Dodaj do ulubionych

Wojna z bibliotekami

13.05.23, 08:09
krytykapolityczna.pl/swiat/usa-prawica-wojna-z-bibliotekami/
Obserwuj wątek
    • walmart.ca Re: Wojna z bibliotekami 13.05.23, 13:00
      Chronić dzieci przed książkami

Apple i Nokia robią to skuteczniej niż politycy... Używam czasem transportu publicznego i to co widzę nie napawa optymizmem. A cenzura działa różnie, czasem dając efekty odwrotne od zamierzonych i planowanych. Pamietam, ze najpierw usłyszałem o Kołakowskim, a kiedy go próbowałem zdobyć w bibliotece - był nieobecny, choc ciągle 'istniał' w indeksie biblioteki (jakby już na indeksie; lata 70-te). Więc tym bardziej starałem się go zdobyć i zdobyłem.
    • grzespelc Re: Wojna z bibliotekami 13.05.23, 16:52
      "finansowanymi przez znanego darczyńcę Partii Republikańskiej, miliardera z Wisconsin, Dicka Uihleina. Szefowa Parents Defending Education, Nicole Neilly, pracowała wcześniej w finansowanym przez Charlesa Kocha prawicowym think tanku Cato Institute."

Cóż za niespodzianka! Miliarderzy finansujący oszołomskie organizacje? Przecież tego w ogóle nikt by się nie spodziewał!

A na tej liście to całkiem ciekawe pozycje: "Opowieści podręcznej" (kto tłumaczył ten tytuł??), "Nowy wspaniały świat", "Prawa nastolatków", "50 twarzy Greya", biografie MLK, Rosy Parks, Duke'a Ellingtona i... Eleanor Roosevelt! A na deser "Myszy i ludzie " Steinbecka i "Rzeżnia nr 5".
      • diabollo Re: Wojna z bibliotekami 14.05.23, 10:45
        Oligarchia produkuje i propaguje teorie spiskowe od czapy z arcyteorią spiskową jaką jest każda religia.

Tymczasem faktyczy spisek jest tylko jeden, doskonale opisany w już w XIX wieku przez niejakiego Karola Marksa, i ten spisek polega na tym, że wyższa klasa społeczna wyzyskuje niższe klasy społeczne.
        I cala propaganda polega na tym, żeby szczuć niższe klasy na siebie i na różnych wrogów publicznych, żeby tylko te klasy niższe nie zdały sobie sprawy z faktycznego konfliktu klasowego.

Kłaniam się nisko.
    • grzespelc Re: Wojna z bibliotekami 04.06.23, 02:09
      Sprawa potrafi też przybrać dość nieoczekiwany obrót:

wyborcza.pl/7,75399,29831123,skrajna-prawica-trzelila-sobie-w-stope-druzgoczacy-raport-o.html#S.swiat-K.P-B.1-L.3.zw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka