Dodaj do ulubionych

Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynikow

01.02.23, 09:59
Witam. Ostatnimi czasy borykam sie ze zmęczeniem, problemami ze snem, stanami depresyjnymi i lekowymi.
Badania byly robione w 2020 dzis ide na nowe ale prosze czy ktos mógłby mi powiedzieć, czy ja mam niedoczynność i powinnam brac leki?
Moj główny objaw teraz to napady przerażającego zimna, w nocy, w dzien, ciezko mi z tym funkcjonowac.mieszkam w uk i tu nic ni na to nie dali. T4 wtedy w ciągu miesiącach spadl z 10.5 na 8.5
Załączam wyniki
Z gory
Obserwuj wątek
    • ninasonia Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 01.02.23, 10:02
      Tu jeszcze dodaje kolejne zdj
      • artur11111111 Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 01.02.23, 11:39
        Tak twoja tarczyca nie domaga potrzebujesz letroxu lub eutyroxu twoje ft4ponizej normy świadczy o dużej niedoczynności i nie dziwię się że się źle czujesz i ci jest potwornie zimno
        • ninasonia Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 01.02.23, 11:51
          Dziękuję bardzo. A jakie powinnam miec ft4 zeby bylo prawidlowo? Czy to prawda ze powinno być w górnej granicy normy?
          • ninasonia Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 01.02.23, 11:55
            To będę się od lekarza domagac przepisania lekow, bo to co ja przechodze to jest po prostu masakra. Byly okresy gdzie nie mam tego zimna ale ostatnio jest juz non stop. Ja nie potrafię funkcjonowac, od paru nocy juz nawet przez to uczucie zimna nie spie. Dopiero jak wezme paracetamol i sie wrecz ugotuje przy kominku to jest mi lepiej. A cialo mam lodowate w tych napadach.
            Moze to zle zabrzmi ale ja sie ciesze ze wychodzi na to, ze to tarczyca niedomaga bo przynajmniej jak dostanę leki to będzie mi lepiej...
            • artur11111111 Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 01.02.23, 12:12
              Tak ft4 powinno być na poziomie 60-75%normy u ciebie brakuje bardzo dużo ale lekarze leczą na podstawie TSH i wcale bym się nie zdziwił gdyby powiedzieli że jest wszystko dobrze przy tak niskim ft4 dziwię się że masz jeszcze siłe na pisanie potrzebujesz hormonu t4 i to jak najszybciej
              • ninasonia Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 01.02.23, 20:14
                A czy w niedoczynności mialabym az takie napady zimna? One sa nie do opanowania, dopiero jak posiedze w kołdrze pod kominkiem i juz wrecz sie ugotuje do tego stopnia ze pot ze mnie cieknie to mija ale potem znow wraca.... Wszedzie pisze ze uczucie zimma a ja z tym po prostu nie moge funkcjonować... 😥
                • artur11111111 Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 01.02.23, 21:31
                  Tak to jest tak zimno a ty masz ft4 poniżej normy czyli bardzo nisko ludzie mają w dole normy i mają takie objawy a ty masz poniżej normy czyli to trwało u ciebie już długo dlatego cały zapas T4 wykorzystałas i teraz jesteś w takiej sytuacji potrzebujesz jak najszybciej letroxu lub eutyroxu
                  • ninasonia Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 02.02.23, 11:28
                    Wyniki z wczoraj. T3 nie zrobiono
                    • artur11111111 Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 02.02.23, 16:18
                      TSH za wysokie powinno być max 2 ft4 za niskie powinno być 60-75% normy masz niedoczynność i potrzebujesz eutyroxu nie możesz sobie sama załatwic eutyroxu z Polski ktoś z rodziny niech ci załatwi eutyrox 25 na początek wystarczy
                      • ninasonia Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 02.02.23, 18:15
                        Do tego wyszla mi anemia... Nie mam skad z polski. Tu nie dadza mi nic. Lek powoedzial ze to zimno od anemi.. 😥
                        • artur11111111 Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 02.02.23, 20:07
                          Też to może być od anemii ale co do tarczycy to potrzebujesz leczenia i tarczyca w niedoczynności też daje objawy zimna a u ciebie są wyniki złe i to potęguje objawy niedoczynności a nie możesz wrócić do Polski na jakiś czas żeby chociaż załatwic receptę na eutyrox z tymi wynikami nie będzie lepiej wyniki będą się pogarszać co do anemii to chyba przepisał ci zelazo
                          • artur11111111 Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 02.02.23, 20:12
                            To nie masz rodziny w Polsce albo znajomych żeby ci załatwili eutyrox i wysłali albo musisz popytać u siebie czy ktoś nie bierze eutyroxu lub letroxu
                            • artur11111111 Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 02.02.23, 20:21
                              Jakim trzeba być lekarzem idiotom żeby nie zapisać pacjentce eutyroxu gdy ma ft4 poniżej normy ciekawe jak on by tak miał co by zrobił musisz iść do innego lekarza z tymi wynikami nie wierzę żebyś trafiła na dwóch takich gamoni jestem przekonany że inny by ci przepisał dwa razy to się nie może zdarzyc
                              • ninasonia Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 03.02.23, 00:00
                                Konsultacja druga tez to samo. Powoedzialam ze endo z pl powiedział tak a ona ze sa idealne.
                                Martwie sie bo te moje zimno to Chyba jest z goraczka...
                                • artur11111111 Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 03.02.23, 09:36
                                  Dziewczyno wracaj do Polski bo zdrowie masz jedno a widzę że tam słuzba zdrowia działa jeszcze gorzej jak u nas poprostu koszmar
                        • triss7 Re: Czy moge prosić o pomoc w interpretacji wynik 07.02.23, 22:47
                          W sumie to nie jest głupie żeby zobaczyć czy wyleczenie anemii trochę nie poratuje tarczycy. Ja na Twoim miejscu popytałabym lekarza albo dietetyka o niedobory witamin bo może praca tarczycy jest wynikiem niedoborów żywieniowych. Zrobiłabym też badanie przeciwciał i USG żeby wykluczyć czy przypadkiem nie jest to postać zanikowa. Jeśli tarczyca jest mniejsza niż norma to siłą rzeczy może produkować mniej hormonów.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka