby jest tu lista polecanych endokrynologów wpisz sobie forum polecani endokrynolodzy może coś znajdziesz ale będzie ciężko ktoś poleca a czuje się kiepsko ogólnie jeżeli lekarz patrzy tylko na TSH to trzeba od niego uciekać bo szkoda czasu pieniędzy patrzy się zawsze na TSH ft3 i ft4 ale najważniejsze jest ft3 i ft4 jak idę na badania i słyszę jak ludzie przychodzą i robią same TSH to mi ich szkoda

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka