Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc w interpretacji wyników

25.01.23, 23:20
Witam serdecznie. Przejdę od razu do konkretów. Na dzień dzisiejszy cierpię na duże osłabienie, głównie mięsniowe.Wykonywanie jakiejś cięższej pracy lub ćwiczeń kończy się niemal omdleniem,mam napady duszności i problemy z wciągnięciem powietrza.Jestem trzeci miesiąc na euthyrox 25 i będę miał teraz kolejną wizytę. Dlatego piszę teraz o pomoc czy może ktoś stwierdzić czy moja Pani endokrynolog dobrze mnie leczy.Dostałem euthyrox 25,wizyta za trzy miesiące oraz badania ze sobą jedynie TSH i FT4...
Przez około 10-12 lat zmagałem się z potwornym zmęczeniem którego żaden lekarz nie był w stanie zdiagnozować, jakieś pół roku temu trafiłem do reumatologa z powodu bólu stawów i od razu postawił diagnozę po wynikach że to problem endokrynologiczny.Zrobiłem pakiet badań i się potwierdziło, niedoczynność i hashimoto. I tak trafiłem do mojej Pani doktor która przepisała lek.Przez około trzy tygodnie mój stan się poprawiał,później się ustabilizował a następnie zaczął drastycznie szybko pogarszać.
Moje wyniki przed trafieniem do endokrynologa.
TSH 4.150 0.27-4.20;
FT3 2.80 2.04-4.40;
FT4 1.25 0.93-1.71;
antyTPO 151.20 0-34.
Moje wyniki które sam zamówiłem czytając forum.
TSH 2.834 0.350-4.940;
FT3 2.27 1.58-3.91;
FT40.95 0.70-1.48;
Wit.B12 332.86 189.00-883,00;
Ferrytyna 59.07 21.81-274.66;
antyTPO 115.00 0.00-34.00;
antyTG 29.20 0.00-115.00;
Kortyzol 18.80 4.82-19.5;
Bardzo proszę o pomoc z moim przypadkiem oraz co dalej?Czy kontynuować dalej leczenie u tego endokrynologa czy szukać innego?Co mogę zrobić jeszcze z tym sam od siebie?Dodam iż jestem na diecie uwzględniającej hashimoto oraz suplementuję cynk, magnez,vit d3,omega 3,selen,ashwagandha oraz sport biotic lab one.Zrobiłem badania córce i także ma niedoczynność i także leczy się u tej samej endokrynolog.
Obserwuj wątek
    • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 09:49
      Ile jesteś już na tej 25
      • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 09:57
        Po jakim czasie są te drugie wyniki? Ferrytyna jest nisko B12 też nisko trzeba podnieść wyżej anty pokazuje że masz stan zapalny tarczycy trzeba brać dobry selen
        • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 10:38
          Drugie są po około 4 miesiącach gdyż po pierwszych czekałem prawie miesiąc na wizytę
          • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 10:41
            Biorę selen swanson 100
      • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 10:35
        Trzeci miesiąc
        • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 11:05
          Najlepszy selen to cefasel 100jest drogi ale bardzo dobry co do wyników masz cały czas za małą dawkę eutyroxu dlatego poczułes się lepiej a teraz znowu masz zjazd samopoczucia
          • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 13:08
            Więc co mogę zrobić?Sam sobie zadecydować o większej dawce?A co z tą ferrytyną i b12,do kogo udać się po ewentualne leczenie?A kortyzol nie jest za wysoki?Za dużo tego wszystkiego jak dla mnie a brak lekarza który kompleksowo podejdzie do problemu..
            • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 13:19
              Możesz sobie sam podnieść dawkę eutyroxu albo lekarz to zrobi albo i nie zależy na jakiego trafisz dobry lekarz by dawkę zwiekszył co do B12 kup sobie B12 z olimpu max 700 i łykaj 1 tabletkę co do ferrytyny musisz sobie kupić żelazo w tabletkach bądź do picia lub jeść potrawy z dużą zawartością żelaza i tyle pamiętaj że selen łyka się 4godziny po eutyroxie a żelazo najlepiej wieczorem żeby nie zakłócało eutyroxu ja bym podniosł dawkę 4*25+3*37,5czyli połtorej tabletki 25 i brać na przemiennie poniedziałek 25 wtorek 37,5 środa 25czwartek 25 piątek 37,5 sobota 25 niedziela 25 i za cztery tygodnie od zwiększenia dawki wyniki
              • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 13:22
                Sorry źle napisałem pon 25 wtorek 37,5i tak naprzemiennie co da 4*25+3*37,5
                • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 26.01.23, 21:45
                  Ok,dzięki za porady.
                • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.01.23, 14:55
                  Ok,robimy od dzisiaj już 37.5 dawkę. Ile czasu mniej więcej minie aż poczuję się lepiej i będę normalnie funkcjonować?Jest to dla mnie całkiem obcy temat i nigdy nawet nie słyszałem o tej chorobie i gdyby nie przypadek to chodził bym z tym nadal...
                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.01.23, 16:14
                    Chcesz cały tydzień brać 37,5 ?
                    • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.01.23, 20:06
                      No nie wiem, skoro te 25 prawie wogóle nie działało po czasie...Myślisz że za dużo?Zrobić na to 37.5 i 25?
                      • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.01.23, 20:17
                        Ja bym brał 4*25+3*37,5 i za cztery tygodnie wyniki trzeba zwiększać powoli nie da się tego zrobić szybko
                        • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 28.01.23, 09:24
                          No dobrze,więc tak zrobię. Wracając jeszcze do ferrytyny i b12.O jakiej dawce mam wziąść te suplementy?I co z kortyzolem?Mam niemal że maksymalny poziom a biorę na noc ashwagandhę 800.
                          • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 28.01.23, 09:49
                            Ja biorę B12 z olimpu 700max po dwóch tygodniach robię tydzień przerwy i robię wynik i później trzeba dostosować dawkę możesz później brać 2lub3razy w tygodniu tak żeby nie spadło poniżej 600 co do ferrytyny ona bardzo powoli się podnosi ja teraz biorę chela ferr forte 1tabletke wieczorem co do kortyzolu trzeba by cię zdiagnozować na nadnercza ale to już endokrynolog
                            • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 29.01.23, 00:53
                              Ok,czyli muszę znaleźć dobrego endokrynologa.
                            • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 30.01.23, 22:16
                              Wizyta u endokrynologa nie przyniosła radykalnych zmian.Do wyników które wrzuciłem w pierwszym poście dostałem taką opinię. TSH spadło więc jest ok,FT4 i FT3 trochę niskie więc damy większą dawkę 37.5.No antyTPO jest ale przy Hashimoto musi być. Reszta wyników jak ferrytyna, Wit b12,kortyzol jest bardzo dobra bo mieści się w normie.Wizyta kontrolna z wynikami TSH i FT4 za trzy miesiące. Jak wspomniałem o jakiejś suplementacji to była odpowiedź po co?Ale jak tak nalegam to mogę zrobić kurację półroczną a później półroku przerwy zestawem Tyrosep.I to tyle,aha jeszcze USG było.
                              Tak wygląda podejście lekarza.....
                            • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 30.01.23, 22:35
                              Mam taką prośbę, opiszę co mam i jak do tej pory zażywam i proszę o porady jak powinienem to prawidłowo stosować w jakich dawkach i porach, pracuję na trzy zmiany więc muszę to uwzględnić...A więc tak na chwilę obecną
                              -euthyrox, na zmianę 25 i 37.5 rano na czczo, około godzinę przed śniadaniem
                              -cynk Solgar 22mg rano w trakcie śniadania
                              -omega 3 7Nutrition 1 kapsułka rano do śniadania
                              -D3K2 4000j/100 Essence 1 tabletka rano do śniadania
                              -magnez Puritans Pride 420 mg rano do śniadania
                              -wit.C F-Vit ForMeds 1 płaska miarka do śniadania
                              -Ashwagandha Hiro.Lab 800mg przed snem
                              -Selen Swanson 100 mcg przed snem
                              -Sport Biotic Lab One 1 kapsułka przed snem.
                              Jako że jestem aktywny fizyczny dodatkowo
                              -MSM Singularis pół miarki przed obiadem
                              -w dni większej aktywności fizycznej 5gr kreatyny
                              Dodatkowo zakupiłem Wit. B12 max Olimp oraz Chela ferr forte Olimp, i to chyba na chwilę obecną cała moja apteka.Dodam iż MSM i kreatynę biorę że względu na wcześniejsze bóle stawów oraz osłabieni mięśni.
                              Proszę o analizę i porady co z tym wszystkim dalej robić bo jak widać lekarze nie do końca mają chyba ochotę zajmować się swoją pracą. Za pomoc z góry dziękuję.
                              • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 30.01.23, 22:43
                                Jeszcze zapomniałem, ponieważ to trwa już jakiś czas więc na zmęczenie stawiany był także sen pod kątem pracy więc polecono mi melatoninę i biorę 2.5gr przed snem...
                                • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 31.01.23, 17:34
                                  Na mnie nie działała lepiej działał magnez brany 1godzine przed snem
                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 31.01.23, 17:44
                                    Na mnie też nie działa ale mam jeszcze prawie pół opakowania więc zużyję je.A pomożesz w sprawie tych wszystkich suplementów?Nie wiem czy dobrze stosuję, które mogę łączyć a które nie,które o jakiej porze,które przed jedzeniem a które w trakcie lub po?Za dużo tego wszystkiego żeby się połapać.
                              • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 31.01.23, 18:07
                                Ja bym brał tak rano przed śniadaniem eutyrox po śniadaniu B12 po ok 4godzinach od eutyroxu selen w obiad D3+omega po południu ashwa kolacjia żelazo ja bym to tak brał
                                • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 31.01.23, 20:14
                                  Ok,dzięki
                                • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.02.23, 05:19
                                  Witam ponownie. Niestety sytuacja identyczna jak poprzednio. Pierwsze dwa tygodnie rewelacja samopoczucia. Następnie bardzo szybko postępujące osłabienie, zmęczenie, brak chęci na cokolwiek. Endokrynolog mnie nie przyjmie teraz bo powiedział że kolejną wizytę mam za trzy miesiące i wtedy zobaczymy.Ogólnie mam się nadal trzymać dawki i tyle.Kolejna wizyta dopiero na koniec kwietnia. I co,mam cały czas być w takim stanie aż do kolejnej wizyty. Co robić???
                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 27.02.23, 08:10
                                    Trzeba zrobić wyniki
                                    • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 03.03.23, 14:54
                                      Idę w przyszłym tygodniu zrobić badania bo akurat mija równy miesiąc od zmiany dawki oraz dodatkowej suplementacji ferro i witb12 tak jak radziłeś. Wybrałem badania TSH,FT3,FT4,AntyTPO, Wit B12,Ferrytyna ,Żelazo,Kortyzol. Co jeszcze zrobić biorąc pod uwagę ten mój szybko pogarszający się stan po zmianę dawki na większą?
                                      • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 03.03.23, 15:42
                                        Wystarczy TSH ft3 i ft4 co do dawki na tarczycę
                                        • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 03.03.23, 18:50
                                          Tak tylko pisałeś że mam niski poziom ferrytyny i b12. Więc biorę tak jak zaleciłeś i właśnie mija miesiąc więc zobaczymy a że mam możliwość zrobić więcej wyników to jeżeli coś mógłbym jeszcze co może dodatkowo zdiagnozować moje samopoczucie to chętnie to zrobię.
                                          • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 03.03.23, 19:35
                                            Tak ale to się tak nie robi trzeba brać jakiś czas np 2miesiace później dwa tygodnie nic i robi się wyniki i wtedy wyniki są miarodajne dotyczy to ferrytyny D3
                                            • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 17:58
                                              No witam.Przeciągało mi się wykonanie wszystkich wyników i dopiero teraz mam komplet i proszę o ocenę. Stan jest cały czas taki sam:zmęczenie, brak na cokolwiek ochoty...
                                              TSH 1.352 0.35-4.94
                                              FT3 2.44 1.58-3.91
                                              FT4 1.0 0.7-1.48
                                              D3 37.8 Stężenie optymalna
                                              Magnez 0.92 0.66-1.07
                                              B12 594.12 189.00-883.00
                                              Żelazo 78.8 65.0-175.0
                                              Ferrytyna 67.91 21.81-274.66
                                              AntyTPO 101 0.0-34.0
                                              Kortyzol 17.00 4.82-19.5
                                              Jedynie co to wyniki b12 i ferrytyny zrobiłem biorąc stale te suplementy,następne wyniki zrobię przed końcem kwietnia więc dwa tygodnie wcześniej odstawię te suplementy.Co sądzisz o moich wynikach i samopoczuciu?Trochę martwi mnie to żelazo i ferrytyna,dodatkowo zrobiłem hemoglobinę gdyby była także potrzebana.
                                              • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 18:22
                                                No tak ferrytyna jest nisko nie rób żelaza tylko rób ferrytyne to najlepszy wskaźnik żelaza masz też stan zapalny tarczycy trzeba brać selen a na jakiej dawce te wyniki?
                                                • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 18:44
                                                  Masz wysoki kortyzol ogranicz cukier i kup sobie ashwaganda Amix gren day i powinno spadać
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 18:56
                                                    Te wyniki są na dawce którą zaleciłeś czyli 37.5x4 i 25x3.Cukru nie stosuję już wogóle od około 3 lat.Ashwaganda stosowana od ponad ponad pół roku w dawce 800,raczej dobra bo zawiera 9% witanolidów. Tak samo selen i cynk stosuję już jakieś pół roku, do tego tak.jak wcześniej pisałem ułożona dieta pod kątem hashimoto. Na początku AntyTPO było 151 więc coś daje bo spada...
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:09
                                                    Ja bym podniosł na samo 37,5 i za cztery tygodnie wyniki teraz powinno się już polepszyć
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:11
                                                    A co z tą resztą wyników. Wszystko stosuję jak zaleciłeś i nadal nie mogę normalnie funkcjonować...
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:13
                                                    Czyli od jutra 37.5.Kolejne wyniki zrobię tak jak sugerujesz pod koniec kwietnia.Kiedy dokładnie odstawić przed wynikami chela ferr forte i b12 max?
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:17
                                                    Ja odstawiam tak dwa tygodnie przed wynikami
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:19
                                                    Ok,tak zrobię. A co może być że mija już pół roku a mój stan nadal nie ulega poprawie?Najbardziej dokucza mi to w pracy bo nie mogę w pełni funkcjonować, jestem taki ospały,zmęczony...
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:26
                                                    Cały czas masz nisko wyniki teraz powinno być lepiej zobaczymy jak będzie wiesz ustalając dawkę nie da się od razu brać 37,5 bo byś się czuł jeszcze gorzej trzeba zwiększać powoli tak jak zrobiłes teraz już cały czas 37,5 i powinnes poczuć się lepiej gdzieś za jakiś tydzień i trzeba jeszcze uzupełnic wszystkie niedobory witamin i żelaza
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:32
                                                    Jak mam uzupełnić te niedobory skoro tyle czasu już je biorę i nic,dodatkowo dietę mam tak ułożoną że pokrywa zapotrzebowanie na chyba wszystkie witaminy i minerały
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 19:44
                                                    Żelazo bardzo wolno się podnosi nawet poł roku trzeba aby wyrównać ferrytyna musisz zajadać i czakac aż wzrośnie B12 już ci wzrosła d3juz jest coraz więcej słońca więc też będzie rosła trzeba być cierpliwym mam nadzieję że będzie ci się polepszać
                                                  • jarek_gt Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 24.03.23, 20:57
                                                    Ok,ostatnia kwestia.Jak dopasować później dawki suplementów kiedy osiągną już zadowalający poziom,i które?
                                                  • artur11111111 Re: Proszę o pomoc w interpretacji wyników 25.03.23, 10:28
                                                    Ja biorę od jesieni do wiosny D3 4000 później gdy już jest słonce 2000 D3 gdy b12 uzupełnisz możesz brać 2 *700 w tygodniu ale to trzeba potwierdzić badaniami jeśli będzie mało to np 3 lub 4 w tygodniu wszystko zależy od organizmu

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka