Dodaj do ulubionych

Obrączki- wasze doświadczenia z Krukiem

16.11.10, 22:10
Witam kobietki!! smile Czy któraś z Was ma doświadczenie z białym złotem ze sklepów Kruk? Własnie wybrałam pierścionek i obrączki z Kruka (białe złoto jak w poniższej opowieści i jestem wystraszonaindifferent) Czy ktoś ma takie obrączki troche dłużej? I jak, zmieniają kolor? Jestem troche załamana!!
A oto opowieśc która mnie załamała sad
" Zakupiliśmy obrączki z białego złota w firmie W. Kruk. Ale zanim dokonaliśmy zakupu poczytaliśmy w internecie trochę o białym złocie, gdyż taka biżuteria najbardziej nam odpowiada. Dowiedzieliśmy się, że niektóre obrączki się roduje, by uzyskać błyszczący kolor białego złota. Ale rod się ściera. Dlatego odwiedzając sklepy pytaliśmy się czy aby obrączki nie są rodowane - chcieliśmy uniknąć zmiany koloru. Taki sam zestaw pytań zadaliśmy w sklepie W. Kruk. Oczywiście usłyszeliśmy, to co chcieliśmy usłyszeć - obrączki nie są rodowane. Na pytanie czy się nie wytrą - odpowiedziano nam, że nie. No i kupiliśmy. Jakież było nasze zaskoczenie, gdy zaledwie po pół roku (sic!) obrączki straciły biały kolor, pożółkły a właściwie przybrały kolor lekko miedziany. Poszliśmy do Kruka reklamować. W końcu obrączek nie kupuje się na pół roku, a na kilkanaście, kilkadziesiąt lat! Ale teraz usłyszeliśmy zupełnie cos innego! Że białe złoto zawsze się roduje, bo naturalny kolor białego złota jest właśnie taki jaki nam się pokazał po pół roku używania. Usłyszeliśmy również, że ścieranie się i związana z tym zmiana koloru jest naturalne. Tak, kurwa, tylko, że gdybyśmy to usłyszeli pół roku temu, to byśmy nie kupili tych obrączek! Smaczku całej sprawie dodaje fakt, że małżonka ma pierścionek zaręczynowy... również z białego złota. I ten, chociaż starszy od obrączek (kupiony 06.09.2004), w ogóle nie zmienił koloru! A jest noszony tak samo jak obrączka - cały czas. Tylko, że dłużej. Jaka jest więc różnica? Taka, że pierścionek został zakupiony w firmie Apart, a obrączki w firmie W. Kruk.
W. Kruk przyjął obrączki do reklamacji. Ponownie je porodował. Tylko mała z tego pociecha, gdyż za pół roku rod znów się zetrze. Gwarancje mamy dwuletnią. Ale co dalej?"

Będę wdzięczna za wszystkie wypowiedzi!! smile
Pozdrawiam Was wszytskie smile
Obserwuj wątek
    • poczta_j Re: Obrączki- wasze doświadczenia z Krukiem 22.11.10, 11:33
      Nie pocieszę Cię... Mam pierścionek zaręczynowy z białego złota. Mało tego, był też matowy - bardzo ładnie to wyglądało, jakby mąką się posypało smile Ale "był", ponieważ tydzień (sic!) po zaręczynach zaczęły mi się już pojawiać rysy na tym macie. Po pół roku mat zupełnie zszedł i pierścionek zrobił się błyszczący. Teraz natomiast już widzę nie biały, tylko żółtawy kolor metalu... Reklamacji w Kruku nie przyjęli, bo powiedzieli, że z białym złotem tak właśnie jest - mat i biały kolor schodzą (trzeba pierścionek oddawać na renowację co pół roku maksymalnie). "Jak o tym nie wiedzieliście, to trzeba było na wikipedii poczytać" - powiedział miły pan za ladą w Kruku!
      • ula_ka Re: Obrączki- wasze doświadczenia z Krukiem 24.11.10, 21:47
        No własnie! Trzeba o tym trąbić na forach, bo zafajdańce z kruka nabijają nas w butelkę!!! Przy sprzedaży przecież nikt słowem nie piśnie, tylko sie szczerzą jak hieny, aby opchnąć badziew i skasować tysiąc czy dwa, a potem sie człowieczku bujaj z tym bublem... No sorki, za taki język, ale słów mi brak na podobne sytuacje, przecież to kosztuje ciężkie pieniądze, które nie leżna na ulicy, tylko trzeba na nie zapracować w pocie czoła!

Ja natomiast zamówiłam obrączki z białego złota ale nie rodowanego NIE W KRUKU smile Są polerowane, troszkę ciemniejsze niż rodowane, wyglądają jak stare sreberko smile)) Nie mają żółtawej barwy, być może proporcja dodawanych metali jest inna niż do złota białego, które ma być poddane rodowaniu wink Nie chcieliśmy za wszelką cenę żółtego złota, i te nierodowane nam się podobały smile Dam znać jak na prawde wyglądają, kiedy już będę miała je "w garści" wink

Dziękuję za odpowiedź!
        Konkluzja: KRUK NABIJA W BUTELKĘ
    • slamers Re: Obrączki- wasze doświadczenia z Krukiem 07.12.10, 12:49
      Jeśli zależy Wam na orbączkach na "lata" najbardziej trwałe są obrączki złote klasyczne płaskie lub półokrągłe - łatwo jest je zmniejszyć, powiększyć, odświerzyć - nie tracą swojego oryginalnego wyglądu.

Polecam obrączki producenta MAR-SILVER z Częstochowy
      Bardzo dobrze wykonane i naprawdę niedrogie.

marsilver.webnode.com/produkty/
      • aikibluee Re: Obrączki- wasze doświadczenia z Krukiem 30.01.11, 15:58
        My dopiero obrączek szukamy, ale prawdopodobnie wybierzmy firmę Gold Commerce. Mój pierścionek zaręczynowy jest własnie od nich - białe, polerowane złoto. W sklepie od razu poinformowali, że białe złoto będzie zmieniało kolor, ale tam odświeżanie jest darmowe w ramach bardzo długiej gwarancji (kojarzy mi się że powiedzieli nawet dożywotniej, ale nie chcę nikogo wprowadzić w błąd). Natomiast pierścionek ma około 1,5 roku i jeszcze nawet nie mysli o zmianie koloru smile
    • diamondlady Re: Obrączki- wasze doświadczenia z Krukiem 04.06.11, 00:01
      Ja mam pierścionek z białego złota z Kruka, juz jakieś 4 lata, wszystko jak najbardziej ok smile
    • zaczarowana33 Re: Obrączki- wasze doświadczenia z Krukiem 18.03.14, 07:51
      Bez zastrzezen, ale troche przereklamowane...
      • paulinaag Re: Obrączki- wasze doświadczenia z Krukiem 18.03.14, 13:44
        Ogólnie sieciówki jubilerskie są przereklamowane. Mam znajomego jubilera i strasznie na nich narzeka, że tak naprawdę prawdziwy metal szlachetny jest czasem tylko na warstwie wierzchniej i że mnóstwo napraw i dziwnych przypadków mu się zdarza, a to przecież ma być coś pięknego, co się nosi jak najdłużej. Kupuję tylko u sprawdzonych jubilerów - sieciówki never. Zresztą o wiele milej jest mieć unikalny pierścionek big_grin
    • cinderell Re: Obrączki- wasze doświadczenia z Krukiem 01.01.16, 18:49
      Zapraszam do artykułu o obrączkach :
      mfotografia.pl/obraczki-slubne-co-warto-wiedziec/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka