Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w interpretacji wyników

25.01.23, 23:20
Witam serdecznie. Przejdę od razu do konkretów. Na dzień dzisiejszy cierpię na duże osłabienie, głównie mięsniowe.Wykonywanie jakiejś cięższej pracy lub ćwiczeń kończy się niemal omdleniem,mam napady duszności i problemy z wciągnięciem powietrza.Jestem trzeci miesiąc na euthyrox 25 i będę miał teraz kolejną wizytę. Dlatego piszę teraz o pomoc czy może ktoś stwierdzić czy moja Pani endokrynolog dobrze mnie leczy.Dostałem euthyrox 25,wizyta za trzy miesiące oraz badania ze sobą jedynie TSH i FT4...
Przez około 10-12 lat zmagałem się z potwornym zmęczeniem którego żaden lekarz nie był w stanie zdiagnozować, jakieś pół roku temu trafiłem do reumatologa z powodu bólu stawów i od razu postawił diagnozę po wynikach że to problem endokrynologiczny.Zrobiłem pakiet badań i się potwierdziło, niedoczynność i hashimoto. I tak trafiłem do mojej Pani doktor która przepisała lek.Przez około trzy tygodnie mój stan się poprawiał,później się ustabilizował a następnie zaczął drastycznie szybko pogarszać.
Moje wyniki przed trafieniem do endokrynologa.
TSH 4.150 0.27-4.20;
FT3 2.80 2.04-4.40;
FT4 1.25 0.93-1.71;
antyTPO 151.20 0-34.
Moje wyniki które sam zamówiłem czytając forum.
TSH 2.834 0.350-4.940;
FT3 2.27 1.58-3.91;
FT40.95 0.70-1.48;
Wit.B12 332.86 189.00-883,00;
Ferrytyna 59.07 21.81-274.66;
antyTPO 115.00 0.00-34.00;
antyTG 29.20 0.00-115.00;
Kortyzol 18.80 4.82-19.5;
Bardzo proszę o pomoc z moim przypadkiem oraz co dalej?Czy kontynuować dalej leczenie u tego endokrynologa czy szukać innego?Co mogę zrobić jeszcze z tym sam od siebie?Dodam iż jestem na diecie uwzględniającej hashimoto oraz suplementuję cynk, magnez,vit d3,omega 3,selen,ashwagandha oraz sport biotic lab one.Zrobiłem badania córce i także ma niedoczynność i także leczy się u tej samej endokrynolog.
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 09:49
      Ile jesteś już na tej 25
      • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 09:57
        Po jakim czasie są te drugie wyniki? Ferrytyna jest nisko B12 też nisko trzeba podnieść wyżej anty pokazuje że masz stan zapalny tarczycy trzeba brać dobry selen
        • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 10:38
          Drugie są po około 4 miesiącach gdyż po pierwszych czekałem prawie miesiąc na wizytę
          • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 10:41
            Biorę selen swanson 100
      • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 10:35
        Trzeci miesiąc
        • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 11:05
          Najlepszy selen to cefasel 100jest drogi ale bardzo dobry co do wyników masz cały czas za małą dawkę eutyroxu dlatego poczułes się lepiej a teraz znowu masz zjazd samopoczucia
          • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 13:08
            Więc co mogę zrobić?Sam sobie zadecydować o większej dawce?A co z tą ferrytyną i b12,do kogo udać się po ewentualne leczenie?A kortyzol nie jest za wysoki?Za dużo tego wszystkiego jak dla mnie a brak lekarza który kompleksowo podejdzie do problemu..
            • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 13:19
              Możesz sobie sam podnieść dawkę eutyroxu albo lekarz to zrobi albo i nie zależy na jakiego trafisz dobry lekarz by dawkę zwiekszył co do B12 kup sobie B12 z olimpu max 700 i łykaj 1 tabletkę co do ferrytyny musisz sobie kupić żelazo w tabletkach bądź do picia lub jeść potrawy z dużą zawartością żelaza i tyle pamiętaj że selen łyka się 4godziny po eutyroxie a żelazo najlepiej wieczorem żeby nie zakłócało eutyroxu ja bym podniosł dawkę 4*25+3*37,5czyli połtorej tabletki 25 i brać na przemiennie poniedziałek 25 wtorek 37,5 środa 25czwartek 25 piątek 37,5 sobota 25 niedziela 25 i za cztery tygodnie od zwiększenia dawki wyniki
              • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 13:22
                Sorry źle napisałem pon 25 wtorek 37,5i tak naprzemiennie co da 4*25+3*37,5
                • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 21:45
                  Ok,dzięki za porady.
                • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.01.23, 14:55
                  Ok,robimy od dzisiaj już 37.5 dawkę. Ile czasu mniej więcej minie aż poczuję się lepiej i będę normalnie funkcjonować?Jest to dla mnie całkiem obcy temat i nigdy nawet nie słyszałem o tej chorobie i gdyby nie przypadek to chodził bym z tym nadal...
                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.01.23, 16:14
                    Chcesz cały tydzień brać 37,5 ?
                    • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.01.23, 20:06
                      No nie wiem, skoro te 25 prawie wogóle nie działało po czasie...Myślisz że za dużo?Zrobić na to 37.5 i 25?
                      • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.01.23, 20:17
                        Ja bym brał 4*25+3*37,5 i za cztery tygodnie wyniki trzeba zwiększać powoli nie da się tego zrobić szybko
                        • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 28.01.23, 09:24
                          No dobrze,więc tak zrobię. Wracając jeszcze do ferrytyny i b12.O jakiej dawce mam wziąść te suplementy?I co z kortyzolem?Mam niemal że maksymalny poziom a biorę na noc ashwagandhę 800.
                          • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 28.01.23, 09:49
                            Ja biorę B12 z olimpu 700max po dwóch tygodniach robię tydzień przerwy i robię wynik i później trzeba dostosować dawkę możesz później brać 2lub3razy w tygodniu tak żeby nie spadło poniżej 600 co do ferrytyny ona bardzo powoli się podnosi ja teraz biorę chela ferr forte 1tabletke wieczorem co do kortyzolu trzeba by cię zdiagnozować na nadnercza ale to już endokrynolog
                            • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 29.01.23, 00:53
                              Ok,czyli muszę znaleźć dobrego endokrynologa.
                            • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 30.01.23, 22:16
                              Wizyta u endokrynologa nie przyniosła radykalnych zmian.Do wyników które wrzuciłem w pierwszym poście dostałem taką opinię. TSH spadło więc jest ok,FT4 i FT3 trochę niskie więc damy większą dawkę 37.5.No antyTPO jest ale przy Hashimoto musi być. Reszta wyników jak ferrytyna, Wit b12,kortyzol jest bardzo dobra bo mieści się w normie.Wizyta kontrolna z wynikami TSH i FT4 za trzy miesiące. Jak wspomniałem o jakiejś suplementacji to była odpowiedź po co?Ale jak tak nalegam to mogę zrobić kurację półroczną a później półroku przerwy zestawem Tyrosep.I to tyle,aha jeszcze USG było.
                              Tak wygląda podejście lekarza.....
                            • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 30.01.23, 22:35
                              Mam taką prośbę, opiszę co mam i jak do tej pory zażywam i proszę o porady jak powinienem to prawidłowo stosować w jakich dawkach i porach, pracuję na trzy zmiany więc muszę to uwzględnić...A więc tak na chwilę obecną
                              -euthyrox, na zmianę 25 i 37.5 rano na czczo, około godzinę przed śniadaniem
                              -cynk Solgar 22mg rano w trakcie śniadania
                              -omega 3 7Nutrition 1 kapsułka rano do śniadania
                              -D3K2 4000j/100 Essence 1 tabletka rano do śniadania
                              -magnez Puritans Pride 420 mg rano do śniadania
                              -wit.C F-Vit ForMeds 1 płaska miarka do śniadania
                              -Ashwagandha Hiro.Lab 800mg przed snem
                              -Selen Swanson 100 mcg przed snem
                              -Sport Biotic Lab One 1 kapsułka przed snem.
                              Jako że jestem aktywny fizyczny dodatkowo
                              -MSM Singularis pół miarki przed obiadem
                              -w dni większej aktywności fizycznej 5gr kreatyny
                              Dodatkowo zakupiłem Wit. B12 max Olimp oraz Chela ferr forte Olimp, i to chyba na chwilę obecną cała moja apteka.Dodam iż MSM i kreatynę biorę że względu na wcześniejsze bóle stawów oraz osłabieni mięśni.
                              Proszę o analizę i porady co z tym wszystkim dalej robić bo jak widać lekarze nie do końca mają chyba ochotę zajmować się swoją pracą. Za pomoc z góry dziękuję.
                              • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 30.01.23, 22:43
                                Jeszcze zapomniałem, ponieważ to trwa już jakiś czas więc na zmęczenie stawiany był także sen pod kątem pracy więc polecono mi melatoninę i biorę 2.5gr przed snem...
                                • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 31.01.23, 17:34
                                  Na mnie nie działała lepiej działał magnez brany 1godzine przed snem
                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 31.01.23, 17:44
                                    Na mnie też nie działa ale mam jeszcze prawie pół opakowania więc zużyję je.A pomożesz w sprawie tych wszystkich suplementów?Nie wiem czy dobrze stosuję, które mogę łączyć a które nie,które o jakiej porze,które przed jedzeniem a które w trakcie lub po?Za dużo tego wszystkiego żeby się połapać.
                              • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 31.01.23, 18:07
                                Ja bym brał tak rano przed śniadaniem eutyrox po śniadaniu B12 po ok 4godzinach od eutyroxu selen w obiad D3+omega po południu ashwa kolacjia żelazo ja bym to tak brał
                                • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 31.01.23, 20:14
                                  Ok,dzięki
                                • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.02.23, 05:19
                                  Witam ponownie. Niestety sytuacja identyczna jak poprzednio. Pierwsze dwa tygodnie rewelacja samopoczucia. Następnie bardzo szybko postępujące osłabienie, zmęczenie, brak chęci na cokolwiek. Endokrynolog mnie nie przyjmie teraz bo powiedział że kolejną wizytę mam za trzy miesiące i wtedy zobaczymy.Ogólnie mam się nadal trzymać dawki i tyle.Kolejna wizyta dopiero na koniec kwietnia. I co,mam cały czas być w takim stanie aż do kolejnej wizyty. Co robić???
                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.02.23, 08:10
                                    Trzeba zrobić wyniki
                                    • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 03.03.23, 14:54
                                      Idę w przyszłym tygodniu zrobić badania bo akurat mija równy miesiąc od zmiany dawki oraz dodatkowej suplementacji ferro i witb12 tak jak radziłeś. Wybrałem badania TSH,FT3,FT4,AntyTPO, Wit B12,Ferrytyna ,Żelazo,Kortyzol. Co jeszcze zrobić biorąc pod uwagę ten mój szybko pogarszający się stan po zmianę dawki na większą?
                                      • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 03.03.23, 15:42
                                        Wystarczy TSH ft3 i ft4 co do dawki na tarczycę
                                        • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 03.03.23, 18:50
                                          Tak tylko pisałeś że mam niski poziom ferrytyny i b12. Więc biorę tak jak zaleciłeś i właśnie mija miesiąc więc zobaczymy a że mam możliwość zrobić więcej wyników to jeżeli coś mógłbym jeszcze co może dodatkowo zdiagnozować moje samopoczucie to chętnie to zrobię.
                                          • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 03.03.23, 19:35
                                            Tak ale to się tak nie robi trzeba brać jakiś czas np 2miesiace później dwa tygodnie nic i robi się wyniki i wtedy wyniki są miarodajne dotyczy to ferrytyny D3
                                            • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 17:58
                                              No witam.Przeciągało mi się wykonanie wszystkich wyników i dopiero teraz mam komplet i proszę o ocenę. Stan jest cały czas taki sam:zmęczenie, brak na cokolwiek ochoty...
                                              TSH 1.352 0.35-4.94
                                              FT3 2.44 1.58-3.91
                                              FT4 1.0 0.7-1.48
                                              D3 37.8 Stężenie optymalna
                                              Magnez 0.92 0.66-1.07
                                              B12 594.12 189.00-883.00
                                              Żelazo 78.8 65.0-175.0
                                              Ferrytyna 67.91 21.81-274.66
                                              AntyTPO 101 0.0-34.0
                                              Kortyzol 17.00 4.82-19.5
                                              Jedynie co to wyniki b12 i ferrytyny zrobiłem biorąc stale te suplementy,następne wyniki zrobię przed końcem kwietnia więc dwa tygodnie wcześniej odstawię te suplementy.Co sądzisz o moich wynikach i samopoczuciu?Trochę martwi mnie to żelazo i ferrytyna,dodatkowo zrobiłem hemoglobinę gdyby była także potrzebana.
                                              • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 18:22
                                                No tak ferrytyna jest nisko nie rób żelaza tylko rób ferrytyne to najlepszy wskaźnik żelaza masz też stan zapalny tarczycy trzeba brać selen a na jakiej dawce te wyniki?
                                                • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 18:44
                                                  Masz wysoki kortyzol ogranicz cukier i kup sobie ashwaganda Amix gren day i powinno spadać
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 18:56
                                                    Te wyniki są na dawce którą zaleciłeś czyli 37.5x4 i 25x3.Cukru nie stosuję już wogóle od około 3 lat.Ashwaganda stosowana od ponad ponad pół roku w dawce 800,raczej dobra bo zawiera 9% witanolidów. Tak samo selen i cynk stosuję już jakieś pół roku, do tego tak.jak wcześniej pisałem ułożona dieta pod kątem hashimoto. Na początku AntyTPO było 151 więc coś daje bo spada...
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:09
                                                    Ja bym podniosł na samo 37,5 i za cztery tygodnie wyniki teraz powinno się już polepszyć
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:11
                                                    A co z tą resztą wyników. Wszystko stosuję jak zaleciłeś i nadal nie mogę normalnie funkcjonować...
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:13
                                                    Czyli od jutra 37.5.Kolejne wyniki zrobię tak jak sugerujesz pod koniec kwietnia.Kiedy dokładnie odstawić przed wynikami chela ferr forte i b12 max?
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:17
                                                    Ja odstawiam tak dwa tygodnie przed wynikami
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:19
                                                    Ok,tak zrobię. A co może być że mija już pół roku a mój stan nadal nie ulega poprawie?Najbardziej dokucza mi to w pracy bo nie mogę w pełni funkcjonować, jestem taki ospały,zmęczony...
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:26
                                                    Cały czas masz nisko wyniki teraz powinno być lepiej zobaczymy jak będzie wiesz ustalając dawkę nie da się od razu brać 37,5 bo byś się czuł jeszcze gorzej trzeba zwiększać powoli tak jak zrobiłes teraz już cały czas 37,5 i powinnes poczuć się lepiej gdzieś za jakiś tydzień i trzeba jeszcze uzupełnic wszystkie niedobory witamin i żelaza
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:32
                                                    Jak mam uzupełnić te niedobory skoro tyle czasu już je biorę i nic,dodatkowo dietę mam tak ułożoną że pokrywa zapotrzebowanie na chyba wszystkie witaminy i minerały
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:44
                                                    Żelazo bardzo wolno się podnosi nawet poł roku trzeba aby wyrównać ferrytyna musisz zajadać i czakac aż wzrośnie B12 już ci wzrosła d3juz jest coraz więcej słońca więc też będzie rosła trzeba być cierpliwym mam nadzieję że będzie ci się polepszać
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 20:57
                                                    Ok,ostatnia kwestia.Jak dopasować później dawki suplementów kiedy osiągną już zadowalający poziom,i które?
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 25.03.23, 10:28
                                                    Ja biorę od jesieni do wiosny D3 4000 później gdy już jest słonce 2000 D3 gdy b12 uzupełnisz możesz brać 2 *700 w tygodniu ale to trzeba potwierdzić badaniami jeśli będzie mało to np 3 lub 4 w tygodniu wszystko zależy od organizmu
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 11.04.23, 07:24
                                                    Hej.Planuję pod koniec przyszłego tygodnia zrobić wyniki. Co sugerujesz odstawić?I co dodatkowo zrobić?Jeżeli od dzisiaj odstawię b12 to będzie dobrze?Spójrz na moje ostatnie wyniki i podpowiedź co powtórzyć lub co dodatkowo zrobić?Dodam iż absolutnie żadnej zmiany nie odczułem zmieniając na stałe dawkę na 37.5.
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 11.04.23, 08:44
                                                    Będzie dobrze zobaczymy co wyjdzie w wynikach
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 21.04.23, 19:14
                                                    No hej.Mam częściowe wyniki bo reszta będzie w poniedziałek. A więc na dawce 37.5 oraz prawie dwa tygodnie bez suplementacji b12 tak to wygląda.
                                                    TSH 2.252 (0.35-4.94)
                                                    FT4 1.06 (0.7-1.48) 46,15%
                                                    FT3 2.72 (1.58-3.91) 48,93%
                                                    B12 593.7 (189-883)
                                                    FERRYTYNA 66.07 (21.81-274.66)
                                                    ŻELAZO 155.8 (65-174)
                                                    I co o tym myślisz. Znowu podniosło się TSH, procentowo niby hormony też się podniosły ale po moim samopoczuciu tego nie zauważyłem, może nie jestem tak bardzo zmęczony jak wcześniej. Nadal widać problem z ferrytyną. I co teraz z b12,jak stosować?
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 21.04.23, 19:58
                                                    Jarek ja bym dawkę podniosł TSH jest jeszcze za wysoko i ft4 i ft3 jeszcze jest za nisko ja bym brał 5*37,5+2*50 w weekend co do ferrytyny masz jeszcze niskawo ale też nie ma tragedia ale powinna być tak ok 100 lub lekko powyżej co do Wit B12 jak brałes i ile ?
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 21.04.23, 20:01
                                                    Tak jak zaleciłeś b12 max z Olimpu raz dziennie i widzę że miesiąc temu miałem niemal taki sam wynik jak teraz po całkowitym odstawieniu
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 21.04.23, 20:09
                                                    Jarku ja bym brał Wit B12 trzy razy w tygodniu a TSH się podniosło bo jeszcze masz za mała dawkę TSH też jest bardzo czułym parametrem wystarczy że zrobisz wyniki o innych godzinach i już będzie inne ja nigdy nie zwiększam dawki eutyroxu o dużo żeby nie przedobrzyc z tabletka i nie mieć objawów gdy zwiększam powoli to organizm powoli się przyzwyczaja no nowości ja bym brał tak jak ci napisałem wyżej i za cztery tygodnie wyniki
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 21.04.23, 20:18
                                                    Ok,dzięki za rady.Czyli od jutra weekend 50,tydzień 37.5.Ta ferrytyna od prawie trzech miesięcy cały czas stoi niemal w miejscu...Jeszcze w poniedziałek będzie wynik kortyzolu,antytpo i ogólna hemoglobina bo ostatnia też nie wyglądała najlepiej...Jeszcze raz dziękuję za rady...
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 21.04.23, 20:24
                                                    Jarku ja jak miałem nisko ferrytyne piłem sok z kiszonych buraków czerwonych przepis masz na internecie i jadłem dużo wątróbki oczywiście jak lubisz ładnie mi takie rozwiązanie podnosiło ferrytyne tylko należy pić sok 4 godziny po eutyroxie
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 21.04.23, 20:32
                                                    Ok,dzięki
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 21.04.23, 20:03
                                                    Ogólnie to TSH się podniosło bo miesiąc temu miałem trochę powyżej 1...
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 11.04.23, 09:44
                                                    A córka przy niedoczynności jak się czuje? wink
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 11.04.23, 10:22
                                                    Teraz bardzo dobrze
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 16:22
                                                    No hej.Witam po dłuższej przerwie. Trzymałem się cały czas dawki 50mg przez trzy miesiące, dodatkowo zażywam lek z żelazem bo ta ferrytyna była cały czas niska a chela z Olimpu przez 3 miesiące nic nie zdziałała. Dzisiaj zrobiłem wyniki,nie wszystkie jeszcze mam ale proszę o analizę tych które mam.
                                                    TSH 1.54 0.35-4.94
                                                    FT4 0.99 0.7-1.48 37.18%
                                                    FT3 2.57 1.58-3.91 42.49%
                                                    FERRYTYNA 105.49 21.81-274.66
                                                    Witam.B12 668.70 189.0-883.0
                                                    FT4 spadło około 9%,FT3 spadło około 6%,ferrytyna podniosła około 40 jednostek,b12 podniosła się około 75 jednostek.I co teraz hormony zamiast wzrastać to spadły. Nadal biorę b12 max trzy razy w tygodniu.Samopoczucie lepsze ale nadal podczas niewielkiego wysiłku odczuwam spory spadek siły i osłabienie co bardzo przeszkadza mi w pracy.Oczywiście jest to juz nie porównywalne z tym co było pół roku temu ale nadal w jakimś stopniu to odczuwam.
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 16:48
                                                    Masz jeszcze za mała dawkę co pokazują wyniki ft3 większe od ft4 a ferrytyna bardzo powoli się podnosi więc trzeba czasu żeby ją uzupełnić ja osobiście bym zwiększył dawkę
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 17:05
                                                    Ok,co proponujesz?Mam w domu prawie całe opakowanie 75mg bo kiedyś poradziłeś mi brać 37.5 więc dzieliłem a później brałem tą 50.Z tą ferrytyna to nie wiem co już zrobić bo Chela sobie nie poradziła natomiast Sorbifer zalecił mi lekarz ogólny bo stwierdził że mam bardzo słabe wyniki krwi,hemoglobina na niemal najniższym zakresie,natomiast hematolog u którego robiłem pakiet badań kazał odstawić bo.ferrytyna jest ok bo jest w normie,i bądź tu mądry
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 17:07
                                                    No i jeszcze tą b12.Cały czas tak biorę jak poradziłeś,trzy razy w tygodniu. Nadal tak stosować?
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 17:11
                                                    Narazie masz B12 bardzo ładna trzeba ją utrzymywać tak ok 600 tak więc możesz spróbować 2*w tygodniu co do tarczycy ja bym brał 5*50 i do tego w weekend 2*62,5 i za cztery tygodnie wyniki powinno być lepiej
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 17:14
                                                    Czyli muszę kupić 25mg żeby dzielić...Spróbujemy...
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 17:14
                                                    Czyli od poniedziałku do piątku 50 a sobota i niedziela 62,5 i za cztery tygodnie od zwiększenia dawki wyniki 👍
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 17:18
                                                    Dobrze by było jakbyś miał 25 eutyroxu i do 50 na te dwa dni brał połowke 25 i będzie 62,5 na tą chwilę 75 jest dużo za dużo
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 17:39
                                                    Mam opakowanie 50mg oraz 75mg,mam też nie całe 25mg także jest czym dzielić,z tym że te 25 będę musiał dokupić bo jest tam kilkanaście sztuk.
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 17:44
                                                    Ok ale teraz lepiej się już czujesz niż na poczatku
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 17:56
                                                    W opisie Pan pisał ze miał napady duszności czy to minęło??
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 19:01
                                                    No właśnie nie do końca, ale napisałem że jest o wiele lepiej niż było. Naprawdę przeszedłem już wielu lekarzy,zrobiłem mnóstwo badań i przyczyny nie udało się ustalić. Staram się już wyprzedzać te momenty w których dochodzi do.tego osłabienia któremu towarzyszy:duszność, napad gorąca, ogólne osłabienie do tego stopnia że uczucie jest jakbym miał zasłabnąć, zemdleć...Już nauczyłem się przewidywać ten moment po reakcji mojego organizmu i wcześniej reagować na to...
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 19:12
                                                    Od tygodnia mam to samo właśnie albo coś podobnego i zastanawiam się jaki jest powódsmile co Pan robi żeby zareagować przed ? I przychodzi to z Nienacka?
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 19:04
                                                    Tak jak napisałem jest poprawa ale objawy nadal się utrzymują z tym że są mniej dokuczające ale być może także przez to że zacząłem bardziej zwracać na nie uwagę i odpowiednio wcześniej reagować...
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 19:12
                                                    A lekarz Pana prowadzi czy sam Pan dawkuje ?
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 19:17
                                                    O jeszcze pytanie czy długo się to napady duszności i problem z wciągnięciem powietrza utrzymuje?
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 20:05
                                                    Zacząłem od lekarza ale że nie było znaczącej poprawy a przy okazji znalazłem to forum to pomaga mi właśnie artur 11111....Natomiast do lekarza chodzę co trzy miesiące na kontrolę i w sumie zmienia mi na dawkę taką na której już jestem więc tak jakby mnie nie leczył. Natomiast te wszystkie objawy które daje ta choroba jednocześnie z hashimoto próbowałem ustalić u innych lekarzy...
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 01.08.23, 20:29
                                                    A długo się Pan już leczy ?
                                                    A napady z wciągnięciem powietrza długo się utrzymują?
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 00:19
                                                    To wyszło przy okazji właśnie szukania przyczyn mojego stanu zdrowia. W tamtym roku reumatolg powiedziała że podejrzewa problem endokrynologiczny i trafiła. Wyszło od razu niedoczynność i hashimoto. A najlepsze że dużo wcześniej też byłem u endokrynologa ale tylko z wynikami od ogólnego czyli TSH ale endokrynolog stwierdził że wszystko ok a na usg tarczycy powiedział że wygląda tak bo taki urok mojej tarczycy, a ja nie mając żadnej wiedzy o tej chorobie uwierzyłem i odpuściłem. Później jeszcze problem endokrynologiczny potwierdził kardiolog gdzie robiłem badania w kierunku duszności i napadów gorąca bo były podejrzenia na problem z krążeniem. Kolejni lekarze także potwierdzili ten problem. Dodatkowo doszły do tego ciągle pogarszające się wyniki krwi i teraz szukamy tego przyczyny i związku z niedoczynnością.Dlatego bardzo zależy mi na wyprowadzeniu tych hormonów do prawidłowego poziomu...
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 09:05
                                                    Myśli Pan zo to może być problem w hormonach że są nie uregulowane ?smile
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 09:07
                                                    Oczywiście że tak
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 11:30
                                                    Widzę właśnie ze dużo osób tak ma smile
                                                    A z jak procentowo u Pana wyglądało to przed podjęciem leczenia ?
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 12:39
                                                    Chyba wstawiałem gdzieś wyniki jak było na początku. I tak te wszystkie objawy mogą mieć związek z problemami z tarczycą a tym bardziej hashimoto. Przewraca całe normalne funkcjonowanie o 180°,ja poprzez dietę trochę wyciszam to hashimoto...
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 12:41
                                                    Zastanawiałam się czy to może być jakieś nerwowe, ale znowu gdy mam powód do zdenerwowania nie odczuwam tego to przychodzi jakoś samo nawet jak mam pełen luz smile ja co prawda nie jestem zdiagnozowana , tutaj trafiłam z objawiami i mi doradzają bo lekarze twierdzą że tarczyce mam ok ...
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 12:49
                                                    No i tutaj jest właśnie problem żeby trafić na odpowiedniego lekarza....Ja prawdopodobnie męczyłem się z tym ponad 12 lat kiedy to laryngolog zauważyła podczas badań dziwny wygląd tarczycy....I musiałem się tak męczyć tyle czasu, stan się ciągle pogarszał.
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 13:37
                                                    No u mnie tez w marcu miałam wyższe hormony a teraz już mi spadły, samopoczucie coraz gorsze ciągle jakieś dziwne objawy dochodzą mi smile ciężko jest tak funkcjonować człowiek idzie do lekarza i w normie smile ostatnio jeden lekarz powiedział że poszukamy problem,tylko zaznaczył że wina w tarczycy nie leży, obstawia że to musi być po covid z tego co widzę 🤭 i nie wiem czy chodzić do niego czy dać spokój bo człowiek głupieje z tego wszystkiegosmile a jakie Pan miał jeszcze objawy ?
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 16:19
                                                    Też brany jest pod uwagę covid.Objawów było całe mnóstwo z tym że nasilały się przez lata.Najgorszy to ciągłe zmęczenie, rano wstawałem jeszcze gorzej zmęczony niż kładłem się spać, ogólnie wstawanie rano to była tragedia. Brak siły, chęci do normalnego funkcjonowania w ciągu dnia.Bóle stawów, tak różne że nie wiadomo kiedy,co i jak długo będzie boleć. Problemy z łapaniem oddechu,tak jakby nie można było wciągnąć powietrza do płuc bo coś blokuje.Napady gorąca, duszności nawet przebywając w zimnych pomieszczeniach,podczas wysiłku drżenie mięśni, osłabienie, mroczki przed oczami,zawroty głowy....I wiele,wiele innych....
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 16:24
                                                    Przy takich wynikach o tak niskich hormonach to jest normalna sprawa że są takie objawy covid covidem ale to niskie hormony dają takie objawy
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 16:40
                                                    To ja mam takie same objawy ostatnio z tym powietrzem to spanikowałam co się dzieje smile ja tyle chciałabym robić ale ciało odmawia , bo ciągle zmęczenie itd z tym wstawaniem rano to jakbym o sobie czytała, identyczniesmile ja dostałam od lekarza coś ba astmę zastanawiam czy to wgl kupować żeby nie pogorszyć
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 17:00
                                                    Nie,żadnych wynalazków. Podstawa wyniki z krwi wrzuć tutaj oraz znajdź dobrego endokrynologa. Więcej dowiedziałem się o tej chorobie od osób które je mają niż chodząc po lekarzach.Zresztą na tym forum masz mnóstwo takich tematów o tym czego się spodziewać po większości lekarzy...
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 17:07
                                                    No widzisz ale tu na forum też jest dwóch lekarzy michałek i Robercik oni też ludziom wmawiają że niskie hormony to tak ma być i to ludzie nie cierpią z powodu niskich hormonów i kazuja szukać ludziom innych chorób oni są tacy sami jak ci lekarze którzy twierdzą że wyniki w normie to człowiek jest zdrowy a sami stekaja jeden 11lat a drugi 1,5roku bo się leczą tak jak lekarze i widzą dwa fachowce że nie przynosi to żadnego efektu u nich a doradzają to samo innym także tu na forum też trzeba uważać i myśleć bo tutaj też są ludzie co potrafią zaszkodzi. 👍
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 17:09
                                                    No przeczytałam chyba wszystkie tematy, mam tu swoj wątek ma 2.5 tys wpisów prawie ,wiec zaraz mi go zamkna 🤭🤣
                                                    Tylko ze byłam już u 2 endokrynologow twierdzą że jest dobrze zero zainteresowania bylo, powiedzenia co dalej .
                                                    Ostatnio odwiedziłam internistę powiedział że znajdziemy przyczynę ale tarczyce wykluczył, dal lek na astmę do psikania do gardła i nie wiem co robić kontynuować leczenie u niego czy dać spokójsad powiedział że takie samopoczucie to tarczyca owszem objawy po covid i że id nerwica są takie teżsmile
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 18:01
                                                    A jakie masz ostatnie wyniki?
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 18:34
                                                    Tak wyglądały moje wyniki od początku gdy się zaczęłam źle czućsmile
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 19:28
                                                    No to raczej widać że hormony lecą w dół i bez sensu szukać rozwiązania gdzieś gdzie go nie ma skoro tutaj widać że jest problem. Czy artur111... sugerował Ci jakąś dawkę?
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 19:39
                                                    Tak , Pan Artur Pan Michał i Pan Robert bardzo mi tutaj pomagająsmile ale boję się sama brać a lekarze nie chcą mi dać leku , ostatniego prosiłam powiedziałam xe koleżanką miała takie samopoczucie to sama wzięła i dużo objawów jej minęło, a on że koleżanką źle robi że może to efekt placebo , że sobie zaszkodzi smile
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 19:40
                                                    Ale u mnie tsh jest ok a hormony niskie smile i mam dylemat czy wierzyć lekarzowi i szukać przyczyny czy wystarczy euthyrox
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 19:45
                                                    TSH nie jest ok bo już miałas ponad 2 a ostatni wynik też może być fałszywy przez większe ft3 i to one obniża TSH przy braniu eutyroxu na początku TSH może nawet wzrosnąć jak ft3 spadnie niżej a ft4 wzrośnie wiele osób tak ma to jest normalny objaw
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 19:47
                                                    Dokładnie...
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 20:03
                                                    Nasłuchałas się pseudo fachowców michałka i robercika o TSH i teraz też tak piszesz według tych dwóch fachowców nikt na forum nie potrzebuje eutyroxu bo wszyscy mają TSH w normie tylko poczekaj tak jak ci już pisałem rok i wtedy zobaczysz jakie będziesz mieć TSH teraz ci TSH spadło bo masz wyższe ft3 od ft4 i to one obnizyło ci TSH ale tak nie będzie wiecznie bo jak się skończy zapas ft4 bo to one jest zapasem w organizmie to i zacznie spadać ft3 bo nie będzie miało skąd się brać bo ft4 spadnie poniżej normy i wtedy zacznie rosnąć także TSH ale wtedy to już będzie ciężka niedoczynnosc i nie będziesz miała wstać z łozka a słuchajac ludzi bez wiedzy którzy nawet nie wiedzą dlaczego ci spadło TSH to jest niebezpieczne i wprowadzanie ludzi w bład gdybysnie posłuchała w marcu teraz już byś się czuła o wiele lepiej to słuchałas michałka i robercika a wyniki systematycznie się psuły i twoje samopoczucie też zganiali na nadnercza ja od razu ci pisałem co ci dolega i robiąc inne badania i latanie po lekarzach nic ci nie dało poza straconymi pieniędzmi i cały czas się źle czujesz także jak się chcesz leczyć według michałka i robercika na podstawie TSH to szybko nie wyzdrowiejesz co widać po nich dwóch ile się już leczą i nie mają żadnych efektów decyzja należy do ciebie ja nie musze nikomu pomagać bo ja za to pieniędzy nie biorę pomagam bo sam to przechodziłem i chce komuś pomóc żeby nie cierpiał tak jak ja kiedyś 👍👍👍👍
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 20:22
                                                    To mówicie ze na e receptę sobie zamówić? A Pan Panie Jarku dobrego ma lekarza?
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 20:24
                                                    A Pan Panie Jarku ma np lepszy dzień ze dolegliwości są mniejsze ?
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 20:43
                                                    Jarek jeszcze nie ma ustawionej dawki optymalnie ale idzie w dobrym kierunku nie wolno dawki ustawiać szybko bo człowiek wtedy źle się czuje trzeba po woli można szybko tak jak michałek zrobił że z dawki 25 w przeciągu miesiąca wszedł na 100 i widzisz jak to się skończyło dla niego nadczynnością która jest 10razy gorsza od niedoczynności i rozregulował tak hormony że nie wiedział co się dzieje trzeba po woli zwiększać robić wyniki patrzeć na samopoczucie i być cierpliwym
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 21:32
                                                    Tak,są a raczej były dni że różnie to z samopoczuciem było ale odkąd artur1111 zalecił powolne dawki to wszystko się poprawia. Tak jak pisałem objawy jeszcze są ale nie nasilają się, natomiast obecne wstawanie rano to rewelacja, już nie pamiętam kiedy tak było z rana,może z trzydzieści lat temu....Dużo też było pomocy ze strony artur111... jeśli chodzi o suplementację witaminami i minerałami mam teraz niemal wszystko w idealnych normach a wcześniej były śladowe ilości oraz zapewnienia lekarzy że wszystko ok bo w normie
                                                    Zresztą tak samo miałem z TSH,brakowało dosłownie 0.1 żeby TSH wyszło poza zakres a lekarz:No jest podniesione ale jest w normie.Odkąd korzystam z Pomocy artur111... wszystko idzie w dobrym kierunku a lekarza już nawet nie oceniam bo idę tylko żeby mi wypisał receptę, zrobił USG i porozmawiamy sobie że wszystko ok😁😁😁
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 02.08.23, 22:28
                                                    Właśnie u mnie czasem jeszcze troszkę lepiej to piekę gotuje wymyślam różne rzeczy ale na nastepny dzień zazwyczaj już ledwo działam uncertain
                                                    Właśnie ciężko w moim mieście o dobrego endo chyba że wyniki poza normę może wtedy to inaczej działasmile
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 03.08.23, 21:01
                                                    Panie Jarku ile Pan ogólnie się już leczy ?smile
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 03.08.23, 23:45
                                                    Od października zeszłego roku ale gdybym trafił na prawdziwego endokrynologa to było by to już gdzieś w latach około 2010...
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 04.08.23, 06:49
                                                    I tyle lat Pan się męczył? :o mi pierwsza endokrynolog kazała iść do psychologa bo wyniki dobre ...
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 04.08.23, 07:20
                                                    Tak jak pisałem pierwszy endokrynolog stwierdził że tarczyca wygląda tak jak wygląda bo taki urok mojej tarczycy. Nie zlecił żadnych badań bo stwierdził że nie ma potrzeby. Ja nie miałem wtedy żadnej wiedzy na temat takiej choroby więc nie drążyłem tematu. Większość lekarzy moje zmęczenie diagnozowali jako zła dieta,mało odpoczynku,dużo pracy itp...
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 04.08.23, 10:23
                                                    A u mnie 2 lekarzy o covid jedna endokrynolog pytała czy chorowałam i ostatni lekarz to samo uncertain o tarczycy nikt nic , a człowiek już się pogubi przynajmniej ja , nie wiem co już robićuncertain leczyć się wypadające kasę jak to tarczyca tak jak mówicie, tyle osób A takie same objawy praktyczniesmile nie bardzo już też mam gdzie iść do jakiegoś lekarza bo daleko mam muszę dojeżdżać . Z rodzinna to też porażka badań nie chce dać nawet
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 04.08.23, 11:00
                                                    Dlatego ja wykupiłem prywatne ubezpieczenie zdrowotne i nie mam problemu z lekarzami,wynikami badań z krwi i innymi,nawet wszelkiego rodzaju rezonanse...
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 04.08.23, 12:01
                                                    A drogo takie wychodzi?smile jeśli nie tajemnica
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 04.08.23, 13:04
                                                    Ciężko mi powiedzieć ile tak indywidualnie.Ja to wykupiłem w pracy,mieliśmy przygotowaną ofertę dla naszej firmy i kto chce może przystąpić...
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 04.08.23, 14:11
                                                    A myślałam że sam Pan gdzieś tak poszukałwink według Pana wielkość tarczycy ma znaczenie ?
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 08.08.23, 16:08
                                                    I jak samopoczucie ?
                                                  • ewelka188 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 11.08.23, 17:00
                                                    Jak u Pana?
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 20.09.23, 19:47
                                                    No hej,artur czy mógłbyś wypowiedzieć się co się dzieje z moimi wynikami?Mam częściowe wyniki które robiłem dzisiaj i nie wiem co o tym myśleć, powinno być w miarę dobrze a jest jeszcze gorzej niż rok wcześniej przed leczeniem.
                                                    TSH 0.79
                                                    FT4 26.92%
                                                    FT3 36.48%
                                                    Jestem na dawce tak jak ostatnio sugerowałeś 50 codziennie, weekend 62.5 i minął trochę ponad miesiąc. Objawy to zwiększyło mi się zmęczenie, brak chęci do robienia czegokolwiek,zaczynają wracać duszności i napady gorąca, na razie jeszcze ranne wstawanie jest ok.Co się stało skoro było już coraz lepiej???
                                                  • artur111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 20.09.23, 20:43
                                                    Z tych wyników wychodzi że dawka cały czas jest za niska i trzeba zwiększyć co świadczy o tym wyższe ft3 od ft4 poprostu zużywasz teraz więcej hormonu a czy wyniki robisz w tym samym laboratorium?
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 20.09.23, 20:53
                                                    Tak,od roku cały czas jedno laboratorium.
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 20.09.23, 20:54
                                                    Co może powodować większe zużywanie tych hormonów?Aktywność fizyczna?
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 20.09.23, 20:58
                                                    Od miesiąca nie biorę już żelaza bo chciałem zobaczyć co się stanie z ferrytyną i spadła dosyć sporo,Wit.b12 także spadła. Była bardzo wysoko a brałem ją 3 razy w tygodniu.Teraz biorę dwa razy na tydzień i spadła około 100 jednostek.Nic więcej nie zostało zmienione oprócz trochę większej aktywności ale muszę się ruszać ze względu na stawy które dosyć mocno mnie bolały a teraz kiedy je ćwiczę jest ok.
                                                  • artur111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 20.09.23, 21:09
                                                    Oczywiście że aktywność może być przyczyną skoro teraz więcej jesteś aktywny możesz potrzebować więcej hormonu może być też od tego że tak jak piszesz spadły witaminy może też być tak że poprostu tarczyca też produkuje już mniej hormonu wiesz wcześniej brałes eutyrox i resztę produkowała już tarczyca a teraz może być tak że robi się mniej wydolna wyniki spadły bo z tabletki jest za mało i tarczyca też może produkować T4 ale skoro sam piszesz że aktywność fizyczna bardzo zwiekszyłes myślę że od tego a witaminy i tak musisz podnieść bo są bardzo istotne
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 20.09.23, 21:15
                                                    To co radisz teraz zrobić?O ile podnieść euthyrox?Brałem żelazo Sorbifer ale to jest na receptę bo od chela ferr forte nie ruszyło nic.Mam znowu brać ten lek?Wit.b12 brałem trzy razy w tygodniu gdzie wcześniej brałem codziennie, teraz spadła bo biorę dwa razy,więc brać znowu trzy razy czy codziennie?.Biorę dodatkowo magnez cytrynian, omega 3 forte oraz zacznę brać znowu d3 4000j bo brałem ostatnio 2 razy w miesiącu solderol 30 000j.
                                                  • artur111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 20.09.23, 21:50
                                                    Wiesz spadek witamin też pewnie zrobił swoje aktywność fizyczna pewnie też teraz ciężko powiedzieć dlaczego ci tak wyniki spadły i od czego ja bym zwiększył eutyrox 4*62,5+3*50 to by było więcej o 25 tygodniowo oczywiście można by więcej podnieść ale też nie wiadomo czy jak zaczniesz brać witaminy czy wyniki nie wzrosną także ja bym więcej narazie nie zwiekszał ale decyzja należy do ciebie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka