Dodaj do ulubionych

TSH w normie, FT3 i FT4 niskie.

16.11.22, 15:50
Witam,
chciałbym zapytać o czym mogą świadczyć poniższe wyniki badań, byłem na wizycie u endokrynologa który na obrazie USG stwierdził stan zapalny tarczycy(liczne drobne ogniska hypoechogenne) jakby autoimunologiczne natomiast wyniki badań krwi tego nie potwierdzają wg niego są w normie a wg tego co wyczytalem na forum to ft3 i ft4 powinny być na poziomie powyżej 50%. Lekarz zalecił przyjmowanie na ten moment wir D3, Aspargin, selen. Poniżej przedstawiam wyniki badań:
TSH 1,6 mIU/I norma 0,27-4,20
FT3 3,04 norma 2,57-4,43
FT4 0,98 norma 0,93-1,7
ATG 15,24 norma 0-115
ATPO 13,1 norma 0-34
CRP 1,31 norma <5
Glukoza 88 norma 70-99
ALT 18,5 norma <41
AST 24,5 norma <40
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: TSH w normie, FT3 i FT4 niskie. 16.11.22, 15:56
      Bardzo dobrze wyczytałes hormony ft3ift4 powinny być optymalnie 60-75% normy on poprostu patrzy na TSH a nie na hormony które masz złe i nie możesz się dobrze czuć przy tak niskich hormonach
      • piotr35757 Re: TSH w normie, FT3 i FT4 niskie. 18.11.22, 16:35
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        W takiej sytuacji rozumiem ze należy poszukać endokrynologa który zaleci przyjmowanie hormonów tarczycy przy tak niskim stężeniu hormonów, czy możliwe jest w naturalny sposób podnieść poziom FT3 i FT4? Jak Pan uważa czy wyniki badań sugerują Hashimoto jeżeli przeciwciała ATG i ATPO w badaniu wyszły w normie j.w. czy też możliwe ze jakaś bakteria wirus lub pasożyt spowodował zaatakowanie gruczołu tarczycy? Na ten moment suplementują wit D3+K2 ok 10 000j, selen 100 ug, cynk 15 mg oraz b-complex w tym 100ug B12 przez ok 2 miesiące. Zrobiłem także dodatkowe badania krwi które wyszły w normie jednak jeżeli mógłby Pan jeszcze zinterpretować to z góry bardzo dziękuje.
        Wyniki badań:
        OB 3 norma 1-10 mm/1h
        Wapń 10.1 norma 8.1-10.5
        Żelazo 76 norma 59-148 ug/dL
        Latex RF 6.6 norma 0-20 IU/L
        Immunoglobulina G(IgG) 12.1 norma 5.4-18.22 g/l
        Ferrytyna 240.12 norma 21.81-277.66
        Prolaktyna 13.88 norma 3.46-19.40
        Kortyzol 17.40 norma do godz 10 3.7-19.4
        Parathormon PTH 22.80 norma 15-68.30
        Zrobiłem jeszcze badanie ACTH natomiast wynik będzie w przyszłym tygodniu
        • artur11111111 Re: TSH w normie, FT3 i FT4 niskie. 19.11.22, 17:09
          Tak potrzebujesz uzupełnic hormony

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka