Dodaj do ulubionych

Wyniki i prośba o interpretację oraz wsparcie

05.08.22, 01:16
Cześć,

Robiłam ostatnio usg tarczycy i pojawił się u mnie guzek.

"Tarczyca niepowiększona, nieznacznie niejednorodna echogenicznie, w badaniu PD o skąpym ukrwieniu.

Plat prawy o wymiarach 15x18x40 mm, V=5,7 ml, w biegunie dolnym słabo odgraniczony obszar/zmiana hipoechogenna o wym 10x8x13 mm - przemawiająca raczej za obszarem nacieków limfocytarnych, ewentualnie do róznicowania ze zmiana ogniskową, w ocenie PD o skapym obwodowym ukrwieniu. Analogiczny drobny obszar w biegunie górnym.

Plat lewy o wymiarach 14x22x45 mm, V=7,1 ml, bez ewidentnych zmian ogniskowych. Cieśń o szer 3,4 mm. Okoliczne węzły chłonne bez cech patologicznego powiększenia."

Czy to może być początek choroby Hashimoto? Choruję kilka lat na niedoczynność tarczycy, ale wymiar tego guza mnie zaskoczył.

Tsh mam 2,6
FT 4 wynik:16
FT 3 wynik: 6.

Brak przeciwciał ...

Na kolejną wizytę u endo muszę trochę czekać, a boję się, że może być to rak.
Obserwuj wątek
    • marrgots Re: Wyniki i prośba o interpretację oraz wsparcie 06.08.22, 18:59
      Ktoś coś napisze...?
      • artur11111111 Re: Wyniki i prośba o interpretację oraz wsparcie 10.08.22, 21:39
        Na razie nie ma wariować pójdziesz do endo zrobią biopsję i będzie wiadomo piszesz że leczysz się już kilka lat i nagle wykryli ci guzka czy był już wcześniej wyniki też nie za dobre jak na leczenie kilkuletnie ale jakoś mnie to nie dziwi u nas tak Endo leczą jak TSH w normie to jesteś zdrowa poprostu szkoda słów
        • marrgots Re: Wyniki i prośba o interpretację oraz wsparcie 11.08.22, 01:01
          Wcześniej były torbiele.. usg wyproszone u lekarza po 4 latach... Znaleźć dobrego endokrynologa to chyba cud...
          • artur11111111 Re: Wyniki i prośba o interpretację oraz wsparcie 11.08.22, 09:51
            Endokrynolog powinien robić USG na każdej wizycie żeby zobaczyć co się dzieje właśnie żeby zapobiec takim sytuacją
            • marrgots Re: Wyniki i prośba o interpretację oraz wsparcie 16.08.22, 19:22
              Cztery lata temu to były małe torbiele...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka