Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników syna.

16.11.22, 19:59
Witam, proszę o interpretację wyników syna. Syn 24 lata. Po wizycie u dermatologa (łojotokowe zapalenie skóry) dr zlecił mi badania.
Wyniki :
FT 3. 5.01 PG/ml (2.3-4.2)
FT4. 1.34 mg/dl (0.89-1.76)
TSH 0.803 mlU/L. (0.550-4.780)

ALT 101U/L. <45
AST. 53. U/L. <35

Syn przyjmuje lek mesopral już bardzo długo bo po gastroskopii wyszła mu przepuklina żołądka. Objawiało się to wieczną zgagą. Morfologia w większości w porządku oprócz :
Eozynocyty (EOS) 0.67 10^9/L norma 0.05-0.5
Neutrocyty 48,5 %. Norma. 55.0,-70.0
Eozynocyty(EOS%). 8.31%. norma 1.0-4.0
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: Prośba o interpretację wyników syna. 17.11.22, 09:13
      Syna tarczyca nie domaga ft4 -51% ft3-142% oczym świadczą wyniki ft3 wyższe od ft4 i to bardzo znacznie bo ponad normę tak nie może być zawsze ft4 powinno być wyższe u syna jest odwrotnie powinniście znaleźć dobrego endokrynologa powinien zacząć się leczyć bo wyniki ma złe tylko jest jeden problem u nas lekarze patrzą na TSH a nie na hormony znaleźć takiego lekarza który patrzy na hormony a nie na TSH graniczy z cudem ale trzeba szukać bo są prawdziwi fachowcy pamiętajcie że tarczyca odpowiada za cały organizm
      • justynamama2 Re: Prośba o interpretację wyników syna. 17.11.22, 12:25
        Dziękuję za odpowiedź, a Pana zdaniem wyniki świadczą o nadczynności czy niedoczynności?.
        • artur11111111 Re: Prośba o interpretację wyników syna. 17.11.22, 12:45
          Gdyby była nadczynność ft3ift4 były by ponad normę a TSH było by poniżej normy a więc jest to niedoczynność tak jest że jak brakuje hormonu ft4 to wtedy ft3 idzie w górę często też ponad normę gdy zacznie się uzupełnienie hormonu wtedy ft4idzie do góry a ft3spada mogą też być braki jodu i wtedy ft3 idzie do góry ale i tak musi syn znaleźć endokrynologa który ustawi mu wyniki i wtedy powinno być dobrze ale leczenie trzeba zacząć już teraz bo jest za młoda osoba ale tak jak pisałem znalezienie fachowca jest bardzo trudne niektórzy przerabiają ich 10,15 i nadal takiego nie mają u nas lekarze patrzą na TSH a reszta ich nie interesuje i tu jest problem bez hormonów lub ich niskim poziomie nie da się normalnie funkcjonować i wtedy lekarze specjaliści kierują owego pacjenta do psychiatry i cześć tylko że psychiatra nie jest w stanie nikogo wyleczyć tylko zwalcza objawy które są od złej pracy tarczycy jeśli mogę zapytać skąd jesteście
          • justynamama2 Re: Prośba o interpretację wyników syna. 17.11.22, 12:56
            Syn studiuje w Lublinie.
            • artur11111111 Re: Prośba o interpretację wyników syna. 17.11.22, 13:10
              Ok daleko ode mnie ja jestem ze Śląska pytam bo jakby było bliżej to mam tutaj świetnego endokrynologa
              • justynamama2 Re: Prośba o interpretację wyników syna. 17.11.22, 13:25
                Mam jeszcze pytanie, czy niedoczynność da się wyleczyć?
                • artur11111111 Re: Prośba o interpretację wyników syna. 17.11.22, 13:34
                  Niedoczynność gdy tarczyca nie domaga trzeba wspomóc bierzesz tabletkę rano z hormonem i tyle trzeba tylko ustalić odpowiednią dawkę jaka trzeba brać czasem się zdarzy że tarczyca znowu zacznie pracować poprawnie ale to jest rzadko przeważnie jest tak że trzeba tabletki brać do końca życia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka